Končuje se letošnje tretje četrtletje, ki je bilo za borzne vlagatelje spodbudno. Indeks SBI TOP se je povzpel za skoraj 15 odstotkov, newyorški S & P 500 pa za več kot šest odstotkov. Foto: EPA
Končuje se letošnje tretje četrtletje, ki je bilo za borzne vlagatelje spodbudno. Indeks SBI TOP se je povzpel za skoraj 15 odstotkov, newyorški S & P 500 pa za več kot šest odstotkov. Foto: EPA
Drugi največji modni trgovec na svetu Hennes & Mauritz (H & M) je s poslovnimi rezultati tretjega četrtletja razočaral analitike, zato so se v četrtek delnice pocenile za skoraj šest odstotkov. Foto: EPA

Po nekaj optimističnih izjavah naših sogovornikov (Matej Tomažin, Ani Klemenčič) o lepših časih, ki čakajo slovenski kapitalski trg, tokrat predstavljamo nasprotno stran, mnenje analitika, ki ni želel biti imenovan: "Da bi vlagatelji delnice kupovali zaradi prevzemov, je res že neslana šala. Z našim sistemom referendumov in ustavnih presoj se ne bo zgodilo nič, tako kot se ni pri Mercatorju. Veliko hrupa za nič."

Kdo bo kupoval naše "okostnjake"?
Po tej teoriji rast torej ne bo trajalo dolgo, čeprav se zdi, da se je nebo nad Ljubljansko borzo precej zjasnilo, potem ko je država napovedala prodajo premoženje, predvsem Zavarovalnice Triglav, Telekoma in Petrola. "Če se bo vsaj en prevzem res zgodil, bo minilo vsaj še kakšno leto, prej je potreben skrbni pregled in glede na to, da bo naslednje leto gospodarski položaj še težji, ne vidim kupcev za naše okostnjake, sploh pa ne s premijami na borzne cene. Edini vzrok, da bi kupil kakšno delnico na LJSE, bi bila napovedana boljša dividenda."

Tečaji delnic na Lj. borzi (28. september):

ZAV. TRIGLAV

+6,59 %

14,39 EUR

GORENJE

+5,50 %

4,588

PETROL

+4,85 %

216,00

LUKA KOPER

+4,32 %

8,45

NOVA KBM

+0,84 %

1,20

MERCATOR

+0,58 %

111,90

KRKA

+0,10 %

49,80

TELEKOM

-3,15 %

76,51


Desetodstotna tedenska rasti SBI-ja
Kakor koli, ta teden je spet spominjal na zlate čase, ki so se končali leta 2007. Indeks SBI TOP se je v petek dopoldne po skoraj triodstotni rasti povsem približal meji 600 točk, tako da je v tem tednu poskočil za več kot deset odstotkov. Petkovo trgovanje je končal pri 591 točkah (+1,58 odstotka) Glavno vlogo so imeli Triglavove delnice, s katerimi so trgovali do 14,90 evra, kar pomeni desetodstotno rast. Cena Petrola se je dvignila do 220 evrov, medtem ko je Krka dosegla 50 evrov. V prvi kotaciji so se pocenile le Telekomove delnice, ki so v prejšnjih dneh silovito pridobivale.

Po petih dneh Wall Street spet navzgor
Newyorški delniški indeks S & P 500 je v četrtek le prekinil petdnevni negativni niz in pridobil odstotek vrednosti, potem ko je Kitajska napovedala nove spodbujevalne ukrepe, Španija pa predstavila varčevalno naravnani proračun za leto 2013. Najvišja je bila rast tehnološkega sektorja. Applove delnice so po nekaj slabših dneh pridobile 2,4 odstotka, Intelove 1,9 odstotka. Po zaprtju borznih trgov je proizvajalec telefonov BlackBerry, podjetje RIM, poročalo o četrtletnih poslovnih rezultatih. Ker je bila izguba manjša od pričakovanj, so se delnice v zunajborznem trgovanju podražile za 15 odstotkov.

Evro "napada" mejo 1,30 dolarja
Sveža ocena ameriške gospodarske rasti pravi, da je v drugem četrtletju BDP porasel le za 1,3 odstotka, in ne za 1,7 odstotka, kot je bila prejšnja ocena. Največje evropske borze so v petek dopoldne pridobivale, čeprav je agencija Fitch znižala napoved kitajske (z 8,0 na 7,8 odstotka) in indijske (s 6,5 na 6,0 odstotka) gospodarske rasti. Frankfurtski DAX30 (7.323 točk) je bil ob 11.30 za pol odstotka "nad gladino". Evro se je na napovedi španske vlade, da se bo proračunski primanjkljaj leta 2013 znižal na 4,5 odstotka, odzval pozitivno in se povzpel nad 1,295 dolarja, potem ko je včeraj zdrsnil na 1,2827 dolarja.