Ljubjanska borza je ustavila trgovanje z bančnimi delnicami in podrejenimi bančnimi obveznicami, med njimi seveda tudi z delnicami Nove KBM, ki so bile v javni prodaji vredne 27 evrov, zdaj pa vsega desetino evra. Foto: BoBo
Ljubjanska borza je ustavila trgovanje z bančnimi delnicami in podrejenimi bančnimi obveznicami, med njimi seveda tudi z delnicami Nove KBM, ki so bile v javni prodaji vredne 27 evrov, zdaj pa vsega desetino evra. Foto: BoBo
Ljubljanska borza
V ponedeljek se nobena delnica v prvi kotaciji Ljubljanske borze ni podražila. Indeks SBI TOP se je znižal za več kot odstotek, najbolj pa so ga obremenile Mercatorjeve delnice. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Ustavljeno poslovanje z delnicami

Zaradi zaščite varstva vlagateljev je ustavljeno trgovanje z delnicami ali podrejenimi bančnimi obveznicami Abanke Vipa, Banke Celje, Factor banke, Nove Kreditne banke Maribor, Nove Ljubljanske banke in Probanke. Odločitev borze je najbrž povezana s skorajšnjo objavo stresnih testov slovenskih bank. Rezultati testov, ki bodo povedali, kolikšna je luknja v slovenskih bankah, bodo znani 13. decembra. Verjetno bo trgovanje ustavljeno vse do takrat.

Nova KBM vredna le še 10 centov
Lastniki bančnih delnic so v finančni krizi imeli velike izgube in so v nekaterih primerih ob ves svoj vložek. Kdor je jeseni 2007 v javni prodaji kupoval delnice Nove KBM po 27 evrov, se mora zdaj sprijazniti s tem, da je ena delnica zaradi velike možnosti, da bo država ob naslednji dokapitalizaciji razlastila preostale delničarje, vredna le še 10 centov. Letos se je tečaj Nova KBM znižal za 93 odstotkov. Ker je treba borznoposredniški družbi vsako leto plačevati vodenje računa, ob prodaji pa provizijo, so v resnici z delnicami samo še stroški.

Tečaji delnic na Lj. borzi (2. december):

KRKA+0,00 %58,50 EUR
PETROL+0,00 %220,00
INTEREUROPA+0,00 %0,50
LUKA KOPER-0,47 %10,50
TELEKOM-0,55 %117,00
ZAV. TRIGLAV-2,23 %18,40
GORENJE-2,42 %4,201
MERCATOR-8,67 %68,50


Banke so v bistvu že podržavljene

"Alarm bije že nekaj časa, pa ga nihče noče slišati. Na neki način je razumljivo, da so ustavili trgovanje, da bi s tem preprečili prednost tistim, ki so bolje informirani. Verjetno bo sprostitev prišla šele tisti ponedeljek po petku, 13. Je pa vprašanje, ali bodo delnice po tem datumu sploh še kaj vredne, da bi jih uporabili vsaj za davčni ščit. Če bodo banke nacionalizirane, kar dejansko že nekaj časa so, potem se bo treba od delnic verjetno posloviti, obveznice pa tako ali tako gredo na sodišče," je za MMC povedal borzni posrednik, ki ni želel biti imenovan.

Kot je povedal predsednik uprave Ljubljanske borze Andrej Šketa, ukrepi za stabilizacijo bančnega sistema nedvomno povečujejo varnost varčevalcev, po drugi strani pa pomenijo povečano negotovost za vlagatelje v delnice bank in v podrejeni dolg bank.

Dejal je še, da spremembe zakonodaje predvidevajo, da bodo pri bankah, ki bodo deležne ukrepov za stabilizacijo, del stroškov nosili tudi imetniki teh vrednostnih papirjev. Šketa je dodal, da se kot ključne v tem trenutku štejejo informacije, ali bo posamezna banka deležna ukrepov za stabilizacijo in v kakšnem obsegu bodo pri tem sodelovali imetniki vrednostnih papirjev, ki jih je izdala posamezna banka.

"Glede na to, da je bilo večkrat ponovljeno, tudi v javnosti, da tako banke kot regulator in država ne razpolagajo z vsemi informacijami, je toliko očitneje, da tudi vlagatelji nimajo zagotovljenih dovolj informacij za sprejemanje investicijskih odločitev in urejeno trgovanje s temi vrednostnimi papirji," je dejal Šketa.

BS: Ukrep je previdnosten
Banki Slovenije razlogi za odločitev borze niso znani, a centralna banka ustavitev trgovanja z nekaterimi bančnimi delnicami in podrejenimi obveznicami vidi kot previdnostni in utemeljen ukrep. Ta ne bi smel temeljiti na pričakovanjih glede rezultatov stresnih testov, prav tako na podlagi pričakovanj rezultatov ni mogoče špekulirati o ukrepih za posamezno banko, pravi. Ne vidi razloga za posebno obravnavo omenjenih bank.

Mercator na 12-letnem dnu
Sicer pa je bilo ponedeljkovo dogajanje na Ljubljanski borzi negativno. V prvi kotaciji se nobena delnica ni podražila. Največ prometa, okrog pol milijona evrov, je bilo s Krkinimi delnicami, ki so ostale pri 58,50 evra. Spet so strmoglavile Mercatorjeve delnice in padle za skoraj devet odstotkov, na 68 evrov, kar je najmanj v zadnjih 12 letih. Vlagatelji očitno ne verjamejo več, da bo Agrokor res prevzel Mercator po 120 evrov za delnico. Indeks SBI TOP (635 točk) se je znižal šesti dan zapored, tokrat za 1,19 odstotka.

Ustavljeno poslovanje z delnicami