Borzni komentar
Dolar spet poka od moči. V torek je bilo treba za en evro plačati le še 1,1838 dolarja. Foto: Reuters
Kar se je pred leti zdelo nepredstavljivo, zdaj postaja realnost: tudi na Wall Streetu bo mogoče trgovati s kriptovalutami, kar je zasluga investicijske banke Goldman Sachs. Bitcoin je prav na podlagi te novice pred dnevi "napadel" mejo 10 tisoč dolarjev, nato pa se spustil pod 9.500 dolarjev. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent je v torek presegla 76 dolarjev za 159-litrski sod, s čimer je bila v območju triletnega vrha, v trenutku, ko je postalo tudi uradno znano, da je Donald Trump odstopil od iranskega jedrskega sporazuma, pa je sledil padec na 73,15 dolarja. Foto: Reuters

Dodaj v

Kriptovalute dobivajo veljavo tudi na Wall Streetu

Precej višja verjetnost za recesijo v Nemčiji
9. maj 2018 ob 06:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Krepitev dolarja se kljub zaostrovanju Fedove denarne politike zdi eno večjih presenečenj na finančnih trgih. Včeraj je bilo treba za evro prvič letos plačati manj kot 1,19 dolarja.

Letos je evro dosegel že 1,25 dolarja (to je 20 odstotkov več kot pomladi 2017), analitiki pa so takrat napovedovali nadaljnjo krepitev evra. Toda obrnilo se je drugače in včeraj je evro zdrsnil na 1,1838 dolarja. Zakaj evropska valuta izgublja? V teoriji predvsem zaradi politike obrestnih mer: pričakovati je, da bo Fed letos še trikrat zvišal temeljno obrestno mero, v letu 2019 pa naj bi sledili še trije dvigi. Evropska centralna banka v tem procesu precej zaostaja, šele konec leta naj bi opustila program odkupovanja obveznic, poleti ali jeseni 2019 pa bo šele pripravljena na dvig obresti. Ker kapital išče države z višjimi obrestmi, je torej logično, da so ZDA in s tem dolar v prednosti.

Precej višja verjetnost za recesijo v Nemčiji
A vsa ta pričakovanja niso nič novega, zato lahko razloge za močnejši dolar prej iščemo v svežih makroekonomskih objavah. Lanska gospodarska rast je bila v evrskem območju tako kot v ZDA 2,3-odstotna, letos pa je pričakovati slabši dosežek. To sta nakazala že uvodna meseca, saj je januarja in februarja industrijska proizvodnja padla, prav tako podjetniško zaupanje, zalet pa izgublja tudi indeks nabavnih menedžerjev PMI. V Nemčiji se je verjetnost za recesijo (izračunana na podlagi različnih makroekonomskih kazalnikov) aprila zvišala na 32 odstotkov, potem ko je bila mesec prej verjetnost le sedemodstotna. Delno je k temu prispeval tudi močnejši evro, ki je nekoliko prizadel izvoznike, gonilno silo nemškega gospodarstva.

Občutno višja donosnost ameriških obveznic
Na slabitev evropske valute vplivajo še politično dogajanje v Italiji (krepi se možnost predčasnih volitev) in zadnji inflacijski podatki. V ZDA se inflacija močno približuje ciljni dvoodstotni vrednosti, v Evropi pa še zdaleč ni tako, čeprav nafta dosega najvišje ravni v zadnjih treh letih in pol. Prav jutri bodo v ZDA objavili podatke o aprilski rasti cen. Ker je inflacija mati vseh tveganj na finančnih trgih, utegne podatek nekoliko premešati karte. Tudi gibanja na obvezniških trgih kažejo, kako različna so pričakovanja vlagateljev glede inflacije in obresti na obeh straneh Atlantika. Donosnost dveletne nemške obveznice je minus 0,58 odstotka, donosnost primerljive ameriške plus 2,50 odstotka. Razlika v višini več kot treh odstotnih točk je nenavadna in je finančni trgi niso videli že več kot 30 let.

Vrednosti največjih kriptovalut in tedenska sprememba, 8. maja ob 20.30:

BITCOIN

+1,73 %

9.200 USD
ETHEREUM

+11,6 %

738
RIPPLE-2,40 %0,81
BITCOIN CASH+20,5 %1.583
LITECOIN

+8,48 %

158
CARDANO

-6,95 %

0,33

.

Vrnitev v normalno stanje je lahko tudi past
Vlagatelji na Wall Streetu medtem še bolj budno spremljajo, kaj se dogaja z desetletno ameriško obveznico. Pred dnevi je njena donosnost za nekaj ur presegla psihološko mejo treh odstotkov, kar se je še pred kakima dvema letoma zdelo skoraj nepredstavljivo. Spomnimo, da se je takrat po vsem svetu z obveznicami v skupni vrednosti 10 bilijonov dolarjev trgovalo pri negativni obrestni meri, kar pomeni, da so se kupci sprijaznili z izgubo, ki jo bodo imeli, če obveznico držijo do dospetja. Rast donosov obveznic sicer pomeni vrnitev v normalno stanje, sočasno pa tudi grožnjo prezadolženim podjetjem in državam. Na to je prejšnji mesec opozoril tudi Mednarodni denarni sklad. Zadolženost je namreč zdaj celo višja kot ob vrhuncu finančne krize leta 2009!

Gates bi bitcoine kvečjemu "shortal"
Bitcoin je konec prejšnjega tedna odločno krenil proti 10 tisoč dolarjem (do te meje je zmanjkalo le kakih 20 dolarjev), nato pa doživel desetodstotno korekcijo. Včeraj je zdrsnil tudi pod 9.000 dolarjev. Sloviti vlagatelj Warren Buffett je izjavil, da je bitcoin špekulacija, ne pa naložba, primerjal ga je celo s podganjim strupom, kritikam virtualnih valut pa se je pridružil še Bill Gates, kar je tudi negativno vplivalo na trg. "Pri tej naložbi gre za teorijo večjega norca. Če bi bilo to enostavno, bi kriptovalute kupoval na kratko (shortal)," je povedal soustanovitelj Microsofta in jasno signaliziral, da ne verjame v rast kriptovalut.

Goldman Sachs se pridružuje kriptoigri
Ob ostrih puščicah milijarderjev pa ne gre spregledati tudi nekaterih pozitivnih novic. Banka Goldman Sachs tako obljublja, da bo v nekaj tednih omogočila trgovanje z opcijskimi pogodbami, vezanimi na bitcoin. Že oktobra je Lloyd Blankfein (prvi mož Goldman Sachsa) napovedal, da se bo banka vključila v posel s kriptovalutami, zdaj to postaja resničnost, Goldman Sachs pa bo prva banka na Wall Streetu, ki je na ta način priznala bitcoin. Omenimo še, da se bo v petek v New Yorku začela prva konferenca Blockchain Week. Trajala bo do 17. maja. Na dogodku pričakujejo do 5.000 udeležencev, za vse, ki verjamejo v kriptovalute, pa je vsekakor spodbudno, da bodo o njih več dni razpravljali tudi v finančni prestolnici sveta.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Bojan18
# 09.05.2018 ob 10:26
Da bo kripto prihodnost, je postalo 100% jasno pred meseci, ko je Goldman Sachs kupil Poloniex. Komur to ni indic za prihodnost, mu žal res ostane le kramp in lopata.
Guinness
# 09.05.2018 ob 09:17
SamoRes: Zakaj se izgubi reče korekcija?

Vrhunsko razumevanje podrocja nekoga, ki se pocuti dolznega komentirat vsak gospodarski clanek
johnsmith
# 09.05.2018 ob 07:25
Starim igralcem z delnicami seveda kriptovalute niso všeč, saj gre za zelo konkurenčnega igralca v njihovem peskovniku. V bistvu je pa oboje loterija.
JackAce
# 09.05.2018 ob 08:30
No, sicer kapo dol Buffettu, ampak je med drugim zavrnil tudi Google, ko so prišli do njega še kot startup podjetje, za Amazon in Bezosa je rekel, da ne bo nič iz tega, isto napako je ponovil tudi pri Microsoftu ... toliko o njegovem občutku za investiranje, lol. On dobičke ustvarja zaradi doteranega "money managementa", ne pa zaradi dobrega občutka. Če nima bilanc pa letnih poročil za preanalizirat je zgubljen. Kripto je prehuda za take dedije.
Poleg tega vidim, da je očitno za veliko večino Bitcoin še vedno eno in isto, kot vsa preostala kripto scena. Če bi bil kripto samo Bitcoin, potem bi se kar strinjal z Buffettom in Gatesem. Tako jih je pa ogromno in vmes se najdejo tudi zelo dobri projekti.
YesPeace
# 09.05.2018 ob 08:18
Kripto bo rešitev ko bo padel fiat denar. Do takrat pa je samo špekulativna naložba.

Roko na srce, kripto nima kaj dosti veze z fiat denarjem! Plačevanje z kriptovalutami je res postranskega namena. Kripto prinaša mnogo več! Je pa seveda problem, ker bo izmed vseh teh projektov na blokchainu preživela le peščica. Tisti ki imajo znanje in lahko izluščijo potencialne projekte v tej gomili, lahko ogromno potegnejo ven! Tisti ki tega znanja nimajo,... za take pa je to kar malo loterija :)
ReCoil
# 09.05.2018 ob 13:24
@Celjan_27

Banke komaj čakajo razvoj blockchain produktov do takšne mere uporabnosti, da bodo lahko zamnjšale svoje operativne stroške.
PSD2 (open banking in spremljajoči t.i. API revolution) daje bankam in fintech podjetjem nov zagon na področju finančnih storitev. Tu banke že na vrat na nos delajo razvoj in kupujejo fintech startupe, ki jim bodo omogočale konkurenčne storitve (end-to-end seamless user experience).

Prav teko je samo vprašanje časa kdaj bodo EU regulatorji uredili kripto področje do te mere, da bodo EU banke lahko sledile zgledu japonske (npr. SBI) in začele odpirati svoje crypto exchange. Velike bančne grupe (s svojim ogromnim številom komitentov) bodo seveda med prvimi pobrale smetano (povprečni uporabnik bo lahko preko spletne banke npr. po plačilu položnic kupil še nekaj kriptovalut), odprla se bodo vrata za nove finančne produkte (npr. kombinirani kripto depozit, itd.).

Plačilni promet je za banke "nepotreben strošek" (kot rečeno, glavni vir prihodkov bank je kreditiranje) in nimajo prav nobenega problema v kolikor bo blockchain ponudil precej cenejšo alternativo, ki jo bodo iskoritile sebi v prid.

Verjemite pa, da noben regulator na svetu ne bo opustil nadzora/upravljanje nad lastno monetarno politiko - se pravi nobena "neodvisna" kriptovaluta ne bo nikoli zamenjala uradnih plačilnih sistemov (fiata). Lahko bodo komplementarni, še posebej v kolikor bodo reševale nekatere obstoječe probleme plačilnih sistemov (npr. Ripple).

Disclaimer: sem lastnik različnih kriptovalut, pozorno spremljam dogajanje na tem emerging marketu že zaradi svojega dela (delam v mednarodnem fintech podjetju, tudi banke so naše stranke).
fair guy
# 09.05.2018 ob 10:35
Meni je pa čisto vseeno kaj pravijo tile "dinozavri" Bill Gates oz. Warren Buffett. Kripto itak ni bil narejen za stare ljudi, ampak za milenijce in še mlajše od njih. Tako da je bolj pomembno, kaj si ti mislijo, kot pa teli starčki.
el CARTEL
# 09.05.2018 ob 08:56
Že oktobra je Lloyd Blankfein (prvi mož Goldman Sachsa) napovedal, da se bo banka vključila v posel s kriptovalutami

tipični bankiriji,
najprej trobezljajo kako je kripto zanič, kako je nevaren,

potem pa jih premami pohlep in sami začnejo trgovati z njimi.
ali pa so vseskozi le govorili negativno da zbijejo ceno,
kdo bi vedel.
sandiego1995
# 09.05.2018 ob 09:37
Poglejte. Več ali manj se tukaj oglašajo ljudje, ki pojma nimajo o kripto valutah. Izražajo svojo zavist, strašijo, se delajo pametne, drugače pa zvečer skrivaj igrajo loto, poker in internetne stave, da jih ne bi zalotila žena. Ker so sveto prepričani, da te igre niso nateg in bodo zaslužili, za razliko od tistih, ki vlagajo (vlagamo) v kripto valute.
Jaz pravim. Naj vsak vlaga denar v tisto, na kar se spozna, pa bomo recimo konec leta dali karte na mizo in videli, kje smo. Kdo je junak in kdo je bedak.
Drži pa, da je človeško in boli, če človek vidi nekoga, ki je z vlaganjem zaslužil, pa lahko zaradi mene vlaga tudi kisle kumarice. Če boli Billa Gatesa, ki ima vse in še več, kako ne bi potem drugih.
Ane Bill??
trgovcdans
# 09.05.2018 ob 09:26
@JackAce

Verjetno si kar nekaj zaslužil na kritpo trgu in me veseli da si uspel
Ampak na koncu dneva ima ta "dedi" veliko več znanja, izkušenj in hkrati še neštetokrat močnejšo ekiipo kot ti. Že v času pikakom balona so vsi govorili kako je "starega" povozil čas, no pa vemo kdo je nakoncu zmagal.
Pazi, da te ego ne premami, kar se je zgodilo že mnogim, ki so na koncu zviseli. Upoštevaj, da so v zgodovini že bila obdobja, ko so bili donosi tako visoki, rezultat pa na koncu vedno isti.
Tehnologija je že mogoče pomembna in bo mogoče krepko vplivala na našo prihodnost, ali pa tudi ne. Noben od nas tega ne ve (spomnite se google glass, projekt, ki je kasneje propadel).

Skratka ne mislit, da si odkril toplo vodo, zato ker imaš trenutno "hot streak", ki pa zagotovo ne boo trajal večno. Verjemi, da če v enem letu zaslužiš 1000% lahko vse to zgubis se veliko hitreje!
NoFuture
# 09.05.2018 ob 07:51
Kdaj luna? Kdaj lambo? Kdaj brezdomec itd.
problem43
# 09.05.2018 ob 10:33
Spet samo kripto v komentarjih, no v veliki večini...to da se je pa verjetnost recesije v nemčiji povzpelo na 30% pa noben ne komentira? Če se usuje nemško gospodarstvo bo velika kriza v EU, ki je noben kripto ne more povzročti...kripto je za svetovno finančno mašinerijo kot insekt za naravo, lahko povztoči veliko škode, verjetnost za to je pa skoraj nična...kripto je samo popularen, kaj drugega pa ne, ima potencial ampak trenutno je še zanemarljivo malo denarja (globalno gledano) v njem...medtem ko nam pa težave v nemčiji direktno vplivajo na vsakdanje življenje...tiskanje denarja v EU enako, do bodo še hude težave...večina vas se pa ukvarja s kripto...gori nam cel gozd, vrčina se pa ukvarja z enim majhnim grmom...
JackAce
# 09.05.2018 ob 10:03
@trgovcdans, sem ti dal plus, ker se strinjam glede hitrih zaslužkov. Pa brez skrbi, denar iz kriptota bom porabil tudi za nakup bolj "tradicionalnih" sredstev, hehe.

Glede Buffetta pa ni dvoma, da je mojster v svojem poslu. Ampak je že kar nekaj desetletij, ko spremlja stvari iz svojega zornega kota, ki pa je za nas ostale nerealen. Njemu že dolgo ni več treba tvegati in svoje dobičke ustvarja z obrestno obrestnim računom (če zelo poenostavim njegovo strategijo), ne pa z izjemno selekcijo podjetij.

Na žalost pa nismo vsi Buffetti in smo zato prisiljeni v večja tveganja z zelooooo manjšimi vložki. Zame je car tisti, ki je sposoben iz 5 ali 10 jurjev ustvariti dobre donose in se postaviti na noge (pa ni važno al na kripto al kje drugje).

Tudi meni ogromno stvari v kripto ni všeč, pa se še vedno najdejo odlične in zelo legitimne priložnosti. Največja napaka, ki jo dela večina ljudi (tudi na tem forumu) je, da vse mečejo v isti koš namesto, da bi se skoncentrirali na priložnosti znotraj teh razvijajočih se trgov.
trgovcdans
# 09.05.2018 ob 09:40
@red_tree

Gospodarstvo pač ni znanost, ampak bullshit.

Si napisal iz računalnika, ki ga je proizvedlo gospodarstvo. Sediš na stolu, verjetno v urejenem in udobnem prostoru, ki je posledica gospodarske dejavnosti. Uporabljaš internet, ki je posledica človeške inovativnosti in gospodarske dejavnosti. Voziš se z avtomobilom, ki je posledica gospodarske dejavnost, itd.

Sicer se pa strinjava, gospodarstvo je bullshit, brez bi lahko čisto lepo živeli.
Good old days, ko smo živeli še v jamah, se oblačili v živalske kože, preživel pa je malodane vsak tretji, ne pa danes, ko nas posiljujejo z lagodnim življenjem!
kingeston
# 09.05.2018 ob 09:19
znova slovenski kavč vsevedi pametujejo o kriptovalutah, katerih nimajo blage veze?

ampak pa vedo da bo propadlo... pravi modrijani!
JackAce
# 09.05.2018 ob 09:19
Zadnji odstavek v članku veliko pove, kako se igra ta igra. Dokler se bankirji ne usidrajo na trgu se pljuva na veliko po kriptotu. Zdaj, ko si bodo lepo pripravili teren in se umestili že v samo infrastrukturo bo pa kar naenkrat interes tudi z njihove strani, da se zadeva pumpa (seveda po pumpu pride spet negativni ciklus, ...).
sik
# 09.05.2018 ob 08:52
A zdaj pa spet.
Se nedolgo nazaj so jim bili steti dnevi.
K_ris
# 09.05.2018 ob 08:35
@ala-persk

Leta 2018 traja bančna transakcija lahko tudi teden dni. Decem jih naredi 5000/s

Kakšna primerjava je to? Trajanje in število na sekundo sta dva čisto različna pojma. Sem prepričan, da velike banke, ki imajo več 10 milijonov strank, delajo več kot 5000 transakcij na sekundo.
usb-
# 09.05.2018 ob 18:01
Kripto valute v tem trenutku resno ogrožajo obstoj mendnarodnega bančnega poslovanja.

Vsaka privat denarnica kriptovalut na lokalnem računalniku je banka brez posrednikov.
Če swe rast trgovanja kripto nadaljeval s tem trendom bodo kriptovalute kmalu presegle
obseg bančnega polovanja.
Težava bank je da trgovanje in plačevanje z kriptovalutami deluje tudi brez bank.

Zato je evropa že najavila sestane 25 najmočnejših gospodarhih družb, da bi se dogovorili kako naprej, ker bančni mendarodni promet izginja.
In to resno menja menarodni plačilni promet in ukinja večino bank.
Banke se bodo morale prilagodite drugače se jih bo več kot polovica zaprlo.
V nmanj kot 10 letih tudi v evropi ne bo več gotovinskega poslovanja.
lp
firbec111
# 09.05.2018 ob 16:47
GLaDOS

Le pohiti z vlaganjem ;) vlak bo speljal vsak cas....nekaj se ze namiguje na naslednji teden....

Blockchain Week upam da bo uspešen
kingeston
# 09.05.2018 ob 10:05
Svet živi na puf,in še si sposojajo denar za norijo na borzah.
Ko bo zlom,bodo pa banke spet metale ljudi iz stanovanj,ker ne bodo mogli odplačevat kreditov,


bebčki in propalice ki so nesposobne življenja in urejenih financ naj propadejo in ostanejo brez strehe nad glavo. zakaj bi morali mi, ki varčujemo, se ne zakreditiramo in živimo zmerno plačevati za takšne bedake?
samo socializem in komunizem je ujčkal takšne propalice in izvajal negativno selekcijo, in poglej kaj se je zgodilo: razpad družbe in prevlada bedačkov, zaradi katerih še dolgo ne bomo živeli v blaginji...
infostriker
# 09.05.2018 ob 08:51
Ameriška obveznica je špekulacija, kupujejo pa jo "pussy" države.

A si predstavljate da bi imela Jugoslavija pod Titom 5 Ameriških obveznic? :)
Kvečjemu bi prej Amerika imela Jugoslovanske obveznice.
dude
# 09.05.2018 ob 08:48
"Pri tej naložbi gre za teorijo večjega norca. Če bi bilo to enostavno, bi kriptovalute kupoval na kratko (shortal),"

Javno je tudi priznal, da ne pozna tematike. Bitcoine shortati je enostavno.
smr3k4
# 09.05.2018 ob 07:51
“Ob ostrih puščicah bogatih milijarderjev ...”

Kakšna definicija pa je to?
5tane
# 09.05.2018 ob 07:38
Kripto bo rešitev ko bo padel fiat denar. Do takrat pa je samo špekulativna naložba.
GLaDOS
# 10.05.2018 ob 16:24
@rocknrolla

Slo je za manipulacijo, ceprav pri binance in bytecoinu to zanikajo a v trenutku, ko je bcn prisel na binance se je chain sesul...noben ni mogel transferjev bncja delat...
GLaDOS
# 09.05.2018 ob 15:49
@P.

Le pohiti z vlaganjem ;) vlak bo speljal vsak cas....nekaj se ze namiguje na naslednji teden....
Celjan27
# 09.05.2018 ob 11:11
Kot pravi moj kolega, eden večjih strokovnjakov za blockchain v Sloveniji - tisti, ki delate v bankah, raje počasi iščite službe drugje...

...da se ne boste čez noč spraševali, kako vas je povozil čas:))
Bokisan
# 09.05.2018 ob 10:22
Gospodarstvo pač ni znanost, ampak bullshit.

"Bullshit" je kvečjemu ekonomija.
leond
# 09.05.2018 ob 10:05
To ni konec za borze. To je konec za investiranje iz strani malega človeka.
pepar
# 09.05.2018 ob 09:57
Ali v tej noriji na finančnih in drugih trgih sploh kdo razmišlja kaj bo čez par let ??
Svet živi na puf,in še si sposojajo denar za norijo na borzah.
Ko bo zlom,bodo pa banke spet metale ljudi iz stanovanj,ker ne bodo mogli odplačevat kreditov,hkrati pa od teh istih zahtevale dokapitalizacije.
Tu mora pa še super optimista zgrabit groza.
3p
# 09.05.2018 ob 09:05
Jej, spet smo ga naj**** davkoplačevalci. Spet bomo polnili luknjo (v njihovi glavi).
firbec111
# 09.05.2018 ob 08:48
SamoRes

Zakaj se izgubi reče korekcija?

vprašaj koga v Applu
red_tree
# 09.05.2018 ob 07:30
A niso kriptovalute tu zato, da uničijo status quo, da se zoperstavijo Wallstreetu in vladam itd? Aja, upd, še ena natega. V bistvu so kriptovalute enake Trumpu.
hero
# 12.05.2018 ob 23:45
trenutno se zelo lepo da trgovat z kriptovalutami. Saj je res, da cene od novega leta padajo, ampak vseeno....ogromno je vzponov in padcev in če znaš vsaj približno oceneiti, kje je realna cena, lahko lepo trguješ in padce blažiš. Sploh Pump & Dump skupine so super...lepo prožijo sell orderje. Čez dan ali dva, ko se cena umiri pa lepo kupiš nazaj poceni :D
Rocknrolla
# 10.05.2018 ob 17:07
Glados... Sej je blo dost, da si si uspel prodat, ko je blo v višavah ;)
Rocknrolla
# 10.05.2018 ob 15:58
tupamaross - Menda jih je trenutno nekje okrog 1.500. Odločite se za pravo.

Če bi v vsako dal 1€, vedi da si na koncu leta v plusu... Primer je Bytecoin, ki je zdle pršu na Binance... iz 50SAT na 1500SAT... Enim se je zelo smeji, če to to izkoristli...
Rocknrolla
# 10.05.2018 ob 15:54
Kriptovalute so ŽE "too big to fail"... Če jih želite kupit z kreditno kartico VISA ali MC predlagam, da uporabite cex link, ker imamo Slovenci tukaj najmanjšo provizijo za nakup z kreditnimi karticami... Kupite lahko Bitcoin, ETher, Ripple, Dash, Lumen,... Jest uporablam samo to...
K_ris
# 09.05.2018 ob 20:22
@usb-

Glavni posel bank so krediti. Dokler kriptovalute ne bodo primerne za najemanje kreditov, se banke nimajo česa bati.
firbec111
# 09.05.2018 ob 18:22
7up

To ravno ne bo držalo. Število zaposelnih v bankah se v večini držav povečuje.

vsaj za Slovenijo in Nemčijo to ne drži, sem bil v tem poslu kar dolgo, pa tudi v drugih državah se banke združujejo, ampak ti bom verjel na besedo

To vse(popravljanje podatkov) že sedaj v Bankah zaradi uporabljenih podatkovnih design patternov ni mogoče. Isto imajo že sedaj banke že nekaj desetletij vse glavne procese elektronizirane...

no glede popravljanja podatkov sem mislil bolj v smeri, da v blockchainu ni možno da pride ga. Dimic in dobi nižjo obrestno mero oz. če je sprememba jo mora nekdo zabeležiti z imenom in preimkom in se potem ni možno več izgovarjati, da se ne "spomniš" zakaj je do tega prišlo

Bom bolj konkretno vpreašal. Zakaj konkretno bi bilo blockchain-a potrebno 3/4 manj ljudi npr. v prodaji(neposrednim delu s strankami)?

3/4 manj jih boš potreboval tudi brez njega, ker je pač takšna nova vizija bank ( oz tujih lastnikov v ozadju), določeni projekti blockchaina pač prinašajo to možnost, da ne boš več potreboval veliko število ljudi v pravnih službah, tako kot se bo počasi začelo zmanjševati število pravnikov v večjih firmah ( pred kratkim sem bral da je odvetniška družba mislim da na Irskem odpustila 20% vseh svojih pravnikov, ker jim nova tehnologija na osnovi blockchaina opravlja pregled in sestavo dokumentov bolj natančno). Kmalu si boš na strani banke vnesel parametre za kredit in če bo odobren ga boš samo še prišel fizično podpisati v banko, blockchain pa to naredi samo bolj varno. samo moje skromno mnenje
firbec111
# 09.05.2018 ob 16:46
7up

In zakaj konretno bi lahko banka odpustila zaposlene?

že danes se zmanjšuje število zaposlenih, ker prihajamo na elektronsko poslovanje, blockchain zabeleži vsako storitev in je ni možno "popravljati" za nazaj. imaš par projektov, ki če bodo uspešni ne boš več potreboval ljudi na vnašanju in preverjanju, pravne službe itd
7up
# 09.05.2018 ob 15:31
firbec111

In zakaj konretno bi lahko banka odpustila zaposlene?
P.
# 09.05.2018 ob 14:47
@ReCiol

Zelo dober in strokoven komentar. Nekaj časa že spremljam kriptosvet in nameravam v kratkem v kripto investirati kakšnega tisočaka. Imaš morda kakšno priporočilo, kako se lotiti izbire kriptovalut oz. žetonov, ki bodo v prihodnosti najbolj uporabni in uporabljani, vredni? Kakšno konkretno ime? :) lep pozdrav
firbec111
# 09.05.2018 ob 13:22
K_ris

Verjemi, da razumem razliko med blockchainom in kriptovalutami. O tem sem že večkrat komentiral.

Ampak zares težko si predstavljam, da bi blockchain lahko nadomestil banke, ne da bi bile zraven kriptovalute.

sej ne bo nadomestil banke boš pa zaradi tehnologije lahko odpustil 3/4 zaposlenih, kar se že sedaj počasi dogaja
K_ris
# 09.05.2018 ob 13:01
@firbec111

Verjemi, da razumem razliko med blockchainom in kriptovalutami. O tem sem že večkrat komentiral.

Ampak zares težko si predstavljam, da bi blockchain lahko nadomestil banke, ne da bi bile zraven kriptovalute.
whitwice
# 09.05.2018 ob 12:12
Bitcoin je novo zlato in ne neka valuto s katero bomo kupovali kruh.
whitwice
# 09.05.2018 ob 12:04
Ko so banke nazadnje zacele trgovati z btc opcijskimi pogodbami smo bili 16.12. in btc je bil pri 20k. V vednost kaj pricakovati ko bo Goldman sacks zacel shortati bitcoine ki jih v bistvu sploh nima v svoji lasti. Sam sem bil pred dnevi mnenja, da smo se koncno otresli negativnega trenda sedaj pa mislim, da bomo videli se en shake off in konkreten padec bitcoina.
firbec111
# 09.05.2018 ob 11:54
K_ris

Me res zanima, kako bi ob tej volatilnosti zgledal kredit v kriptovalutah ...

mislim da blockchain in volatilnost nimata nič skupnega
firbec111
# 09.05.2018 ob 10:56
čezplotnik

hahaha očitno ne razumeš definicije prevare
GLaDOS
# 09.05.2018 ob 10:00
https://youtu.be/hd5hm8lQbgQ
Kazalo