Borzni komentar
Newyorški delniški indeks Dow Jones je pri 23.328 točkah v petek postavil novo rekordno vrednost. Na tedenski ravni je pridobil dva odstotka. Indeks S & P se je v petih dnevih povzpel za 0,9 odstotka, tehnološki Nasdaq pa za tretjino odstotka. Foto: Reuters
Goldman Sachs
Za nekaj vznemirjenja je zadnji teden poskrbel tudi prvi mož ameriške banke Goldman Sachs Lloyd Blankfein, ki je na Twitterju namignil, da bo banka svoj evropski sedež zaradi brexita iz Londona prestavila v Frankfurt. "Pravkar grem iz Frankfurta. Prijetno srečanje, krasno vreme, res sem užival. Lepo, saj bom več časa preživel tam," je zapisal Blankfein in dodal ključnik #Brexit. Foto: Reuters
Ker so vlagatelji v zadnjem tednu raje stavili na tvegane naložbe, je bilo manj zanimanja za zlato. Njegova cena je od ponedeljka do petka zdrsnila za 1,7 odstotka. Prav tako je padla cena ameriških obveznic, posledično pa se je donosnost desetletne obveznice povzpela na 2,38 odstotka. Foto: Reuters

Dodaj v

Polovica Američanov nima nič od borznih rekordov

Tržna kapitalizacija bitcoina presegla 100 milijard dolarjev
22. oktober 2017 ob 06:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Delnice na Wall Streetu so pridobivale še šesti teden zapored, kljub nenehnim rekordom pa naj bi bila nadaljnja rast delniških indeksov zelo verjetna, saj na trgu ni evforije, volatilnost je ekstremno nizka, obrestne mere prav tako.

Ameriški senat je s tesno republikansko večino potrdil besedilo proračunskega predloga, ki vsebuje tudi določila, s katerimi naj bi se izognili potencialni obstrukciji demokratov na poti do sprejema davčnih sprememb. Zdaj bo svoj predlog proračuna oblikoval predstavniški dom, nato pa naj bi razmeroma hitro sledilo njegovo sprejetje. Nekoliko dlje naj bi trajal postopek sprejemanja davčne reforme, ki jo Wall Street željno pričakuje že vse od Trumpove selitve v Belo hišo. Dow Jones je nov zgodovinski mejnik pomaknil na 23.328 točk, v zadnjem tednu mu je uspela dvoodstotna rast. V petek je General Electric, ki proizvaja izjemno široko paleto proizvodov, poročal o zelo slabih četrtletnih rezultatih, tako da so delnice sprva strmoglavile za šest odstotkov, vendar so do konca dneva nadomestile celoten padec.

Uničujoči orkani prizadeli dobičke zavarovalnic
Sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov bo v zadnjih dneh oktobra na vrhuncu. V naslednjem tednu bo bilance predstavilo 183 podjetij, vključenih v indeks S & P 500. Do zdaj je četrtletne dobičke objavilo 88 podjetij iz indeksa S & P, pri čemer jih je več kot 70 odstotkov z dobički preseglo pričakovanja. To je presenetljivo, saj so orkani Harvey, Irma in Maria prizadeli številna podjetja, predvsem zavarovalnice (četrtletni dobički naj bi se v povprečju znižali kar za 63 odstotkov), trgovce in tudi banke. Proizvajalec prestižnih motorjev Harley Davidson na primer ugotavlja, da se je zaradi vseh orkanov njegova prodaja znižala za 1,5 do 2,0 odstotka. Upoštevati je treba tudi posledice septembrskega potresa v Mehiki, ki je za številna ameriška podjetja glavni izvozni trg.

Bogati so še bogatejši
Spodbudni četrtletni poslovni rezultati ob ohlapni politiki centralnih bank (Fed obresti zvišuje zelo nežno, tako da so, zgodovinsko gledano, še vedno izjemno nizke) predstavljajo temelje za nadaljevanje bikovskega trenda. Ta v New Yorku traja že od leta 2009 (samo letos se je S&P povzpel za 15 odstotkov), pri čemer borzni rekordi osrečujejo predvsem bogatejši sloj prebivalstva. Le ena tretjina družin, ki spadajo med spodnjo polovico po višini zaslužka, ima v lasti delnice, na drugi strani pa je bilo lani skoraj 93 odstotkov prebivalcev z najvišjimi dohodki lastnikov delnic. Rekordi indeksa Dow Jones prav nič ne pomenijo kar polovici Američanov. Če ob tem več let stagnirajo še njihove plače, res nimajo razlogov, da bi delili veselje borznikov na Wall Streetu.

Dow Jones (ZDA)

23.328 točk

Nasdaq (ZDA)

6.629
DAX30 (Frankfurt)12.991
Nikkei (Tokio)21.457
10-letne am. obvezn.

donos: 2,38%

10-letne slov. obv.donos: 0,90
EUR/USD

1,1784

EUR/CHF

1,16

bitcoin

5.850 USD

nafta brent57,54 USD
zlato

1.280 USD

euribor (6-mesečni)-0,274 %

.

Tržna kapitalizacija bitcoina presegla 100 milijard
Razloge za dobro voljo pa imajo še naprej tisti, ki stavijo na rast kriptovalute bitcoin. Padla je tudi meja 6.000 dolarjev, s čimer se je tržna kapitalizacija bitcoina prvič povzpela nad 100 milijard dolarjev. Letos se je vrednost bitcoina povzpela za vrtoglavih 500 odstotkov, mnenja o tem pa so deljena. Nekateri menijo, da je to klasičen špekulativni balon, ki bo slej ko prej počil, drugi so prepričani, da je prostora za rast še dovolj. V anketi CNBC-ja (glasovalo je dobrih 23 tisoč spletnih uporabnikov) je skoraj polovica menila, da bo bitcoin presegel magično mejo 10 tisoč dolarjev. Podobno je v intervjuju menil tudi nekdanji upravljavec hedge skladov Michael Novogratz - da bo bitcoin v naslednjih šestih do desetih mesecih prebil mejo 10 tisoč dolarjev.

Evro glede na frank najvišje po šoku leta 2015
Vrednost evra je pod 1,18 dolarja, se je pa evro okrepil v primerjavi s švicarskim frankom in pri 1,163 franka za evro dosegel najvišjo raven po januarju 2015, ko je Švicarska centralna banka z odločitvijo, da ne bo več branila tečaja pri meji 1,20 franka za evro, šokirala zlasti tiste, ki imajo hipotekarna posojila v frankih. Cene nafte so se zadnji teden nekoliko zvišale. Iraške sile so prevzele nadzor nad naftnimi polji na območju Kirkuka in naftne vrtine naj bi danes spet obratovale s polno močjo. Iraški izvoz prek turškega pristanišča Ceyhan se je v zadnjih dneh s 600 tisoč sodov (159 litrov) znižal na 216 tisoč sodov dnevno, kar je povzročilo rast cen črnega zlata. Za sod brenta je treba plačati več kot 57 dolarjev. Naftni trg naj bi bil vedno bližje ravnovesju, kar kažejo tudi ameriške komercialne zaloge surove nafte, ki so se od marčevskega rekorda znižale že za 15 odstotkov, na 456,5 milijona sodov.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
mihaing
# 22.10.2017 ob 07:39
A bejž. Dobro pa, da imamo mi od naše borze ogromno. 90% ljudi sploh ne ve, da jo imamo.
Bivši uporabnik
# 22.10.2017 ob 08:57
90% Slovencev nima nic od gospodarske rasti Slovenije.
bistri08
# 22.10.2017 ob 07:49
Okorn vidi napol prazen kozarec.

Je pa presenetljivo, da ima kar 1/2 Američanov koristi od borze.
Koliko je Slovencev, pa smo talali certifikate vsem državljanom?
Bivši uporabnik
# 22.10.2017 ob 08:59
En lepo primer borznega pohlepa je Apple in cene njihovih telefonov. Z nekdanjih začetnih 300 dolarjev na 1000+. Kapo dol bedakom, ki dajo toliko denarja in Applovcem, da (zaenkrat) še znajo krotiti nenasiten apetit 'vlagateljev' po dobičkih.
Prismuknjen
# 22.10.2017 ob 07:51
Populističen naslov.
Bivši uporabnik
# 22.10.2017 ob 08:58
Če nebi šlo Nemciji tako dobro nasa gospodarska rast nebi bila tako visoka. Mi smo popolnoma odvisni od Nemčije.
grapar
# 22.10.2017 ob 08:48
Borza je že sama po sebi balon, in tudi delno napihnjen balon ima relativno kratko življenjsko dobo. Vsake toliko časa se zlomi, država pokrije, revež naje.... bogati pa ga serjejo naprej. Bitcoin? Že to, da smo Slovenci najbolj nori nanj govori samo zase. Tu si velja zapomniti kitajski pregovor "Mogoče, morda ne, bomo videli. "
Bivši uporabnik
# 22.10.2017 ob 08:55
Naši rockfellerji se javljajo. Borzni paradni konji. Zagovorniki prostega trga, pa to. Ko pa zaradi borze vse pocrka, je pa spet davkoplačevalska potica najbolj slastna. Kakšni hipokriti.
copcop
# 22.10.2017 ob 09:11
90% Slovencev nima nic od gospodarske rasti Slovenije

Ima zaposlitev. Brez gospodarske rasti ni novih delovnih mest.
izo
# 22.10.2017 ob 08:34
plače stagnirajo, javni dolg vse večji in je praktično že enak njihovemu rekordnemu iz konca 40tih, profitirajo pa le spet tist procent bogatašev. in tak sistem narekuje gospodarstvo eu, lol..
Knez_Kocelj
# 22.10.2017 ob 11:20
@dare326

"Če so dolgoročne napovedi o rasti gospodarstva pozitivne, bo šel tudi index gor, kar pomeni več dela, nižjo brezposelnost in morebiten ekstra dobiček delavcev."

Hayeka in klasično liberalno ekonomsko teorijo so pričeli kritizirati in izpodbijati tudi nobelovi nagrajenci kot so Joseph Stiglitz, Muhammad Yunus, Jeffrey Sachs ter progresivci kot so Naomi Klein in podobni...ker to kar si napisal preprosto ne drži. Svobodni trg ni nikoli pravično porazdelil bogastva. Vedno ga je kopičil na vrhu piramide. Za pravično porazdelitev bogastva mora biti zadolžena država, ki je v službi ljudstva (Demos). Ne pa država, ki je v službi oligarhije in elit.
the law1
# 22.10.2017 ob 11:16
@Knez_Kocelj

Zahod je izgubil svoj kompas in kar je najbolj zaskrbljujoče le ta nima več vrednot, ciljev in idealov. Predvsem pa novih idej kako priti do njih.

Zahod je izgubil kompas, ko se je je začel utapljati v greznici politične korektnosti. Dobili smo borce za vse možne bullshiterske pravice samo borcev z zdravo pametjo zmanjkuje.
Bivši uporabnik
# 22.10.2017 ob 09:18
100TKA... Hvala lepa, bom kar na svoji noki 930 ostal,, dokler bo delala. Za 500 evrov makina, o kateri lahko častilci napol obgriženega ajvareda samo sanjate. ;)
Huaweija pa kar ženi ali komu drugemu bližnjemu pokloni - iz naslova svojih 'bajnih' borznih dobičkov
grapar
# 22.10.2017 ob 08:54
@ramus

In kaj je vodilo konservativnega kreacionizma? Živeti po pripovedi plemena iz bronaste dobe?
Knez_Kocelj
# 22.10.2017 ob 23:38
@nikhrast

Brezdomcev imate čez lužo veliko za to, ker je vaš anglo-ameriški socialni sistem surov, nehuman in primitiven ter izvira še iz časov 19. stoletja v primerjavi z Norveško, Švico in Islandijo kjer poznajo najmodernejše socialne, zdravstvene in pokojninske mehanizme na planetu. Medtem, ko moraš v najbogatejši državi na svetu zastaviti hišo na hipoteko, da lahko izšolaš svoje lastne otroke ali pokriješ zdravstvene stroške navadne operacije žolčnih kamnov. Imamo te usluge v Evropi zastonj. Med tem ko v vaši državi "svobodnih ljudi" večina državljanov opravlja dve ali celo tri službe naenkrat in še vedno ne more pokriti vseh dolgov in hipotekarnih kreditov, ki jih je ustvaril zaradi šolanja svojih otrok ali zobozdravstvenih storitev. In ko banke zaradi tega mečejo na cesto celotne družine imamo mi v Evropi te storitve brezplačne.

Zakaj pa vaša država ustvarja armado revežev in sužnjev, pa vam je nekoč že razložil Jack Ma ustanovitelj enega največjih trgovskih velikanov na medmrežu imenovanem Alibaba. In ne ti reveži niso reveži ker so leni !

https://www.youtube.com/
watch?v=IgE87UHhC60
dare326
# 22.10.2017 ob 10:42
Delnice so špekulativno blago. Rast ali padec vrednosti delnic je odvisen od rezultatov dela in tudi od napovedi, če hočete špekulacij. Če so dolgoročne napovedi o rasti gospodarstva pozitivne, bo šel tudi index gor, kar pomeni več dela, nižjo brezposelnost in morebiten ekstra dobiček delavcev. Zato naslov zaudarja po antitrumpovstvu.
ronin SLO
# 22.10.2017 ob 09:46
Polovica Američanov pa ima, koliko pa Slovenci?
Robiland
# 22.10.2017 ob 09:19
Kako nima polovica americanov nic od borznikov?
Vsake 10 let placajo njihov zapitek!!!
the law1
# 22.10.2017 ob 11:19
Polovica Američanov nima nič od borznih rekordov

Kot prvo je naslov ultra populističen oz. kot bi napisal, da 99,999999% Slovencev nima nič od loterije.

No, kot zgleda pa polovica američanov ima nekaj od borznih rekordov.
MiStri57
# 22.10.2017 ob 09:32
Ker je predsednik od levih "osovraženi" Trump, se našim vrlim "poročevalcem" , takoj utrne misel o takšnem poročanju....češ, delnice, trg in borza raste in se dviguje, ampak itak nima nihče nič od tega....lepo je napisal @mihaing....pri nas itak za borzo ve samo desetina ljudi...tako kot drugje po svetu....vse, da se kompromitira Trumpa....uboga Slovenija.....
NoriGoban
# 22.10.2017 ob 09:14
Tudi polovica Slovencev nima nic od tega! Druga polovica pa se masti, ima nepremicnino in vozi ople in skode!
nocoment78
# 22.10.2017 ob 17:20
@nikhrast izobrazi mlade kolk ti v Slo obdavcijo kapitalski dobicek, denarja, ki ga vlozis v investicijski sklad...in kako kupna moc denarja pada...
grapar
# 22.10.2017 ob 09:57
@MiStri57

Trumpov vpliv na rast borznih indeksov in Bittarparij je tolikšen kot tvoj vpliv na trenutno vreme.
8 najbogatejših milijarderjev ima v lasti več premoženja kot polovica revnejšega dela prebivalstva naše "prelepe" zemlje. Je to Novo Normalno? Je to logično? Je to naravno? Je Trumpov efekt ali je to efekt brezmejne egoistične lakomnosti in virtualnega dojemanja stvarnosti?
Joze Koder
# 22.10.2017 ob 09:40
Če gre gospodarstvu in posledično borzi dobro imamo vsaj neposredno vsi nekaj od tega, manj je brezposelnosti, država lahko da kak bombonček, na daljši rok bi se tudi plače morale povečati.

Kdor pa želi imeti neposredno korist od rekordnih wrednosti delnic pa naj si danes odpre trgovalni račun in jutri bo lahko kupoval delnice Facebooka, Googla ali pa Appla. Ali pa že čez eno uro kriptovalute. Je pa tveganje, da izgubi ves svoj vložek.
QUENDI
# 22.10.2017 ob 09:31
.......polovica, ki nima ničesar bo naraščala dokler ne bo dosegla celotne populacije oz se bo skrčila tista polovica, ki kaj ima - 99% le teh mogoče ima za en obisk Disneylanda in so najcenejši vir finaciranja preostalega % oz premalo nagrajeni.....sledi.nov Vveliki pok......Trumpu se je menda premoženje zmanjšalo za 600 milijončkov.....v katero polovico bi ga uvrstili......
Ramus
# 22.10.2017 ob 08:32
"Bogati so še bogatejši"

To je osnovno vodilo socialnega darvinizma,... res super duper 21. stoletje,...
kingestone
# 24.10.2017 ob 09:34
in ja, vsi američani imajo od rekordnih borznih indexov, in to je zaposlitev!!
nikhrast
# 22.10.2017 ob 16:20
Zdaj pa povej kako prisiliti ves folk da investira v pokojninski sklad. Poglej mladino, živijo za danes, govoriš o pokojnini, pa te ignorirajo.

Zavedati se tudi treba da Amerika ima samo social security, Kanada pa državni pokojninski sklad ki pa prinaša samo okoli $10 tisoč letno, to pa ni zadost. No, še dva sklada v Kanadi, okoli 10 tisoč, za 65 let stare ki sploh niso delali ali pa nimajo nobenih dohodkov.

Skoraj vsak sindikat v Severni Ameriki pa ima svoj pokojninski sklad, to so multi-milijardske investicije, precej nas pa ima tudi svoj sklad, Amerika ima 401k, Kanada pa RRSP, tako stalno stiki s finančnim nasvetnikom. Pa te investicije so davčne olajšave, plačaš davek ko vzameš denar ven ko si v penzionu.

Ej, malo je treba poskrbeti za sebe.
ElTorro
# 22.10.2017 ob 11:10
Ter trdi, da je kapitalizem družbena norma po kateri se moramo vsi ravnati

Realna boljša alternativa v tem trenutku pa je.....?
kingestone
# 24.10.2017 ob 09:33
Medtem, ko moraš v najbogatejši državi na svetu zastaviti hišo na hipoteko, da lahko izšolaš svoje lastne otroke ali pokriješ zdravstvene stroške navadne operacije žolčnih kamnov. Imamo te usluge v Evropi zastonj.

aham. brezplačne. morda za neto prejemnike iz državnega proračuna, v katerega sem jaz VPLAČNIK!!
pa še to ni dovolj, še vedno je treba sam doplačat ali pa na koncu leta pufe bolnic poravnat z MOJIM denarjem in zadolževanjem.

smešni ste socialisti, ko menite da je vse zastonj. v resnici bi moralo biti VSE za plačat, od bolnice do lastnega varčevanja za penzijo.

samo tako bomo prenehali z miselnostjo da lahko država plače vse in vsakomur.
Leonid
# 22.10.2017 ob 16:14
Privatni dobički javna izguba,borza in pol:)
fair guy
# 22.10.2017 ob 14:24
Nehajte jamrati, pa vložite v kriptovalute, če hočete kaj zaslužiti v "easy". Moj predlog je pustite bitcoin, in vložite v altcoine, počakajte 6-8 mesecev in zaslužite x10 svojega vložka. Zahvalite se lahko kasneje.
Leonid
# 22.10.2017 ob 13:32
Kako da ne, sanje so še vedno dovoljene.
Partizany
# 22.10.2017 ob 11:53
go Bitcoin go :P
Knez_Kocelj
# 22.10.2017 ob 10:54
@grapar

Vse kar je abnormalno in patološko je postalo na zahodu družbena norma. "Reganomika" pa je v 80'tih letih tudi politično blagoslovila ta divji proces, ki se spominja na zadnje dneve rimskega imperija. Źivimo v gnilem dekadentnem času. Zahod je izgubil svoj kompas in kar je najbolj zaskrbljujoče le ta nima več vrednot, ciljev in idealov. Predvsem pa novih idej kako priti do njih. Temu je kriva tudi zahodna popularna kultura, ki promovira ter popularizira dekadenten način življenja, metrijalizem in pohlep. Ter trdi, da je kapitalizem družbena norma po kateri se moramo vsi ravnati. (https://www.youtube.com/
watch?t=653s&v=lyLUIXWnrC0
).

Zahod ne verjame več vase, zato se dogajajo čudne stvari kot so Donald Trump, Brexit, Putin, Erdogan, skrajna desnica in populizem. To pa straši in mori elite na zahodu.
rubin
# 22.10.2017 ob 10:27
Seveda da ne, srednji sloj se kvečjemu dezinvestira da ohranja življenjski slog, revni zadolzujejo, bogati pa kopičijo dalje in preko dediščin to pelje v vedno večjo koncentracijo.. Foto kdaj? Dokler bo 99% verjelo v ameriški sen oziroma pravljico in imelo še kaj za na krožnik..
gremyus
# 22.10.2017 ob 10:00
Ja dobro jutro tudi amerosom. Glavno da nabijajo svoj fox news, cnn in ostale zlagane burleske, ki poneumljajo ljudi do daske. Ne morem razumet da je tolk amerosov naivnih. Ne štekam, res. Pri teh zadevah sem pa očitno jaz neumen. Finančni balonček bo slej ko prej spet poču. Bitcoin za moje pojme je pa natego 21. stoletja. Tud pri nas čebljajo o ne vem kakšnih uspehih in dvigu rasti in ostala bučarija, folk pa čedalje bolj pred pragom revščine. A ni to paradoks, a ? Vi desničarji in levičarji ste vsi navadni hinavski voluharji. Narod pa to gleda ko teleta in se čudi kako nam gre slabo ?? Waw, IQ Slovenije na višku. Očitno se približujemo povprečju IQ-ja čez lužo. Ko dosežemo njihov nivo, bog nam pomagaj potem.
Knez_Kocelj
# 22.10.2017 ob 09:48
Zakaj več kot polovica ljudi v zahodni civilizaciji nima nič od astronomskih rasti na borzah ? Zato ker centralne banke v ZDA in po Evropi tiskajo papirnati denar s katerim vsakič našopajo privatni sektor (ko se ta zaradi pohlepa, špekulacij ali krize kapitalizma oz. borznega balona) vedno znova sesuje v prah. Takšen sistem je nevzdržen in se bo nekoč končal ali z državljansko vojno, revolucijo ali z totalitarno diktaturo (fašizem, nacizem, komunizem ali islamski terorizem) kot se je to dogajalo v preteklosti (in se še dogaja danes). Liberalne demokracije so bile in ostajajo inkubator vojn, nestabilnosti, kofliktov in radikalizma, ker so popolnoma servilne do divjega kapitalizma ter ravnodušne do brezposelnosti, revščine in bede v državi.
JozekVeseli
# 22.10.2017 ob 09:26
Ko se bo borza sesula, bodo itak spet drzavljani krili stroske, tako da tudi druga polovica nima nobene koristi.
Ramus
# 22.10.2017 ob 08:31
"Polovica Američanov nima nič od borznih rekordov"

Več je bogatašev, manj dobro nam bo šlo,... in kaj imate vi od tega, da je bila Slovenija evropski prvak v košarki?
nikhrast
# 23.10.2017 ob 16:50
Knez_..., ali sploh veš koliko sociale imata Amerika in Kanada???
Tu v Kanadi dobi vsak državljan zdravstveno karto brezplačno, otroški dodatki $170 mesečno za otroke do 7 let, pa $70 dolarjev mesečno od 7 do 17 let, čez $10 tisoč vsakemu starejšemu od 65 let tudi če ni nikoli delal, starejši dobijo tudi vso medicino brezplačno, odpuščeni delavci pa preko $400 na teden iz sklada za brezposelnost...
V Ameriki je pa v glavnem problem zdravstvo, drugače pa tudi precej sociale, podpora za brezposelnost tudi več kot $400 na teden, boni za hrano če nimaš mesečnih dohodkov vsaj $1250...
Da imamo pa več služb, ne moreš verjeti kako naivni so Evropejci, še vedno mislijo da vsak dela osem ur na dan in vleče mesečno plačo. Tu sploh ne vemo kaj je mesećna plača, na uro, letno, na pogodbo... Pa zakaj ne bi imel več služb, nekaj ur tu, nekaj ur tam. Tu so delavci največ plačani na uro, na koncu dneva moreš pisati koliko ur si delal. Ko računaš plače ni tako enostavno, vpisati moreš ure, pa postavko na uro, pa davke in prispevke, pa to je lahko za vsakega delavca malo drugače.
Šolnine so res drage, samo ne poznam študenta ki ne bi delal štiri mesece poleti, pa kaj bodo delali potem študenti, saj so od maja do konec avgusta prosti, tu so univerze in kolidži precej boljše urejene. Saj sem tudi jaz delal po tovarnah tiste štiri mesece, moja hčerka isto, pa to ni važno kako bogata je družina.
Seveda se bo pa folk vedno pritoževel, tudi zdajle se, gospodarska rast je 2%, brezposlenost je zelo nizka, inflacija tudi..., samo ne poznam pa Evropejca ki ne bi bil uspešen, Slovenci tudi, vsi so si zgradili bajte, precej jih ima tudi uspešne biznise.
nikhrast
# 22.10.2017 ob 18:20
nocomment,
pokojnine so slovenski problem, tu v Severni Ameriki pa nobeden ne bi razumel da pokojnine pridejo iz proračuna, to ni pokojnina, to je sociala. Kanada ima dva sklada za tiste po letu 65 starosti ki niso nikoli delali ali pa nimajo dohodkov, pa to je sociala. Brezdomcev pa še vedno zadost, nekaterim lahko daš milijone, pa bodo še vedno reveži.

V Sloveniji je pa tudi problem nizke plače, avto kompanije ne plačujejo po $30 na uro, zidarji, električarji ne dobijo vsaj $50 na uro, učitelji, policaji... pa ne vem če zaslužijo po $100 letno..., pa sindikati, ne vem če ima kateri sto-milijardski pokojninski sklad...
copcop
# 22.10.2017 ob 07:49
Polovica Američanov nima nič od borznih rekordov

Naj kupijo delnice in bodo imeli.
rubin
# 22.10.2017 ob 11:19
Malo domišljije, el toro.. Namig :progresivni davki na bogastvo in dediščine itd itd. Pa ukinitev gotovine v povezavi z prepovedjo vsakršnega zaslužka uradnih oseb izven plače.. Bo šlo?
realist65
# 22.10.2017 ob 08:57
To samo potrjuje tezo, da lahko ima v kapitalizmu "en" človek neomejeno vrednost .

Sicer pa so borze eno veliko napihovanje cen, da so reveži še večji reveži in obratno BOGATI ŠE BOLJ BOGATI.
100TKA
# 22.10.2017 ob 09:07
Maxbernie apple ma tud nov telefon za 400€, tako da ne rabiš dajat 1000 €. Ker se pa tako spoznaš na vse, ti pa priporočam Huaweijev telefon za 800 € kar je popolna cena za tebe.
sandiego1995
# 22.10.2017 ob 09:08
Polovica Američanov nima nič od borznih rekordov..

Tudi druga polovica kmalu ne bo imela nic, ce niso vmes prodali, ker sledi v kratkem kolaps in silovita korekcija po osmih letih nenehnega pumpanja tecajev.
Komaj cakam ta dan, ker takrat bodo mnogi ugotovili borzno prevaro in zaceli denar vlagati v kripto valute. Od tega, kar jim bo seveda se ostalo.
Kazalo