Ameriško ministrstvo za trgovino je v petek sporočilo, da je bila gospodarska rast v zadnjem četrtletju 2013 le 2,4-odstotna in ne 3,2-odstotna, kot je znašala prva ocena. Vseeno sta se vodilna indeksa newyorške borze, Dow Jones in S & P 500, zvišala. Foto: Reuters
Ameriško ministrstvo za trgovino je v petek sporočilo, da je bila gospodarska rast v zadnjem četrtletju 2013 le 2,4-odstotna in ne 3,2-odstotna, kot je znašala prva ocena. Vseeno sta se vodilna indeksa newyorške borze, Dow Jones in S & P 500, zvišala. Foto: Reuters
Warren Buffett
Berkshire Hathaway je lanski dobiček povečal za 31 odstotkov, na 19,48 milijarde dolarjev. Prvi mož podjetja Warren Buffett v svojem letnem pismu delničarjem tokrat presenetljivo ni pisal veliko o tem, kaj v prihodnosti pričakuje od delnic in katere naložbe utegnejo prinesti lepe donose. V lanskem letu je Berkshire Hataway povečal delež v banki Wells Fargo in v podjetju IBM. 83-letni Buffett prav tako ni razmišljal o tem, kdaj se bo upokojil in kdo naj bi ga nasledil. Foto: Reuters
Za evro je bil februar najboljši mesec po lanskem aprilu in v petek je bilo treba za evro plačati že 1,3824 dolarja. Foto: MMC RTV SLO
Frankfurtski DAX30 je v petek po treh negativnih dneh porasel za več kot odstotek. Foto: Reuters
Na spletnem mestu mtgox.com ni več možna izmenjava bitcoinov. Foto: mtgox.com

e je januarja kazalo, da se veselica na razvitih delniških trgih končuje, je februar spet prinesel bikovska gibanja in Wall Street je ta teden postavil novo rekordno vrednost, merjeno z indeksom S & P 500.

Resda je bilo v petek popoldne zaradi napetosti med Rusijo in Ukrajino opaziti nekaj manj nakupne vneme, toda indeks S & P (1.859 točk) je dan vseeno končal skoraj tretjino odstotka višje in postavil nov zgodovinski vrh. Februarja se je njegova vrednost povzpela za več kot štiri odstotke. Veselja v petek ni skalila niti popravljena ocena o ameriški gospodarski rasti v zadnjem lanskem četrtletju, ki na letni ravni ni bila 3,2-odstotna (takšna je bila januarska ocena), ampak le 2,4-odstotna. To je precej manj kot v tretjem četrtletju, ko je bila rast BDP-ja 4,1-odstotna.

Evro najvišje letos
Tudi nekaj preostalih makroekonomskih podatkov (o proizvodnji, maloprodaji in nepremičninskem trgu) v zadnjih dneh ni bilo prav prepričljivih, vendar se vlagatelji tolažijo z besedami guvernerke Zveznih rezerv Janet Yellen, da je glavni vzrok najbrž v slabem vremenu in da bo Fed nehal zniževati obseg stimulusov, če se bodo gospodarske razmere poslabšala. Dolar je v primerjavi z evrom padel na dvomesečno dno, potem ko je inflacija v evrskem območju februarja v nasprotju s pričakovanji na letni ravni ostala 0,8-odstotna in potem ko so navzdol popravili oceno o ameriški gospodarski rasti.

Jen kot varno pribežališče
Ker se inflacija ni, tako kot so se številni bali, v evrskem območju še dodatno znižala, ampak je ostala na isti ravni kot januarja in decembra, bo zdaj manj pritiskov na Evropsko centralno banko, naj že na zasedanju naslednji četrtek dodatno zniža obrestno mero oziroma s posebnimi ukrepi prepreči deflacijo, kar bi na evro vplivalo negativno. Sicer pa je bilo v zadnjih dneh opaziti apetit vlagateljev po jenu. Japonska valuta je bila očitno najboljša izbira pri skrb vzbujajočem dogajanju v Ukrajini in navsezadnje pri slabljenju kitajske valute juan.

Dow Jones (ZDA)

16.321 točk
Nasdaq (ZDA)4.308
DAX30 (Frankfurt)9.692
Nikkei (Tokio)14.841
10-letne slov. obvezn.donos: 4,05
10-letne am. obvezn.donos: 2,66
EUR/USD1,3799
USD/JPY102,28
EUR/CHF1,2182
Nafta brent109,16 USD
Zlato1.326 USD
Euribor0,384 %


Ugodna vrednotenja trgov v razvoju
Ker so razviti trgi že pet let v bikovskem trendu (newyorški S & P je bil 9. marca 2009 na 12-letnem dnu, od tedaj do danes pa se je njegova vrednost povzpela za 175 odstotkov), nekateri denar selijo v trge, ki so bili pred nekaj leti zelo vroči, zdaj pa so se precej sesedli, kar ponuja številne priložnosti. Kitajska, Brazilija, Indija in Indonezija so države, katerih gospodarstva so še leta 2009 in 2010 rasla mnogo hitreje kot ZDA, delniški trgi pa so prinašali skoraj 50-odstotne letne donose. Igra je bila vedno bolj vroča, samo med letoma 2010 in 2011 je v trge v razvoju v vzajemne sklade in sklade ETF priteklo okrog 119 milijard dolarjev!

Ponovitev prejšnjega desetletja?
A obdobju evforije je sledila streznitev. Rast BDP-ja se je upočasnila, začeli so se politični nemiri in valutni pretresi. Lani je delniški indeks trgov v razvoju MSCI izgubil 2,6 odstotka, letos še nadaljnje štiri odstotke. Samo januarja so vlagatelji iz skladov ETF pobrali za dobrih devet milijard dolarjev sredstev oziroma sedem odstotkov celotne aktive. Vrednotenja na teh trgih so zdaj precej ugodna in lahko se zgodi ponovitev desetletja 2001-2010, ko so trgi v razvoju v povprečju dajali 16-odstoten letni donos, medtem ko je bil v ZDA donos le 1,4-odstoten.

Zaton borze bitcoinov Mt. Gox
Velik udarec je doživel bitcoin. Tokijska borza bitnih kovancev Mt. Gox, nekoč celo največja trgovalna platforma, je razglasila insolventnost, potem ko je sprva svoje težave opravičevala s programsko napako. Lastniki so zdaj umaknili vsebino spletne strani, direktor Mark Karpeles je na Mtgox.com zgolj zapisal, da je še vedno na Japonskem in želi čim prej urediti zapleten položaj. Virtualna valuta, ki je nastala leta 2009, kljub temu ni dramatično zanihala navzdol, njen tečaj se je stabiliziral nad 500 dolarji. V primerjavi z začetkom leta se je vrednost bitcoina skoraj prepolovila.

Visoka rast Petrola in Mercatorja
Indeks SBI TOP je zadnji teden pridobil več kot tri odstotke. Petrolove delnice so poskočile za dobrih šest odstotkov, petodstotna rast pa je uspela Mercatorju. "Kdo še verjame v prodajo delnic Mercatorja? Po delniškem tečaju sodeč manjšina, saj je ta še vedno precej pod 86 evri," je povedala Alenka Eržen iz GBD-ja in spomnila, da se zgodba o prodaji največjega slovenskega trgovca vleče že skoraj tri leta. Tečaj Krke se je povzpel za tri odstotke in pol, na 62,15 evra. Novomeški farmacevt je v četrtek objavil rezultate o lanskem poslovanju in pozitivno presenetil.

Krka presenetila z lanskim dobičkom
"Skupina Krka je čisti dobiček lani povečala za osem odstotkov in s tem presenetila analitike, ki so pričakovali, da bo dobiček manjši predvsem na račun padca vrednosti rublja, ki je močno padel tudi v prvih dveh mesecih in bo tako vplival na manjši poslovni izid tudi v letošnjem letu," je pojasnila Erženova in izpostavila še delnice Aerodroma Ljubljana, ki so se na tedenski ravni podražile za 8,5 odstotka, na 37 evrov. "Delno je na rast gotovo vplivala tudi novica, da namerava uprava delničarjem izplačati dividende v višini 40 milijonov evrov, kar je bilo sprva namenjeno širitvi letališča."