Terminske pogodbe so nakazovale, da se bo današnje trgovanje na Wall Streetu začelo s hujšo izgubo, kot se je ob junijskem brexitu, vendar zdaj vse kaže, da kakšnih večjih pretresov ne bo. Foto: Reuters
Terminske pogodbe so nakazovale, da se bo današnje trgovanje na Wall Streetu začelo s hujšo izgubo, kot se je ob junijskem brexitu, vendar zdaj vse kaže, da kakšnih večjih pretresov ne bo. Foto: Reuters

Trenutne negativne odzive tako vidimo kot nakupno priložnost za vlagatelje, ki imajo vsaj srednjeročni časovni horizont. Verjamemo, da bodo trgi, kljub negativni začetni reakciji dokaj hitro sprejeli Trumpa kot predsednika, nadomestili izgubljeno ter začeli ponovno rasti.

Gorazd Grof (Alta)
Strahovi, da se bo frankfurtski DAX30 ob zmagi Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah spustil pod 10 tisoč točk, so bili odveč. DAX je sredino trgovanje začel pri 10.174 točkah, a je do 11. ure splezal nad 10.400 točk in bil s tem le za nekaj več kot pol odstotka v minusu. Foto: Reuters
Zlato je spet potrdilo status varnega pribežališča v času negotovosti. Cena se je povzpela nad 1.300 dolarjev za 31,1-gramsko unčo. Foto: EPA


Ko so (ponoči po našem času) prvi rezultati vzporednih volitev že nakazovali presenetljiv uspeh Donalda Trumpa, je vrednost newyorškega delniškega indeksa Dow Jones na terminskih trgih upadla kar za 800 točk oziroma okrog pet odstotkov, tolikšne izgube pa si je privoščil tudi tokijski delniški barometer Nikkei. Mehiška valuta (ZDA so za Mehiko največji izvozni trg) je v primerjavi z dolarjem strmoglavila za 13 odstotkov, kar je največji polom v zadnjih dveh desetletjih. Varno zatočišče sta postala japonski jen in zlasti zlato, ki je poskočilo za skoraj pet odstotkov, do 1.337 dolarjev za 31,1-gramsko unčo.


Izgube mnogo manjše od napovedi

Kot da vlagatelje brexit ni nič izučil. Scenarij je bil namreč na las podoben junijskemu referendumu v Veliki Britaniji. Tudi tokrat javnomnenjske raziskave niso odražale realnosti. Preplašeni vlagatelji so se na Trumpovo zmago sprva pričakovano odzvali negativno, po spravljivem Trumpovem govoru pa se je razpoloženje popravilo. Pri banki Deutsche Bank so še včeraj opozarjali, da bi evropski indeks Stoxx 600 lahko strmoglavil od pet do deset odstotkov, v resnici pa je bil danes ob 11. uri za vsega tretjino odstotka v rdečih številkah. Tudi Dow Jones je na terminskem trgu vidno okreval in je le še za okrog dva odstotka "pod gladino".

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi, 9. november

SAVA RE

+0,11 %

13,22 EUR
KRKA

+0,09 %

57,35
LUKA KOPER-0,04 %23,00
ZAV. TRIGLAV-0,43 %23,00
TELEKOM

-0,69%

71,50
GORENJE

-1,03 %

8,62
PETROL-1,80 %310,25
INTEREUROPA-3,09 %1,066

Večjih sprememb ni pričakovati
Tudi nafta je hitro nadomestila začetne izgube (brent se je spustil do 44,39 dolarja) in bila ob 11. uri pri izhodišču (45,90 dolarja). "Vlagatelji ne marajo negotovosti, vendar na drugi strani dejansko ni pričakovati velikih sprememb zunanje politike ZDA. Vseeno imajo v ZDA kapitalizem in za močno ZDA je pomembno, da njena multinacionalna podjetja dobro funkcionirajo. Pomembno je, da so republikanci ohranili večino v kongresu da bodo lahko naredili nekatere spremembe. Trump je na svojem govoru že omilil svoja stališča in pozval vse Američane k sodelovanju," je za MMC povedal Gorazd Grof iz Alte.

Vsak padec je nakupna priložnost
"Če gledamo v zgodovino, so vsa velika presenečenja na volitvah pomenila velik padec na finančnih trgih, ki pa je bil dejansko nakupna priložnost. Tako so trgi v ZDA ob zmagi Obame (ki je bila tudi veliko presenečenje) padli skoraj štiri odstotke, pa je potem sledilo zelo donosno obdobje za vlagatelje. Trenutne negativne reakcije tako vidimo kot nakupno priložnost za vlagatelje, ki imajo vsaj srednjeročni časovni horizont. Verjamemo, da bodo trgi, kljub negativni začetni reakciji dokaj hitro sprejeli Trumpa kot predsednika, nadomestili izgubljeno ter začeli ponovno rasti."
Rast delnic farmacevtskih podjetij
"Kot smo predvidevali, se pozitiven vpliv že kaže na zdravstveni panogi (evropska farmacija je močno v plusu), saj zmaga republikancev odnaša upe demokratov o večji regulaciji cen zdravil. Pozitivne reakcije po prvih volatilnih dneh pričakujemo tudi v panogi energije (Trump je v volilni kampanji močno zagovarjal povečanje raziskav na področju črpanja nafte v ZDA) in v panogi industrije (zagovarjal je vlaganja v infrastrukturo)," nam je še povedal Gorazd Grof. Dodajmo, da je na Ljubljanski borzi indeks SBI TOP (731 točk) v sredo izgubil 0,68 odstotka, potem ko so se Petrolove delnice pocenile za skoraj dva odstotka. V sozvočju z evropskimi konkurenti so Krkine delnice, ki so bile s 400 tisoč evri daleč najprometnejše, celo nekaj malega pridobile.

Trenutne negativne odzive tako vidimo kot nakupno priložnost za vlagatelje, ki imajo vsaj srednjeročni časovni horizont. Verjamemo, da bodo trgi, kljub negativni začetni reakciji dokaj hitro sprejeli Trumpa kot predsednika, nadomestili izgubljeno ter začeli ponovno rasti.

Gorazd Grof (Alta)