V nedeljo, 9. marca, je minilo pet let, odkar so bili delniški indeksi v New Yorku na dnu, nato pa se je začel silovit vzpon. A vseeno se sedanji bikovski trend ne more meriti s tistim, ki se je začel kmalu po črnem ponedeljku leta 1987 in trajal do poka delnic tehnoloških podjetij leta 2000, torej 13 let. Foto: Reuters
V nedeljo, 9. marca, je minilo pet let, odkar so bili delniški indeksi v New Yorku na dnu, nato pa se je začel silovit vzpon. A vseeno se sedanji bikovski trend ne more meriti s tistim, ki se je začel kmalu po črnem ponedeljku leta 1987 in trajal do poka delnic tehnoloških podjetij leta 2000, torej 13 let. Foto: Reuters
Cena zlata je prejšnji teden po štirih mesecih presegla 1.350 dolarjev, vendar se je v petek znižala, ko je bila objavljena novica, da je ameriško gospodarstvo februarja ustvarilo neto 175 tisoč delovnih mest. To povečuje verjetnost, da bo Fed hitreje začel zaostrovati denarno politiko, kar ni v prid cenam zlata. V ponedeljek je bila zlata unča vredna okrog 1.340 dolarjev. Foto: Reuters

Prejšnji mesec je Kitajska v primerjavi z letom prej izvozila za 18,1 odstotka manj izdelkov, kar je največji padec po letu 2009, prvič po enajstih mesecih pa je imela tudi primanjkljaj v trgovinski bilanci. Inflacija je bila na letni ravni le dvoodstotna, najmanj v zadnjih trinajstih mesecih. S tem so se spet okrepili strahovi glede zdravja drugega največjega gospodarstva na svetu. Osrednji delniški indeks v Hongkongu se je znižal za okrog dva odstotka, pesimizem pa se je preselil še v Evropo. Frankfurtski DAX30 (9.265 točk) je dan končal skoraj odstotek "pod gladino".

Dreamliner obremenil Boeingove delnice
V New Yorku se indeksi niso opazneje oddaljili od petkovih ravni, ko je širši indeks S & P 500 celo dosegel rekordno vrednost, potem ko je ministrstvo za delo sporočilo, da je ameriško gospodarstvo februarja ustvarilo 175 tisoč delovnih mest, kar vliva upanje, da so bile slabše decembrske in januarske številke le začasne. S & P 500 (1.877 točk) se je v ponedeljek znižal le za 0,05 odstotka, Dow Jones (16.418 točk) pa za petino odstotka. Pod prodajnim pritiskom so bile predvsem Boeingove delnice, ki so bile za trenutek za več kot dva odstotka v minusu, saj ima podjetje še naprej številne težave z letalom 787 dreamliner.

Baker najnižje po lanskem juniju
Surovine so zaradi šibkih podatkov iz Kitajske v ponedeljek večinoma utrpele padec. Cena bakra, ki je dober pokazatelj zdravja svetovnega gospodarstva, je zdrsnila za več kot odstotek in pri 3,042 dolarja za unčo pristala najnižje v zadnjih devetih mesecih. Zlato se še vedno kar dobro drži, cena za zlato unčo je nad 1.340 dolarjev. Pri banki Goldman Sachs menijo, da se bo letošnje bikovsko gibanje (cena zlata se je od 1. januarja povzpela za 12 odstotkov) kmalu izpelo in da bi lahko kmalu spet videli padec zlata na tisoč dolarjev, vendar to ne ustavi upravljavcev hedge skladov. Ti so prejšnji teden četrtič zapored okrepili stave na nadaljnjo rast te plemenite kovine, tako da gre trenutno za najbolj bikovsko razpoloženje po decembru 2012.

Kako dolgo še?
V nedeljo je minilo pet let, odkar je bil v finančni krizi pesimizem borznikov na Wall Streetu na vrhuncu. Indeks S & P je od tedaj porasel za 180 odstotkov. Glavno vprašanje je, kako dolgo lahko sedanji pozitivni trend še traja. Od enajstih bikovskih trendov, ki so se pojavili po 2. svetovni vojni, so se samo trije podaljšali v šesto leto. V CNN-ovi anketi med 30 analitiki jih večina pričakuje, da bo tudi letošnje leto pozitivno, vendar ne tako občutno kot lansko, saj naj bi po napovedih S & P porasel za okrog šest odstotkov. Delnice naj še ne bi bile predrage, saj se z njimi trguje pri 16-kratniku pričakovanega letošnjega dobička. Ni poceni, ni pa niti predrago.

Tečaji delnic na Lj. borzi (10. marec):

LUKA KOPER+2,00%14,79 EUR
GORENJE-0,05 %4,03
KRKA-0,07 %60,06
TELEKOM-1,26 %133,30
SAVA RE

-0,98 %

10,10
ZAV. TRIGLAV

-1,10 %

21,65
TELEKOM-1,26 %133,30
MERCATOR-1,41 %70,00


Lastnike Save Re čakajo dividende

Na Ljubljanski borzi so se včeraj z izjemo Luke delnice cenile. Indeks SBI TOP (714 točk) se je znižal za 0,84 odstotka, kar je predvsem posledica več kot enoodstotne pocenitve Petrola, Triglava in najprometnejšega Telekoma. Tečaj Krke se ni opazneje znižal in ostaja nad 60 evri. Tečaj Pozavarovalnice Sava se je za odstotek odmaknil od najvišje vrednosti v zadnjih štirih letih. Čisti dobiček Pozavarovalnice Sava, ki je lani prevzela Zavarovalnico Maribor, je lani znašal 13,6 milijona evrov, kar je 15,4 odstotka več kot leta 2012. Za lastnike delnic je poleg tega, da se je tečaj letos okrepil za 26 odstotkov, dobrodošla tudi novica, da bo uprava letos prvič predlagala izplačilo dividende, in sicer v višini 30 odstotkov lanskega dobička.