Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v torek pridobil dva odstotka in pol in se povzpel četrti dan zapored. Delnice zavarovalnice Münchener Rück so se po objavi odličnih četrtletnih rezultatov, (dobička je bilo skoraj za 0,974 milijarde, kar je skoraj dvakrat več od pričakovanj) podražile za pet odstotkov. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v torek pridobil dva odstotka in pol in se povzpel četrti dan zapored. Delnice zavarovalnice Münchener Rück so se po objavi odličnih četrtletnih rezultatov, (dobička je bilo skoraj za 0,974 milijarde, kar je skoraj dvakrat več od pričakovanj) podražile za pet odstotkov. Foto: Reuters
Čeprav pri Goldman Sachsu menijo, da so delnice tako v ZDA kot v Evropi večinoma previsoko ovrednotene, zato bi lahko do novembra doživele okrog desetodstotni padec, se veselje na Wall Streetu nadaljuje in indeksi ostajajo na rekordno visokih vrednostih. Foto: Reuters
Nafta utegne zaradi presežne ponudbe kmalu spet pogledati pod 40 dolarjev za 159-litrski sod. Foto: AP

O poletnem mrtvilu, ki pogosto tečaje potiska navzdol, ni ne duha ne sluha. Tehnološki indeks newyorške borze Nasdaq (5.225 točk) je včeraj postavil novo rekordno vrednost, indeks S & P 500 je ostal v območju zgodovinskega vrha, frankfurtski DAX30 (10.692 točk) pa je poskočil kar za dva odstotka in pol in dosegel letošnji vrh, saj so pesimisti morali priznati, da trg ne gre v smer, kot so pričakovali (torej navzdol), zato so hiteli zapirati kratke pozicije. Pojav, imenovan "short-queeze", je še pospešil rast.

Večni pesimist Faber napoveduje 50-odstotni padec
Ob takšnem optimističnem ozračju vlagatelji preveč radi prezrejo opozorila, da je trg precej pregret. Čeprav je znan po pretiravanju in predvsem po pesimizmu (delnice Tesle bodo po njegovem mnenju končale pri nič dolarjih) in ga nekateri ne jemljejo več resno, zapišimo napoved razvpitega analitika Marca Fabra, ki napoveduje, da se bo vrednost indeksa S & P spustila na 1.100 točk, kar pomeni, da se bo vrednost 500 elitnih delnic v New Yorku prepolovila. "Dejstvo je, da gibalo rasti ni klasično kupovanje delnic, ampak odkupi delnic in prevzemi," opozarja.

Opec septembra o zamrznitvi kvot?
Cene nafte so na začetku tedne močno pridobivale, a je včeraj zmanjkalo zaleta, saj je vlagatelje na levi nogi ujela presenetljiva novica, da so se v ZDA še povečale zaloge surove nafte. "Mislim, da bo lahka nafta v nekaj tednih spet zdrsnila pod 40 dolarjev," so komentirali pri finančni družbi PSW Investments. Z ameriško lahko nafto so prejšnji teden že trgovali pod 40 dolarji, a je šla nato cena zaradi ugibanj, da se utegne Opec na septembrskem zasedanju dogovoriti za zamrznitve kvot črpanja (Rusija naj bi bila sicer proti), navzgor, kar mu ni uspelo spomladi.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi (9. avgust):

GORENJE

+2,48 %

7,399 EUR
LUKA KOPER

+0,89 %

22,70
ZAV. TRIGLAV+0,27 %24,265
INTEREUROPA+0,00 %1,00
SAVA RE

+0,00 %

14,50
PETROL

-0,65 %

273,20
TELEKOM-0,68 %72,50
KRKA-1,68 %58,50


Gorenjeve delnice spet na poti navzgor

Na Ljubljanski borzi se je indeks SBITOP (713 točk) včeraj znižal za pol odstotka, kar je predvsem posledica 1,7-odstotne pocenitve Krkinih delnic, ki so bile z 80 tisoč evri še najprometnejše. Gorenjeve delnice, ki so po divji rasti (posledica ugibanj, ali bo Panasonic v kratkem prevzel Gorenje) prejšnji teden doživele občuten popravek (pocenile so se za sedem odstotkov), so spet na poti navzgor, saj so se podražile za 2,5 odstotka, na 7,399 evra. SBITOP je letos za dva odstotka "nad gladino", nadaljnji razplet pa bo odvisen od svežih novic o privatizaciji in prevzemih.

V Beogradu čas za preobrat
Po grenki izkušnji, ki so jo po finančni krizi doživeli na borzi v Beogradu, se počasi zaupanje vrača tudi v srbski trg. V zadnjem mesecu je osrednji delniški indeks Belex15 (644 točk) pridobil štiri odstotke. "Če bo Srbija nadaljevala po začrtani poti, si lahko vlagatelji obetajo dodatno znižanje zahtevane donosnosti srbskih državnih obveznic, rast vrednosti dinarja ter rastoče tečaje na tamkajšnji borzi. Stare sanje vlagateljev, ki so tja nalagali svoja sredstva pred svetovno finančno krizo, se bodo torej vendarle uresničile," je za MMC povedal Matej Rigelnik iz Triglav skladov.

Srbija na poti v EU
"Aleksander Vučić je predstavil svojo novo koalicijo, s katero naj bi vladal v naslednjih štirih letih. Stari-novi koalicijski partner bo Ivica Dačić. Najodmevnejša Vučićeva izjava je bila, da želi Srbijo v štirih letih popeljati v EU. Zaradi teh izjav in zaradi že sprejetih ukrepov za konsolidacijo javnih financ je zahtevana donosnost srbskih državnih obveznic v zadnjih nekaj tednih precej upadla. Zgovorni so tudi podatki o proračunskem primanjkaljaju, ki je veljal za srbsko rakavo rano. Julijski proračunski presežek je bil rekorden v zadnjih nekaj letih in je presegel mejo 200 milijonov evrov. Prvič od razpada Jugoslavije je tudi polletni proračun na zeleni veji," je še dodal Rigelnik.