Borzni komentar
bitcoin
Cena bitcoina, ki je bila decembra na menjalnici Bitstamp že tik pod 20 tisoč dolarji, je včeraj prvič po 5. decembru padla pod 12 tisoč dolarjev. Tržna kapitalizacija se je znižala pod 600 milijard dolarjev. V samo enem tednu je izpuhtelo 230 "papirnatih" milijard dolarjev. Foto: Reuters
       Obrestno tveganje se je zelo obrestovalo, valutno v primeru franka ne. So pa po danes znanih številkah in pričakovanjih za prihodnje številni jemalci posojil v frankih še vedno na boljšem, kot če bi pred desetletjem vzeli evrsko posojilo s fiksno obrestno mero.       
 Jure Ugovšek (Finance)
Vrednost evra se je povzpela nad 1,18 franka in se bliža meji 1,20 franka, ki je tako dramatično "padla" pred natanko tremi leti, mnogo posojilojemalcev v frankih pa pahnila v obup. Foto: Reuters
Cene zlata (okrog 1.340 dolarjev za 31,1-gramsko unčo) se že od sredine decembra pogumno dvigujejo, saj je vedno več znakov, da se prebuja inflacija, navsezadnje se zvišuje tudi cena nafte. Zlato tradicionalno velja za naložbo, pri kateri vlagatelji iščejo zaščito pred inflacijo. V lanskem letu se je zlato podražilo za 13 odstotkov, v zadnjem mesecu pa za več kot sto dolarjev. Delno je to tudi posledica oslabitve ameriškega dolarja. Foto: Reuters

Dodaj v

Jemalci posojil v frankih niso v tako slabem položaju, kot se zdi

Črn torek za kriptovalute, bitcoin pod 10.000 dolarji
17. januar 2018 ob 07:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Prezgodaj bi bilo že zdaj pobrati dobičke," svetujejo borznim vlagateljem pri banki JP Morgan, pa čeprav nekateri kazalci pravijo, da je trg zrel za popravek. Ga je pa ta teden kruto doživel bitcoin.

Analitiki pri JP Morganu pričakujejo še eno sezono objav odličnih četrtletnih rezultatov (prve novice o dobičkih ameriških korporacij v zadnjem lanskem četrtletju so pozitivne), kar bo gorivo za nadaljevanje bikovskega trenda na razvitih borzah, ki z minimalnimi odkloni traja že od leta 2009. Posebej spodbudne so napovedi za območje evra, saj naj bi povprečni dobiček na delnico porasel za 14 odstotkov, gospodarska rast pa naj bi letos tudi zaradi učinkov ugodnejše ameriške davčne zakonodaje znašala 2,6 odstotka (prejšnja napoved: 2,1 odstotka), so v zadnji analizi zapisali pri banki JP Morgan.

Pohvale Trumpu s pomembno opombo
Optimistična napoved banke JP Morgan torej temelji predvsem na odličnih makroekonomskih temeljih. Pri švicarski banki UBS pravijo, da si Donald Trump zasluži pohvale za svojo politiko, ki še bolj poganja gospodarsko rast. Zapisali so, da so njegova prizadevanja za podjetništvu naklonjeno gospodarsko okolje, vključno z decembra sprejeto davčno reformo, podcenjena. Kljub temu pa ista banka opozarja tudi pred tveganji, ki jih prinašajo nekatere druge Trumpove besede oziroma odločitve, predvsem protekcionistična politika in stopnjevanje napetosti s Severno Korejo. Za največjo grožnjo leta 2018 so pri banki UBS navedli morebitno prehitro upočasnjevanje kitajske rasti.

Evro že skoraj pri 1,20 franka
Za evro je bilo treba ta teden plačati že skoraj 1,23 dolarja (triletni vrh), prav tako se evro krepi v primerjavi s švicarskim frankom, saj je njegova vrednost že nad 1,18 franka in se bliža meji 1,20 franka, ki je tako dramatično padla pred natanko tremi leti. Takrat se je švicarska centralna banka odločila, da ne bo več branila tečaja pri meji 1,20 franka za evro, švicarska valuta pa je dramatično poskočila in za trenutek padla pod pariteto z evrom. Rast franka je močno prizadela vse, ki so najeli posojilo v tej valuti, sledile so tudi tožbe, češ da banke niso dovolj opozorile na tveganja. Toda, ali so bili posojilojemalci res opeharjeni? Enega od vidikov zgodbe predstavlja novinar in urednik Financ Jure Ugovšek.

Ali res lahko govorimo o opeharjenih posojilojemalcih?
"Nedavna rast evra ob še naprej visoko negativnem LIBOR-ju je približala obroke številnih imetnikov posojil v frankih na ravni pred intervencijo švicarske centralne banke. Danes je težko soditi, ali sta bila valutno in obrestno tveganje jemalcem posojil predstavljena pravilno. Se pa ob naših izračunih postavlja vprašanje, ali lahko govorimo o opeharjenih posojilojemalcih. Nekateri krediti v frankih (odvisno od časa sklepanja pogodbe in dobe odplačil) se ne izkažejo za tako drage. Sploh če se zavedamo, da so se posojila sklepala v času rastočih obrestnih mer in upoštevamo pričakovane stroške financiranja pred desetletjem. Leta 2006, 2007 in začetek 2008 – gre za obdobje, ko je EURIBOR poskočil tudi na 5 odstotkov in več, fiksne obrestne mere za stanovanjska posojila pa so presegala 6 odstotkov - se je pričakovala nadaljnja rast obrestnih mer, posledično visoki stroški financiranja."

Še vedno na boljšem, kot če bi vzeli fiksno evrsko posojilo
"Razplet je presenetil vse. EURIBOR in LIBOR sta z nastopom krize močno padla in sta danes celo v negativnem območju (ne gre prezreti, da je bilo to v času sklepanja posojilnih pogodb tako nepredstavljivo, da se banke pred takšnim scenarijem sploh niso zavarovale s klavzulami v pogodbi, kot to počno danes). Posledično so tudi stroški kreditiranja precej nižji od pričakovanj pred desetletjem. Obrestno tveganje se je zelo obrestovalo, valutno v primeru franka ne. So pa po danes znanih številkah in pričakovanjih za prihodnje (če se na te sploh lahko zanesemo) številni jemalci posojil v frankih še vedno na boljšem, kot če bi pred desetletjem vzeli evrsko posojilo s fiksno obrestno mero," še pojasnjuje Jure Ugovšek.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi 16. januarja:


LUKA KOPER

+2,24 %

31,90 EUR
SAVA RE

+1,76 %

17,30
ZAV. TRIGLAV+1,65 %30,80
TELEKOM+1,14 %88,40
INTEREUROPA

-0,00 %

2,20
GORENJE

-0,00 %

5,10
PETROL-0,85 %350,00
KRKA

-3,77 %

56,20

.
Bitcoin padel pod 10 tisoč dolarjev

Kriptovalute so po nori lanski rasti, ki je presenetila tudi največje optimiste, v letošnjem letu pod prodajnim pritiskom. Tudi povpraševanje se je zmanjšalo, predvsem iz Japonske in Koreje, tako da oba trga zdaj predstavljata le še 30 odstotkov celotnega dnevnega prometa na trgu kriptovalut. Bitcoin je v torek zgrmel za skoraj 30 odstotkov (največji enodnevni padec v treh letih) navzdol, za trenutek tudi pod 10 tisoč dolarjev, saj na trgu zaradi prepovedi, ki jih napovedujejo v Južni Koreji in na Kitajskem, vlada vedno večja negotovost. Bloomberg je poročal, da naj bi kitajske oblasti svojim državljanom želele onemogočiti dostop tako do domačih kot do tujih kriptomenjalnic.

Optimistična napoved: bitcoin do 50.000 ali 100.000 USD
Že prejšnji teden je Južna Koreja stresla trg, saj je pravosodni minister povedal, da se pripravljajo na zaprtje kriptomenjalnic. Tudi kriptovaluta ethereum je izgubila več kot 30 odstotkov (in zdrsnila pod 1.000 USD), ripple prav tako. Seveda je zdaj ključno vprašanje, ali se je začel pok balona ali pa gre le za običajen popravek, ki mu bo sledila nova divja rast. Kay Van-Petersen, analitik pri banki Saxo Bank, je prepričan o nadaljevanju bikovskega trenda. Van-Petersen, ki je decembra 2016 pravilno napovedal, da bo bitcoin lani dosegel 2.000 dolarjev (to mu je uspelo že maja), napoveduje, da bo letos bitcoin vreden med 50 tisoč in 100 tisoč dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
ST11
# 17.01.2018 ob 08:04
Berem po forumih nasvete "insajderjev", naj ljudje sedaj kupujejo, da je zdaj prava priloznost in ob tem se mi poraja vprasanje, mar res popolni neznanci tako zavzeto skrbijo za blagodejnost mojega financnega stanja ali ... kdo bi si mislil ... na ta nacin bolj gledajo na donos svojih vlozkov v tej igri.

(ne trudite se z razlagami, vprasanje je retoricno)
Springbok
# 17.01.2018 ob 08:20
Namesto društva frank se bo sedaj oglasilo društvo kojn.si.
"Opeharjeni" kreditojemalci v frankih ali vlagatelji v kripto so enaki: oboji so špekulaniti. Nič nezakonitega, toda davkoplačevalci jih nismo dolžni reševati.
Rotrolatte
# 17.01.2018 ob 08:03
Brez rdeče ni zelene, brez padca ni rasti :) Razprodajaaa
tesnilo
# 17.01.2018 ob 07:35
no pa dejmo par standardnih takoj:

"to je vse balon"
"ne hodit pred parlament ko zgubite vse"
"banke ne bodo pustile da bitcoin zraste"
....
sumtb
# 17.01.2018 ob 08:11
400 let nazaj tulipani, 30 let nazaj Catch the Cash 10 let nazaj FX , danes bitkonji, igra pohlepa menja le pojavno obliko.
miha-posvetu
# 17.01.2018 ob 08:43
@aci7 seveda si špekuliral - kupil si cenjši izdelek (kredit), zahtevaš pa lastnosti dražjega. Kot če bi imel v trgovini možnost izbire nakupa pralnega stroja z 2 in 5 letno garancijo, odločil bi se za cenejšega z 2-letno garancijo (ker si dražjega ne moreš privoščiti), ko pa bi se po 3. letih pokvaril pa bi prostestiral, da to ni pošteno, da tvoj nima več garancije in da zahtevaš iste pravice kot če bi vzel tistega, ki ima 5 let garancije (si bil zaveden, ker ti prodajalec ni izrecno omenil, da je možno da se stroj lahko tudi pokvari, ti pa res nisi strokovnjak za stoje, da bi to lahko vedel). Seveda če se pa ne bi pokvaril pa bi se prijateljem hvalil, da nisi nasedel na trgovske finte, ko so ti hoteli drago prodati dodatno garancijo.
slovenec30
# 17.01.2018 ob 08:35
Kripto gor, kripto dol, meni je to Ponzijeva shema v izvrstni obliki!

Kot vsi podobni Ponzijevi nategi so se končali takrat, ko so se ustavila vplačila. V lokalnih "igrah" ala Catch the Cash je seveda to bilo hitreje. Kripto je pa globalna igra, ki jo igrajo milijarde po svetu, zato tako dolgo traja, ker je še vedno dovolj tistih, ki zadnji vstopajo. Ko pa se bo to končalo, pa bo prodajni pritisk tako velik, da ne bomo uspeli nič več prodat, ker bodo vse menjalnice in platforme enostavno zmrznile. Tečaji pa bodo v enem dnevu padli za 90%. Kot v primeru stečaja kakšne delniške družbe. Enako.

Jaz imam par 100 eur naloženih v nekaj manj znanih kripto valut in sem pozabil na njih. Tako je najbolje. Vloži toliko, da te ne boli glava in pozabi. Ker gre za živo špekulacijo.

Če imaš 1 Apple delnico: si solastnik nečesa živega, kar je odzadaj: 220 milijard prometa, 50 milijard dobička, strahovit razvoj, blagovno znamko, patente, 900 milijard je celoten Apple vreden. Zdaj pa mi rečite, da je celoten kripto trg, ki je zdaj tam pod 600 milijard, lahko toliko vreden?

S stotinami izmišljenih valut, kjer odzadaj ni nič drugega, kot par frajerejev, ki si je zadevo izmislilo, jo lansiralo in pobralo par milijonov od naivnežev. V glavnem nobenih poslovnih zgodb, nekaj nakladanj... Za moje 4 kripto valute, ki sem jih kupil, sem gledal njihove spletne strani in se samo smejal. Bluzijo nekaj in bluzijo, še spletne strani zgledajo bolj kilavo. Kupil sem pač za štos lani. Vmes bil 250% v plusu, zdaj sem spet na nuli...

Skratka, previdno in po pameti, kot pri vsakem Catch the Cashu!
AM
# 17.01.2018 ob 08:41
aci7

Tudi sam sem kupoval stanovanje, pa sem raje vzel kredit v Evrih, ravno zaradi valutnega tveganja ! In zato sem ves ta čas plačeval višje obroke !

Odločitev za kredit v tuji valuti je bila tvoja in zato nosiš rizik ti. Profit, če je kurz ugoden in izhubo, če kurz ni ugoden.
copcop
# 17.01.2018 ob 08:52
Springbok, nihče, ampak res nihče ni z najemom posojila v frankih špekuliral, ampak smo reševali svoje golo eksistenco.Nikakor ni šlo za pridobivanje nekega premoženjskega stanja.Človek, stanovanja smo kupovali! CONPRENDE?

Kupovanje stanovanja je pridobivanje premoženjskega stanja. Odločili ste se prostovoljno, nihče vas ni silil, da kupite stanovanje. Izbirali ste med posojilom v evrih, posojilom v frankih ali nič posojila, torej ste špekulirali, saj ste na voljo imeli več možnosti. Odločite ste se za tisto, ki vam je v danem trenutku prinesla večjo korist. Izkazalo se je, da je bila vaša odločitev napačna. Sedaj pa želite, da vam drugi pokrijejo razliko. CONPRENDE?
james blake
# 17.01.2018 ob 08:02
berem, da rudarjenje kriptovalut (biča, ki je v sredini votel, okoli pa ga nič ni!!) pobere toliko elektrike letno, kot jo porabi država Argentina oz. toliko, kot je predvideno, da bodo porabili vsi električni avti letno leta 2050. takoj in sedaj je nujo, da se tovrstno neumnost nemudoma konča- prepoved kriptovalut, kot nekaj kar popolnoma uničuje planet in življenje na njem z dejavnostjo, ki je tako izmišljena, kot je sekanje glav ujetnikov pri aztekih, da se obdrži nebeški svod nad glavo. S tem, da je to s kriptovalutami še dosti, dosti bolj tragiočno. kam leze človekova pamet in kaj si bo še uničevalski pohlep izmislil? takoj pod regulativo ion popolna prepoved vsakršnih tovrstnih prodajanj megle eksplozivno rastoči človekovi populaciji, ki predebela ne neha iskati skrajnih poneumljanj v imenu biti š bolj debel, še bolj uničujoč in še bolj fanatični religik - tile prostotržniki s kriptiovalutami so dejansko smetana na torti poneumljajočega v destmiliajardni množici, ki sanja nebesa brezštevilnih kriptovalutnih devic.
sumtb
# 17.01.2018 ob 09:09
Glede kreditov v frankih in špekulantih - bom opisal svoj primer.
Takrat sem jemal kredit za avto, nekaj čez 10.000 evrov. Referent na banki me vpraša v CHF ali EUR. Rečem v EUR. Pridem čez par dni podpisat pogodbo, narejena v CHF. Kaj naj zdaj, avto me že čaka, dvignem ga lahko takoj, ko banka nakaže denar. Pa si mislim, pa saj tile na banki pa že vejo, kako in kaj. In podpišem, čez par mesecev pa prvi padec franka. Kredit me je stal približno slabega dodatnega jurja, pa kaj čem. Stvar je že leta mimo. In se ne sekeriam več.
Me pa še vedno moti škodoželjnost ljudi pri nesreči drugih in obsojanje s špekulanti.


Če je to res da podpišeš pogodbo ki ti jo pomolijo pod nos proti tvoji volji, ti svetujem da si najdeš po možnosti kakšnega bližnjega sorodnika ki mu zaupaš in mu predaš skrbništvo nad tvojo opravilno sposobnostjo ker ti je nimaš.
Mimobeznik
# 17.01.2018 ob 07:54
10.000 je še 4 ničle in enica preveč.
sumtb
# 17.01.2018 ob 08:32
Jao jao...dejte mal googlat kako hitro blockchain prodira v nas svet.

Blockchain je super protokol, jaz v bližnji prihodnosti vidim precej novih tehnologij kjer boš dobil za 4.99 USD mesečno zelo uprabno storitev, tako kot dobiš naprimer za 4,99 USD mesečno neomejen web hosting. Samo megla z "investitorji" se mora spucati, ker tole so prignali do razsežnosti epskega balona ki se lahko primerja s tulip manio ali pa .com balonom 20 let nazaj.
Bhaaltazar
# 17.01.2018 ob 08:23
Žalostno je gledat kakšen vpliv imajo mediji na "navadene" ljudi. Seveda pod taktirko Wall Streeta ( lastniki vseh večjih medijev ) objavljajo novice, kakor je njim v prid.

Torej ti isti borzniki, ki so tako proti crypto sferi potihem vlagajo po nizki ceni. Ko notri zmečejo mnogo milijard in trg raste se jim samo smeji. Potem prodajo po višjih cenah poberejo dobičke in zaženejo vik in krik, ter paniko po vseh medijih.
Navaden smrtnik ga stisne ko zagleda rdeče številke in hitro v paniki proda tudi z zgubo, ker verjame medijem, da je balon počil in hitro "rešuje" kar se rešiti da.

Seveda sedaj se zopet smeji vsem bankirjem ipd.ki vse dobičke vlagajo nazaj po cenah na "razprodaji" in potem se cikel zopet ponovi.

Na tak način Wall Street ustvarja ogromne dobičke na račun malih ljudi, ki vstopajo na trg v upanju na kakšen evro, vendar na žalost verjamejo vsemu kar poročajo mainstream mediji - torej tistemu kar si želijo Veliki.

Vsem, ki vstopate na trg močno priporočam da raziskujte, se sami izobrazite kaj kakšna stvar predstavlja in kako deluje trg, da ne boste plen velikim.
Binder Dandet
# 17.01.2018 ob 08:29
Nekateri so že cel mesec v minusu.
copcop
# 17.01.2018 ob 08:19
Ce bi se malce bolj poducil in ne zagrabil takoj prvo slabo stran kriptovalut bi vedel, da nove generacije blockchaina delajo na novih preverjanjih,kjer miniranje ni potrebno.

Itak. Zato se postavlja logično vprašanje, zakaj vlagati v kriptovalute, kjer rudarjenje je potrebno? In takih je več kot 90%, med njimi skoraj vse glavne.
kingeston
# 17.01.2018 ob 09:38
kdor ni prej verjel mora zdaj, nafta je pod 20$, na črpalki je pod 0,5€ !

oh wait...
Jon Sneg
# 17.01.2018 ob 10:58
Jemal sem kredit za stanovanje pomladi leta 2008, na obzorju so bili že prvi znaki krize pri nas. Na Probanki so mi predstavili obe opciji, se pravi v EUR ali v CHF,... nato pa takoj dejali, da ne priporočajo najem kredita v CHF, kljub ugodnejšim pogojem. Zame pa itak ni bilo dileme, ker sem zadeve že prej preučil," nikoli se ne zadolžuj v tuji valuti".

V mojem primeru se mi zdi, da je bilo s strani kreditodajalca korektno ravnanje.
bajsinho
# 17.01.2018 ob 10:05
Prvo pravilo za vstop v kriptovalute je, da vložiš toliko denarja, koliko si ga pripravljen izgubiti
neymar_psg_10
# 18.01.2018 ob 11:59
Človek, stanovanja smo kupovali! CONPRENDE?

Stanovanja, katerih si ne morete privoščiti...
suicider
# 17.01.2018 ob 11:00
Mi ki vlagamo v crypto tudi če se vse podere bo samo mali % ljudi jokalo. Večina se nas zaveda da je pač veliko tveganje za velik dobiček.

Kot so nekateri pred menoj pisali vsak za sebe odgovarja in za svoje odločitve. Če izgubim svojih par tisoč evrov bom pač izgubil sem poizkusil samo zato da nebom čez 10 let jokal če bo ta trg vreden par triljovnov. Sem tudi bil v skladih, ki so za mene še večji nateg kot crypto. Jaz tudi več nikomur s kravato ne zaupam svojega denarja.

Sedaj pa jaz vas nebom prepričal da vlagajte v crypto vi pa nehajte biti zateženi kako je vse balon in piramida in nevem kaj vse. Če imate kakšne podatke, članek ali karkoli pametnega napišite v nasprotnem primeru pa nevem zakaj se oglašate.
severnik
# 17.01.2018 ob 09:08
@aci7 seveda si špekuliral - kupil si cenjši izdelek (kredit), zahtevaš pa lastnosti dražjega. Kot če bi imel v trgovini možnost izbire nakupa pralnega stroja z 2 in 5 letno garancijo, odločil bi se za cenejšega z 2-letno garancijo (ker si dražjega ne moreš privoščiti), ko pa bi se po 3. letih pokvaril pa bi prostestiral, da to ni pošteno, da tvoj nima več garancije in da zahtevaš iste pravice kot če bi vzel tistega, ki ima 5 let garancije (si bil zaveden, ker ti prodajalec ni izrecno omenil, da je možno da se stroj lahko tudi pokvari, ti pa res nisi strokovnjak za stoje, da bi to lahko vedel). Seveda če se pa ne bi pokvaril pa bi se prijateljem hvalil, da nisi nasedel na trgovske finte, ko so ti hoteli drago prodati dodatno garancijo.

Odlična primerjava!!!
Guinness
# 17.01.2018 ob 08:49
Namesto društva frank se bo sedaj oglasilo društvo kojn.si.
"Opeharjeni" kreditojemalci v frankih ali vlagatelji v kripto so enaki: oboji so špekulaniti. Nič nezakonitega, toda davkoplačevalci jih nismo dolžni reševati.


Se strinjam z zadnjim stavkom, ampak res mi ni jasno zakaj mesate kriptovalutte z temi kreditojemalskimi drustvi. Nobene osnove ni, da bi nekdo, ki vlaga v kriptovalute lahko kaj zahteval od drzave.
celtic1888
# 17.01.2018 ob 08:01
Balončki počijo slej kot prej. To je vse kar lahko povem in seveda to pri svojih odločitvah tudi upoštevam. Seveda ob predpostavki, da imam viška denarja, ki ga v primeru izgub lahko pogrešim. No tega viška še nekaj časa ne bo.

@tesnilo - Točno tako.
gregori
# 18.01.2018 ob 11:28
Če najemaš kredite v tujih valutah je to čista špekulacija.
Binder Dandet
# 17.01.2018 ob 11:00
@kanalija:
"Zanimivo mi je brat kako se plebsi veselijo kako kripto pada.. seveda je to veselje predvsem v zavesti da slučajno ne bi kak revež dobil kakega jurja več od njih. Bitcoin in vse ostale kriptovalute imajo (ali so imele) potencial, da spremenijo svet na bolje, a smo ga (kot vse dobre ideje dosedaj) zatrli v kali. "

Jaz se veselim zgolj in samo zato, ker je s temi ogromnimi rastmi na plan pogledal pohlep pri slehernemu posamezniku (ki sodeluje v kriptovalutah) in mi gre na živce to, da se kriptovalute predstavljajo kot neka dobronamerna alternative, dejansko pa je pri ljudeh, ki v njih sodelujejo, ven udaril čist isti stari dobri pohlep, ki tudi sicer vodi svet v dobri meri.
kritik101
# 17.01.2018 ob 09:28
"Banke so imele take medbančne kredite zavarovane pred valutnimi tveganji. BS bi morala zahtevati od bank, da se tudi CHF krediti občanom zavarujejo pred valutnimi tveganji."
Ta je tudi dobra fora. Se pravi, vzel bom bolj ugoden kredit, če se zadeva spremeni in vmes postane neugoden, mi morajo spremeniti kredit v ugodnejšega. Zmaga v vsakem primeru.
hepimen
# 17.01.2018 ob 08:49
Springbok, nihče, ampak res nihče ni z najemom posojila v frankih špekuliral, ampak smo reševali svoje golo eksistenco.

In ti vse, ampak res vse CHF kreditojemalce poznaš v njihov psihološki profil, da lahko napišeš tako nebulozo.
wisan
# 17.01.2018 ob 08:34
Zakonsko bi bilo potrebno prepovedati dajanje stanovanjskih objektov za zavarovanje kateregakoli posojila. Naj banke za svoje poslovanje nosijo enake rizike kot ostalo gospodarstvo. Ali pa naj zaprejo svoje štacune, si namesto kravat nataknejo rokavice in grejo v tovarne,...
To bi že lahko bilo delo za našega kralja iz bele prestolnice ( lobiranje ), ki sicer itak ne ve kaj bi sam s sabo, razen udeležb na sprejemih doma in po svetu, obiskovanja tekem, podeljevanje nagrad, plezanja v hribe, hoje po kraljevini Sloveniji,...
ElTorro
# 18.01.2018 ob 11:32
Seveda je....tako kot če najemaš kredite z variabilno obrestno mero...

Stavim, da bi danes imeli iste debate o obrestnih merah, če bi recimo tečaj CHF ostal okrog 1,5, Euribor pa bi se dvignil na 8%.

In bi vsi trdili, da jih je banka zavedla, da niso nič vedeli o tem, da se lahko obrestna mera spremeni, da so oni hoteli vzeti fiksno obrestno mero, ampak v tem primeru niso bili kreditno sposobni in tako naprej...
politik kritik
# 17.01.2018 ob 11:11
Pot Bitdisconnecta (Bitconnecta) bo prej ali slej ubral tudi na Slovenskem preveč popularen OneCoin. Ruya Ignatova bo prej ali slej pokasirala vse in se preselila na Mars xD
politik kritik
# 17.01.2018 ob 11:07
Bitconnect se je preimenoval v Bitdisconnect. Sožalje za vse ki so imeli kaj denarja v temu altu.
politik kritik
# 17.01.2018 ob 10:57
Bitconnect je zelo zelo poceni xD
Radoveden
# 17.01.2018 ob 10:19
blockchain je ok.

to kar danes predstavlja trg kriptovalut ki so en delček blockchaina pa predstavlja nič od tega za kar so se navdušenci nad kriptovalutami navduševali na začetku: da bi pohlepne banke odklopili in da se pohlepnemu neokapitalizmu stopi na prste. izkazalo da se je da je ta pohlep v slehernem posamezniku in vsi ti navdušenci danes svetujejo nakup ker da bo "raslo" in če ne drugega pa vsaj "hodlanje" ker da bo "raslo". Hlepenje po rasti = pohlep. In to je nič drugega kar počno zlobneži banksterji katerim naj bi kriptovalute pristrigle peruti. Zdaj pa se vsa ta masa obnaša kot obsedenci za denarjem in dobički in niso nič ampak popolnoma nič drugačni od banksterjev.

To je bil krasen social experiment. Ko daš revežu v roke orodje ki omogoča dobiček, ga bo privijal do skrajnosti še pred tem pa obsojal druge ki počnejo enako.

Ironija pa taka.
PONOS
# 17.01.2018 ob 10:13
Posojila se jemlje vedno ampak vedno v valuti ki je v dohodku.Pika.Vse ostalo bo nateg.
GORILA
# 17.01.2018 ob 10:07
Vsako leto, sredi januarja BTC pade na najnižjo raven v tem tekočem letu. #statistika

...leta 1971 ni!
g1n3k
# 17.01.2018 ob 09:53
Če greš delat izračune, je pri večini tistih z dolgoročnimi krediti računica pozitivna - sicer je res, da jim je ostal še lep kos glavnice za odplačati, ampak obroke pa imajo nižje kot na začetku.
.
To je laž, ne znaš računat. Par primerov, da ovržem očitne laži, pri čemer so uporabljeni vsi točni tečaji in obrestne mere:

a.) Kredit vzet 1.1.2008, 100000 CHF, 1.7% pribitka (marža banke), 6M LIBOR
Na današnji dan bi bilo 17103 EUR V PRID evrskega kredita z enako maržo.
Toliko več mora plačat jemalec kredita s CHF klavzulo
.

b.) Kredit 1.1.2008, 200000CHF, 1.5% pribitka, 6M LIBOR,
Na današnji dan bi bilo 41054,33 EUR v prid evrskega kredita.
.
c.) Kredit 1.1.2006, 150000CHF, 1.3% pribitka, 6M LIBOR
17074,56EUR v prid evrskega kredita.
.
d.) Kredit 1.1.2009, 150000CHF, 1.3% pribitka, 6M LIBOR
32466,23EUR v prid evrskega kredita.

Pri čemer pri vseh teh še vedno obstaja neomejeno tveganje, ko gre lahko s CHF klavzulo do milijona, teoretično pa neskončno.
Za banko in vas njene slepe privoščljive podpornike je to povsem normalno.
GLaDOS
# 17.01.2018 ob 08:06
@james blake

Ce bi se malce bolj poducil in ne zagrabil takoj prvo slabo stran kriptovalut bi vedel, da nove generacije blockchaina delajo na novih preverjanjih,kjer miniranje ni potrebno.
Miša
# 18.01.2018 ob 17:40
Jemalci posojil v frankih so se pa ušteli. Pri tem jim ne more nihče pomagat. Pri vsakem pufu je malo rizika. Vsak kredit se temeljito poveča. Moj sin je vzel kredit 70.000 EUR, vrnil pa ji bo preko 100.000 EUR.
SteeledMage
# 18.01.2018 ob 07:17
Izobrazi se malo. <--- Generični komentar BC vlagatelja, ki misli, da se gemblanje da naštudirat. Če to ni odvisnost od hazarderstva potem res ne vem kaj je. Isti ste, kot uni tipi k celo živlenje hodjo igrat na en avtomat,..ker misljo, da ga bodo naštudiral in končno obrnil.
Radoveden
# 17.01.2018 ob 12:18
@botvinnik_kr,
"res me ne zanima kaj si neki "noname" forumski komentatorji mislijo o mojem vlaganju v delnice, kriptovalute, ipd..."

emm... če te ne bi, ne bi bral in se še odzval.

Ne gre se za noben pohlep, pač pa za prilagajanje novi družbeni realnosti...

Blockchain je nova družbena realnost.

Trg kriptovalut pa je trenutno zgolj in samo: POHLEP

Ko nekdo v pohlepu zanika balon pod izgovorm nove družbene realnosti je povsem prilagojen stari družbeni realnosti.
Radoveden
# 17.01.2018 ob 11:21
@sandiego1995,
"Nauk: Zavist je huda bolezen, celo tako zelo, da človeka ne pusti več trezno in pametno razmišljati."

Nauk: Pohlep je huda bolezen, celo tako zelo, da človeka ne pusti več trezno in pametno razmišljati.
Follow Me
# 17.01.2018 ob 10:36
Vse sem zgubu vse !!
Ni pošteno, scam, ponzi, balon !!!

No zdaj pa po nakupih :D
SC sigurno to bo raslo, fork konec meseca, asic mašine so na trgu.
NEO sigurno icoti na pohodu, zame je že vreden 1000$, konec leta vidimo.
LTC mi daje upanje, hitrost majhne provizije.
To je to iz moje strani.
celtic1888
# 17.01.2018 ob 10:27
Nekateri so kojnom mislili, da bodo na konju. Hmmm, špekulantje pač...
m4j3r
# 17.01.2018 ob 09:51
KriptoIgra je enostavna igra, kjer vržeš $ na kup ko je ta majhen ter pobereš $ iz kupa, ko je ta velik (in preden to storijo ostali igralci).

Nehajte se slepit, da je ta kripto kaj več.. fora je samo da narediš čim več pompa za x valuto, da jo ljudje pokupijo in ko cena naraste, prodaš.

Seveda ima blockchain potencial, samo v trenutnem stanju samo napaja človeški pohlep.
kapetano
# 17.01.2018 ob 09:47
Del cojnov preusmerite v Amway, tako boste zmanjsali srednjerocno tveganje!
prim00z
# 17.01.2018 ob 09:07
Gospodarstvo na mmc, ali ko se vsaka objava spremeni v debato o kriptovalutah.
RoSeR
# 17.01.2018 ob 08:34
Vsako leto, sredi januarja BTC pade na najnižjo raven v tem tekočem letu. #statistika
stilist
# 19.01.2018 ob 10:55
Eni vlagamo v crypto, tisti ta drugi, pa si raje kupujte nove avte - kajti povpraševanje po novih avtih nikoli ni upadlo - kljub precejšnjim podražitvam skozi leta in izjemni precenjenosti. 1x v življenju sem si kupil avto za takšen denar - pa nikoli več. Sicer mi pa po 15 letih še vedno služi in veste kaj - še vedno se vozi skoraj tako dobro, kot bi bil nov (nima pa vse te super duper elektronike, za katero ste nekateri pripravljeni odšteti tako zajetne novce). Koliko bo vaš nov avto, za katerega boste odšteli 25.000 € vreden čez 5 ali čez 10 let??? Točno - izgubili boste 75 % vloženih € - in to garantirano. In s kakšnim premoženjem bi lahko razpolagal čez 10 let, ko bi vložil teh izgubljenih 20.000 € danes v crypto - ga razpršil med najboljše projekte (za katere pač moraš biti informiran)? Precejšnja verjetnost, da par milijonov. Eni smo v tem in živimo sanje - nekaterim se bodo uresničile, nekaterim pač ne. In nikoli si ne bom očital, da nisem poskusil - ničesar na tem svetu namreč ni prisluženo na lahek način. Pa srečno.
jaz_ti_on
# 18.01.2018 ob 10:09
Toliko o tem (kripto valute), kako politiki in ostali na polozajih ki imajo inside informacije,...

https://news.bitcoin.com/south-korean-officials-caught-trading-on-insider-knowledge-of-crypto-regulations/
Kazalo