Agrokor je za delnico Mercatorja ponujal 86 evrov, ponudba pa se je iztekla na začetku tedna. Kot je bilo pričakovati, je sledil občuten padec tečaja. Foto: BoBo
Agrokor je za delnico Mercatorja ponujal 86 evrov, ponudba pa se je iztekla na začetku tedna. Kot je bilo pričakovati, je sledil občuten padec tečaja. Foto: BoBo
September velja na razvitih borzah za neugoden mesec. Leta 2002 je frankfurtski DAX30 septembra strmoglavil celo za več kot 20 odstotkov. V ZDA se je največji septembrski minus zgodil že leta 1931, ko je Dow Jones izgubil več kot 30 odstotkov. Foto: Reuters
Applove delnice so včeraj doživele drugi največji letošnji padec. Izgubile so več kot štiri odstotke in so spet pod stotimi dolarji. Analitiki so namreč skeptični, ali se lahko še nadaljuje strma rast Applovih delnic, zato nekaj dni pred dogodkom, na katerem naj bi Apple predstavil novi iPhone, svetujejo prodajo Applovih delnic. Foto: EPA

"Delnice je obdržala približno polovica malih delničarjev in verjetno skladi, ki imajo višjo povprečno nabavno ceno. Obstaja velika verjetnost, da bodo Agrokor ali skladi postopoma pridobivali delnice na borzi, da se kmalu doseže 90-odstotni prag, s čimer bi imeli možnost iztisnitve malih delničarjev," je za MMC povedal Marko Pavlović iz GBD BPD-ja. Dodal je:

"Malo verjetno je, da bi tečaj kratkoročno zrastel nad 86 evrov. Vse je odvisno tudi od ponudbe na borzi. Pričakujemo pa seveda manj prometa z Mercatorjevimi delnicami na Ljubljanski borzi. Prodajalci bodo povečini le posamezni mali vlagatelji, kupci pa bodo temu primerno nudili nižje cene od prevzemne."

Tečaji delnic na Lj. borzi (3. september):

INTEREUROPA

+3,87 %

1,155 EUR
GORENJE+1,60 %7,00
KRKA+1,24 %64,50
ZAV. TRIGLAV+0,49 %24,52
LUKA KOPER

+0,37 %

27,00
TELEKOM

-2,02 %

125,90

PETROL-3,25 %295,10
MERCATOR-5,06 %75,00


Frankfurt strmo navzgor, okreval tudi evro
Indeks SBI TOP (808 točk) je bil na koncu odstotek "pod gladino". Mercatorjeve delnice so zanihale za 24 odstotkov navzdol in bile vredne le 60 evrov, dan pa so končale pri 75 evrih. Okrog dva odstotka cenejše so delnice Telekoma, pri katerem se je privatizacija začasno ustavila. Gorenje je nadaljevalo rast in prvič po treh letih doseglo sedem evrov.

Najprometnejša Krka se je podražila za več kot odstotek, na 64,50 evra. Novomeškemu farmacevtu je pomagal dogovor o premirju na vzhodu Ukrajine, ki je navdušil tudi zahodne trge. Frankfurtski DAX30 (9.626 točk) je pridobil 1,26 odstotka, medtem ko so delnice v Moskvi povprečno poskočile za pet odstotkov. Tudi evro je dan po padcu na enoletno dno (1,3119 dolarja) okreval.

Pripravite se na negativne donose!
September tradicionalno velja za najslabši borzni mesec. Morda je to povezano tudi z vremenom, saj se poletje končuje, dnevi krajšajo in tudi zato borzniki niso najbolje razpoloženi. Če k temu dodamo še tisti borzni rek, ki za mesec svetuje prodajo delnic, septembra pa vrnitev na trg, to pomeni, da naj bi delniški trgi prav septembra dosegli dno.

Statistika ne laže. Od leta 1927 je newyorški Dow Jones v povprečju septembra izgubil 1,2 odstotka, medtem ko se je frankfurtski DAX30 od leta 1965 septembra povprečno znižal za 2,1 odstotka. V zadnjih 66 letih je DAX v 35 primerih v septembru izgubljal vrednost. V zadnjih letih "pravilo" ne velja, saj je DAX v zadnjih desetih letih septembra kar osemkrat pridobival. Povsem drugačni so seveda spomini na leto 2008, ko je padec investicijske banke Lehman Brothers sprožil paniko na finančnih trgih.

Kaj bo povedal Mario Draghi?
Danes se bo sestala Evropska centralna banka. Nekateri pričakujejo, da bo zaradi nevarnosti deflacije in zaradi neprepričljivih makroekonomskih podatkov prvi mož ECB-ja Mario Draghi nakazal možnost odkupovanja obveznic po vzoru ameriškega Feda. ECB je že junija sprejela paket ukrepov za oživitev gospodarstva in ustavitev padanja inflacije.

Med drugim je osrednja banka s sedežem v Frankfurtu znižala ključno obrestno mero na rekordno nizkih 0,15 odstotka in sprejela nove ciljno usmerjene dolgoročne operacije refinanciranja (TLTRO), napovedala pa je tudi pospešitev priprav na program odkupovanja finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem. A inflacija še kar pada - avgusta so se cene življenjskih potrebščin v območju evra na letni ravni zvišale le za 0,3 odstotka.