Zaradi izjemno ohlapne politike največjih centralnih bank številni menijo, da na razvitih delniških trgih ni pričakovati večjega popravka navzdol, potem ko so najpomembnejši delniški indeksi pred dnevi dosegli letošnji vrh. Foto: Reuters
Zaradi izjemno ohlapne politike največjih centralnih bank številni menijo, da na razvitih delniških trgih ni pričakovati večjega popravka navzdol, potem ko so najpomembnejši delniški indeksi pred dnevi dosegli letošnji vrh. Foto: Reuters
Apple
Applove delnice so pred dnevi ob "rojstvu" telefona iPhone 5 prvič v zgodovini presegle 700 dolarjev, toda nato so se obrnile navzdol in so zdaj vredne 665 dolarjev. Foto: Reuters

Še naprej se zvišujejo tečaji podjetij, ki jih namerava država prodati. Cena Petrola je poskočila za šest odstotkov in dosegla 208,50 evra, največ po lanskem avgustu. Telekom je prebil mejo 80 evrov, toda po 12. uri so se posli sklepali pri 75 evrih, zadnji posel pa je bil sklenjen pri 79 evrih. Cena Telekoma je ta teden poskočila za več kot 20 odstotkov. Z Zavarovalnico Triglav so se najvišji posli sklepali pri 14 evrih. Najprometnejša Krka (611 tisoč evrov prometa) se je še bolj približala meji 50 evrov. Najvišji posel dneva je bil sklenjen pri 49,80 evra. Indeks SBI TOP (582 točk) je pridobil 2,16 odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi (27. september):

PETROL

+4,83 %

206,00 EUR

TELEKOM

+3,95 %

79,00

GORENJE

+3,55 %

4,349

LUKA KOPER

+2,56 %

8,10

ZAV. TRIGLAV

+1,58 %

13,50

KRKA

+0,51 %

49,75

MERCATOR

+0,18 %

111,25

NOVA KBM

-0,75 %

1,19


Šanghaj v zadnjih petih letih izgubil 65 odstotkov
Kaže, da se bo slovenski kapitalski trg vendarle povzpel nad točko, na kateri je bil ob vstopu v leto 2012, ko je bil indeks SBI TOP vreden 590 točk. Vodilne borze na svetu so letos v precejšnjem plusu (zlasti Frankfurt, ki je 25 odstotkov višje), izjema sta le Šanghaj in Madrid. Osrednji kitajski delniški indeks se je v zadnjih petih letih znižal kar za 65 odstotkov, od tega skoraj pet odstotkov letos. Nič ne pomaga, če je kitajska gospodarska rast med 7 in 8 odstotki, težava je zlasti v tem, da so se dobički kitajskih korporacij občutno znižali, poleg tega pa podjetja ne izplačujejo visokih dividend.

Kaže, da bo 3. četrtletje v Evropi negativno
Podjetniško zaupanje v območju evra je po meritvah Evropske komisije septembra padlo na minus 1,34 točke (najnižje po oktobru 2009), potem ko je bil avgusta pri minus 1,18 točke. To nakazuje, da se Evropa niti v tretjem letošnjem četrtletju ne bo izognila recesiji. Vodilne evropske borze so se vseeno pobrale po močnih padcih (osrednji indeks v Parizu se je v sredo znižal za 2,8 %, v Frankfurtu za 2 %), ki so bili posledica strahu, da Fedov 3. krog kvantitativnega sproščanja ne bo prinesel želenih rezultatov.

Italija se je ugodno zadolžila
Za olajšanje so najprej poskrbele špekulacije, da bo kitajska centralna banka še ta teden sprejela spodbujevalne ukrepe, nato pa še uspešna dražba italijanskih obveznic. Vlada v Rimu se je lahko z izdajo pet- in desetletnih obveznic (v skupni vrednosti 6,65 milijarde evrov) zadolžila najugodneje po lanskem maju. Zahtevana donosnot za obveznice, ki zapadeju 1. junija 2017, je znašala 4,09 odstotka, medtem ko je pri desetletni obveznici znašala 5,24 odstotka. Na zadnji dražbi je bila 5,82 odstotka.

Donos španskih obveznic spet nad 6 %
Krizno žarišče številka ena je tako še naprej Španija, kar se odraža tudi na zahtevani donosnosti desetletnih obveznic, ki je spet nad šestimi odstotki, potem ko je Katalonija predlagala predčasne volitve. Vrednost evra se je po včerajšnjem padcu na dvotedensko dno malce popravila in znaša 1,286 dolarja. Dodajmo, da se Nemčiji v sredo presenetljivo ni uspelo zadolžiti za načrtovanih pet milijard evrov, ampak le za 3,2 milijarde evrov. Kupci so očitno nezadovoljni z nizko ponujeno obrestno mero, ki je pri desetletnih obveznicah znašala vsega 1,52 odstotka.

Finančne krivulje na Valu 202:

Ob svežih novicah o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga vlagatelji na Ljubljanski borzi očitno verjamejo, da se bodo zgodili pozitivni premiki v kontekstu privatizacije podjetij, rast pa podžigajo tudi tuji vlagatelji.

Cena lahke nafte pod 90 dolarji
V ZDA je bilo trgovanje v sredo spet negativno, Širši indeks S & P 500 se je znižal za 0,57 odstotka in je že petič zapored dan končal v rdečem območju. Cena ameriške lahke nafte je prvič po začetku avgusta zdrsnila pod 90 dolarjev, potem ko je bila pred manj kot dvema tednoma pri stotih dolarjih. "Naftni trg sporoča, da je svetovno gospodarstvo še šibkejše, kot si predstavljajo ljudje," je komentiral eden izmed analitikov. Danes si je lahka nafta opomogla in krenila proti 91 dolarjem, medtem ko je bilo treba ob 13. uri za brent plačati 111 dolarjev.