Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 18 glasov Ocenite to novico!
V zadnjem tednu sta tako Dow Jones kot Nasdaq dosegla novi rekordni vrednosti, a se v petek nekoliko odmaknila od zgodovinskega vrha. Nasdaq je tako prekinil kar desetdnevni pozitivni niz, najdaljši po februarju 2015. V naslednjem tednu bo zelo veliko objav četrtletnih rezultatov. Za zdaj je sezona dobra, dobički ameriških korporacij pa naj bi v povprečju porasli za 8,6 odstotka. Foto: Reuters
Mario Draghi
Mario Draghi je po četrtkovi seji Evropske centralne banke nakazal, da utegne jeseni slediti napoved zmanjšanja ali celo ukinjanja programa kvantitativnega sproščanja, v okviru katerega ECB mesečno odkupi za 60 milijard evrov obveznic. Istočasno guverner ECB-ja ni izrazil zaskrbljenosti zaradi letošnje krepitve evra, zato je evropska valuta dobila nov zagon in v primerjavi z dolarjem dosegla dvoletni vrh. Foto: Reuters
Microsoft je spet stroj za ustvarjanje visokih dobičkov. V drugem četrtletju je imel proizvajalec programske opreme za 24,7 milijarde dolarjev prihodkov, pod črto pa je ostalo 6,5 milijarde. Delnice, ki so se letos podražile za okrog dvajset odstotkov, so v petek dan vseeno končale v rdečem območju. Foto: Reuters
Na Ljubljanski borzi je indeks SBITOP v petek ob petodstotni rasti Lukinih delnic (tečaj: 32 evrov) porasel na 806 točk, tako da je le nekaj točk oddaljen od letošnjega vrha. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Dodaj v

Evropski trgi privlačnejši od ameriških

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
23. julij 2017 ob 06:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Evro je po zasedanju ECB-ja v primerjavi z dolarjem dosegel dvoletni vrh, kar je obremenilo evropske delniške trge, medtem ko je v ZDA skrbi povzročal padec prihodkov koncerna General Electric.

Vrednost evra se je po četrtkovi seji Evropske centralne banke, na kateri guverner Mario Draghi ni kazal zaskrbljenosti zaradi močnejšega evra, slutiti pa je, da bo jeseni sledila napoved zmanjšanja programa kvantitativnega sproščanja, povzpela do 1,1667 dolarja, tako da je letos evropska valuta pridobila že dobrih deset odstotkov. Naslednja "tarča" je 1,1715 dolarja, kjer je bil evro nazadnje avgusta 2015, nekateri pa že napovedujejo, da bo letos padla tudi meja 1,20 dolarja. Analitiki banke Deutsche Bank menijo, da je evro še vedno približno 15 odstotkov podcenjen v primerjavi z dolarjem, tako da je še precej prostora za rast.

DAX zadnji teden izgubil tri odstotke
Krepitev evra pričakovano ni dišala evropskim delniškim trgom. Pariški CAC40 je v petek izgubil 1,5 odstotka, frankfurtski DAX30 pa 1,7 odstotka, kar je največji enodnevni padec v skoraj mesecu dni. Razpoloženje je še poslabšalo razkritje tednika Spiegel o kartelnem dogovarjanju nemških avtomobilskih proizvajalcev. Volkswagnove delnice so se pocenile za skoraj štiri odstotke, indeks DAX pa je pri 12.190 točkah dosegel najnižjo točko po aprilu. V zadnjem tednu je elitni nemški indeks izgubil tri odstotke.

Prilivi le v evropske delniške sklade
"Stanje na finančnih trgih se v zadnjih tednih ni bistveno spremenilo, z izjemo krepitve evra proti dolarju, kar je posledica boljših makroekonomskih podatkov v Evropski uniji in prepričanja vlagateljev, da bo do zaostrovanja monetarne politike prišlo prej, kot je napovedano," je povedal Mihajlo Todurov iz Vzajemci skupine in dodal:

"Glede na makroekonomske podatke in zadnje objavljene rezultate podjetij težko govorimo o precenjenosti trgov. So pa evropski trgi v tem trenutku privlačnejši od ameriških. Podobnega mnenja so, kot kažejo zadnji podatki, tudi tuji vlagatelji in analitiki. Neto prilivi v evropske delniške sklade so po poročanju EPFR-ja letos dosegli že skoraj 20 milijard evrov. V primerjavi z lanskim letom, ko so vlagatelji iz evropskih delniških skladov skupaj izplačali za 100 milijard evrov, je to odličen podatek. Ameriški delniški skladi so na drugi strani samo v zadnjih petih tednih zabeležili za približno 15 milijard evrov neto odlivov."

Dow Jones (ZDA)

21.580 točk

Nasdaq (ZDA)

6.387
DAX30 (Frankfurt)12.240
Nikkei (Tokio)20.099
SBI TOP (Ljubljana)

806

10-letne am. obvezn.donos: 2,23 %
EUR/USD

1,1667

EUR/CHF

1,103

bitcoin

2.790 USD

nafta brent48,14 USD
zlato

1.254 USD

euribor (6-mesečni)-0,274 %


.
Dobiček General Electrica občutno nižji
V New Yorku so negativno odmevali poslovni rezultati korporacije General Electric, ki proizvaja široko paleto proizvodov (od žarnic do letalskih motorjev), zato je njegovo poslovanje dober kazalnik gospodarskega stanja v državi. Četrtletni rezultati so bili resda boljši od pričakovanj, vendar so prihodki na letni ravni nazadovali za 12 odstotkov, dobiček pa za 58 odstotkov. GE-jeve delnice so se pocenile za skoraj tri odstotke, Dow Jones, ki je v sredo pri 21.640 točkah postavil rekordno vrednost, pa je zdrsnil za 0,15 odstotka. Pocenile so tudi Microsoftove delnice, čeprav je podjetje zaradi odličnih rezultatov računalništva v oblaku dobiček drugega četrtletja podvojilo na 6,5 milijarde dolarjev. Prihodki so se povzpeli za devet odstotkov, na 24,7 milijarde dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
rubin
# 23.07.2017 ob 07:54
Komu koristi...? Tebi če kupuješ Toyoto ali tankaš arabski bencin...
rubin
# 23.07.2017 ob 07:47
Povejte že donos, ne rast cene. To je dobiček na delnico/cena delnice. To je najpomembnejše. Kdor gleda trende in kupuje precenjene delnice je samo gembler. Če pade v krizo pa jok, ko cena strmoglavi na realno vrednost. Samo zgleda da pisci teh člankov ne znate niti na preprost način kaj razložit niti ničesar pomembnega ne povedat
el CARTEL
# 23.07.2017 ob 10:34
Pametni so ze zdavnaj ven pobrali denar in ga vlozili v kripto valute, kjer se v prihodnjih letih pricakujejo donosi, ki so jih delnice lahko samo sanjale

bitcoin je precenjen. vsi vlagajo v bitcoin. takoj veš, da nekaj ne štima, ko začne vodovodar ali čistilka (če karikiram) kupovati kriptovalute :)
izo
# 23.07.2017 ob 23:40
Ko bo svet spoznal zadolžitev ZDA in maso dolarjev brez kritja, bo € prevzel vlogo svetovnega denarja.

nope, same bremenitve bodo prenesli na evro, kot že tolikokrat prej in naštancali goro dolarjev za obveznice ipd. razen, če bomo seveda pametni in jih lepo odslovili..
johann
# 23.07.2017 ob 21:19
Pametni so ze zdavnaj ven pobrali denar in ga vlozili v kripto valute, kjer se v prihodnjih letih pricakujejo donosi, ki so jih delnice lahko samo sanjale.

Ja, in potem vladajooče klike prepovejo poslovanje s temi valutami, ti pa si ne moreš z njimi niti zadnjice obrisat, kaj šele, da bi imel dobiček...
rovtarx
# 23.07.2017 ob 08:07
GE General Electric vendarle proizvaja motorje za Boeing 777 in 787 pa tudi za F18 superfigter, tu je vendarle realno vpliv gospodarstva ZDA na zelo visokem nivoju.
kingestone
# 24.07.2017 ob 11:50
lol kriptovalute. letos samo še za zelence (in extra pogumne ki trgujejo na nihanjih navzdol)...
tisti pametni smo že zdavnaj vse ven pobrali, ker že en mesec se balonček trga. tisti ta najbolj 'pametni' pa seveda vlagajo in potem na koncu ko bodo prodajali z veliko izgubo se drli kako je vse to nateg...
MZ
# 24.07.2017 ob 09:33
@galoper: Nič ne pomaga...EU pač nima tako razpredene mreže lakajev, niti močne vojske, ki bi obračunala s tistimi, ki bodo odpovedali pokorščino veličanstvu Dolarju.
galoper
# 23.07.2017 ob 19:22
Ko bo svet spoznal zadolžitev ZDA in maso dolarjev brez kritja, bo € prevzel vlogo svetovnega denarja.
kotzi
# 24.07.2017 ob 18:45
juhu..zivel evropski kapitalizem..juhhhu...
Springbok
# 23.07.2017 ob 16:23
@ tuintam - nemški upokojenci in varčevalci menijo ravno obratno. Obresti na depozite so nizke. Draghi jemlje bogatim rentnikom in varčevalcem, in daje revnim, zadolženim in lenim južnjakom. Torej res Robin Hood.
tuintam
# 23.07.2017 ob 09:04
PIIGS, Sredozemlje, fašistični in radikalni raj, kjer je ljudem bolj vseeno, kaj počenjajo upravitelji, saj potrebujejo manj energije, imajo več letin ipd. V to smer gremo. Draghi pa več ali manj le grozi, dela pa vse po starem... Deloma je to v redu, kot sem dejal. Seveda da je treba biti realen in da je treba razumeti jug. Podobno kot Merklova razume svoj bivši socializem. Merklova EU ne ponuja nemškega sistema, pač pa tudi ona nek svoj centralističen model, ki mu reče socialno tržno gospodarstvo. Ponudila ga je Ukrajini npr.

Vseeno je pa prav tisti dejanski ZRN ekonomsko-politični model, ki med sabo loči upraviteljico Državo (in upravitelje) od države kot celote, pa kjer je skupni kapital (za katerega Sredozemcem ni toliko mar) potem lastniško ločen od upraviteljev, od Države itn., tako da je dejansko last opredeljene davkoplačevalske celote, ko si tega kapitala politično-monopolno upravitelj še ne prilasti, bistveno boljši.

Davkoplačevalce ali družbo je treba ustavnopravno opredeliti ločeno od upraviteljev in Države in se ne sme dovoliti, da je oblast in ljudstvo pravno kar eno in isto. Ker potem ljudstva ali davkoplačevalcev ločeno ni, in upravitelj ni nikomur dolžnik. Ločena opredelitev družbe (ne kot upraviteljice) bi pomenila, da pride do UTD, da se bilj ščiti javne interese, da se ne daje denarja samo slabim za kompenzacijo pri njih slabem upravljanju, da se ne kolektivizira izgub itd.

Ni npr. dovolj, da smo državljani posamič lastniki Države (upraviteljica) - ker nas kot celoto, kot dejanskega upnika, pravno predstavlja spet ona. Je upnica sama sebi in torej ni dolžnica nikomur. Upravitelji so s tem samo sami sebi upnik oz. niso upnik nikomur. Neglede na etični vpliv na njih in premoč v upravah ... v čemer napši še vedno vidijo edino šanso. In zaradi česar potem je, kakor je. Zanič upravljajo in naložbe niso v korist celote...
tuintam
# 23.07.2017 ob 08:45
To je približno tako, kot če bi ves čas dajali denar graščakom, da ti ne bi povsem oplenili ljudstva. Ne znajo pa ne znajo dati kaj tudi ljudstvu. Oblast in ljudstvo sta za to EU vse bolj isto, pri čemer imaš zato vse manj ljudstva...
tuintam
# 23.07.2017 ob 08:43
Pravi 'Robin Hood', tale Draghi. Čeprav ne vem, kaj bi bilo brez njega. Jemlje revnim in daje bogatim. Je pa res, da če bi bogati propadli, ali pa zanič upravitelji in s tem zanič naložbe, da bi reveži še bolj nasrkali.
GLaDOS
# 23.07.2017 ob 15:50
@el CARTEL

Bitcoin je passe. Kriptovaluta pa ni le bitcoin...vecina vas je pametnih glede kriptovalut a sploh ne veste kaj to dejansko so....

Jaz vsak mesec kupim tiste zanimive kriptovalute z dobrim ozadjem...par sto eur reskiram oz nalozim v kriptovalute, ki so dokaj nizke s ceno a so med top po MC...

Od 15 kriptovalut bo ena 100% zrastla v vrednost danasnjega eth/zec/xmr/ltc...
nikhrast
# 23.07.2017 ob 10:13
Penzion imamo razpršen v vse sorte skladih, isto kot vse investicije, sindikati in penzionisti se zanimajo kaj se dogaja.
Ne misliti samo lokalno, pa da za vse poskrbi država.
sandi4
# 23.07.2017 ob 11:09
el CARTEL
Kaj je narobe,če vodovodar kupuje kriptovalute?Stavim,da jih je 99% pametnejših od tebe.Da pa je precenjen pa si ugotovil celo ti.
sandiego1995
# 23.07.2017 ob 09:00
Povsem jasno je, da na delniskih trgih sledi v kratkem kolaps epskih razseznosti. Po devetih letih nenehne rasti je to popolnoma logicno pricakovati.
Pametni so ze zdavnaj ven pobrali denar in ga vlozili v kripto valute, kjer se v prihodnjih letih pricakujejo donosi, ki so jih delnice lahko samo sanjale.
Magdica
# 23.07.2017 ob 07:31
Komu sploh koristi močna domača valuta?
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo