Borzni komentar

Poudarki

  • Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
  • Zloglasni september na borze prinesel lepo rast
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 18 glasov Ocenite to novico!
September, tradicionalno najslabši mesec za borzne vlagatelje, je tokrat prinesel lepo rast. Newyorški delniški barometer Dow Jones je v vsem mesecu porasel za dva odstotka, v tretjem četrtletju (torej med 1. 7. in 30. 9.) pa za pet odstotkov. Frankfurtski DAX30 (12.828 točk) se je septembra povzpel celo za šest odstotkov. V zadnjih desetih trgovalnih dneh se je DAX le enkrat znižal. Foto: EPA
Amazon je predstavil novo generacijo pametnih zvočnikov Echo plus, pri čemer dogodek ni bil tako razvpit kot Applova predstavitev novega iPhona. Amazon je na sedež podjetja v Seattlu povabil le 50 novinarjev, dogodka pa prej ni oglaševal. Echo plus, pri razvoju katerega je sodelovalo 5.000 Amazonovih sodelavcev, bo v osnovni različici stal le okrog 100 evrov. Echo je postal nekakšen hišni pomočnik, povezuje številne pametne naprave, med drugim zna ugasniti tudi luči in spustiti žaluzije. Amazonove delnice so teden končale pri 961 dolarjih in so 28 odstotkov višje kot na začetku leta. Poleti so bile vredne že več kot 1.050 dolarjev (Jeff Bezos je bil s tem za nekaj trenutkov najbogatejši Zemljan), a se je navdušenje po objavi Amazonovih četrtletnih rezultatov (dobiček drugega četrtletja se je v primerjavi z istim lanskim četrtletjem znižal za 77 odstotkov) poleglo. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent, ki se je ta teden močno približala 60 dolarjem, je v tretjem četrtletju poskočila za 20 odstotkov. Vedno več je namreč znakov, da se razmere na trgu normalizirajo in da ni več tako očitne presežne ponudbe. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBITOP je v zadnjih petih trgovalnih dnevih izgubil 0,36 odstotka. Teden je končal pri 796 točkah, kar je najnižja vrednost po 5. juliju. Foto: BoBo

Dodaj v

Morgan Stanley: medved se bo zbudil naslednje leto

Cene nafte v tretjem četrtletju poskočile za 20 odstotkov
1. oktober 2017 ob 07:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Donald Trump je v petek izkoristil novo priložnost, da je na Twitter zapisal "rekord indeksa S&P 500", pri čemer je Wall Streetu uspelo nekaj, kar se ni zgodilo že dvajset let.

Kljub političnim napetostim s Severno Korejo in uničujočim posledicam vseh orkanov je Dow Jones od začetka julija do konca septembra že osmo četrtletje zapored pridobival (v tretjem četrtletju je bila njegova rast petodstotna), kar je najdaljši niz po nepozabnem vzponu v 90. letih, ko se je Dow do septembra 1997 zviševal enajst četrtletij v nizu. Letošnji september niti najmanj ni upravičil slovesa meseca, v katerem se tečaji delnic praviloma znižujejo, vsaj v New Yorku je bil to tudi najmanj volatilen september v zadnjih 50 letih. Pričakovanja za zadnje tri mesece so pozitivna, saj je to tradicionalno ugodno obdobje za rast delnic. Oktobra je, na primer, v zadnjih 20 letih Dow Jones pridobival v 70 odstotkih primerov.

Od novembra Dow Jones poskočil za 25 odstotkov
V petek so borzniki v New Yorku pozdravili nova rekorda indeksov S&P in Nasdaq. Predsednik Donald Trump je dobil nov odmerek samozavesti, ko je na Twitter zapisal: "RECORD HIGH FOR S&P 500!" Da je Trump že lani, v predsedniški kampanji, newyorški delniški trg označil za velik mehurček, danes vsaj zanj ni več pomemben, prepričan je namreč, da je s svojo gospodarsko politiko postavil nove temelje za nadaljnjo rast. Od novembrskih volitev je Dow Jones pridobil že dobrih 4.000 točk oziroma skoraj 25 odstotkov, čeprav kongres za zdaj ni odobril še nobene od Trumpovih gospodarskih reform. Da bikovska gibanja trajajo že osmo leto zapored, gredo zasluge predvsem nizkim obrestnim meram in lepim dobičkom podjetij.

Nafta v tretjem četrtletju pridobila 20 odstotkov
V tretjem četrtletju so še precej bolj kot delniški indeksi poskočile cene nafte, saj se je vrednost brenta povzpela kar za 20 odstotkov. Gre za največjo četrtletno rast po letu 2004. Zadnji teden je nafto podžgal predvsem referendum o neodvisnosti iraških Kurdov, pri čemer je turški predsednik Erdogan zagrozil, da bo zaprl naftovod, ki od severa Iraka vodi do turškega pristanišča Ceyhan. Brent je tako dosegel že 59,49 dolarja (največ od julija 2015), ob koncu tedna pa je bila cena dva dolarja nižja. Upravljavci premoženja povečujejo dolge povicije na nafti, vedno več je tudi stav, da bo nafta spet dosegla 100 dolarjev za 159-litrski sod.

S&P do 2.700 točk, potem občutno navzdol?
Kdaj se bo borzna pravljica končala? Pri banki Morgan Stanley menijo, da naslednje leto. S&P 500 (trenutno je pri 2.519 točkah) naj bi po njihovem mnenju na začetku leta 2018 na krilih spodbudnih dobičkov in pričakovanj o uresničenju Trumpovih spodbujevalnih ukrepov resda dosegel 2.700 točk (s tem bi bil kar 300 odstotkov višje kot marca 2009), a to bi bila zadnja faza bikovskega trenda, saj bi nato sledil resen popravek, lahko tudi 20-odstoten, kar je po definiciji začetek medvedjega trenda. Pri Morgan Stanleyju še pravijo, da obstaja tudi možnost, da bi že to jesen (konec oktobra ali na začetku novembra) videli popravek na Wall Streetu, še posebej, če Trumpova davčna reforma ne bo sprejeta, a le od 5- do 7-odstotnega, nato pa bi sledila rast indeksa S&P proti 2.700 točkam.

.

Dow Jones (ZDA)

22.405 točk

Nasdaq (ZDA)

6.495
DAX30 (Frankfurt)12.828
Nikkei (Tokio)20.356
10-letne am. obvezn.

donos: 2,32 %

10-letne slov. obv.donos: 1,02 %
EUR/USD

1,1813

EUR/CHF

1,1438

bitcoin

4.300 USD

nafta brent57,34 USD
zlato

1.279 USD

euribor (6-mesečni)-0,273 %

.

Letos največja tedenska rast dolarja
Na valutnih trgih je v zadnjem tednu na svoj račun prišel ameriški dolar, kar je posledica razpleta nemških volitev (vzpon skrajne desnice) in velike verjetnosti, da bo Fed decembra zvišal obrestno mero Fed funds. V primerjavi s košarico valut je dolar pridobil približno odstotek (največja tedenska rast letos), s čimer mu je uspelo, da je prvič po februarju tudi mesec končal pozitivno. Ironično je, da so špekulantje medtem število kratkih pozicij, s katerimi stavijo na padec dolarja, povečali najbolj v zadnjih petih letih. Bitcoin si je po nekaterih septembrskih šokih vidno opomogel in je v zadnjem tednu poskočil za 15 odstotkov.

Koga bo Trump postavil na čelo Feda?
Medtem se že postavlja vprašanje, kdo bo naslednji predsednik Zveznih rezerv, saj se demokratki Janet Yellen (na položaj jo je postavil Barack Obama) 3. februarja 2018 izteče mandat. Trump še ne ve, ali ji bo mandat podaljšal (ali pa se bo odločil za koga drugega). Novinarjem je povedal le to, da je imel štiri srečanja s potencialnimi guvernerji (tudi z nekdanjim menedžerjem banke Morgan Stanley Kevinom Warshom) in se bo o tem odločil v prihodnjih dveh ali treh tednih. Dolgo je za vročega kandidata veljal Trumpov ekonomski svetovalec Gary Cohn, a zdaj ni več tako. Trump je bil med kampanjo kritičen do Janet Yellen, ko se je preselil v Belo hišo, pa mu je Fedova politika nizkih obresti ustrezala in je spremenil tudi mnenje o Yellenovi. Ne sicer popolnoma, ker Yellenova zagovarja zakonodajo, sprejeto po zadnji krizi, s katero so malce pristrigli peruti bankirjem na Wall Streetu, Trump pa želi vse regulacije finančne industrije odpraviti.

Weidmann ne ustreza južni polovici Evrope
Evropska centralna banka bo novega guvernerja iskala čez dve leti (Draghiju bo osemletni mandat potekel oktobra 2019), a je že zdaj precej pogovorov na to temo. Sever Evrope si želi, da bi bil nov guverner manj naklonjen ultraohlapni denarni politiki, kot primernega kandidata pa vidijo predsednika nemške Bundesbanke Jensa Weidmanna. Opozicija bo naredila vse, da se to ne zgodi, saj bi imenovanje konservativnega Weidmanna prineslo precejšen zasuk v ECB-jevi doktrini. Bržkone si tega ne želi niti Draghi sam, zato kot kandidata za podpredsednika ECB-ja, ki bi naslednje leto zamenjal Vitorja Constancia, predlaga Nizozemca Klaasa Knota, kar bi pomenilo, da novi guverner (to ne bi bil Knot, ki bi ostal podpredsednik) verjetno ne bi prišel s severne polovice Evrope.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Norisla
# 01.10.2017 ob 07:45
Kar napihujte! Ce zavsem skupaj ni realnega gospodarstva se bo vsr sesulo kot hisica iz kart. Samo delo lahko ustvarja novo vrednost.
sosman
# 01.10.2017 ob 08:13
To bo močno počilo v roku nekaj let. Luknjo pokrije prebivalstvo, bančni gnusi pa se bogatijo naprej, v vsakem primeru
Mitcho_Buchannon
# 01.10.2017 ob 08:24
Kako očitno se napihuje balon! Potem bodo pa spet vsi šokirani in presenečeni, kot da nas imajo za bebce! Saj smo, ker pokrivamo njihove mahinacije! V članku piše, da nekateri stavijo, da bo šla nafta čez 100 dolarjev na sod. Gospodarstvo torej funkcionira podobno kot vaška stavnica, to ne moreš verjeti!
mihaing
# 01.10.2017 ob 08:07
Kot kaže bo potrebno začeti šparati denar za hude čase. Ko bo tole "navidezno poslovanje" počilo bo najhuje do sedaj.
KdoJeDarthVader
# 01.10.2017 ob 09:29
"Trump pa želi vse regulacije finančne industrije odpraviti."
Preko lobijev bodo banksters z Wall Streeta in Manhattna zmetali še dodatne stotine milijonov dolarjev v ameriški kongres.

Vemo kam to pelje, smo že videli pred kratkim...Enormni bonusi, dobički v privat žepe. Ko bo počilo pa sledi prenos bremena na davkoplačevalce. Nekdo mora plačati zabavo, yahte, avtomobile, vile, stanovanja na Manhattnu...
fiston
# 01.10.2017 ob 10:05
@copcop
Vsekakor lahko pričakujmo, da bo milijarder Trump odpravil regulacijo Wallstreet finančne industrije, da bo uspešno zmanjšal davke zgornjemu sloju in zrušil Obamacare za revne, kot je obljubil. Upajmo, da bo podobno tudi v Evropi in pri nas. Go, Trump!

Ja dokler vsekakor lahko pričakujete se bo balon pumpal. No zdaj naj bi še bolj znižal davek na dobiček, celo na 15 namesto na 20% zato spet raste.

Ko iz tega ne bo nič..., bodo pa padavine. No preden bi lahko znižal davke, bi verjetno moral ukinit Obamacare, pa mu še ni uspelo, pa že obljublja celo nižje davke kot jih je prej. Po drugi strani so mu pa morali dvigniti strop zadolževanja, da mu država sploh lahko dela. Ne vem, kako bo to potem, če bodo nižji davki, še večje zadolževanje verjetno. In potem bodo enkrat ti dolgovi kot ponavadi spet morali biti prenešeni na davkoplačevalce.
Prismuknjen
# 01.10.2017 ob 09:09
Sami strokovnjaki med komentatorji.
firtoh
# 01.10.2017 ob 09:10
, predlaga Nizozemca Klaasa Knota, kar bi pomenilo, da novi guverner verjetno ne bi prišel s severne polovice Evrope.
Bejži no.Nizozemska leži ob Severnem morju,kar pomeni,da spada med mediteranske države
Druga Švica
# 01.10.2017 ob 07:21
Tele rdeče številke meni ne izgledajo ravno optimistično:

http://www.usdebtclock.org/
jolz
# 01.10.2017 ob 11:40
gambling machines
dante123
# 01.10.2017 ob 09:58
, predlaga Nizozemca Klaasa Knota, kar bi pomenilo, da novi guverner verjetno ne bi prišel s severne polovice Evrope.
Bejži no.Nizozemska leži ob Severnem morju,kar pomeni,da spada med mediteranske države


za podpredsednika ECB-ja
ZVONKO
# 01.10.2017 ob 08:57
Conchis
"Trump pa želi vse regulacije finančne industrije odpraviti."
enough said
------------
Nisem prepričan, morda še ena beseda mesto najde: nič Trumpu (in še komu) ne pomaga več, če je dedolarizacija ne le v igri..., pač pa na pohodu. Samo brčkajo se lahko v čedalje bolj plitkem bazenčku in igračkajo z grabljicami ter posodicami.
Conchis
# 01.10.2017 ob 08:27
"Trump pa želi vse regulacije finančne industrije odpraviti."

enough said
janezvalva
# 02.10.2017 ob 13:40
rabljeni avtomobili bodo spet poceni.
jozu
# 01.10.2017 ob 13:12
Olorin-ha ha ha ha,,,lump pa za malega človeka,hi,hi,hi,...a zato je ukinil zdravstveno reformo od obame kjer je prav mali človek sedaj dobil po buči,..
DrKult
# 01.10.2017 ob 11:31
Tak ja, brkotas, deli svojo modrost v 5 vrsticah brez vejice. Osebno bi tudi rad videl, da Amerika izgubi svoj vehementni vpliv, ampak to se v naših življenjih ne bo zgodilo (razen v primeru vojne).
Springbok
# 01.10.2017 ob 11:10
Mene ne zanima prebujajoči se medved. Te 7 letni cikli so po mojem zgodovina. Cikli so ali daljš (deset do 12 let) in pa sezonski, znotraj enega leta. Pri coinih pa opaziujemo tudi očitni znotrajdnevni cikel (tečaj pada ali raste v odsvisnosti od tega, ali ej delovnij v ZAD ali v Aziji)

Moja strategija je letna: sell in May and stay away. Potem po spet kupujem v septembru.
Springbok
# 01.10.2017 ob 10:54
Dajmo zlobirati Jazbeca v ECB.

Argument za frizerke, vulkanizerje in populiste: Nadaljujmo niz Čeferin predsednik UEFA, Melanija v Beli hiši

Argument za malo bolj strokovne: rešimo se ga v Sloveniji.

Ekonomski argument: je Keynesianec.
levidevžej
# 01.10.2017 ob 10:35
Medvedi se zbudijo vsako pomlad.

Borza je kar nekaj. Umetno ustvarjanje vrednosti podjetij. Ker se poveča zanimanje za neke delnice, se poveča tudi njihova vrednost, ki sploh nima podlage v realnem stanju. Umetno povečevanje vrednosti, pa slej ko prej pripelje do še večjega padca. Minuse pa pokrivajo navadni državljani, ki sploh niso lastniki kakšne delnice. Narobe svet.
endrug
# 01.10.2017 ob 10:15
Glede nafte je to pisanje eno samo nakladanje. Cena je stabilna, le lani poleti je za mesec ali dva cena zelo padla. Avtor članka bi lahko sam malo preveril.

http://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart
Olorin
# 01.10.2017 ob 09:02
"Trump pa želi vse regulacije finančne industrije odpraviti."

Ne daj se Tramp! Se naprej se zavzemaj za malega cloveka!
Bivši uporabnik
# 01.10.2017 ob 13:03
če so imeli južnjaki 8 let svojega je skrajni čas, da v naslednjem ciklu zategovanja severnjaki dobimo svojega. je tudi bolj logično da ne bodo južnjaki izvajal cikla zategovanja. saj zato je pa Trichet odšel ko je bilo potrebno rahljati
zofija1
# 01.10.2017 ob 11:15
Igre lakote - fikcija, a niso daleč stran od bližnje realnosti....
copcop
# 01.10.2017 ob 09:24
Vsekakor lahko pričakujmo, da bo milijarder Trump odpravil regulacijo Wallstreet finančne industrije, da bo uspešno zmanjšal davke zgornjemu sloju in zrušil Obamacare za revne, kot je obljubil. Upajmo, da bo podobno tudi v Evropi in pri nas. Go, Trump!
eos
# 01.10.2017 ob 08:25
Trump je verjetno prvi predsednik, ki ga borza tako zanima. Le zakaj?
jezevec
# 01.10.2017 ob 12:37
Torej takoj v nakup delnic! Tečaji bodo šli v nebo.
Skippy
# 01.10.2017 ob 10:58
Minuse pa pokrivajo navadni državljani, ki sploh niso lastniki kakšne delnice. Narobe svet.

Politka je samo odraz tega, kar želijo državljani. Seveda pokrivamo, če pa se vam špekulantje smilijo oz. vas prepričajo, da so jim drugi krivi.
brkotas
# 01.10.2017 ob 10:57
Ljudje a vam se ni kapnalo da centralne banke so privat banke za zlocince tiskanje denarja v prazen luft.Usa so v bankrotu enako Eu obrestne mere so ze 10 leto zaporedoma skoraj na nuli.Dolg se veca dolar izgublja zaupanje to je konec Amerike in vzpon Rusije in Kitajske bodite screni Slovenci da bomo bolje ziveli ampak kot kaze bo Trump rajsi naredil vojno proti Rusiji in Kitajski bomo videli.
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo