Frankfurtski delniški indeks DAX30 je bil ob 16. uri pri 8.322 točkah pol odstotka nad izhodiščem. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je bil ob 16. uri pri 8.322 točkah pol odstotka nad izhodiščem. Foto: Reuters
Vrednost evra je v torek dopoldne nihala okrog meje 1,30 dolarja. Foto: MMC RTV SLO

ercatorjeve delnice so prvič po desetih letih zdrsnile pod sto evrov. Vlagatelji so očitno prepričani, da bo tudi tokratni poskus prodaje našega največjega trgovca spodletel.

Konzorcij prodajalcev Mercatorja je prejel le dve zavezujoči ponudbi. Za nakup 53-odstotnega deleža se potegujeta hrvaški Agrokor, ki naj bi ponujal le 110 evrov za delnico (pol manj kot lani) in sklad id Europa Partners, ki v ponudbi predlaga dokapitalizacijo Mercatorja. Kaj je privlačnejše, je v oddaji Studio ob 17h na Radiu Slovenija razmišljal prvi mož Mercatorja Toni Balažič. "Ne morem se opredeliti. Pomembno je, da Mercator dobi lastnika, ki omogoča dolgoročno in finančno stabilno lastništvo. Želimo lastnika, ki ne bo dodatno izčrpaval podjetja, ampak bo po eni strani poskrbel za nadaljevanje racionalizacije, po drugi strani pa omogočal razvoj družbe."

Priporočamo (audio): Studio ob 17h - Mercator ponovno pred prodajo

Finančne krivulje: Turčija in njen vstop v EU


Lastniki verjetno ponudbe ne bodo sprejeli

Balažič je tudi pojasnil, kaj je trenutno največja težava 'najboljšega soseda': "Po obdobju hitre rasti se je Mercator premalo osredotočal na učinkovitost, zato zdaj ni dobičkonosnosti. Rast je bila financirana le s pomočjo dolga, zato je dolga za več kot milijardo." O tem, da Agrokor ponuja le 110 evrov, je v oddaji Studio ob 17h svoje mnenje povedal agrarni ekonomist Aleš Kuhar: "Ta ponudba je razmeroma neresna in takšna, da je verjetno lastniki ne bodo sprejeli, čeprav so pod pritiskom, da prestrukturirajo svoj dolg. Ampak kupec je pač ponudil takšno ceno, kot pričakuje, da jo bo prodajalec, ki je v likvidnostni stiski, sprejel."

Tečaji delnic na Lj. borzi (14. maj):

GORENJE

+1,06 %

4,30 EUR

ZAV. TRIGLAV
+0,05 %

19,01

KRKA

-1,55 %

49,03
TELEKOM

-1,70 %

104,00
PETROL

-1,83 %

215,00

NOVA KBM

-5,23 %

0,706

LUKA KOPER

-5,76 %

7,53

MERCATOR

-8,65 %

95,00



Izgube naj bi bilo za osem milijonov
Prav danes se je nadzorni svet Mercatorja seznanil s prodajo večinskega deleža, v javnost pa je prišla tudi informacija o slabem poslovanju podjetja. Skupina Mercator naj bi imela po poročanju Financ v prvem četrtletju okoli 660 milijonov evrov prihodkov in osem milijonov čiste izgube. Cena Mercatorjevih delnic, ki so bile poleti 2007 že nad 400 evri, je v torek prvič po 1. avgustu 2003 padla pod sto evrov. Tudi preostale delnice v prvi kotaciji Ljubljanske borze so se obrnile navzdol, tako da je indeks SBI TOP (613 točk) izgubil dva odstotka in pol. Telekom, ki je pred kratkim zaradi napovedane privatizacije dosegel triletni vrh, se je pocenil do 102,05 evra.

V sredo sveži podatki o resnosti evropske recesije
Na vodilnih evropskih delniških trgih začetek tedna ni prinesel novih rekordov, na katere so se vlagatelji že kar navadili. Frankfurt v torek dopoldne ni mogel prezreti neprepričljive vrednosti nemškega konjunkturnega indeksa Zew. Njegova vrednost se je maja minimalno dvignila (s 36,3 na 36,4 točke), analitiki so po strmem aprilskem padcu pričakovali višjo rast. Vseeno je indeks DAX30 po jutranjem minusu popoldne krenil navzgor. V sredo bodo objavljeni podatki o gospodarski rasti evrskega območja in posameznih držav v prvem četrtletju. Newyorški Dow Jones (15.091 točk) je v ponedeljek izgubil 0,18 odstotka, čeprav je ameriška prodaja na drobno aprila porasla za 0,1 odstotka. Ekonomisti so napovedovali 0,3-odstotni padec.