V New Yorku so se v zadnjem tednu razveselili pomembnega mejnika - širši delniški indeks S & P 500, ki vključuje delnice 500 najpomembnejših ameriških podjetij, je prvič presegel vrednost 2.000 točk. Foto: Reuters
V New Yorku so se v zadnjem tednu razveselili pomembnega mejnika - širši delniški indeks S & P 500, ki vključuje delnice 500 najpomembnejših ameriških podjetij, je prvič presegel vrednost 2.000 točk. Foto: Reuters
Bloomberg je objavil lestvico najbogatejših Zemljanov. Na vrhu so še vedno Bill Gates (84,5 milijarde dolarjev premoženja), Carlos Slim (80,8 milijarde) in Warren Buffett (66,9 milijarde). Foto: EPA
Ruski rubelj je v primerjavi z dolarjem na novem dnu. Foto: EPA

Avgusta je bila letna inflacija v evrskem prostoru zaradi dvoodstotne pocenitve stroškov energije samo še 0,3-odstotna, kar je najmanj po oktobru 2009. In če običajnega Evropejca veseli, da plačuje manj za bencin ali plin, Evropsko centralno banko nevarnost deflacije zelo skrbi, saj bi to ustavilo vlaganja in potrošnjo (zakaj bi, na primer, danes kupil nov avtomobil, če ga lahko čez tri mesece dobiš ceneje), s tem pa seveda tudi gospodarsko rast.

Borzniki upajo na nove ukrepe ECB-ja
Ker ECB cilja na dvoodstotno inflacijo, poskuša z različnimi nekonvencionalnimi ukrepi spodbuditi rast cen, vendar ji za zdaj ne uspeva. V četrtek utegne zato Mario Draghi potegniti še zadnjega aduta iz rokava in najaviti politiko kvantitativnega sproščanja, s čimer bi banka začela odkupovati obveznice. Evropske borze, ki so v drugi polovici avgusta nadoknadile lep del padcev iz prve polovice meseca, bi s takšno ultraohlapno ECB-jevo politiko bržkone dobile nov zalet.

Pozitiven avgust na Wall Streetu
Če je bilo to poletje v Evropi kar nekaj nervoze, povezane predvsem z ukrajinsko krizo (nekateri delniški indeksi so v nekaj tednih izgubili več kot deset odstotkov), pa se Wall Street ni kaj preveč vznemirjal. Indeks S & P 500 je ta teden pridobil še 0,75 odstotka in petkovo trgovanje končal pri rekordnih 2.003 točkah. Avgusta se je njegova vrednost povzpela za 3,8 odstotka, kar je najboljša predstava po februarju.

Ameriška rast BDP-ja višja od prve napovedi
Od začetka leta se je S & P zvišal za 8,4 odstotka. Glavno gibalo rasti seveda ostaja Fedova ohlapna denarna politika, vlagatelji pa so veseli tudi nekaterih spodbudnih makroekonomskih podatkov. Ameriški bruto domači proizvod se je po sveži oceni v drugem četrtletju na letni ravni okrepil za 4,2 odstotka, medtem ko je prva ocena kazala na štiriodstotno rast. V novem tednu (v ponedeljek trgovanja v New Yorku zaradi praznika ne bo) bodo v ospredju sveži podatki s trga dela, ki bodo objavljeni v petek.

Dow Jones (ZDA)

17.098 točk

Nasdaq (ZDA)4.580
DAX30 (Frankfurt)9.470
Nikkei (Tokio)15.424
10-letne slov. obvezn.donos: 2,66
10-letne am. obvezn.donos: 2,34
EUR/USD1,3196
EUR/CHF

1,2062

bitcoin488 USD
nafta brent103,07 USD
zlato

1.287 USD

euribor (6-mesečni)0,264 %

Rubelj na novem dnu
Ruski rubelj je zaradi ukrajinske krize in velike verjetnosti novih sankcij Zahoda v primerjavi z dolarjem dosegel novo rekordno nizko vrednost. Prvič je bilo treba za dolar plačati več kot 37 rubljev. Prejšnji rekord je bil postavljen marca (36,75 rublja za dolar). Na trgu plemenitih kovin izpostavljamo paladij, ki je zadnji teden pridobil dobra dva odstotka in zaradi strahov, da se bo dobava iz Rusije precej zmanjšala, prvič po trinajstih letih presegel 900 dolarjev za unčo.

Gorenjeve delnice poskočile za 13 odstotkov
Trgovanje na Ljubljanski borzi je zadnji teden v avgustu potekalo v znamenju skupščin in objav poslovnih rezultatov nekaterih večjih slovenskih podjetjih. Indeks SBI TOP je na tedenski ravni ostal nespremenjen. Delnice Gorenja so poskočile za 13 odstotkov. "Gorenje je presenetilo z odličnimi poslovnimi rezultati, ki so potrdili, da bo zaradi spremembe lokacije proizvodnje leto končalo z dobičkom," je prepričan Domen Granda iz GBD-ja.

Kam bo šel denar od prodaje Mercatorja, Aerodroma ...?
Teden je bil tudi v znamenju objav rezultatov podjetij. "Objave dajejo mešane občutke. Večina podjetji iz prve kotacije ima težave pri spopadanju s težkim makroekonomskim okoljem. V prihodnjih tednih lahko pričakujemo, da bo gibanje cen delnic zaznamovano z objavljenimi rezultati in z nadaljevanjem prodajnih postopkov," je povedal Granda, ki še pravi, da bo do konca leta veliko odvisno od tega, koliko denarja se bo od prevzema Mercatorja, Letrike in Aerodroma vrnilo na borzo.