Google načrtuje, da bo v Motoroli ukinil 4.000 delovnih mest, kar predstavlja 20 odstotkov delovne sile. S tem želi Google, ki je Motorolo maja letos kupil za 12,5 milijarde dolarjev, podjetje spet narediti dobičkonosno. Motorola je v kar štirinajstih izmed zadnjih šestnajstih četrtletjih poslovala z izgubo, po tržnem deležu na trgu mobilnih telefonov pa sta jo zasenčila tako Apple kot Samsung. Foto: EPA
Google načrtuje, da bo v Motoroli ukinil 4.000 delovnih mest, kar predstavlja 20 odstotkov delovne sile. S tem želi Google, ki je Motorolo maja letos kupil za 12,5 milijarde dolarjev, podjetje spet narediti dobičkonosno. Motorola je v kar štirinajstih izmed zadnjih šestnajstih četrtletjih poslovala z izgubo, po tržnem deležu na trgu mobilnih telefonov pa sta jo zasenčila tako Apple kot Samsung. Foto: EPA
Cena nafte vrste brent je v ponedeljek splezala najvišje v zadnjih treh mesecih, saj je bilo treba za 159-litrski sod plačati že več kot 115 dolarjev. Foto: EPA

Od začetka julija je frankfurtski delniški indeks DAX30 pridobil več kot tisoč točk. Samo med olimpijskimi igrami v Londonu je pridobil pet odstotkov, potem ko je predsednik ECB-ja Mario Draghi napovedal nove odkupe španskih in italijanskih obveznic. Ker je bila rast sprožena le z besednimi obljubami, ne pa tudi podkrepljena z dejanji, in ker dolžniška kriza niti najmanj ne popušča, bi lahko sledilo razočaranje. Danes dopoldne je bila puščica še obrnjena navzgor, potem ko je energetsko podjetje E.On pozitivno presenetilo s četrtletnim dobičkom, konec trgovanja pa je bil negativen (6.909 točk; -0,5 odstotka). Nafta vrste brent je sredi dneva zaradi napetosti med Iranom in Izraelom presegla 115 dolarjev, nato pa se spustila pod 114 dolarjev.

Grenak spomin na lanski september
Tudi lani je Frankfurtu v tem času zmanjkalo zaleta. DAX je bil avgusta podobno kot danes blizu 7.000 točkam, nato pa je septembra pogledal pod 5.000 točk. Obdobje med sredino avgusta in koncem septembra je že tradicionalno slabo: po izračunih Commerzbanke je DAX v tem obdobju v zadnjih 46 letih v povprečju izgubil 2,7 odstotka. Že ta teden se lahko Frankfurt obrne občutno navzdol, če bodo razočarali sveži gospodarski kazalniki.

Kakšna je bila rast nemškega BDP-ja?
Med drugim bo v torek objavljen podatek o nemški gospodarski rasti, ki naj bi bila v drugem četrtletju le 0,2-odstotna. Ker se sezona objav četrtletnih poslovnih izidov končuje (izmed koncernov, ki so vključeni v indeks DAX, bosta kot zadnja v torek bilance objavila Merck in RWE), bodo vlagatelji še več pozornosti posvečali vsakršnim znakom, kako evropska dolžniška kriza vpliva na lokomotivo evropskega gospodarstva.

New York letos za 12 odstotkov v plusu
Podobne dileme imajo tudi na Wall Streetu. Širši newyorški delniški indeks S & P 500 je letos porasel za 12 odstotkov, med posameznimi sektorji pa je najbolj blestel telekomunikacijski. Rast S & P-ja v prvih sedmih mesecih je bila najvišja po letu 2003, čeprav je v zraku ves čas grožnja, da bo evrsko območje razpadlo. Toda na drugi strani obstaja močno upanje, da se bodo centralne banke ZDA, Evrope in Kitajske odločile za sveže likvidnostne ukrepe in s tem sprožile gospodarsko rast.

Močan jen zavira japonsko gospodarsko rast
Tokijski delniški indeks Nikkei (8.885 točk) je danes ostal skoraj nespremenjen. Zaradi močnega jena se je gospodarska rast na Japonskem v drugem četrtletju upočasnila na 0,3 odstotka. Analitiki so pričakovali dvakrat višjo rast BDP-ja. V prvem četrtletju je bila rast 1,2-odstotna, potem ko je izvoz porasel za 3,4 odstotka, medtem ko je bila v obdobju od 1. aprila do 30. junija rast izvoza le še 1,2-odstotna. Tudi zasebna potrošnja, ki predstavlja okoli 60 odstotkov japonskega BDP-ja, je bila šibkejša in je porasla le za 0,1 odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+5,23 %

7,00 EUR

PETROL

+1,17 %

1Z3,00

MERCATOR

+0,95 %

117,10

ZAV. TRIGLAV

+0,84 %

12,00

KRKA

+0,10 %

42,05

NOVA KBM

+0,07 %

1,352

TELEKOM

-0,00 %

60,00

GORENJE

-4,45 %

4,205


Mercator na prodaj? In kaj potem?
Na Ljubljanski borzi so se za približno odstotek podražile delnice Petrola in Mercatorja, a kaj, ko je bilo z vsako izmed omenjenih delnic sklenjenih manj poslov, kot je prstov na obeh rokah. Na novico, da naj bi bil Mercator spet na prodaj, vlagatelji očitno niso "trznili". Veliko vprašanje je, koliko lahko zdaj iztržijo lastniki Mercatorja. 221 evrov, kolikor je lani ponujal Agrokor, gotovo ne. Na borzi je zdaj cena več kot sto evrov nižja. S Krko je bilo za 319 tisoč evrov prometa, njen tečaj je ostal pri 42 evrih.