Na Wall Streetu se je nov teden začel zelo optimistično, potem ko so v zadnjem mesecu indeksi drseli navzdol. Delovni teden se bo končal s praznikom trgovcev, tako imenovanim črnim petkom, ko bodo trgovine dan po zahvalnem dnevu ponudile velike popuste. Foto: EPA
Na Wall Streetu se je nov teden začel zelo optimistično, potem ko so v zadnjem mesecu indeksi drseli navzdol. Delovni teden se bo končal s praznikom trgovcev, tako imenovanim črnim petkom, ko bodo trgovine dan po zahvalnem dnevu ponudile velike popuste. Foto: EPA
Pametni telefon Lumia 920
Nov pametni telefon Lumia 920 je v Nemčiji razprodan, kar je Nokijine delnice v ponedeljek potisnilo za skoraj deset odstotkov navzgor. Vseeno so od začetka leta 2012 še vedno za 39 odstotkov v minusu. Med vsemi evropskimi delnicami so Nokijine tiste, kjer je največ kratkih (short) pozicij oziroma največ stav, da bodo še naprej padale. Vsaka spodbudna novica povzroči, da morajo številni vlagatelji zapirati kratke pozicije, posledično pa tečaj delnice močno poskoči. Foto: EPA

Moody's je bonitetno oceno Francije z Aaa znižal na Aa1, napovedi pa so negativne. Že na začetku leta so pri Standard & Poor's znižali oceno z AAA na AA+. Trojni A je Francija obdržala le pri agenciji Fitch. V zadnjih dneh so številni ugledni in visokonakladni tiskani mediji precej senzacionalistično poročali o Franciji. Britanski The Economist je na naslovnici zapisal, da gre za tempirano bombo v osrčju Evrope, nemški Bild pa se sprašuje, ali bo Francija nova Grčija.

S & P
MOODY'SFITCH
AVSTRIJAAA+AaaAAA
BELGIJAAAAa1AA
CIPERBBB3BB+
ESTONIJAAA1A+
FINSKAAAAAaaAAA
FRANCIJAAA+Aa1AAA
GRČIJACCCCCCC
IRSKABBB+Ba1BBB+
ITALIJABBB+Baa2A-
LUKSEMBURGAAAAaaAAA
MALTAA-A3A+
NEMČIJAAAAAaaAAA
NIZOZEMSKAAAAAaaAAA
PORTUGALSKABBBa3BB+
SLOVAŠKAAA2A+
SLOVENIJAABaa2A-
ŠPANIJABBB-Baa3BBB


Donos francoske obveznice znaša dva odstotka

Moody'sova poteza ni preveč prestrašila finančnih trgov, saj so to pričakovali. Donos desetletne francoske obveznice je porasel na dva odstotka, pribitek na referenčno nemško obveznico je 63 bazičnih točk. Konec aprila je bil precej višji (155 točk). Med vodilnimi evropskimi delniškimi trgi je bil v torek dopoldne prav Pariz v največjem minusu. Indeks CAC40 je izgubil dve tretjini odstotka, vendar je treba poudariti, da je v ponedeljek CAC40 poskočil za skoraj tri odstotke. Vrednost evra je 1,28 dolarja.

Upanje na kompromis v Washingtonu

Vzrok, da se je nov teden ne le v Parizu, ampak v vseh pomembnih finančnih središčih začel zelo optimistično (v povprečju je bila rast najvišja po koncu julija), so novi spodbudni podatki z ameriškega nepremičninskega trga (2,1-odstotna oktobrska rast rabljenih stanovanj v primerjavi s septembrom) in predvsem pričakovanja, da bodo politiki v ZDA pravi čas našli kompromis za davčni prepad, ki bi v najslabšem scenariju lahko ameriško gospodarstvo pahnil v recesijo. Prva pogajanja (v petek) v Beli hiši so bila precej konstruktivna.

Visoka rast Nokijinih delnic

Newyorški indeks Dow Jones (12.795 točk) se je zvišal za 1,65 odstotka, širši S & P 500 (1.386 točk) pa za dva odstotka, s čimer se je povzpel nad 200-dnevno drseče povprečje, kar je dober znak. Številne tehnološke delnice so močno okrevale, Applove za sedem odstotkov, Nokijine za skoraj deset, potem ko je iz Nemčije prišla novica o razprodanih zalogah pametnega telefona Lumia 920. Tudi surovine so šle navzgor. Nafta brent se je podražila za dva odstotka, zdaj je pri okrog 111,5 dolarja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (20. november):

ZAV. TRIGLAV

+2,60 %

15,39 EUR

TELEKOM

+1,91 %

80,00

KRKA

+0,62 %

46,80

NOVA KBM

-0,81 %

1,22

PETROL

-0,89 %

212,20

GORENJE

-1,20 %

4,10

MERCATOR

-1,24 %

111,55

LUKA KOPER

-1,99 %

7,351



Največ pridobile delnice Triglava in Telekoma

Na Ljubljanski borzi je bilo v torek največ prometa, 673 tisoč evrov, z delnicami Mercatorja, ki so se, podobno kot Petrolove, Gorenjeve in NKBM-jeve pocenile za več okrog odstotek. Vseeno je indeks SBI TOP (584 točk) pridobil 0,28 odstotka. Triglavove delnice so se ob le štirih sklenjenih poslih podražile za 2,6 odstotka in so letos poskočile že za 56 odstotkov. Dva odstotka dražji je Telekom, po večjem padcu (vlagatelji so negativno ocenili devetmesečne poslovne rezultate) pa so malce okrevale Krkine delnice.