Delniški indeksi so bili v sredo obrnjeni krepko navzdol. Newyorški Dow Jones (16.804 točke) je izgubil 238 točk oziroma 1,4 odstotka. Foto: Reuters
Delniški indeksi so bili v sredo obrnjeni krepko navzdol. Newyorški Dow Jones (16.804 točke) je izgubil 238 točk oziroma 1,4 odstotka. Foto: Reuters
Za evro je treba plačati okrog 1,26 dolarja, kar je novo letošnje dno. Foto: Reuters

Newyorški Dow Jones je v sredo izgubil 1,4 odstotka, potem ko so v ZDA odkrili prvi primer okužbe z ebolo, frankfurtski DAX30 (9.382 točk) pa se je znižal za odstotek. Indeks nabavnih menedžerjev PMI, pomemben kazalec o zdravju gospodarstva, je v Nemčiji avgusta zaradi nemirov v Ukrajini zdrsnil na najnižjo raven v zadnjih enajstih mesecih (51,4 točke), v Franciji pa je bil pri 46,9 točke globoko pod vrednostjo 50, ki loči rast od padanja. Upočasnitev industrijske proizvodnje pomeni še dodaten pritisk na ECB, ki ima že tako glavobole zaradi nizke inflacije. Septembra je bila po prvi oceni inflacija v evrskem območju na letni ravni le 0,3-odstotka.

ECB želi na vsak način preprečiti deflacijo
"Objava o septembrski inflaciji je spet razočarala. V luči nezadostne inflacije, podatkov, ki nakazujejo ohlajanje evropskega gospodarstva, in podpovprečne izkoriščenosti prve tranše programa TLTRO se nestrpno pričakuje četrtkovo zasedanje guvernerjev Evropske centralne banke, za katero je najavljen podrobnejši opis omenjenega programa, poleg tega (ali morda še bolj) pa investitorje zanimajo še morebitni dodatni stimulativni ukrepi, ki bi pospešili inflacijo in preprečili stagnacijo evropskega gospodarstva," je za MMC povedal Peter Domadenik iz Alte.

Tečaji delnic na Lj. borzi (1. oktober):

INTEREUROPA

+4,38 %

1,50 EUR
PETROL+0,95 %307,90
LUKA KOPER+0,10 %26,25
TELEKOM+0,03 %144,05
MERCATOR

+0,00 %

75,00
ZAV. TRIGLAV

-0,78 %

25,35

KRKA-0,84 %64,85
GORENJE-0,85 %7,00


Kam po visok donos? V Avstralijo.

Donos slovenske desetletne obveznice se je znižal za 0,19 odstotne točke in je pri dveh odstotkih in pol na novi zgodovinsko nizki vrednosti, potem ko je Miro Cerar obljubil nadaljevanje privatizacije. A vseeno večini evropskih držav na obvezniškem trgu kaže bolje. Donos primerljive češke obveznice je na primer le 1,14 odstotka. Vlagatelji si zaradi izrazito ekspanzivne denarne politike Evropske centralne banke še nekaj časa ne bodo mogli obetati visokih donosov na evropskem trgu, zato so vedno bolj mikavne ZDA (donosnost 10-letne obveznice je trenutno 2,4-odstotna) in predvsem Avstralija (3,7 odstotka). Za vlagatelje zunaj evrskega območja so evropske obveznice še manj mikavne tudi zaradi padanja evra ali, gledano drugače, rasti dolarja.
Za evro že manj kot 1,26 dolarja
Za evro, ki je v torek prvič po dveh letih pogledal pod 1,26 dolarja, je treba trenutno plačati 1,261 dolarja. V primerjavi z jenom je ameriška valuta trenutno celo na šestletnem vrhu. Za en dolar je treba že plačati več kot 110 jenov. Kratkoročna usoda dolarja bo v precejšnji meri odvisna od svežih podatkov s trga dela. Koliko služb je septembra ustvarilo ameriško gospodarstvo, bo znano v petek. Še bolj kot evro je na udaru ruski rubelj. Še dodatno so njegovo padanje pospešile padajoče cene nafte (včeraj je sod brenta za trenutek veljal le še 93,78 dolarja). Za dolar je treba plačati že več kot 44,40 rublja, kar je meja, kjer začne ruska centralna banka samodejno brez omejitev posredovati na denarnem trgu.
Kakšna bo prevzemna premija pri Cinkarni?
Začel se je postopek prodaje 71-odstotnega državnega deleža v Cinkarni Celje, ki zaposluje skoraj tisoč delavcev. Prevzem bi bil lahko izpeljan v začetku prihodnjega leta. Prevzemna cena naj bi bila višja od trenutne cene na borzi. Visoko prevzemno premijo bi lahko preprečila okoljevarstvena tveganja. Pričakovati je, da bodo ponudbo za nakup oddala kemična podjetja, saj je proizvodnja zelo specifična. Cinkarna večinoma proizvaja titanov dioksid, to je beli pigment, ki daje barvo lakom za avtomobile, gospodinjske aparate, zidove in embalažo. 85 odstotkov prodaje ustvari na izvoznih trgih. Razmere za poslovanje se zaostrujejo, dobiček je s 25 milijonov evrov v treh letih padel na sedem milijonov evrov.