Borzni komentar

Poudarki

  • Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 19 glasov Ocenite to novico!
Elitni newyorški delniški indeks Dow Jones je v zadnjem tednu nekaj malega izgubil (0,3 odstotka), a je še vedno zajetnih 18 odstotkov višje kot na začetku leta 2017. Foto: Reuters
       Velja predvsem omeniti, da je Krka močno pospešila predvsem rast v zahodni Evropi, edino, kar je pravzaprav manjkalo v prvi polovici leta. Obenem za letos napoveduje dobiček 140 milijonov evrov, prihodnje leto pa naj bi dobiček dosegel 153 milijonov evrov. Sašo Stanovnik (Alta)       
Vrednost bitcoina se je povzpela vse do 8.000 dolarjev. Rast je res izjemna, če vemo, da je bil bitcoin pred enim letom pod tisoč dolarji. Foto: Reuters

Dodaj v

Bitcoin zaradi ugibanj, da Segwit2x vendarle bo, do 8.000 $

Krkin dobiček že presegel lanskega
19. november 2017 ob 07:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Sloviti upravljavec premoženja Bill Gross meni, da je najboljše obdobje za delniške trge verjetno že mimo, saj centralne banke počasi zaostrujejo monetarno politiko.

"Mislim, da je konec dvoštevilčnih letnih rasti na delniških trgih, saj Fed zvišuje obrestne mere in znižuje svojo bilančno vsoto, prav tako Evropska centralna banka. To so dejstva, ki govorijo proti nadaljevanju bikovskih gibanj," meni Gross. Njegovo mnenje ni presenetljivo, saj je znan po opozorilih, naj se vlagatelji tako na delniških kot obvezniških trgih pripravijo na nižje donose. V zadnjih dneh je na borznih trgih sicer opaziti več nervoze, novih rekordov zadnji teden ni bilo. Dow Jones je v petih dneh izgubil 0,3 odstotka. Nafta je v petek po petih zaporednih padcih poskočila za dva odstotka, saj so iz Savdske Arabije prišli namigi, da bo ta pomembna proizvajalka nafte 30. novembra na OPEC-ovem sestanku naklonjena podaljšanju dogovora o znižanju črpanja.

Krkin dobiček že presegel lanskega
Čeprav so številna podjetja objavila sveže četrtletne poslovne rezultate, osrednji indeks Ljubljanske borze SBI TOP (792 točk) zadnji teden ni spremenil svoje vrednosti. Najprometnejša Krka je vredna 55 evrov. "Vlagatelje sta lani zaskrbela izredno šibko drugo poletje in končni rezultat, torej dobiček malce pod 110 milijonov evrov, precej nižji od ravni, na katere so bili navajeni leta prej. Letos pa je dinamika rezultatov popolnoma drugačna in Krka je tudi v tretjem četrtletju postregla z dobrim rezultatom in posledično je dobiček že zdaj presegel lanskega," je za MMC Krkine poslovne rezultate ocenil Sašo Stanovnik iz Alte.

Prihodnje leto bo pri Krki dobička za 153 milijonov
"Velja predvsem omeniti, da je močno pospešila predvsem rast v zahodni Evropi, edino, kar je pravzaprav manjkalo v prvi polovici leta. Obenem za letos napoveduje dobiček 140 milijonov evrov, prihodnje leto pa naj bi dobiček dosegel 153 milijonov evrov," je o poslovanju Krke še povedal Stanovnik. Analiziral pa je tudi rezultate Petrola, katerega delnica je vredna 345 evrov: "Skupina Petrol posluje skladno z našimi pričakovanji in lahko bi rekli precej ustaljeno. Volumen prodaje je zrasel za dobrih osem odstotkov, dopolnilnega asortimaja pa so prodali za 5,6 odstotka več kot v istem obdobju lani."

Dividende bodo še naprej zelo lepe
"Najbrž pomagata vse boljše makrookolje in sentiment. V devetih mesecih je Skupina Petrol tako ustvarila 61,6 milijona evrov čistega dobička, kar predstavlja osemodstotno rast glede na isto obdobje lani. To predstavlja tudi dobrih 82 odstotkov napovedanega dobička, s čimer je na dobri poti, da doseže napovedanih 74,7 milijona evrov." Sašo Stanovnik še ugotavlja, da glede na objavljene dobičke lahko že vnaprej rečemo, da vlagatelje v slovenske delnice očitno čaka še eno z vidika dividend radodarno leto (razkritje: Sašo Stanovnik je lastnik delnic Petrola in Krke).

Dow Jones (ZDA)

23.358 točk

Nasdaq (ZDA)

6.789
DAX30 (Frankfurt)12.993
Nikkei (Tokio)22.396
10-letne am. obvezn.

donos: 2,35 %

10-letne slov. obv.donos: 0,81
EUR/USD

1,1803

EUR/CHF

1,166

bitcoin

7.800 USD

nafta brent62,76 USD
zlato

1.295 USD

euribor (6-mesečni)-0,275 %

.

Do bitcoinov prek aplikacije Cash
Vrednost bitcoina je v sredo poskočila za več kot deset odstotkov in se spet precej približala rekordu (7.879 dolarjev), ki je bil postavljen teden prej, pri čemer je kriptovaluta vmes doživela kar 30-odstoten popravek. Vzrok za močno rast zlasti v sredo (ta dan je bilo kar 56 odstotkov bitcoinov kupljenih z japonskim jenom, 25 odstotkov pa z dolarji), je bila novica, da platforma za mobilno plačevanje Square preizkuša, ali bi lahko njeni uporabniki prek aplikacije Cash trgovali z bitcoini. Novica ni pomagala le bitcoinu, ampak tudi delnicam Squara, ki so se zavihtele pet odstotkov višje.

Bitcoin cash po petih minutah slave strmo navzdol
Da je bitcoin doživel kar 30-odstoten popravek, je posledica novice o odpovedi nadgradnje, imenovane Segwit2x. A ob koncu tedna so se spet pojavila ugibanja, da bi se lahko Segwit2x, ki bi prinesel novo cepitev bitcoina (in kovanec bitcoin2X), vendarle lahko zgodil, tako da je bitcoin "pospešil" vse do 8.000 dolarjev. Na drugi strani je občutno padla vrednost bitcoin casha, valute, ki je po odcepitvi od bitcoina nastala avgusta. Zaradi ugibanj, da bi lahko bitcoin cash celo prevzel primat bitcoinu (ta je za zdaj nedvomno kriptovaluta številka ena), je cena bitcoin casha prejšnjo nedeljo resda dosegla izjemnih 2.477 dolarjev, a nato v nekaj dneh zdrsnila na dobrih tisoč dolarjev.

Vsak večji popravek dober razlog za nakup
Sicer pa se je spet izkazalo, da je vsak zajeten padec bitcoina zgolj priložnost za dodaten nakup. Pri družbi Genesis Global Trading so ugotovili, da bitcoin po dramatičnih padcih vedno hitro okreva. V štirih letošnjih primerih, ko je bitcoin izgubil več kot 20 odstotkov, je v naslednjih dveh tednih v povprečju pridobil 28 odstotkov, v naslednjih štirih tednih pa kar 61,5 odstotka. Tudi tokrat je bila rast silovita: prejšnjo nedeljo je bitcoin padel na 5.620 dolarjev, v petek pa je bil že dobrih 40 odstotkov višje. Njegova tržna kapitalizacija je tako v šestih dneh porasla za več kot 40 milijard dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 19.11.2017 ob 07:57
Bitcoin nima množične uporabne vrednosti, saj zaradi absurdno visokih provizij (že samo npr prenos iz tošla v tošl je cca 4,5€) ni več sredstvo za plačevanje ampak naložba.
Potencial bo imela samo valuta, ki bo lahko mobilizirala miljarde ljudi, tudi tiste, ki jim je zgoraj naveden znesek dnevni zaslužek. Ether je v tem pogledu bistveno bližje.
Norisla
# 19.11.2017 ob 07:40
Bitcoin je vedno bolj ekskluzivna valuta namenjena vlagateljem. Na ta nacin ne bo nikoli zares zazivel kot alternativa ostalim valutam.
okram23
# 19.11.2017 ob 07:37
Tao3 kje si... pred enim tednom si vsem pametoval da naj prodajo Bitcoin in kupijo Bitcoin Cash.. medt3m ko sm jaz rekel da to ni konec ampak popravek cene. Si rekel da bom videl čezven teden in da bomo jokali če te ne bomo ubogali..
No zdaj je en teden mimo in glej ga zlomka BTC se ni "zlomil", še več, celo blizu rekorda je.. ... cccc nisibti nek strokovnjak :)
Robiland
# 19.11.2017 ob 08:01
Kar naenkrat navadni ljudje mecejo prihranke v bitcoin, zasluzijo par jurjev, se zasvojijo, na koncu bo pa elita pobrala se to kar neposveceni ne morejo. Pazite se!!!!
webman
# 19.11.2017 ob 08:14
@Robiland
Saj isti navadni ljudje tudi loto vplačujejo, pa je verjetnost za dobitek zanemarljivo majhna :) če pa bodo dali vse prihranke v loto jim pa ni pomoči :)
GLaDOS
# 19.11.2017 ob 07:59
@okram23

Ni slo za noben popravek....ce bi novinarji opravili svoje delo bi vedeli, da je slo za manipulacijo BCH podpornikov vs BTC....

Sicer ima zame BTC le investicijsko vrednost.....blockchain je tako pocasen, da je neuporaben.
GLaDOS
# 19.11.2017 ob 08:12
@Robiland

Jaz z BTCjem poslujem samo kadar kupujem kaksno kriptovaluto...

Meni so Razni NEO in XRP bolj zanimivi za vlaganje kot BTC ;)
fair guy
# 19.11.2017 ob 14:43
Evo, da ne bomo govorili samo o bitcoinu, imate tukaj par močnih kovancev in koliko je bila njihova vrednost točno eno leto nazaj.

ETH 9$ - 352$
LTC 4$ - 70$
XRP 0.0077$ - 0.229$
DASH 9$ - 442$
XMR 7$ - 130$
NEO 0.17$ - 41$
STRAT 0.10$ - 4$

In še veliko je teh kovancev. Lani je vsaj 80% valut imelo zelo, zelo veliko rast. Jaz sem na nekatere od zgoraj navedenih dal po 500 eurov, nekaj sem prej prodal nekaj pa še držim. In če ste pametni, boste sedaj, ko smo po mojem mnenju, tik pred novo altcoin sezono, naredili malo raziskav ( najdeš kakšen nov projekt, ki je vreden par centov ), pozabili na to ali je prevara ali ne ( saj ni važno, važno da nekaj zaslužiš ) , in vložili kolikor ne boste pogrešali. Za primerjavo, če si vložil v ETH 500$ eno leto nazaj, bi danes lahko dvignil 19500$. Vedite, da kriptovalute niso samo bitcoin. Tako da vsi pametnjakoviči tukaj gor, tudi če bitcoin propade, vaša vest še ne bo mirna, ker se bodo našle druge valute, ki vam bojo kravžljale živce. In vam spet ne bo nič jasno, od kje takšna vrednost, in da je vse skupaj piramida.... Drugi bomo pa medtem izkoristili življenjsko priložnost, da si kupiš avto ali hišo brez kredita, nekateri pa še kaj več.
madli
# 19.11.2017 ob 09:43
Naslov je zavajujoč, cena ni šla gor zaradi morebitnega segwit2x, ki je imel le 8% podporo miner-jev. Vrednost si je zgolj opomogla po bitcoin cash debaklu, ker so ljudje špekulirali, da bo bitcoin cash prehitel bitcoin v vrednosti. Potem, ko so pa videli kakšni bedaki so, pa so skočli nazaj na bitcoin.

Also, NEO is back! 57% v enem tednu, upam, da bodo novice iz kitajske res dobre, da bo vzdržal ceno. Pa še Power Ledger raztura zadnje čase. Iz ICO cene (približno 10c) na trenutno 33c že.
whisky
# 19.11.2017 ob 08:35
pa kupi xrp
GLaDOS
# 19.11.2017 ob 08:00
Kot placevalno valuto trenutno uporabljam ETH saj blockchain potrdi transakcijo v roku 5 min...
Guinness
# 19.11.2017 ob 10:47
Govoriti ob takšnem nihanju cene o bitcoinu kot o hranilcu vrednosti, je perverzno.

Ta nihanja ne bodo večna.

Mimogrede, v Mariboru so v Europarku pred par dnevi postavili nov bitcoin bankomat, že tretji v mestu.
Hladilnik
# 19.11.2017 ob 10:45
A si je že kdo kupil kako materialno stvar iz kripto valut?

na tisoče trgovin po svetu sprejema kriptovalute... med njimi celo Microsoft :) tudi paypal menda sprejema bitcoin... v Švici imaš eno občino, ki tudi sprejema kripto za plačevanje vseh storitev - (Chiasso)
krypto
# 19.11.2017 ob 09:56
Na Amazonu recimo lahko kupis gift cards, drugace pa sprasujes bedarije:)
Popotnik92
# 19.11.2017 ob 11:06
Bitcoin gor gor gor gor ..................... do kraha.
madli
# 19.11.2017 ob 10:04
@Hafis
A si je že kdo kupil kako materialno stvar iz kripto valut?

Jaz sem ravnokar dobil TenX kartico. Bom naložo nekaj malega v BTC gor pa toti tedn sprobal :D

Je pa res, to plačaš z BTC (kasneje bo možno tudi z ETH, DASH, LTC in vsemi ERC20 tokeni), prodajalec pa dobi €.

Maš pa tudi trgovce, ki sprejemajo kriptovalute kot plačilno sredstvo. Ampak jaz bitcoin bolj vidim kot "store of value", nekakšno digitalno zlato. Za plačilo je bolj primeren kakšen DASH, ETH, LTC.
sandiego1995
# 19.11.2017 ob 08:50
@webman

Bitcoin nima množične uporabne vrednosti, saj zaradi absurdno visokih provizij (že samo npr prenos iz tošla v tošl je cca 4,5€) ni več sredstvo za plačevanje ampak naložba.
Potencial bo imela samo valuta, ki bo lahko mobilizirala miljarde ljudi, tudi tiste, ki jim je zgoraj naveden znesek dnevni zaslužek. Ether je v tem pogledu bistveno bližje.

Ne samo ether. Tukaj je tudi Litecoin, katerega potencial je v primerjavi z ostalimi valutami dalec najvecji (mislim na tiste elitne), in pa seveda NEO, ce se bodo uresnicile govorice iz Kitajske, da bodo zopet kmalu dovolili ICO. Za tiste ki ne veste, poenostavljeno, kar je Ether za "zahodnjake", je NEO za Kitajce in sploh azijski trg.
Rocknrolla
# 20.11.2017 ob 15:21
Dokler imaš manjše vsote denarja v crypto (nekje do 1000€) to je igračkanje in se lahko mal igraš na trgovalnih platformah... Ko pa vložiš nekaj 1000€ v crypto potem rata vse bl zanimivo... Dobički te dvignejo medtem ko te nihanje v negativno smer lahko zelo bolijo... in pol še mal panic-sell in še bl zabluziš... Dobra stran je to da preluftaš mal aorte, ker ti srce nabija kot zmešan, ko prideš za komp in vidš, da si u parih urah pušnu par jurjev ;)
nuLanuLa
# 19.11.2017 ob 15:48
To niso valute, ampak "commodity". Prva stvar, ki jo od valute želimo je, da drži neko konstantno vrednost. Kriptovalute so preveč volatilne, da bi bile imenovane valute.
miki331
# 19.11.2017 ob 14:38
krypto
Na Amazonu recimo lahko kupis gift cards, drugace pa sprasujes bedarije:)


Res ne vem zakaj bi spraševal bedarije. Valute so menjalno sredstvo za dobrine ali ne. Kripto je pa res samo sebi namen pa za špekulacije to pa. Sam sem kupil že stvar za bitcoine v trgovini in potrjevanje transakcije je še svetlobna leta za kartičnim plačevanjem. Bomo vidli kako bo funcioniralo vse to s smart contract.
urosh444
# 19.11.2017 ob 10:40
Bitcoin gre do 10.000, tako da se strinjam z zadnjim odstavkom.
sammy13
# 19.11.2017 ob 10:40
@madli

Govoriti ob takšnem nihanju cene o bitcoinu kot o hranilcu vrednosti, je perverzno.
Hafis
# 19.11.2017 ob 09:49
A si je že kdo kupil kako materialno stvar iz kripto valut?
sandiego1995
# 19.11.2017 ob 09:03
@krypto

Res da je Bitstamp slovenski in ena najvecjih svetovnih menjalnic, ampak obstajajo mnogo boljse moznosti. Predvsem Gdax, kjer kupujes in prodajas valute brez vsake provizije, ce delas z Limit narocilom. Ce vstopas z Market, pa je provizija, ampak manjsa od vecine menjalnic.
Olorin
# 19.11.2017 ob 23:44
Prerok apokalipse, ali je BTC ze splezal cez tvoj "top $7.450 ali $7.485"? Kaj pa nafta, je ze pod $20?
veza
# 19.11.2017 ob 19:31
Bolje, da klapa špekulira z virtualnim denarjem kot da to počne z realnim denarje, kot so včasih, ko so se spravili na določeno valuto in jo spravili v težave.
Na koncu itak zmagajo mikrobi!
Follow Me
# 19.11.2017 ob 19:10
8000$ BTC
Olorin
# 19.11.2017 ob 16:08
PONOS je prevec ponosen za komentiranje? Rad bi uzil iz njegovega vrelca modrosti.
madli
# 19.11.2017 ob 11:38
Eni izmed bolj znanih, ki sprejemajo bitcoin:
Steam, Overstock, Microsoft, Save the Children, Tesla, Wikipedia, Newegg.com, WordPress, Dell, Shopify, Green Man Gaming
fiston
# 19.11.2017 ob 11:25
@madli Ampak jaz bitcoin bolj vidim kot "store of value", nekakšno digitalno zlato.

Ni variante. Ja tako nihanje res ne bo večno, ampak bo še vedno veliko.
Bitcoin je kriptovaluta, teh je kaj vem koliko, kaj mesec nazaj sem slišal da čez 600, zlato pa je eno. To je podobno kot bi rekel, da je kaka delnica appla ali podobna hranilec vrednosti. Kar zadeva valute, pa verjetno kot hranilec vrednosti kak jen in švicarski frank.
nuLanuLa
# 19.11.2017 ob 10:36
Hypecoin - vsak tak članek, ki zganja hype okrog bitcoina, mu dvigne vrednost. Kriptovalut je na 1000e, zakaj se piše le o eni?
Celjan27
# 19.11.2017 ob 10:21
@Hafis:

Jaz. Je pa res, da sem eth kupil po 10 usd. Veliko.

Ocitno sem prodal prezgodaj:)))
krypto
# 19.11.2017 ob 09:04
Res je, drugace pa litecoin recimo drzi ceno oziroma raste in tudi transakcije preko njega so hitre.
ajdtula
# 19.11.2017 ob 08:57
Najboljše, da vzameš kredit, zastaviš hišo, če je treba! Vse za zadovoljitev gena pohlepa...
krypto
# 20.11.2017 ob 19:25
Hexabot ponedeljek, novih 22% na računu:)
https://hexabot.top/?r=krypto
samogledam
# 20.11.2017 ob 15:36
Oja vi kar tiskajte in stancajte, bo na koncu lepsi ognjemet za gledat. A obstaja kaksen podatek, da je kdo kupil avto za bitcoine, ali pa stanovanje?
PONOS
# 20.11.2017 ob 11:28
Zlato je ok samo ne 99% sploh pa ne vse prihranke.Le delček.
kingeston
# 20.11.2017 ob 10:46
rajši povejte kako je z zlatom. sam bi dal vse prihranke vanjga. sem že 99%
da/ne?
PONOS
# 20.11.2017 ob 09:49
Olorin
Top je tukaj...ali je to 7480..7850 ali 8000..10000 vse naštete vrednisti so napumpane za nekaj dni kot vaba.Nafta pod 20$ bo dejstvo.Smo v konjinkturi in nafta je pri 60 kaj meniš kaj bo z nafto ko bo udarila recesija ki je pred vrati?
GORILA
# 20.11.2017 ob 09:37
@fair guy

...a pa je kakšen 'kovanec' tudi izgubil vrednost ali propadel???
Rocknrolla
# 20.11.2017 ob 08:49
Hafis - 19.11.2017 ob 09:49 - "A si je že kdo kupil kako materialno stvar iz kripto valut?"

Jaz DNEVNO uporablam ADVCASH MasterCard kartico, kamor si nakažem BTC in nato lahko plačujem, kjerkoli sprejemajo MasterCard (praktično povsod)... Tudi dvig na bankomatu iz te kartice me pride LE 1,9€ medtem ko je provizija za dvig gotovine iz Vise od UnicreditBank 10€...
Sem pa vložil tudi v ICO - Mona.co - To je plačilna kartica VISA, ki jo boš lahko uporabljal povsod kjer lahko plačuješ z VISO...
veza
# 20.11.2017 ob 00:11
Če bi vsi obiskovalci kazinojev pošteno povedali, koliko so izgubili, ko v klapi zapuščajo prizorišče, bi se verjetno močno zmanjšal obisk teh ustanov.
Ponavadi vsi trdijo, da so zmagali ali le nekaj malega izgubili ali da so bili puš.
Enako velja za hazarderje, ki se ukvarjajo z borznimi špekulacijami, športnimi stavami in podobnimi zadevami.
HOR
# 19.11.2017 ob 21:18
99 Luftballons...

LINK ali
www.youtube.com/watch?v=La4Dcd1aUcE
Guinness
# 19.11.2017 ob 11:44
Eni izmed bolj znanih, ki sprejemajo bitcoin...

Ta seznam se iz dneva v dan in vedno hitreje povečuje.
kislec
# 19.11.2017 ob 10:29
... ce se bodo uresnicile govorice iz Kitajske...

...če ne , pa govorice od kje drugje...
Resnica123
# 19.11.2017 ob 10:21
Koliko % raste etherum napram bitcoinu? Se pravi ljudje stavijo na tehnologijo ali norijo nad bitcoinom? Norijo.
krypto
# 19.11.2017 ob 08:55
Trenutno ima bitstamp se vedno 50% popusta na vhodno provizijo v ethereum.
Če ima kdo višek denarja se lahko poigra s temle.
https://hexabotreview.com/ NI MLM, je HYIP (high yield investment program). Lahko vzameš ven kadarkoli hočeš s tem da plačaš 7% fee. Če vzameš ven samo obresti provizije NI. Vem da ni vzdržno, ampak trenutno plačuje tako kot piše (od sredine oktobra). Igrajte se s tistim kar lahko zgubite.
https://hexabot.top/?r=krypto za dobroto:D
PONOS
# 19.11.2017 ob 23:01
Vsak večji popravek je priložnost za nakup je klasičen bulltrap.Enkrat okrevanja ne bo....upanje bo umrlo zadnje in eni se bodo hudo opekli.
čezplotnik
# 19.11.2017 ob 12:59
Pri družbi Genesis Global Trading so ugotovili, da bitcoin po dramatičnih padcih vedno hitro okreva. V štirih letošnjih primerih, ko je bitcoin izgubil več kot 20 odstotkov, je v naslednjih dveh tednih v povprečju pridobil 28 odstotkov, v naslednjih štirih tednih pa kar 61,5 odstotka.

Prišel bo dan, ko ne bo tako in vzpenjajoči se vlakec smrti bo zapeljal čez prepadno steno. Vedno je tako, kadar ceno poganja zgolj špekulacija... in tudi tokrat bo. "Tokrat je drugače" ne obstaja. Ni nove paradigme. So zgolj "novi" ljudje, ki nasedejo. Nekaj pametnih (ali srečnih) močno obogati. Večina izgubi. Do naslednje igre...
Kazalo