Goldman Sachs, po vrednosti aktive peta največja ameriška banka, je imela od 1. julija do 30. septembra dobri dve milijardi dolarjev dobička. Foto: Reuters
Goldman Sachs, po vrednosti aktive peta največja ameriška banka, je imela od 1. julija do 30. septembra dobri dve milijardi dolarjev dobička. Foto: Reuters
Dow Jones se čvrsto drži nad 18 tisoč točkami in je le nekaj odstotkov oddaljen od rekorda. Nekateri menijo, da je po letih bikovksega gibanja čas za večji popravek navzdol. Danes je sicer 29. obletnica borznega zloma na Wall Streetu, znanega kot Black Monday, črni ponedeljek. Elitni indeks Dow Jones je v enem dnevu padel za 508 točk oziroma za 22,6 odstotka. Foto: Reuters
Netflix
Netflix v tretjem letošnjem četrtletju število naročnikov po svetu povečal za 3,2 milijona. Delnice, ki so lani decembra pri 133 dolarjih dosegle rekord, nato pa padle pod 80 dolarjev, so se podražile na 119 dolarjev. Foto: Reuters

Goldman Sachs se je s tem pridružil ameriškim bankam JP Morgan, Citigroup in Bank of America, ki so v prejšnjih dneh s četrtletnimi rezultati presegla napovedi analitikov, medtem ko bo banka Morgan Stanley rezultate objavila danes. Goldman Sachs, po vrednosti aktive peta največja ameriška banka, je takšno rast dobička dosegel predvsem na račun povečanega trgovanja z obveznicami. Goldmanove delnice so v torek porasle za dva odstotka, tako da so v primerjavi z začetkom leta le še za štiri odstotke "pod gladino".

Netflixove delnice v nebo
Torkovo trgovanje na Wall Streetu, dan pred današnjo 29. obletnico črnega ponedeljka, je bilo tudi zaradi dobrih novic iz Goldman Sachsa pozitivno, saj je Dow Jones (18.168 točk) porasel za okrog pol odstotka. Še več, odstotek, je pridobil tehnološki Nasdaq, potem ko so delnice Netflixa, ameriške storitve za pretočne videostoritve, poskočile kar za 20 odstotkov, na 119 dolarjev, s čimer je tržna kapitalizacija dosegla skoraj deset milijard dolarjev. Vzrok za silovito rast delnic je podatek, da je Netflix v tretjem četrtletju število naročnikov po svetu povečal za 3,2 milijona, kar je skoraj trikrat več od napovedi. Dobiček se je v primerjavi z istim lanskim četrtletjem povzpel za 75 odstotkov.

Upravljavci premoženja imajo vedno raje gotovino
Čeprav se ameriške borze, upoštevajoč paniko na začetku letošnjega leta, trenutno zelo dobro držijo, so vlagatelji previdni in kopičijo denarne rezerve. V mesečni anketi banke Bank of America Merrill Lynch so imeli največji upravitelji premoženja v svojih portfeljih 5,8 odstotka gotovine. Mesec prej je bil delež gotovine 5,5-odstoten. Gre za najvišje vrednosti po brexitu, medtem ko so upravljavci premoženja v tem stoletju zgolj po 11. septembru 2001 še bolj stavili na paradigmo "denar je kralj". Zakaj so tako previdni, ni težko uganiti: bližajo se ameriške volitve, Donalda Trumpa, ki se ga Wall Street boji, pa še ne gre popolnoma odpisati. Poleg tega se pojavljajo strahovi, da se bo zgodil "crash" na trgu obveznic, zraven pa je treba prišteti še težave evropskih bank. A vendar je takšna politika upravljavcev premoženja po teoriji nasprotne strategije (contrarian) lahko tudi znak, da je delniški trg pripravljen na novo visoko rast. Ali je res tako, bo seveda povedal čas.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi (18. oktober):

PETROL

+2,79 %

310,00 EUR
ZAV. TRIGLAV

+2,27 %

22,50
GORENJE+0,62 %8,25
TELEKOM-0,00 %71,00
LUKA KOPER

-0,02 %

23,00
KRKA

-0,80 %

58,25
SAVA RE-1,54 %12,80
INTEREUROPA-3,61 %1,041


Naval fizičnih oseb na borzne hiše
Na Ljubljanski borzi se borzni posredniki zadnje tedne ukvarjajo predvsem s številnimi fizičnimi osebami, ki delnice prenašajo z registrskih računov na trgovalne, saj bo KDD s 1. januarjem ukinil registrske račune. "KDD je sporočil, da se dnevno odpre do 1250 računov. Pri nas je takšnih strank nekaj sto vsak dan, zato smo dodatno usposobili osebje v poslovalnicah, kjer lahko ljudje uredijo vse potrebno. Večina delnice takoj proda, saj so količine majhne," nam je povedal Tomislav Apollonio, borzni posrednik pri Abanki.
Večje število prodajnih naročil ne zbija tečajev
Prodajni pritisk ni velik, zato pospešeno odpiranje trgovalnih računov ne vpliva na tečaje. "Borza ima med nabori ukrepov tudi začasno ukinitev tržnih naročil v neprekinjenem trgovanju, če bi bil prodajni pritisk prevelik in bi posledično grozil večji padec tečaja," je razložil Tomislav Apollonio, ki ne verjame, da bi lahko z ukinjanjem registrskih računov borza dobila nove 'igralce'. "Gre za ljudi, stare večinoma od 50 do 70 let, ki se do zdaj niso ukvarjali z borzo in se niti ne bodo. Večina zato takoj proda delnice in zapre trgovalni račun, saj noče imeti dodatnih stroškov vodenja računa."

NLB prodaja triodstoten delež v Petrolu
Zanimalo nas je še, kaj lahko na domačem kapitalskem trgu, ki je letos, merjeno z indeksom SBITOP (728 točk), za slabih pet odstotkov v plusu, pričakujemo od preostanka leta: "Trenutno je aktualna zgodba s Petrolom, saj bo NLB prodajal triodstotni in ne 1,5-odstotni delež v podjetju. Novembra bo vlagatelje zanimalo, kaj bo v zvezi s skrbnim pregledom in morebitnim prevzemom Gorenja povedal Panasonic, še naprej pa bodo zanimive tudi novice o tem, katera podjetja so v strategiji upravljanja kapitalskih naložb strateška, katera pomembna in katera portfeljska."