Čeprav po objavi podatkov o novembrskem ameriškem trgu dela zdaj večina pričakuje, da bo Fed že julija 2015 začel zviševati obresti, delniški indeksi na Wall Streetu še naprej naraščajo. V petek je zelo malo manjkalo, da bi bila aktualna čepica z napisom 18 tisoč točk. Indeksu Dow Jones je do tega mejnika zmanjkalo le devet točk. Foto: Reuters
Čeprav po objavi podatkov o novembrskem ameriškem trgu dela zdaj večina pričakuje, da bo Fed že julija 2015 začel zviševati obresti, delniški indeksi na Wall Streetu še naprej naraščajo. V petek je zelo malo manjkalo, da bi bila aktualna čepica z napisom 18 tisoč točk. Indeksu Dow Jones je do tega mejnika zmanjkalo le devet točk. Foto: Reuters
Sredi oktobra je frankfurtski DAX30 zdrsnil do 8.354 točk, toda sledilo je neverjetno okrevanje in DAX je v petek rekordni mejnik premaknil na 10.093 točk. Foto: Reuters
Naftna vrtina
Prvič po letu 2010 je bila povprečna tedenska cena nafte brent nižja od 70 dolarjev. Niti robustni podatki z ameriškega trga dela niso pomagali nafti, ki je od poletnega vrha oddaljena kar 40 odstotkov. Foto: EPA
Telekom Slovenije
Telekomove delnice so se zadnji teden pocenile za šest odstotkov. Foto: Telekom Slovenije

Analitiki so pričakovali, da bo prirastek novih služb precej manjši (230 tisoč). Brezposelnost je pri 5,8 odstotka v primerjavi z oktobrom ostala nespremenjena in tako ostaja na šestletnem dnu. Urna postavka se je novembra zvišala za devet centov, kar je precej in opozorilo ameriški centralni banki, ki že od decembra 2008 ključno obrestno mero Fed Funds drži na ničelni stopnji. Po zadnjih predvidevanjih naj bi obresti prvič začela zviševati sredi prihodnjega leta, več pa bo seveda znano po zadnjem letošnjem sestanku Feda, ki bo 16. in 17. decembra.

Dow Jones le nekaj točk oddaljen od nove tisočice
Dokaz o robustnosti največjega gospodarstva sveta je tudi podatek, da je oktobra izvoz porasel za 1,2 odstotka, pri čemer je bilo rast opaziti tako na evropskem kot tudi na kitajskem in japonskem tržišču. Finančni trgi so dobre ameriške konjunkturne podatke sprejeli z navdušenjem. Delniški indeksi na Wall Streetu so na krilih finančnih delnic dosegli nove rekordne vrednosti. Dow Jones, ki je na tedenski ravni pridobival že sedmi teden zapored, se je na le devet točk približal naslednjemu mejniku, meji 18 tisoč točk. Frankfurtski DAX30 je samo v petek poskočil za 2,4 odstotka in postavil nov rekord.

Dow Jones (ZDA)

17.958 točk

Nasdaq (ZDA)4.780
DAX30 (Frankfurt)10.087
Nikkei (Tokio)17.920
10-letne slov. obvezn.donos: 2,12
10-letne am. obvezn.donos: 2,31
EUR/USD1,2285
EUR/CHF

1,2024

bitcoin377 USD
nafta brent68,69 USD
zlato

1.192 USD

euribor (6-mesečni)0,179 %


Draghi premalo konkreten
Vlagatelji na evropskih borznih parketih so tako hitro pozabili, da je nemška Bundesbanka ta teden prepolovila oceno nemške rasti v letu 2015 na le en odstotek, prav tako jih v petek ni več "motilo", da Evropska centralna banka na četrtkovi redni seji ni najavila revolucionarnih likvidnostnih ukrepov v obliki odkupovanja državnih obveznic. Italijanski guverner Mario Draghi je zgolj najavil, da se bo ECB o morebitnih novih ukrepih odločal na začetku novega leta. Dolar je v primerjavi s košarico valut dosegel najvišjo raven v zadnjih petih letih in pol. Za evro je bilo treba plačati le še 1,2271 dolarja, najmanj po avgustu 2012.

Evro naslednje leto do 1,15 dolarja?
Nekateri že napovedujejo, da bo še letos evro padel na 1,20 dolarja, v naslednjem letu pa se spustil pod 1,15 dolarja. Poceni nafta (brent je bil zadnji teden v povprečju pod 70 dolarji) še naprej obremenjuje norveško krono, ki je v primerjavi z evrom in dolarjem najnižje po marcu 2009. Na obvezniških trgih je izstopal močan padec ameriških kratkoročnih obveznic, kar je posledično močno dvignilo njihovo zahtevano donosnost. Ker večina pričakuje, da bo Fed že julija začel zviševati obrestne mere, je donosnost dveletne obveznice najvišja po maju 2011. Razlika med donosnostjo dveletne in 30-letne ameriške obveznice se je znižala na najnižjo raven po januarju 2009.

Občuten padec Telekomovih delnic
Ljubljanska borza še vedno ne sledi optimizmu razvitih trgov. Indeks SBI TOP je zadnji teden izgubil 2,38 odstotka in se spet spustil pod 800 točk. Najbolj, za šest odstotkov (na 147 evrov), so se pocenile Telekomove delnice. Kot je za STA pojasnil Domen Granda iz GBD-ja v postopku prodaje Telekoma Slovenije prihajajo slabše novice. Uradno sta se že umaknila ruski operater MTS in Bain Capital, po neuradnih informacijah pa o tem razmišlja tudi Apax. "V igri za nakup bi tako lahko ostali le še trije: sklada Providence in Cinven ter Deutsche Telekom. Oba sklada naj bi izgubila interes zaradi neodločnosti slovenskih politikov in preferiranja Deutsche Telekoma," je dejal.

Žito bi bilo lahko prevzeto po ceni 140 evrov za delnico
Med pomembnejšimi delnicami, ki so zadnji teden izgubljale, so tudi delnice Pivovarne Laško. Pocenile so se za štiri odstotke, na 24 evrov. "Vedno več je dvomov o tem, ali bo podjetje dejansko prodano po ceni nad 26 evrov," razlog za padec opisuje Granda. Po njegovem mnenju bi bil padec še večji, če se ne bi pod okriljem Družbe za upravljanje terjatev bank oblikoval konzorcij prodajalcev. Zmagovalec tedna je delnica Žita, ki je v petih dneh pridobila pet odstotkov in se povzpela nad 126 evrov. "Po naših izračunih pa bi lahko cena v prevzemu presegla 140 evrov," je ocenil Granda.