Kar nekaj analitkov je menilo, da bo po visoki rasti delnic v drugi polovici leta 2012 v novem letu prišel čas za unovčevanje  dobičkov. To se ni zgodilo, rast se nadaljuje, vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je v četrtek pri 1.171 točkah  dosegel najvišjo raven po marcu 2011, medtem ko je newyorški Dow Jones trenutno najvišje v zadnjih petih letih. Tisti vlagatelji, ki so imeli kratke pozicije (s katerimi so stavili na padec delnic), so jih zdaj prisiljeni zapirati, kar še dodatno podžiga rast. Foto: Reuters
Kar nekaj analitkov je menilo, da bo po visoki rasti delnic v drugi polovici leta 2012 v novem letu prišel čas za unovčevanje dobičkov. To se ni zgodilo, rast se nadaljuje, vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je v četrtek pri 1.171 točkah dosegel najvišjo raven po marcu 2011, medtem ko je newyorški Dow Jones trenutno najvišje v zadnjih petih letih. Tisti vlagatelji, ki so imeli kratke pozicije (s katerimi so stavili na padec delnic), so jih zdaj prisiljeni zapirati, kar še dodatno podžiga rast. Foto: Reuters
Nemški indeks konjunkturnih pričakovanj Ifo je porasel tretjič zapored, kar kaže na to, da bo Nemčija kljub nekaterim strahovom letos še naprej motor evropskega gospodarstva. V slabšem položaju je Velika Britanija. Bruto domači proizvod naj bi se po prvi oceni v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi s četrtletjem prej znižal za 0,3 odstotka. Britanska gospodarska rast je bila v tretjem četrtletju še 0,9-odstotna, kar je posledica pozitivnih učinkov olimpijskih iger v Londonu. Foto: EPA
Cena zlata je trenutno 13 odstotkov pod rekordom iz septembra 2011, ko je bilo treba za unčo plačati 1.923 dolarjev. Foto: Reuters

Prodaja skupine Krka je lani dosegla 1,143 milijarde evrov in bila za šest odstotkov višja kot leto prej. Čisti dobiček znaša po prvih ocenah 154,6 milijona evrov in naj bi tudi letos stagniral.

Finančne krivulje na Valu 202:

Sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov je v polnem razmahu. V ZDA je do zdaj kar 70 odstotkov podjetij preseglo pričakovanja analitikov.


SBI TOP prekinil štiridnevni negativni niz
Čeprav so nekateri analitiki pričakovali višji dobiček, so delnice (ob milijonu evrov prometa) v petek porasle do 53,95 evra. Navzgor so krenile tudi delnice Telekoma, Petrola in Gorenja. Indeks SBI TOP (641 točk) je prvič ta teden porasel, in sicer za 0,43 odstotka. Mercatorjeve delnice, ki so v četrtek pri 138 evrih dosegle najvišjo raven po lanskem aprilu, so se pocenile za dva odstotka. Donos slovenske desetletne obveznice znaša 5,08 odstotka, v pričakovanju polfinala rokometnega SP-ja pa moramo Špancem priznati, da so na obvezniškem trgu v rahlo boljšem položaju, saj znaša donos primerljive španske obveznice 4,97 odstotka.

Tretja zaporedna rast indeksa Ifo
Frankfurtski DAX30 se je dopoldne povzpel za več kot odstotek in pri 7.842 točkah dosegel nov večletni vrh. Gospodarsko razpoloženje v Nemčiji se je januarja že tretji mesec zapored izboljšalo. Vrednost kazalca gospodarske klime, ki ga izračunava inštitut Ifo iz Münchna, se je dvignila za 1,8 točke na 104,2 točke in je tako na najvišji ravni od junija lani. Rast je presegla pričakovanja analitikov in napoveduje dobro leto za nemško gospodarstvo. Ekonomist pri ING Bank Carsten Brzeski je ob objavi spodbudnih podatkov povedal: "Krize je konec. Vsaj v Nemčiji." Ifo podatke o gospodarski klimi vsak mesec izračuna na podlagi ankete, opravljene med približno 7000 podjetji.


Tečaji delnic na Lj. borzi (23. januar):

NOVA KBM

+3,48 %

1,19 EUR

GORENJE

+1,80 %

3,95

KRKA

+1,79 %

53,95
TELEKOM

+1,19 %

85,00
PETROL

+0,48 %

218,05

LUKA KOPER

-0,12 %

8,10

ZAV. TRIGLAV

-1,20 %

16,10

MERCATOR

-2,17 %

135,00


HSBC in Morgan Stanley na nasprotnih bregovih
Zlato, ki je v zadnjem obdobju večkrat neuspešno "napadalo" mejo 1.700 dolarjev, je v četrtek doživelo znaten padec, vendar se pri 1.664 dolarjih obdržalo nad 200-dnevnim drsečim povprečjem. Med vzroki za padec je bilo tudi sporočilo banke HSBC, da je prepolovila svojo izpostavljenost do zlata, saj te plemenite kovine ne vidi več kot privlačne naložbe za zaščito pred inflacijo. Poleg tega pa se je zelo zmanjšala verjetnost za zlom evra, v ZDA pa so se izognili davčnemu prepadu. V nadaljnjo rast cen zlata pa očitno verjamejo pri ruski centralni banki, saj so izjavili, da bodo še naprej kupovali zlato. Tudi pri banki Morgan Stanley so pri napovedih gibanja cen zlata za leto 2013 bikovsko naravnani.

Evro najvišje v zadnjem letu

Dogajanje na valutnih trgih je še naprej živahno. Evro je v primerjavi z dolarjem pri 1,345 dolarja dosegel enoletni vrh. Po treh dnevih rasti je japonski jen v četrtek občutno padel, potem ko je vrh gospodarskega ministrstva sporočil, da ne vidi nobenih težav v tem, da bi bilo treba za dolar odšteti sto jenov. Šele pri ravni 110-120 jenov za dolar bi lahko zaradi višjih uvoznih cen trpelo japonsko gospodarstvo. Spomnimo, novembra je bilo treba za dolar plačati 80 jenov, danes pa več kot 90. Vzrok za slabljenje japonske valute so napovedani likvidnostni ukrepi Japonske centralne banke, vključno z zavezo, da se letna inflacija povzpne na dva odstotka.

Exxon Mobil utegne kmalu prehiteti Appla
Newyorški delniški indeks Dow Jones (13.825 točk) se je v četrtek zvišal za tretjino odstotka, medtem ko je indeks Nasdaq izgubil poldrugi odstotek, saj ga je močno obremenil padec Applovih delnic. Po objavi četrtletnih rezultatov so padle kar za 12 odstotkov, tako da so od septembrskega rekorda oddaljene že 36 odstotkov. Tržna kapitalizacija je padla na okrog 420 milijard dolarjev in je le še manj kot deset milijard nad tržno vrednostjo Exxon Mobila. Trenutno se z Applovimi delnicami trguje z desetkratnikom načrtovanega dobička, kar je precej manj kot pri Googlu, kjer je razmerje P/E 16.

Nokia spet z dobičkom

Četrtletne poslovne rezultate sta objavila tudi Microsoft in Nokia. Microsoft je imel kljub temu, da je na trg prišel novi operacijski sistem Windows 8, nižji dobiček kot v istem četrtletju leto prej. Znižal se je za štiri odstotke, na 6,4 milijarde dolarjev. Vseeno je Microsoft presegel pričakovanja analitikov. Prihodki so porasli za tri odstotke, na 21,5 milijarde dolarjev. Finska Nokia se je po zaslugi dobre prodaje telefonov Lumia (4,4 milijona prodanih primerkov) končno znebila rdečih številk in ji je v zadnjem četrtletju pod črto ostalo 202 milijona evrov. S tem je Nokia omilila lansko izgubo, ki znaša 3,1 milijarde evrov.