V zadnjem tednu je bilo na Wall Streetu v ospredju dvodnevno zasedanje Feda. Odbor za odprti trg ameriške centralne banke je sporočil, da ameriško gospodarstvo okreva kljub manjši upočasnitvi zaradi hude zime. Znova je skrčil obseg izredne stimulacije, guvernerka Janet Yellen pa je nakazala, da utegne obrestna mera Fed funds prvič po začetku finančne krize narasti že v prvi polovici leta 2015. Foto: Reuters
V zadnjem tednu je bilo na Wall Streetu v ospredju dvodnevno zasedanje Feda. Odbor za odprti trg ameriške centralne banke je sporočil, da ameriško gospodarstvo okreva kljub manjši upočasnitvi zaradi hude zime. Znova je skrčil obseg izredne stimulacije, guvernerka Janet Yellen pa je nakazala, da utegne obrestna mera Fed funds prvič po začetku finančne krize narasti že v prvi polovici leta 2015. Foto: Reuters
Nike
Nike se boji, da mu bodo valutni pretresi v državah v razvoju načeli dobiček. Foto: Reuters
Zlato se je letos podražilo za več kot deset odstotkov, a je še vedno skoraj 30 odstotkov pod rekordno vrednostjo iz jeseni 2011. Foto: Reuters

Vodilni delniški indeksi so zadnji teden nadoknadili izgube s tedna poprej, ko so vlagatelje prestrašile novice iz Ukrajine in Kitajske. Indeks S & P se je zvišal za 1,4 odstotka in med petkovim trgovanjem (ki se je resda končalo negativno) pri 1.884 točkah dosegel najvišjo raven do zdaj. Zlasti finančni sektor je naredil velik korak naprej, saj se je indeks finančnih delnic zvišal za 4,3 odstotka, kar je največji tedenski pribitek po lanskem januarju. Fed je sporočil, da je v obremenitvenih testih 29 od 30 največjih ameriških bank zadostilo zahtevam o višini kapitala.

Kongres viha nos nad visokimi cenami zdravil
Čeprav je S & P v petek dosegel nov zgodovinski mejnik, pa se je trgovanje končalo v rdečem območju, kar je zlasti krivda biotehnološkega sektorja, ki je izgubil 4,4 odstotka (največ po oktobru 2011). Trije člani ameriškega kongresa so namreč na vodstvo podjetja Gilead Sciences naslovili pismo, v katerem zahtevajo pojasnilo, zakaj je novo zdravilo sovaldi (za zdravljenje hepatitisa C) tako drago. Indeks biotehnoloških podjetij je v petek izgubil dobre štiri odstotke, vendar je še vedno deset odstotkov višje kot na začetku leta. Omenjeni sektor je v zadnjih petih letih doživel izjemno, kar 250-odstotno rast.

Vreme in valutna kriza prizadela dobičke
Kmalu bodo v ospredje prišli poslovni rezultati prvega letošnjega četrtletja, ki utegnejo razočarati vlagatelje. Vedno več podjetij svari, da dobički ne bodo dosegli pričakovanj. Med glavnimi krivci naj bi bilo slabo vreme med letošnjo zimo (General Mills opozarja, da je vreme prizadelo celotno prehransko industrijo), medtem ko multinacionalna podjetja čutijo posledice valutne krize držav v razvoju. Proizvajalec športne opreme Nike je prav zato že opozoril analitike, da bo to vplivalo na dobiček ne le v tekočem četrtletju, ampak tudi v naslednjih. Delnice so v petek padle za pet odstotkov.

Dow Jones (ZDA)

16.302 točk
Nasdaq (ZDA)4.276
DAX30 (Frankfurt)9.342
Nikkei (Tokio)14.224
10-letne slov. obvezn.donos: 3,91
10-letne am. obvezn.donos: 2,75
EUR/USD1,3794
USD/JPY

102,26

EUR/CHF1,2177
Nafta brent106,92 USD
Zlato

1.336 USD

Euribor0,42 %



Fed precej znižal ceno zlata
Zlato je zaradi pričakovanj, da bo Fed prej od napovedi začel zviševati ključno obrestno mero Fed funds, utrpelo udarec, kot ga na tedenski ravni ni od novembra. Če je bila v ponedeljek cena zaradi napetosti v Ukrajini že nad 1.390 dolarji (polletni vrh), je v četrtek zlata unča padla do 1.320 dolarjev, kar je najmanj po koncu februarja. Vseeno je zlato za zdaj med zmagovalci letošnjega leta, saj je njegova vrednost porasla za več kot 10 odstotkov, potem ko je lani padla kar za 28 odstotkov. Pri Goldman Sachsu so glede prihodnosti zlata medvedje razpoloženi in pravijo, da bo cena konec leta le okoli 1.050 dolarjev.

Bitcoin spet zanihal navzdol
Evro je v prvi polovici tedna dosegel dveinpolletni vrh in se že spogledoval z mejo 1,40 dolarja, po dvodnevnem sestanku Feda pa so mu devizni trgovci obrnili hrbet oziroma, bolje rečeno, raje stavili na dolar. A ob koncu tedna je evropska valuta spet zadihala, saj je bil objavljen podatek, da je januarja presežek na tekočem računu plačilne bilance v evrskem območju dosegel rekordno vrednost. Virtualna spletna valuta bitcoin se je kar nekaj dni držala nad 600 dolarji, v petek pa so jo na le 563 dolarjev poslala ugibanja, ali bo Kitajska ljudska banka sredi aprila res prepovedala vse transakcije z bitcoini.

Delničarjem Petrola dobrih devet evrov dividende
Na Ljubljanski borzi v zadnjih dneh ni bilo opaziti posebej razburljivega dogajanja. V zadnjem tednu so bile z 2,28 milijona evri spet najprometnejše Krkine delnice, ki so se podražile za 1,28 odstotka, na 58,75 evra, potem ko so bile v četrtek po nekaj dneh spet vredne 60 evrov. Največja rast je uspela Zavarovalnici Triglav, ki se je podražila za skoraj šest odstotkov, na 22 evrov. Na negativni strani izstopa Mercator, ki je izgubil pet odstotkov, medtem ko se je Petrol (predlagana dividenda znaša 9,10 evra bruto) pocenil za poldrugi odstotek. Indeks SBI TOP se je v petih dneh zvišal za 0,11 odstotka, a vseeno dovolj, da je zdaj tik nad 700 točkami.