6. september - ta veseli dan na finančnih trgih ali Draghi je izpolnil obljube. Foto: EPA
6. september - ta veseli dan na finančnih trgih ali Draghi je izpolnil obljube. Foto: EPA
Evro se je v petek dopoldne povzpel do 1,2685 dolarja in dosegel dvomesečni vrh.
Amazon je v četrtek predstavil novo, večjo različico svojega tabličnega računalnika kindle fire z 8,9-palčnim zaslonom. Cena modela z omrežjem 4 G bo v ZDA 499 dolarjev. Amazonove delnice so se v četrtek povzpele za dobra dva odstotka, na 251,38 dolarja. Foto: Reuters
Predstavitev golfa 7. generacije
Volkswagen, ki je ta teden predstavil sedmo generacijo priljubljenega golfa, je zaradi evropske krize za 300 tisoč vozil znižal pričakovanja o letošnji prodaji. Samo v Evropi bo po novih napovedih prodaja nižja za 250 tisoč vozil od prvih ocen. V nedeljo je vodstvo Volkswagna zanikalo pisanje medijev, da se pripravlja na večjo recesijo in da naj bi dobaviteljem sporočil načrte o desetodstotnem znižanju proizvodnje. Foto: Reuters

Evropska centralna banka je storila tisto, kar so finančni trgi pričakovali od konca julija, ko je Mario Draghi povedal, da bo storil vse za preživetje evra. S programom nenavadnega imena Outright Monetary Transactions bo banka odkupovala obveznice držav, ki se na trgu ne morejo več normalno zadolževati, vendar bodo morale te države najprej zaprositi za pomoč evropski reševalni sklad in se s tem podrediti strogim varčevalnim zahtevam. Odziv finančnih trgov je bil sijajen. Frankfurtski DAX30 je poskočil za skoraj tri odstotke in dosegel letošnji vrh. Danes je v zmernejšem ritmu nadaljeval pot navzgor in ob nadaljnji rasti bančnih delnic zlahka presegel 7.200 točk. Nemški izvoz je julija nepričakovano porasel, vseeno pa se je trgovinski presežek znižal z junijskih 16,3 na 16,1 milijarde evrov.

Navzgor tudi slovenski blue-čipi
Prebujanje je bilo opaziti celo na Ljubljanski borzi - indeks SBI TOP (516 točk) je bil v petek že za 1,8 odstotka v plusu, toda dan je zaradi pocenitve Triglavovih, Mercatorjevih in Petrolovih delnic končal tik nad izhodiščem (+0,14 %). Wall Street je četrtkovo trgovanje končal najvišje po padcu banke Lehman Brothers. Indeks Dow Jones (12.292 točk) se je povzpel za 1,87 odstotka in je zdaj najvišje po decembru 2007. Vseh 30 delnic, ki sestavljajo ta indeks, se je podražilo, najbolj, za pet odstotkov, delnice Bank of Americe. Draghi je dokazal svojo kredibilnost, so prepričani analitiki, ki pričakujejo tudi spodbudno avgustovsko sliko na trgu dela. Ameriško gospodarstvo naj bi prejšnji mesec ustvarilo vsaj 125 tisoč novih delovnih mest.

Tečaji delnic na Lj. borzi (7. september):

NOVA KBM

+6,69 %

1,10 EUR

LUKA KOPER

+1,74 %

7,00

TELEKOM

+1,60 %

63,50

KRKA

+1,50 %

44,00

GORENJE

+0,00 %

4,10

PETROL

-1,13 %

175,00

MERCATOR

-1,27 %

112,55

ZAV. TRIGLAV

-2,04 %

12,00

V Šanghaju največja rast v osmih mesecih
Rast je danes zajela tudi azijske trge. Osrednji indeks borze v Šanghaju, ki je bil pred kratkim na triletnem dnu, je poskočil za 3,7 odstotka. Gre za največjo enodnevno rast v zadnjih osmih mesecih. Na optimizem je vplivalo tudi poročanje medijev, da bo vlada z infrastrukturnimi projekti poskušala spodbuditi gospodarsko rast, ki se je v drugem četrtletju precej upočasnila. Tokijski Nikkei (8.871 točk) se je zvišal za 2,2 odstotka, največ v zadnjih petih mesecih. Zlato je v četrtek doseglo 1.713 dolarjev (največ po 12. marcu), danes dopoldne pa je bilo pod 1.700 dolarji. Vlagatelji so pred popoldansko objavo podatkov z ameriškega trga dela negotovi, saj bi lahko padec brezposelnosti zmanjšal verjetnost, da se bo Fed kmalu odločil za 3. krog odkupovanja državnih obveznic.

Finančne krivulje na Valu 202:

Kako bo Evropska centralna banka reševala evrsko območje?

Nemci pravijo, da je načrt nezakonit
Medtem ko finančni trgi slavijo, se v Nemčiji držijo za glavo. Jens Weidmann, predsednik Bundesbanke, je bil edini v 23-članskem svetu ECB-ja, ki je nasprotoval predsedniku Mariu Draghiju. Mediji se že sprašujejo, ali ne bo Draghi s svojimi likvidnostnimi akrobacijami uničil evrskega območja. Opozarjajo, da je centralna banka do zdaj že porabila okoli 200 milijard evrov za odkupovanje obveznic, vendar je bil blagodejen učinek le kratkoročen. Če bo banka ustvarila izgubo, jo bodo morali pokriti davkoplačevalci evrskega območja, Nemčija pa ima pri tem 27-odstotni delež. Evropska pogodba ECB-ju niti ne dovoljuje takšnega "državnega financiranja", ki ima tudi nevarne stranske učinke, saj lahko povzroči inflacijo.

Donos španske 10-letne obveznice pod 6 %
Kakor koli, za zdaj Draghijev načrt deluje in pomaga tudi Sloveniji. Donos slovenske 10-letne obveznice se je znižal na 6,5 odstotka, donos primerljive španske obveznice pa je prvič po maju pod šestimi odstotki. Še precej izraziteje je padla donosnost triletne obveznice. Po anketi Bloomberga naj bi Španija v enem letu vseeno potrebovala finančno pomoč (tako meni 85 odstotkov vprašanih), medtem ko naj bi se Italija temu izognila (59 odstotkov). 847 Bloombergovih strank (vlagatelji, analitiki ...) po vsem svetu pričakuje, da evrsko območje letos ne bo doživljalo več resnejših pretresov, vendar pa naj bi bila prihodnje leto spet v ospredju Grčija. Kar 92 odstotkov vprašanih je prepričanih, da bodo Atene razglasile plačilno nesposobnost, dobra polovica pa, da bo država do konca prihodnjega leta zapustila območje evra. Le 27 odstotkov poznavalcev meni, da je v dolžniški krizi najhuje že mimo.