Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 30 glasov Ocenite to novico!
Nafta brent v zadnjih 52 tednih niha med 41,5 in 58,4 dolarja. Zdaj je spet na spodnjem robu tega razpona, nekatere napovedi pa govorijo, da bi lahko videli padec na 30 dolarjev. Foto: Reuters
Streznitev po dopoldanskem rekordu: frankfurtski delniški indeks DAX30 je v torek dopoldne pri 12.951 točkah postavil rekordno vrednost, nato pa je bila smer navzdol. DAX je trgovanje končal pri dnevnem minimumu 12.814 točk. Foto: Reuters
Petrol
Osrednji indeks Ljubljanske borze SBITOP (790 točk) se je v torek zvišal za dve tretjini odstotka. Največ prometa, 324 tisoč evrov, je bilo s Petrolovimi delnicami. Med 18 sklenjenimi posli so se najvišji sklepali pri 366 evrih. Foto: BoBo

Dodaj v

Padec nafte: cunami, ki lahko povzroči recesijo

DAX30 v torek dopoldne zelo blizu meje 13 tisoč točk
21. junij 2017 ob 07:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Razvite borze so teden začele z novimi rekordi, nato pa je vlagatelje začelo vznemirjati padanje cen nafte, ki so pristale najnižje po novembru. Nekateri menijo, da bi lahko nafta padla na 30 dolarjev.

Elitni newyorški borzni barometer Dow Jones je v ponedeljek ob skoraj triodstotni podražitvi Applovih delnic pri 21.528 točkah postavil nov mejnik, včeraj pa je sledil še frankfurtski DAX30, ki je dopoldne dosegel 12.951 točk. Če je bilo v zadnjem obdobju kar nekaj svaril, naj se vlagatelji pripravijo na popravek navzdol (Goldman Sachs meni, da bo Wall Street konec leta štiri odstotke nižje, kot je zdaj), pa se še vedno najdejo tudi veliki bikovsko razpoloženi posamezniki. Znani vlagatelj in milijarder Ron Baron zelo optimistično zre v prihodnost. Napoveduje, da se bo v trinajstih letih podvojil obseg ameriškega BDP-ja, prav tako bo dvakrat višji tudi delniški indeksi. Podlaga za takšno bikovsko razmišljanje so obrestne mere in cene nafte, ki bodo po njegovem mnenju ostale nizko še zelo dolgo.

Inflacijska uganka
Za mnenje o tem, kakšne prepreke čakajo finančne trge, smo vprašali analitika Uroša Ožbolta iz Alte. "Eno ključnih vprašanj, ki si jih zastavljajo vlagatelji, je, koliko prostora za rast imajo delniški trgi v naslednjih mesecih. Kljub izjemno solidni gospodarski rasti inflacijska pričakovanja, obrestne mere državnih obveznic in cene surovin, predvsem surove nafte, povzročajo nekaj skepse. Glede na ekonomski cikel bi vsekakor pričakovali višjo inflacijo. Z enakimi vprašanji se spoprijemajo tudi centralne banke. Ameriški Fed je, sicer v skladu s pričakovanji, prejšnji teden spet dvignil obrestno mero, saj je po njihovem mnenju nižja inflacija le začasna. Ali je res tako, bomo verjetno videli že do jeseni. Malce višje inflacijske stopnje bi sicer bile blagodejne tako za ekonomijo kot za finančne trge."

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi, 20. junij:

GORENJE

+2,21 %

6,35 EUR
ZAV. TRIGLAV

+1,42 %

24,95
TELEKOM+1,06 %84,88
KRKA+0,93 %54,50
CINKARNA

+0,49 %

184,00
PETROL

+0,21 %

362,05
SAVA RE+0,07 %

15,30

LUKA KOPER

-0,30 %

30,29

.

Nafta se približuje 'območju medveda'
Ko je včeraj nafta spet izgubila tla pod nogami, je to vplivalo tudi na zdrs delniških indeksov, ki so tako sestopili z rekordnih ravni. Cena brenta je pogledala pod 46 dolarjev (najnižja vrednost po 15. novembru) in je s tem le še dobre štiri dolarje nad najnižjo vrednostjo v zadnjem letu. Od konca maja je nafta strmoglavila že za 15 odstotkov. "Nafta se približuje medvedjemu območju (20-odstotni odmik od vrha), kar vpliva na Wall Street. Če se bo padanje nadaljevalo, bo to znak, da gospodarska rast pojenja," je komentiral eden od tujih analitikov. Prejšnji mesec je Opec do konca marca 2018 podaljšal dogovor o znižanju dnevne proizvodnje za 1,8 milijona sodov, a to očitno ni dovolj, saj je še vedno veliko znakov, da na trgu vlada presežna ponudba.

Opec bi moral odločneje ukrepati
Pri svetovalni družbi FGE, ki je specializirana za naftne trge, menijo, da lahko cene nafte tako kot lani na začetku leta spet padejo na 30 dolarjev, če se Opec ne bo odločil za dodatno znižanje proizvodnih kvot. "Nafte je na trgu enostavno preveč, preveč iz ZDA, iz Libije, Nigerije. Čeprav je povpraševanje robustno, obstaja resna možnost, da bodo naslednje leto cene nafte zdrsnile na raven med 30 in 35 dolarjev (tam so bile za nekaj časa lani na začetku leta) in tam obstale kar nekaj časa. Opec bi moral črpanje takoj oklestiti za nadaljnjih 700 tisoč sodov (159 litrov) dnevno, sicer se bo nafta še naprej cenila. Manjši padec je spodbuden za gospodarstvo, večji pa kot cunami, saj lahko povzroči svetovno recesijo."

Rast dolarja
Razlika (spread) med donosnostjo nemške in italijanske (1,914-odstotna donosnost do dospetja pomeni petmesečno dno) desetletne vladne obveznice je pri 165 bazičnih točkah dosegla najnižjo raven v zadnjih petih mesecih. Vrednost evra je zdrsnila na 1,112 dolarja. Ameriška valuta je ta teden dobila pospešek, potem ko je predsednik Fedove podružnice v New Yorku William Dudley izrazil prepričanje, da bo rast plač spodbudila domačo inflacijo proti ciljni dvoodstotni letni stopnji, kar pomeni, da bi lahko ameriška centralna banka vedno bolj normalizirala denarno politiko, to pa bi pomagalo dolarju. Fed je prejšnji teden ključno obrestno mero Fed funds po pričakovanju zvišal za četrt odstotne točke in nakazal, da bo ob koncu letošnjega leta ukrepal še enkrat. Fed je tudi predstavil podrobnosti, kako bo znižal bilančno vsoto, ki znaša že vrtoglavih 4,5 bilijona dolarjev oziroma 4.500.000.000.000 dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
stilist
# 21.06.2017 ob 07:46
Odlično. Torej lahko kmalu pričakujemo občuten padec cen naftnih derivatov in posledično vseh dobrin. Vemo kako so trgovci vseskozi opravičevali dvig cen zaradi nafte.
frgo
# 21.06.2017 ob 07:52
@stilist, polepšal si mi dan s svojim pozitivnim razmišljanjem
xnplater
# 21.06.2017 ob 07:49
cena nafte se niža...ne v sloveniji. v sloveniji je še vedno krepko nad 1€. tudi če bi padla, vprašanje ali bi prevozniki spustili ceno...

za gor vsi navijajo, za dol pa noben ne bi. življenje je kot sinusna funkcija, mora iti gor in dol!
politik kritik
# 21.06.2017 ob 08:04
Padec cen nafte je znak presežene ponudbe nafte iz skrilavcev in napredovanja pridobivanja energije iz alternativnih virov. To ni znak zmanjšanja povpraševanja po energiji. Kvečjemu se bo v še hujši recesiji znašla rusija, venezuela, etc.
BaSiLiuS
# 21.06.2017 ob 07:54
Že mogoče, da cena upada, ampak še zdaleč ni tista realna vrednost.

So bila v zgodovini že velikokrat obdobja, ko je 1% ali še manj imel več kot ves preostali svet. Nekako potem pride do ''spontane porazdelitve''. Še en absurd, ki se dogaja, odškodnina za Ronalda - milijarda evrov, potem razni bankirji, itd itd... same milijarde, tudi če bi radi propadli - ne morejo, ker imajo enostavno preveč. Morali bi postaviti zgornjo mejo akumuliranega, omejiti plače, pošteno plačati vsakega delavca na tem planetu in bi se rešili 95% revščine in vojn ter vsega ostalega kar nas vodi v propad.
Kekec99
# 21.06.2017 ob 08:09
Zakaj imam občutek da bodo pri nas šle cene gor?
Arnolfus
# 21.06.2017 ob 08:10
Za celo Slovenijo milijonarjev na kitajskem. A niso oni v komunizmu, kjer si vse pravično delijo?
seven7
# 21.06.2017 ob 07:55
Amapka kdo bo zo omejil če je moč odločanja pri teh ki bi jih bilo potrebno omejit?
seronja80
# 21.06.2017 ob 09:07
v Švici je po tej statistiki vsak 16 prebivalec milijonar! Kateri politik je že ob osamosvojitvi Slovenije rekel, da bomo mi postali nova Švica?! :-) :-)
kolesar666a
# 21.06.2017 ob 09:22
'strokovnjaki' iz alte dokazano ne znajo ravnati z denarjem strank oz. njihovimi portfelji. njihove napovedi so ugibanje in nič drugega. če kdo razmišlja o tem, da bi jim zaupal denar v upravljanje, svetujem dober premislek.
MatjazP
# 21.06.2017 ob 08:56
Ja, res. Če cena nafte pade, sledi kriza...
Kakšne nebuloze!!
Micesar
# 21.06.2017 ob 08:00
Komaj čakam to popularno besedo recesija.
xes
# 21.06.2017 ob 10:31
OK... torej, če nižanje cen nafte pomeni recesijo po tej logiki višanje cen nafte pomeni blaginjo... bem, ne vem, ampak če sodim pri sebi se mi višja cena energentov nikoli ni poznala pozitivno v denarnici in v tistem času so se kot domine dražile tudi ostale dobrine. Nekaj je narobe s to logiko ;)
IndyBob
# 21.06.2017 ob 09:32
Najbolj me cudi, da nasi socialisti navijajo za visoko ceno nafte. Kot da ne vedo, da smo mi cisti uvoznik nafte. Ocitno jih zelo skrbi za brate Ruse in Venezuelce in so pripravljeni za njih seci v denarnice vseh ljudi preko visjih cen.
dude
# 21.06.2017 ob 08:45
Padec nafte lahko povzroci kratkorocno recesijo. Osnovna logika pravi, da je nizka cena surovin dobra ze sirso ekonomijo. Komaj cakam tako recesijo!
bilzerian
# 21.06.2017 ob 08:09
a ni zanimivo, da ima recimo nečija, ki ima eno najmočnejših gospodarstev, z eno najvišjih, dodanih vrednosti tako malo milijonarjev?
a mogoče zato, ker imajo delavci poštene plače za svoje delo?
za razliko od kake kitajske ali ZDA
xes
# 21.06.2017 ob 10:38
COP: Kar sanjajte. Takoj po padcu cen dobrin bodo podjetja zaradi nižjih prihodkov pričela z odpuščanjem zaposlenih

Khm.. če se en izdelek poceni zaradi nižjanja stroškov transporta to ne pomeni nižjega dobičjka za podjetje... nižja cena izdelka na polici trgovine gre na račun nižjega stroška transporta ne pa na račun nižjega dobička podjetja ali trgovca, torej to z odpuščanjem delavcev ne drži. Prej obratno... zaradi nižje končne cene izdelka se zna zgodit, da se bo kakšen izdelek več prodal, kar posledično pelje k gospodarski rasti in ne recesiji. Tudi transportna podjetja ne bodo na slabšem, saj se jim transport poceni na račun nižjega stroška goriva, ne pa na račun nižje cene za storitev prevoza. Država tudi ne bo pobrala manj trošarin, saj so te fiksne, kvečjemu jih bo še malo zvišala, da pristavi svoj lonček. Bencinske črpalke imajo tudi fiksno maržo, tako da nanje to ne bo vplivalo in če potegnemo vse skupaj pod eno črto bodo edini, ki bodo imeli manjši dobiček proizvajalci nafte, mednarodni trgovci z nafto in seveda špekulanti, prav ti pa strašijo ljudi z recesijo, saj so v celi verigi največji dobičkarji.
adax
# 21.06.2017 ob 08:31
Avtor članka naj preveri podatka na grafu o št. milijonarjev. Italija samo 300k je nemogoče, prav tako Francija, Nemčija imata po mojem mnenju premalo... Tudi če so upoštevani samo vrednostni papirji se mi zdi premalo.
full_house
# 21.06.2017 ob 12:20
7up

Nikoli nisem štekal: zakaj pa bogat in napreden sever enostavno ne prekine vseh stikov z lenim jugom? Ali gre za altruisticne motive?
umilave1
# 21.06.2017 ob 11:11
Čim bi svet komplet nehal trgovati z nafto v dolarjih, Amerika ekonomsko propade. Vsi vemo kaj je bilo leta 2003, ko je Irak ca 15 let nazaj začel trgovati z nafto v €. Mislim da je na YouTube video o petrodolarju z slo podnapisi
Kekec99
# 21.06.2017 ob 08:48
Danes je tudi bog milijonar, denar ima v vatikanski banki.
7tom11ja
# 21.06.2017 ob 08:33
he he, ejej; kdo resno še verjame, da na ceno nafte vpliva realno povpraševanje in ponudba
burnoutslo
# 21.06.2017 ob 08:16
sosman
# 21.06.2017 ob 11:32
Kak cent bo že ceneje, ko se vrne na staro raven, bo pa dražje kot zdaj. Stara logika požrešne države.
k500
# 21.06.2017 ob 08:37
@politik kritik
res je, to kar si napisal.

alternativni viri so pričeli počasi nadomeščati nafto, kar se pozna pri ponudbi/povpraševanju nafte.
to pa ne pomeni, da se bo nafta pocenila tudi v sloveniji.
whitwice
# 21.06.2017 ob 08:18
Med evropskimi drzavami ima najvec milijonarjev Velika Britanija in ne Nemcija. Razen ce zato ker gre iz euja avtor smatra da je niti v Evropi kot celini ni vec.
seven7
# 21.06.2017 ob 07:55
@basilius

Se popolnoma strinjam.
qwasyx
# 21.06.2017 ob 20:53
vsak sedmi švicar je milijonar, ,št 7 je zgolj naključje in ni pravljica
miki331
# 21.06.2017 ob 14:53
Cerar se trka po prsih kako dobro vozijo državo v bistvu mu pa gre vse na roko ma ama vse. Nizka cena nafte pomeni večjo trošarino saj ceno pri nas pod nek nivo ne bodo spustili. Smešne obresti za posojila posledično manjši odlivi iz proračuna in ne nazadnje Nemčija zaenkrat kraljuje. Vendar zadeve se lahko kaj hitro spremenijo in nebi bilo slabo izvesti malo pripravo na ponovitev 2008, da nas kriza ne ujame s spuščenimi hlačami.
sam-zee
# 21.06.2017 ob 12:38
Plasirani članki in propaganda, ki imajo samo en namen - špekulacije in posledično višji zaslužki plaserjev (pa imamo še eno novo skovanko na temo sosednjega članka v MMC).
dixyowsky
# 21.06.2017 ob 11:22
če petrodolar propade amerika tega ne bo na miren nači prenesla in bo tretja svetovna vojna.
zdaj kaj je bolje da smo hlapci skoraj vsi in ne doživimo III sv.vojno ali se hočemo osvoboditi in sprejeti tveganja.
to je problem.
COP
# 21.06.2017 ob 09:50
Odlično. Torej lahko kmalu pričakujemo občuten padec cen naftnih derivatov in posledično vseh dobrin. Vemo kako so trgovci vseskozi opravičevali dvig cen zaradi nafte.
Recesija za kapitaliste = blaginja za državljane


Kar sanjajte. Takoj po padcu cen dobrin bodo podjetja zaradi nižjih prihodkov pričela z odpuščanjem zaposlenih. Brez plače pa si dobrin tudi po znižanih cenah ne morete privoščiti. Recesija za kapitaliste = kriza za državljane.
sirus
# 21.06.2017 ob 09:44
Super, nizke cene nafte prispevajo par desetink odstotne točke h gospodarski rasti Slovenije in večine držav EU.
brkotas
# 21.06.2017 ob 09:19
Karkoli bodo Americani naredili da sesujejo Rusko ekonomijo tudi ce cena nafte pade na 30usd.Edina resitev za Ameriko je konflikt z Rusijo kaj bi pa to prineslo pa sigurno veste.Tudi ce pade cena do 30 usd Rusijo ne bo propadla spirjaznite se Amerika je gotova.
boro007
# 21.06.2017 ob 20:42
@PONOS

...informacijska revolucija se končuje začenja se nova doba augment age vse bo drugače povezava AI človeka in narave ,valute ad acta.Ne bomo več samo mi izumljali ampak bomo skupaj z AI..delo bodo prevzeli roboti.Elon Musk je to zgodaj dojel.

Sliši se res futuristično in "OK"... Ampak v takem svetu vsaj kapitalist revežev ne potrebuje, še celo za izkoriščanje ne več, vprašam se kako bomo reciklirani?
ElTorro
# 21.06.2017 ob 20:32
@COP
K sreči ne živimo v svetu, kjer bi na trgu dominirali monopoli in oligopoli. Seveda, nekaj jih je, predsvem na področjih ki imajo visoke vstopne bariere.

Pri večini proizvodov pa vendarle konkurenca prisili podjetja, da znižajo cene, če se jim znižajo stroški. Globalni kartelni dogovori pri veliki večini proizvodov preprosto niso možni, in če se že domači proizvajalci dogovorijo (glasno ali tiho) da bodo držali cene na neki ravni, bodo pač na trg prodrli tuji ponudniki.
el CARTEL
# 21.06.2017 ob 18:13
opala, zgleda da je lokalnega neoliberalca malce zbodel moj komentar o argumentiranem posilstvu.
očitno je bilo tudi to boleče.

butthurt much?
a bereš, gospod natančni?
heristalski166
# 21.06.2017 ob 11:53
posledice bodo prvenstevno geopolitične
vrtojb5
# 21.06.2017 ob 11:39
Bo recesija ja, v denarnicah spekulantov z nafto.
dixyowsky
# 21.06.2017 ob 10:37
meni je samo glavno da je Kitajska savdski arabiji rekla da ne bo več trgovala v dolarjih ampak v juanu. zato je pa donald tako osladen do Kitajskega precednika in bo po mojem ne vse pretege ga prepričeval da se ne spremeni navada petrodolarja.
Bivši uporabnik
# 21.06.2017 ob 10:35

BaSiLiuS
# 21.06.2017 ob 07:54
Prijavi neprimerno vsebino
Že mogoče, da cena upada, ampak še zdaleč ni tista realna vrednost.

So bila v zgodovini že velikokrat obdobja, ko je 1% ali še manj imel več kot ves preostali svet. Nekako potem pride do ''spontane porazdelitve''. Še en absurd, ki se dogaja, odškodnina za Ronalda - milijarda evrov, potem razni bankirji, itd itd... same milijarde, tudi če bi radi propadli - ne morejo, ker imajo enostavno preveč. Morali bi postaviti zgornjo mejo akumuliranega, omejiti plače, pošteno plačati vsakega delavca na tem planetu in bi se rešili 95% revščine in vojn ter vsega ostalega kar nas vodi v propad.


Obdavčitev nesramno bogatih je edina smiselna poteza, a kaj, ko bi tisti denar pobirali manjši, manj sposobni lopovi (razni Pahorčki, Cmerarji, Kresalke...), namesto revežev. Če so sposobni za vsako rolo papirja, ki jo država nabavi, oprati denar, ali mislite, da nebi požrli še tistega?
el CARTEL
# 21.06.2017 ob 09:58
7up @ eno najdaljših konjuktur - 7-8 let.

to pove vse.
kot rečeno, pogoste krize - znak učinkovitega sistema.
še posebej za neoliberalce
el CARTEL
# 21.06.2017 ob 08:43
recesija - a ni ravno bila.
očitno so stanja, ko ni krize, recesije ali depresije, le rajši oddih.

pogoste krize,
znak dobrega in učinkovitega sistema
stilist
# 21.06.2017 ob 07:52
Recesija za kapitaliste = blaginja za državljane
galoper
# 22.06.2017 ob 09:15
Delitev dobičkov povzroča nihanja, ki vznemirjajo svetovno gospodarstvo. Torej, kako oblikovati vpliv na delitev dobičkov na celem svetu?
janipapillon
# 22.06.2017 ob 08:43
Bom drugič prej prebral predno kliknem "Oddaj komentar"
:-)
janipapillon
# 22.06.2017 ob 08:30
Naj se ceni. Bomo mal napolnili skupno malho, da bomo subvencionirali vrtec manj premožnim, da bodo otroci imeli še naprej poceni šolanje, da ceste mal zrihtamo ....
seronja80
# 21.06.2017 ob 09:07
v Švici je po tej statistiki vsak 16 prebivalec milijonar! Kateri politik je že ob osamosvojitvi Slovenije rekel, da bomo mi postali nova Švica?! :-) :-)

Ne vem kdo je to rekel, vem le da se ni zavedal da je v Slovenija nespoštovanje pravil folklora, to pa ne pelje v ta nivo bivanja.
V Švici nebi živel, pa se po avtocestah ne vozim hitreje od 130, kjer je omejitev 50 se ne vozim 55, ...da manj smetim me je briga že ob nakupu ne šele pri ločevanju odpadkov .... Da pa bi pa bival v Švici, ne, ni šans.
COP
# 22.06.2017 ob 07:57
ElTorro
Pri večini proizvodov pa vendarle konkurenca prisili podjetja, da znižajo cene, če se jim znižajo stroški. Globalni kartelni dogovori pri veliki večini proizvodov preprosto niso možni, in če se že domači proizvajalci dogovorijo (glasno ali tiho) da bodo držali cene na neki ravni, bodo pač na trg prodrli tuji ponudniki.

Ja, ampak nižanje cen energentov ni povod za prodiranje tujih ponudnikov, saj se cene energentov znižajo vsem. Si predstavljate, da bi tuje podjetje prodrlo na trg z nižjo ceno, uredilo prodajno mrežo, distribucijski center, vložilo v reklamo, nato pa bi se nafta podražila? Zato nižje cene energentov niso konkurenčna prednost, ki bi omogočila prodor na tuji trg.

Zaradi nihanja cen energentov podjetja ne spreminjajo prodajnih cen. Je to tako težko razumeti?
BaSiLiuS
# 22.06.2017 ob 07:08
@COP
praviš bo posledično odpuščanje, bo kriza... tudi mali ljudje imajo dostop do več informacij, več ni pomembna beseda, bistvo je, da dobijo prave informacije, beseda se širi... samo poglej si, kako je večkrat v zgodovini prišlo do ''spontane razdelitve'' ...
lahko pa povem takole, če bodo moji otroci lačni... tajkuni, meneđerji, lopovi, politiki, lobisti... KAM se boste skrili??
MikiSkokc
# 21.06.2017 ob 13:07
Odlično. Torej lahko kmalu pričakujemo občuten padec cen naftnih derivatov in posledično vseh dobrin. Vemo kako so trgovci vseskozi opravičevali dvig cen zaradi nafte.

Seveda bi to pomenilo tudi nižje plače...
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo