Borzni komentar
Leto 2018 se je na največji borzi na svetu, Newyorški borzi vrednostnih papirjev (NYSE), začelo odlično, saj je indeks Dow Jones pridobil že pet odstotkov, potem ko se je že lani njegova vrednost povzpela za zavidljivih 25 odstotkov. V petek je Dow postavil svež rekord, trgovanje je končal pri 26.071 točkah. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent je v ponedeljek pri 70,73 dolarja za 159-litrski sod dosegla najvišjo raven po decembru 2014, a nato je cena začela drseti navzdol, saj naj bi ZDA količino načrpane nafte zvišale že nad 10 milijonov sodov dnevno. Brent je teden končal pri 68,70 dolarja. Foto: Reuters

Dodaj v

Nobelovec Shiller se boji popolnega zloma bitcoina

Od Trumpove zmage Wall Street pridobil dobrih 40 odstotkov
21. januar 2018 ob 06:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

Izjemen priliv svežega denarja v vzajemne sklade in sklade ETF je še en dokaz, da vlagatelji kljub opozorilom, kako precenjeni so delniški trgi, še naprej verjamejo, da se bo pravljica nadaljevala.

Tudi v zadnjem tednu so delniški indeksi v New Yorku postavljali rekordne vrednosti, medtem ko se je frankfurtski DAX30 v petek le na sto točk približal zgodovinskemu vrhu. Da Združenim državam že ta konec tedna grozi zaprtje ameriških vladnih služb (kar je v preteklih primerih vedno prineslo padce delniških indeksov), ni preveč skalilo dobrega razpoloženja. Po podatkih Bank od Americe je v prejšnjem tednu v vzajemne sklade in sklade ETF po vsem svetu, ki pretežno kupujejo delnice, "priletelo" skoraj 24 milijard dolarjev, kar je sedma največja vsota v zgodovini. V evropske delnice se je steklo 2,2 milijarde dolarjev, v japonske 3,6 in v ameriške 6,4 milijarde dolarjev. Po sektorjih je po prilivu denarja v ospredju finančni (zaradi višjih obrestnih mer bodo imele banke večje dobičke), sledi pa tehnološki.

Od Trumpove zmage Wall Street pridobil dobrih 40 odstotkov
Poznavalci se strinjajo v oceni, da vlagatelji preprosto nočejo zamuditi zabave, dokler je glasba še glasna. Strah jih je, da ne bodo del borznega vzpona. Pojav je znan tudi kot FOMO-učinek (po angleški skovanki fear od missing out) in je prav tako kot lani pri kriptovalutah navzoč tudi na delniških trgih, ki od leta 2009 neprekinjeno pridobivajo. Od Trumpove zmage na predsedniških volitvah je bikovski trend še posebej izrazit, saj je Dow Jones od novembra 2016 poskočil ža skoraj 8.000 točk oziroma za več kot 40 odstotkov. Petodstotnega popravka Wall Street ni doživel že od junija 2016, kar pomeni skoraj 400 trgovalnih dni in predstavlja rekordno dolgo obdobje v ameriški borzni zgodovini. Nekateri že svarijo, da dlje ko se pripravlja popravek, večji je padec, ko se preobrat res zgodi.

Odlični četrtletni rezultati, lepa rast BDP-ja
Je pa pri tem treba priznati, da neprekinjena rast delnic vendarle temelji na zdravih temeljih. Od podjetij v indeksu S&P 500, ki so že objavila poslovne rezultate zadnjega lanskega četrtletja, jih je 78 odstotkov preseglo pričakovanja. Napovedi o letošnji ameriški gospodarski rasti so prav tako spodbudne. Predsednik Fedove podružnice v San Franciscu John Williams je v petek napovedal, da bo imelo največje gospodarstvo sveta letos od 2,25- do 2,5-odstotno rast, kar bo stopnjo brezposelnosti s 4,1 do konca leta znižalo na 3,7 odstotka. Williams tudi pričakuje, da bo inflacija v prihodnjih dveh letih le dosegla Fedovo ciljno vrednost dva odstotka in da bodo Zvezne rezerve letos trikrat zvišale obrestno mero Fed funds.

.

Dow Jones (ZDA)

26.071 točk

Nasdaq (ZDA)

7.336
DAX30 (Frankfurt)13.434
Nikkei (Tokio)23.808
10-letne am. obvezn.

donos: 2,64 %

10-letne slov. obv.donos: 1,05 %
EUR/USD

1,2222

EUR/CHF

1,1767

bitcoin

12.300 USD

nafta brent68,70 USD
zlato

1.331 USD

euribor (6-mesečni)-0,276 %

.

Tobogan pri cenah kriptovalut
Čeprav pri kriptovalutah nihče ne pričakuje mirnega trgovanja, pa je bilo to, kar se je dogajalo v zadnjem tednu, res videti divje. V torek je bitcoin zaradi strahov, da bodo pomembne azijske države močno omejile trgovanje s kriptovalutami, padel pod 10 tisoč dolarjev, silovito navzdol so zanihale tudi preostale kriptovalute. Ripple, ki je bil ob prehodu v novo leto že nad tremi dolarji, se je spustil celo pod en dolar. V četrtek sta sledila silovit odboj in v nekaterih primerih tudi več kot 50-odstotna rast. Za zdaj kaže, da je bila že kar tradicionalna januarska korekcija bitcoina (in posledično preostalih kriptovalut) dobra nakupna priložnost. Včeraj je tako bitcoin presegel 13 tisoč dolarjev, tako da se je od dna odlepil za več kot 30 odstotkov.

Shiller: Bitcoin nima vrednosti
Številnim, ki ne verjamejo v kriptovalute, se je pridružil še Robert Shiller, profesor na univerzi Yale in leta 2013 dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo. Po njegovem mnenju se bo bitcoin najverjetneje zlomil, dogajanje pa ga spominja na manijo tulipanovih čebulic na Nizozemskem, ki ji je leta 1637 sledil popoln zlom. "Bitcoin nima vrednosti, razen če obstaja splošni konsenz o njegovi vrednosti. Zlato bi, tudi če ga ljudje ne bi imeli za investicijo, še vedno imel neko vrednost. Vse skupaj me spominja na manijo tulipanov. Še vedno sicer plačujemo za tulipane, včasih se tudi podražijo. Bitcoin utegne prav tako doživeti takšen cenovni zlom in iti v pozabo, a bo prav lahko ostal tu še prihodnjih sto let." Shiller je bitcoin komentiral pred njegovo občutno pocenitvijo na začetku tedna.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Olorin
# 21.01.2018 ob 07:48
Janezek vprasa svojega oceta, ki vlaga v kriptovalute:
"Ati, bi lahko dobil 1 Bitcoin za rojstni dan?"
Oce: "KAJ??? 15.486 dolarjev?? 14.298 dolarjev je ogromno denarja!! Cemu sploh potrebujes 16.671 dolarjev??"
veza
# 21.01.2018 ob 06:29
Izjemen priliv svežega denarja v vzajemne sklade in sklade ETF...

Mene samo zanima, od kje prihaja ta sveži denar, ki se priliva na borze, take in drugačne, izvor denarja je menda ključen pri vseh transakcijah, ali jaz to narobe razumem?
Norisla
# 21.01.2018 ob 07:17
Ce si lastnik delnice podjetja je za to delnico celo podjetje. Za bitcoinom ni nic.
Ščurek
# 21.01.2018 ob 08:28
Sami pametnjakoviči tule.

Haha PONOS ti raje pofili nafto short bet da bo 20 $ bwahaha

A kaj daje vrednost kriptovaluti Bitcoin? Kriptografija in omejeno končno število kovancev. Briljanten koncept. Nekateri pa pišete da je piramida. Seveda nimate pojma niti kaj je to solved double spend problem niti to, da se ga ne da shekati oz ponarediti.

Ko pride lightining network pa sploh. Hitre in instant poceni transakcije.

Sicer pa blablabla Bitcoinu so smrt napovedali okrog 130krat že.

Investira se pa v tehnologijo. Ne pa pump&dump sheme. Btc ter nekaj drugih projektov bo imelo real life usage in pa veriga podstkovnih blokov je genialna iznajdba.

Samo eni pravite da je piramida haha. Evri so piramida. Kaj jih krije in kaj ECBju preprečuje da jih čez noč naprinta polno ter devalvira valuto? Delnice imajo kritje? Kot Enron pa Lehman Brothers?

Pa dajte no...
paver
# 21.01.2018 ob 07:47
Bitcoin je valuta ki je votla okrog je pa ni. Poganja jo pa pohlep.
Kekec99
# 21.01.2018 ob 07:27
Zlom je neizbežen, le vprašanje kdaj se bo to zgodilo ostaja.
Tomaz Gorec
# 21.01.2018 ob 07:32
Jaz v te kriptovalute, k iso sedaj ne verjamem. Bodo prišle nove kriptovalute, za katerim bodo stale države, banke,...
Vem, da so nekateri super zaslužili, samo na koncu bo tako, da jih bo večina izgubilo vse.
To je moje mnenje, nisem pa najbolj pameten na tem svetu, tako da se lahko tudi motim.
divacvlade
# 21.01.2018 ob 06:27
Kaj vse dela refleksija, ko se denar preusmeri iz delnic v kriptovalute
marcelinho90
# 21.01.2018 ob 07:40
Kaj pa zadolženost ZDA v dolarjih za katerimi tudi ne stoji nič?
Mucho
# 21.01.2018 ob 08:34
Vsi tisti ki govorite, da je za delnicami neka realna vrednost - delež podjetja. Deset let nazaj sem imel 6 Savinih delnic in vsaka je bila vredna okoli 600€. Danes nimam nič. Ampak, podjetje še vedno obratuje. Bi si upal trditi, da še bolje kot 10 let nazaj. Mi lahko to nekdo razloži?

Da zaključimo tole debato o tem kako imajo delnice neko vrednost.
SamoRes
# 21.01.2018 ob 07:57
Bitcoin si je vrednost pognal z goljufijo, ko je računalniški program delal navidezne transakcije in so prikazali divjo rast.
In ja, ta zadeva je popolnoma brez vrednosti, isto se lahko zmenimo da vlagamo v polžje hišice.
Piramidni sistem, ki bo obstal, dokler bo truma novih hazarderjev metala denar v želji po dobičku.
Nihče pa ne zanika, da se da nekaj časa s tem kaj zaslužit, pač hazarderstvo, če pravi čas kupiš in pravi prodaš si nekaj v profitu.
Tisti ki ste v to šli, koliko ste ob padcu izgubili?
GLaDOS
# 21.01.2018 ob 08:47
kako vas mediji in banke okol prenasajo....vsak teden nekaj proti kriptovalutam, da sledi padec....bankirji pa privat na vlak kriptovalut, ker sami vedo, da trenutni monetarni sistem ne bo obdrzal....

Hja lahko je nekaj na pamet....

Pol ti pa taki govorijo o delnicah in dolarju, ker imajo kritje....dolar ljudje ze dolgo nima vec kritja...

blockchain na drugi strani prodira vse globje v IT in monetarni sistem...

Ob poplavi kovancev pa se itak najde lep procent prevar....

Zanimivo, da velik del ustanoviteljev alibabe dela na novi trgovini preko blockchaina in pametnih pogodb....

Potem celo berem, da bodo kriptovalute uspele, ko bodo imele pregled nad njimi banke in drzave....zakaj pa je treba dat vse v roke bankam in drzavam?!?!? sej zato pa smo tu kjer smo....folk dela, da prezivi in ne da zivi zivljenje, stanovanje kupt s temi oderuskimi obrestmi ane...

Kriptovalut se enostavno ne da ustavit...v prihodnje se bodo morale banke in drzave prilagodit kriptovalutam in ne obratno....MARK MY WORDS!
dude
# 21.01.2018 ob 07:59
""Bitcoin nima vrednosti, razen če obstaja splošni konsenz o njegovi vrednosti."
Saj obstaja konsenz - in to v precej velikem krogu ljudi.
whisky
# 21.01.2018 ob 08:32
Ce si lastnik delnice podjetja je za to delnico celo podjetje. Za bitcoinom ni nic.

Za bitcoinom smo ljudje, ki verjamemo da blockchain tehnologija pomeni spremembe in prenos moči iz centralnih bank in vlad in njihovih multinacionalk, nazaj k ljudem. Če samo miljon ljudi na svetu verjame v to in je investiralo 20 eur v bitcoin, bo vrednost bitcoina več kot dolar. Pa mislim da nas je več, ki smo vložili več, Kriptovalute bodo propadle če propade internet. Ljudje ki ustvarjajo kriptovalute pa znajo postavit tud internet nazaj če bo treba, za razliko od tistih ki znajo delat nove zakone, kako obdržati moč v svojih rokah.
Zdej imate priložnost da podprete ljudi , ki verjamejo v tehnologijo,razvoj in enakopravnost, in ne podpirate ljudi ki verjamejo v vojne in nadzor na vsakem koraku.
zapravico
# 21.01.2018 ob 08:31
Opa bančnike je strah,ker se denar seli iz njihovih bank v kriptovalute,in nimajo nobenega nadzora več,zato pa taki naslovi,da bi se narod ustrašil.
prim00z
# 21.01.2018 ob 08:30
Vsi ti kritiki ga potihem kupujejo, nasi mediji pa porocajo enostransko, da je groza. A o tihem kupovanju korejcev smo kaj izvedeli?
Kaj pa o tem, da od julija 17 druga največja švedska banka uporablja xrp?
Ali pa da je Kanada začela z uporabo eth tehnologije?

Ne se slepit, to JE prihodnost.
mali_piscek
# 21.01.2018 ob 07:57
Bitcoin, pa tudi delniški trgi so navadne piramidne igre. Nategni veliko število ljudi, da boš ti obogatel. Vedno je veliko več nategnjenih kot tistih, ki jim je uspelo.
knesigail
# 21.01.2018 ob 07:56
Če bodo države sprejele omejitve, bo kar hitro druga zgodba...
enix
# 21.01.2018 ob 07:43
dokler vstopajo novi igralci in sveži kapital ni problema - predhodniki dobivajo, ko bo prišlo do točke preloma in bodo vsi dvignili cash bo piramida zaključena, dejansko zadevo poganjajo posredniki in mediji!
AlFe
# 21.01.2018 ob 07:28
V zgodovini človeštva se je vedno pojavljal denar brez kritje. Denar, ki si ga je nekdo izmislil. In pa ja, obogatijo nekateri, drugi pa izgubijo denar. Tako kot pri kartanju, če nekdo dobi, mora drugi izgubiti.

Drugo je tisti stari način gospodarjenja, da nekaj narediš, kar drugi potrebuje. Tu imata korist oba. Ampak! Le kdo se še s tem ukvarja?
Branko3
# 21.01.2018 ob 06:41
Kriptovalute so po mojem kraja denarja z nekakšnim piramidnim sistemom vlaganja, ko prvi vlagatelji obogatijo, naslednji so nato tu- tu, tisti na koncu pa bodo neminovno izgubili denar. Ker pa je vlagateljev veliko in navdušenje še kar traja, se bo zadeva napihovala še lep čas, preden bo balon počil.
hizli tren
# 21.01.2018 ob 09:12
Ja ja seveda delnice so pa resna stvar ane???
Kaj pa NKBM razlastitev delničarjev?
RoSeR
# 21.01.2018 ob 08:42
Vsi negativni članki, usmerjeni proti kritovalutam so plačani, fake news, s strani banj, zavarovalnic in ostali ustanov, ki vodijo sedanje denarne tokove.
GLaDOS
# 21.01.2018 ob 09:02
@21.12.2012

"in veliki zaslužkarji z bitcoini, kaj ste si že kupili s prisluženim profitom?"

Dopust, futr, avto letos poleti, pokril vlozke....kruh tudi....

P.S. Si ne lastim niti satoshija BTCja drugace...
sandiego1995
# 21.01.2018 ob 10:41
Tomaž Okorn se vsakič trudi, da bi očrnil kriptovalute, pa čeprav je treba v ta namen iz naftalina potegniti novico, ki je strara že vsaj tri, štiri mesece.
Kot je ta, v zvezi z Shillerjem, sicer resda Nobelovcem, kateremu pa se zaradi njegovih absurdnih stališč smeji že leta cela Amerika. Bravo avtor.
weylakuc
# 21.01.2018 ob 10:37
Uporabna vrednost kriptovalut ?

V nedeljo ob 18:00 lahko pošljem 1000e v ZDA ali v Avstralijo in bodo tam cez nekaj minut.

Za razliko od bančnega sistema ker Bog ne daj da zgrešis obratovalne ure, da ni vikend ali praznik in da po tem bančni uslužbenci obdelajo vse kar je potrebno... da se prenese denar v treh dneh. Juhuhu.
GLaDOS
# 21.01.2018 ob 09:56
@copcop

imam zakupljenih kar nekaj kriptovalut in imam vecji pregled nad njimi kot nad svojim bancnim racunom....

Transferje delam kakor men pase, kadar men pase, z manjsimi feeji (nekje jih celo ni), vse to v hitrejsem casu kot mi bancni usluzbenec na okencu izplaca nekaj 100eur....

govoris o blockchainu, kot, da si zadnji update prebral 5 let nazaj...
GLaDOS
# 21.01.2018 ob 09:41
@infostriker

azijci so pametni....omejil bodo trgovanje z vecino kriptovalutami in postavili svoje kriptovalute ;)

ADA = Japonska
NEO = Kitajska
ICON = Koreja
....
KdoJeDarthVader
# 21.01.2018 ob 09:15
Ko berete ali poslušate javne kritike kriptovalut se vedno vprašajte ali niso med njimi tudi taki, ki jih sami po tihem kupujejo. Da ne boste presenečeni in dobili oslovska ušesa, ko boste čez čas izvedeli.
Mnenja ekonomistov? 10 ekonomistov, 10 mnenj. Ali res razumejo kriptovalute in ostale dimenzije vpliva kriptovalut v prihodnjih 5-10 letih?
Ali obstaja konsenz? Obstaja. Ali obstaja likvidnost? Obstaja.
Kritje dolarja? Krit je z nafto - črno zlato, dolarjev je vsak dan več, nafte je vsak dan manj. Zmanjkati dolarjev ne more, ker jih lahko vedno natisnejo je obrazložil Allan Greenspan.
freedom33
# 21.01.2018 ob 10:29
e najlazje je sovrazit eno stvar kot vas vecinoma tle gor kriptovalute, vendar vam to v kvaliteti vasega zivljenja nebo pripomoglo oz.bi lahko to energijo pretvorili v razumevanje kriptovalut in posledicno razumeli da so prihodnost in najlepše predvsem tle je to da so na zacetku njihovega razvoja, torej nas največji poskok kriptovalut šele čaka v prihodnosti in posledicno lepsa prihodnost marsikaterega človeka v Sloveniji.
Exicitng for the future :)

i TOLD YAAAAAAAAA :)
GLaDOS
# 21.01.2018 ob 09:13
@copcop

Bitcoin (tudi ETH, NEO, ADA in ogromno drugih) je blockchain katerega implementirajo ostala podjetja v svoje coine (te coini dejansko poganjajo blockchain)...kriptovaluta brez blockchaina ne gre (in obratno)...

Obstajajo razlicne potrditve blokov a za potrditev mora bit speljan "prenos" bloka.

Seveda so novi Blockchaini boljsi od BTCja in prav lepo se vidi pri trenutnih cenah...(blockchain kriptovalute imajo ze sedaj ogromne vrednosti)

NEO naprimer bo svojo platformo vpeljal v kar nekaj novih projektov letos....ETH vemo, da je prva prava platforma za pogon podjetij...ADA na drugi strani je tretja generacija blockchaina (kaj to pomeni si lahko sami preberete)....svoj blockchain je tudi Stellar Lumens (kao konkurenca Ripplu), ki sem ga sprobal in v zivljenju nisem videl hitrejsega prenosa denarja...iz menjalnice na osebni racun 5s...

In zakaj vrednost kriptovalut vezemo na blockchain (en primer):
Similarly, the Stellar network requires all accounts to hold a minimum balance of 20 lumens. This requirement ensures that accounts are authentic, which helps the network maintain a seamless flow of transactions.
CeYambor
# 21.01.2018 ob 08:28
Vse "borzne" zadeve (delnice, skladi, tudi kripto lahko štejemo sem) so piramida oz. rizik za udeležence. Tudi delnice in skladi, ki bi naj imeli realno ozadje, so zelo problematične. Očitno vsi pozabljate, da se zaradi padca vrednosti delnic podjetja pod neko mejo, te lahko umaknejo iz trgovanja in je vrednost 0. To se je že dogajalo in se še bo. Vse ima toliko vrednosti, kot si jo pripraven plačati. Zelo podobno je tudi s kovinami (120% sem, da je zlato trenutno zelo precenjeno).

Vsaka investicija, tudi v lastno hišo ali podjetje, je rizična, če si tega ne moreš privoščiti.

Edini problem je, da borzni zlomi povzročijo sesedanje tudi tistih, ki niso investirali niti centa (izguba delovnih mest in podobno).

Glede na prebrano in poslušano pa menim, da zlom kriptovalut ne bo prinesel takšnega problema. Seveda če so igralci porabili le svoj višek sredstev, ki jih lahko pogrešajo. Zamajalo se bo kakšnom podjetje, ki ponuja računalniški čas. Ko pa bojo trg kriptovalut želeli "normalizirati", pa bo slabše kot klasične borze.
Hladilnik
# 21.01.2018 ob 11:05
K_ris

na tvojem mestu se ne bi citiral z avtocitati iz komentarjev pod tisto temo, ker si gre lahko vsak pogledat kake si tam pisal ;)

eni še vedno ne dojamejo, da gre za čist preprost trk ponudbe in povpraševanja... enak trg lahko vzpostavimo za karkoli, magari za strgane plastične vrečke... če bo potreba po njih in omejena ponudba, bo cena rasla... ampak pri kriptu tehnolohijah govorimo o čistro drugačnih dimenzijah... gre za sisteme, ki bodo med drugim načeli tradicionalni bančni sistem, zato tudi vsa polena pod noge...
miki331
# 21.01.2018 ob 10:36
Branko3
Še nihče od sodelujočih v tem forumu mi ni znal odgovoriti na zastavljeno vprašanje, kako in ali sploh kriptovaluto spremeniti (prodati) v realen denar- evre ali dolarje?


Evo na kratko, na borzi recimo Bitstampu prodaš, kar se zgodi praktično v trenutku, spišeš koliko želiš nakazati na svoj račun ( svoj bančni račun imaš že vpisan) in klik pa je, potrdiš transakcijo ko klikneš še na email, ki ga dobiš za potrditev.

Sam imam nekaj v kripto valutah, tu pa tam pa si nekaj izplačam za nakup najbolj podcenjene stvari v tem trenutku, katera je ta pa sami razmislite. Nobena finančna investicija ni toliko vredna, da bi jo goreče zagovarjal, dobro jo je poznat in ne nabijat nekaj v tri krasne veliko vas tukaj pa ima precej idealizirano mnenje o trenutnem finančnem sistemu, 2008 je res že precej daleč!
marko28
# 21.01.2018 ob 10:36
Branko3: očitno nimaš osnov kriptovalut, in se niti malo ne potrudiš, da kakšno stvar poguglaš, samo nekaj pišeš tja v tri dni.
mag.lepi
# 21.01.2018 ob 10:13
branko na katerikoli menjalnici aka bitstamp itd... nakazilo na račun in zadeva rešena
miskola
# 21.01.2018 ob 10:03
Če bi ovce poznale bančno monetarni sistem, verjamem da bi bila revolucija še pred večerom

Bojda je to izjavil Henry Ford, verjetn veste kdo je bil to :D
KdoJeDarthVader
# 21.01.2018 ob 09:32
@Pinta999
Če se zlomi al dobim nazaj keš tko kot tisti s posojilo v frankih?

Dobiš nazaj keš tako kot delničarji NKBM. Ne provociraj z neumnostmi.
infostriker
# 21.01.2018 ob 09:30
Kriptovalute želijo na vsak način zjeb**, ker država nima nobene koristi od tega. Po drugi strani pa države kriptovalute zavračajo (ne vse)!
mike1968
# 21.01.2018 ob 08:55
[url="tu_vstavite_povezavo"]Mucho
Vsi tisti ki govorite, da je za delnicami neka realna vrednost - delež podjetja. Deset let nazaj sem imel 6 Savinih delnic in vsaka je bila vredna okoli 600€. Danes nimam nič. Ampak, podjetje še vedno obratuje. Bi si upal trditi, da še bolje kot 10 let nazaj. Mi lahko to nekdo razloži?[/url]

Se strinjam s tabo. Tudi jaz sem 10 let nazaj kupil kar nekaj delnic Gorenja. Takrat je bila cena od 20 do 25 EUR za delnico. Potem je strahovito padla, pred 5-timi leti na 5 EUR za delnico in takšna vrednost je še sedaj, čeprav so bili vedno neki dobički.

Eno veliko sr...je. Sam sem izgubil najmanj 5.000 EUR, ker sem jih moral prodati pred nekaj leti in sedaj vidim, da jih nisem prehitro prodal, ampak še vedno mnogo prepozno....
fiston
# 21.01.2018 ob 12:47
@Zdejkapopi Vse kriptovalute so se prejsnji teden sesule. Bitcoin je v zadnjih mesecih imel krizo in je padel. Prejsnji teden je padel se nizje. Vse je jasno da je zacel padati in da bo padel.

No pretiravati tudi ni treba. Proti temu kako je raslo, ni to nobeno sesutje, prej malo večja korekcija.
sandiego1995
# 21.01.2018 ob 10:57
@Kris

če želim, da me kaj šokira na tem svetu, samo odprem forum na RTVSLO in moja želja je takoj izpolnjena.
Kako lahko rečeš, da dajejo države kredibilnost valuti, ko pa te iste države, za raznorazne potrebe tiskajo denar brez kakršnega koli kritja v neomejenih količinah za pokrivanje financiranja predvsem vojaškega aparata in trgovanja z drogami. Ravno to, kar vi nevedneži sicer očitate kripto valutam.
Se še spomniš delnice NKBM, za katero je jamčila država. Od te verodostojne države smo vsi, ki smo bili lastniki te delnice, dobili samo prst v danko. In teh prevar je še ogromno.
GLaDOS
# 21.01.2018 ob 10:51
@K_ris

Blockchain je superracunalnik, ki ga poganja prenos blokov...bloki se prenasajo s kriptovalutami....torej kje ni povezave?
marko28
# 21.01.2018 ob 10:38
Pa ne pozabit, da na trg počasi prihajajo zavarovanja na blockchainu! Papa dandanšnje lopovske zavarovalnice!
GLaDOS
# 21.01.2018 ob 09:52
@copcop

folk se ze tko pri nasih bankah zakreditira za celo zivljenje....hja je fan s financami drzat na verigi ljudi...vzamem faking 40k kredita pa ga 50k placam (tko na uc) WTF?!?!?...

Ej, ce je tebi to normalno potem te je sistem dobro naucil, ko recejo tavelki kdaj skocit....

Banke niso nic drugega kot molzenje navadnih ljudi...drzijo nas za jajca in delajo kar njim pase (osebne izkusnje), kadar hocejo...

Ko bodo prisle kriptovalutne banke bo postalo vse to lazje in bolj pregledno...
GLaDOS
# 21.01.2018 ob 09:29
@copcop

Trenutni monetarni sistem je dober samo za ribe pri vrhu...blockchain iznici posrednike in da cloveku vecji nadzor nad svojimi financami....

Svet bank kot jih poznamo ne potrebuje...to je ze Kenedy ugotovil pa so ga na lep nacin utisal....
GLaDOS
# 21.01.2018 ob 08:56
so pa vse negativne medijske gonje proti kriptovalutam dobrodosle....

panicni prodajajo pod ceno....ostali dokupujemo ;)
vsenior
# 21.01.2018 ob 08:10
Morda uspevajo kriptovalute tudi zaradi tega, ker je potrebno del naropanega bogastva nekam naložiti. Zagotovo tu ni problem kaj reskirati. EAZY COME EAZY GO
Rocknrolla
# 21.01.2018 ob 15:28
K_ris - Kaj ima zaupanje z bitcoin/ethereum denarnico, ki jo ima lahko čisto vsak človek na svetu (tudi več njih). Tudi kaj ti daje zaupanje v EUR ali pa USD? Z čim ti EUR garantira svojo vrednost? Ker ti je Cmerar tko reku? Poglej si Venezuelo al pa še kkšno državo, ki imajo še svojo valuto in je praktično NIČVREDNA!!!

OK, mormo si bit na jasnem, da ne govorim o tem, da je vse čist zanič in da je samo Bitcoin tisto kar nas bo rešilo, NE... Želim povedati, da dajejo kriptovalute zopet moč odločanja in vrednosti nazaj LJUDEM in ne VLADAM in ELITAM. In kdo zdej najbolj tolče po kriptovalutah? Bančniki! Zakaj? Ker vidijo ogromne prelive denarja iz bank v kriptovalute! In nič ne morejo imeti od tega! Tega se bančniki najbolj bojijo in tisti, ki pravi drugače 100% LAŽE! Poleg bančnikov so na drugem mestu ravno VLADE! Zakaj? Katere stvari se vlada najbolj boji? boji se SVOBODNEGA ČLOVEKA! Ker svoboden človek ne sledi slepo bučkam, ki nam jih prodajajo vlade in politiki. In kar me najbolj moti je nacionalizacija bančne lukne! Kaj zaboga imam jaz z bančno lukno, da jo moram pomagat pokrivat? Meni ni do zdej ŠE NOBEN TAJKUN ali POLITIK plačal NITI ENEGA SAMEGA OBROKA KREDITA! In da sem dobil ta kredit sem moral dati hipoteko na stanovanje, ki je vredno več kot je vrednost kredita in poleg tega sem rabil še poroka!!! In če ne bom plačal kredita mi enostavno zaplenijo stanovanje - Ne bo šel moj kredit na DUBT! Ti je morda zdej kej bol jasno, kakšno moč imajo kriptovalute? Pa brez zamere, ker moj namen ni kreganje na temu forumu ampak imam željo, da čim več ljudi spozna kriptovalute, če jo bodo uporabljali pa naj se vsak sam odloči. Brez siljenja, OK? ;)
madli
# 21.01.2018 ob 12:25
@K_ris

Ja, če pošlješ na primer 1 BTC + 0.001 BTC provizije, ta tvojih 0.001 BTC provizije konča pri rudarju, 1 BTC pa na naslovu, ki si ga poslal. Ne ustvari se nov BTC, zgolj menja lokacijo
Kazalo