Agrokor se je zavezal, da bo Mercator prevzel po ceni 120 evrov za delnico, a vlagatelji na Ljubljanski borzi očitno ne verjamejo v ta scenarij. Foto: BoBo
Agrokor se je zavezal, da bo Mercator prevzel po ceni 120 evrov za delnico, a vlagatelji na Ljubljanski borzi očitno ne verjamejo v ta scenarij. Foto: BoBo
Applove delnice so v torek pridobile skoraj tri odstotke, potem ko so analitiki pri banki UBS vlagateljem priporočili nakup teh delnic. V sredo se je tečaj Appla malenkost znižal in znaša 565 dolarjev. Foto: EPA
Opec je zadovoljen s trenutnimi cenami nafte, zato je na srečanju na Dunaju ohranil zgornjo mejo proizvodnje pri 30 milijonih 159-litrskih sodov dnevno. Foto: EPA

Dnevnik piše, da Agrokor nad prevzemom Mercatorja še ni obupal, a največje težave predstavljajo financerji, ki skoraj pol milijarde evrov vrednega prevzema niso pripravljeni financirati. Agrokor je zato že pristopil k bankam upnicam Mercatorja, od katerih naj bi po pisanju Dnevnika pričakoval odpis Mercatorjevih dolgov v višini od 300 do 400 milijonov evrov. S tem bi svoje financerje namreč laže prepričal o sklenitvi posla.

SBI TOP osmič zapored navzdol
Indeks SBI TOP (622 točk), ki je bil 22. novembra najvišje po februarju, se je v sredo znižal že osmi dan zapored, kar je letošnji najdaljši negativni niz, čeprav se je najprometnejša Krka (467 tisoč evrov prometa) podražila za skoraj dva odstotka. Po novici, da je bonitetna agencija Moody's Telekomu znižala bonitetno oceno z Ba1 na Ba2, obete za naprej pa ohranila kot negativne, je cena Telekomovih delnic zanihala do 111,1 evra. Omenimo, da danes Ljubljanska borza v hotelu Austria Trend v Ljubljani organizira srečanje z analitiki in vlagatelji. To je priložnost, da izdajatelje najpomembnejših delnic, ki kotirajo v Ljubljani, povprašate o njihovih načrtih in s tem pridobite dodatne informacije pri morebitnem nakupu ali prodaji delnic.

Padec trgovine na drobno v območju evra
Tudi največje evropske borze izgubljajo. Frankfurtski DAX30 je včeraj izgubil približno odstotek in je pri 9.140 točkah zdaj tri odstotke oddaljen od nedavne rekordne vrednosti. Obseg trgovine na drobno se je v območju evra oktobra na mesečni ravni zmanjšal za 0,2 odstotka, kar je slabše od napovedi. Slovenija je oktober v mesečni primerjavi končala z 1,2-odstotno rastjo, v letni primerjavi pa z 2,1-odstotnim padcem trgovine na drobno.

Tečaji delnic na Lj. borzi (4. december):

GORENJE+2,16 %4,30 EUR
KRKA+1,64 %58,95
MERCATOR+0,00 %58,00
INTEREUROPA+0,00 %0,46
PETROL-0,09 %218,00
LUKA KOPER-0,10 %10,50
ZAV. TRIGLAV-1,57 %18,50
TELEKOM-2,57 %112,00




Spodbudni podatki s trga dela
Na newyorški borzi je Dow Jones (15.889 točk) v sredo že četrti dan zapored izgubljal in očitno nima več moči, da bi nenehno postavljal rekorde, čeprav je bilo ravno včeraj v ZDA objavljenih nekaj spodbudnih gospodarskih podatkov. Prodaja enodružinskih stanovanj je oktobra v primerjavi s septembrom porasla za 25 odstotkov, na letni ravni pa za 22 odstotkov, zasebni sektor pa je prejšnji mesec ustvaril 215 tisoč neto delovnih mest, kar je močno nad pričakovanji (160 tisoč) in najboljša številka v zadnjem letu. Največ novih zaposlitev je bilo v sektorju gradbeništva, industrije in financ.

Brezposelnost naj bi novembra padla na 7,2 odstotka
Še pomembnejše bo petkovo poročilo ameriškega ministrstva za delo o splošnem stanju na trgu dela in o stopnji brezposelnosti. Pričakovanja so dokaj povprečna. Ustvarjenih naj bi bilo neto 180 tisoč delovnih mest, brezposelnost pa naj bi novembra padla na 7,2 odstotka. Wall Street si pravzaprav ne želi, da bi bi bili podatki predobri, saj bi potem Fed hitreje začel zaostrovati denarno politiko.

Donos ameriških obveznic navzgor
Že zdaj se je povečalo število tistih, ki stavijo, da bo ameriška centralna banka že na naslednjem zasedanju (17. in 18. decembra) znižala kupček denarja (85 milijard dolarjev), ki ga namenja odkupovanju obveznic. Takšna pričakovanja odraža tudi ameriška desetletna obveznica, saj se je v sredo njena donosnost zvišala na 2,85 odstotka in je spet blizu trem odstotkom, kjer je bila septembra, ko je bilo precej ugibanj, da bo Fed na septembrskem sestanku rahlo zaostril denarno politiko, kar se ni zgodilo.

Opec pričakovano ni spreminjal kvot
Opec je zadovoljen s trenutnimi cenami nafte, zato je na včerajšnjem srečanju na Dunaju ohranil zgornjo mejo proizvodnje pri 30 milijonih 159-litrskih sodov dnevno. Tako bo ostalo vsaj do junija, potem pa se bo Opec odločil tudi glede na podatke o libijski in iranski proizvodnji, saj se obe državi naslednje leto v polnem zamahu vračata na izvozne trge. Brent je letos z izjemo nekaj dni nenehno nad sto dolarji. Ta teden je dosegel 113 dolarjev, trenutno pa je cena okrog 111,5 dolarja.