Borzni komentar
Newyorški delniški indeks Dow Jones se je zadnji teden znižal za dva odstotka, frankfurtski DAX30 pa za 3,3 odstotka, pri čemer so največje izgube vpisale delnice avtomobilskih podjetij, saj Donald Trump grozi z uvedbo 20-odstotnega davka. Foto: Reuters
Donald Trump je pred dnevi spet obtožil kartel Opec, da je kriv za visoke cene nafte, Opec pa odgovarja, da je to Trumpovo "maslo", saj je odstopil od iranskega jedrskega sporazuma in uvedel sankcije proti Venezueli, kjer je proizvodnja strmo padla. Kakor koli, Opec se je odločil, da proizvodne kvote zviša za okrog 600 tisoč sodov dnevno Ker so trgovci pričakovali večje zvišanje proizvodnih kvot, so se v petek cene nafte občutno zvišale. Foto: Reuters
Amazonove delnice so v četrtek padle za več kot odstotek, saj je vrhovno sodišče ZDA odločilo, da lahko zvezne države spletnim trgovcem pobirajo davek na prodajo. Foto: Reuters
Cena bitcoina je padla pod 6.000 dolarjev. Največje izgube (skoraj desetodstotne) je ta kriptovaluta utrpela v petek, potem ko so japonski regulatorji trga več kriptomenjalnic pozvali, naj sprejmejo dodatne ukrepe za preprečevanje pranja denarja. Foto: Reuters

Dodaj v

Šok, ki bi lahko povzročil recesijo

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
24. junij 2018 ob 06:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Ocene, kaj bi lahko prinesla trgovinska vojna, ki vedno bolj grozi svetu, so precej črnoglede in vključujejo tudi resno recesijo.

Evropska unija je ta teden uvedla carine na določene ameriške izdelke, Donald Trump pa že žuga z novimi carinami, tokrat na avtomobile, potem ko je že prej uvedel carine na jeklo in aluminij. Ker je v to "igro" vključena tudi Kitajska, se zdi, da svet drvi v trgovinsko vojno. Ekonomisti so zaskrbljeni, bojijo se višje inflacije in omenjajo tudi novo krizo. "Naši izračuni kažejo, da bo trgovinska vojna prinesla občutno znižanje gospodarske rasti. Padec zaupanja in prekinitev dobavne verige bi lahko povzročila šok in v skrajnem primeru tudi recesijo. Verjamemo, da je verjetnost za popolno trgovinsko vojno majhna, vendar ta verjetnost narašča in trenutno pomeni največjo negotovost v naših napovedih, dobra novica pa je, da smo trenutno še veliko korakov oddaljeni od popolne svetovne trgovinske vojne," so zapisali analitiki pri Bank of America Merrill Lynch.

Kakšne ukrepe lahko še sprejme Kitajska?
Po izračunih omenjene banke naj bi trgovinska vojna prvo leto ameriški BDP znižala za 0,3–0,4 odstotne točke, drugo leto pa 0,5–0,6 odstotne točke. V tem primeru v ZDA recesije ne bi bilo, saj Fed za letos napoveduje 2,8-odstotno gospodarsko rast, za naslednje leto pa 2,4-odstotno. Je pa v Evropi čutiti pesimizem: münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je napoved letošnje nemške rasti znižal z 2,6 na 1,8 odstotka. Tudi Svetovna banka je opozorila na posledice uvajanja carin. Ocenjuje, da bi se lahko obseg svetovne trgovine znižal za devet odstotkov, kar je primerljivo s krizo 2008–2009. V luči Trumpovih enostranskih potez se je treba tudi vprašati, kakšne protiukrepe lahko še uvede Kitajska, ki jo carine zaradi njene izvozne naravnanosti še posebej prizadenejo. Lahko bi devalvirala svojo valuto ali pa začela razprodajati ameriške obveznice, ki jih ima za 1,18 bilijona dolarjev (pa čeprav borzni guru Jim Cramer pravi, da bi to imelo celo pozitivne učinke na ameriški finančni trg).

Dobički naj bi imeli omejen vpliv na rast delnic
Vsa ta negotovost se je zadnji teden zrcalila tudi na Wall Streetu. Indeks Dow Jones je izgubil 500 točk oziroma dva odstotka. V četrtek je ta elitni delniški indeks, ki je od rekordne vrednosti zdaj oddaljen skoraj osem odstotkov, zdrsnil že osmi dan zapored, kar se ni zgodilo od lanskega marca. V petek je imel Dow vendarle pozitiven predznak. Da so imele ameriške korporacije v prvem četrtletju izjemne dobičke, ne igra več velike vloge. Pri banki Goldman Sachs napoveduje, da bodo imeli dobički tudi v prihodnje omejen vpliv na rast delnic. Napovedujejo, da bodo imela podjetja, katerih delnice kotirajo na Wall Streetu, v povprečju 159 dolarjev dobička na delnico, kar je 19-odstotna rast v primerjavi z letom 2017. A pri Goldmanu pravijo, da to ne bo povzročilo tudi podobne rasti delnic, saj obstaja kar nekaj ovir, v prvi vrsti zaostrovanje denarne politike, saj naj bi Fed letos še dvakrat zvišal obresti.

Dow Jones (ZDA)

24.580 točk

Nasdaq (ZDA)

7.746
DAX30 (Frankfurt)12.579
Nikkei (Tokio)22.516
10-letne am. obvezn.

donos: 2,90 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,06 %
EUR/USD

1,1655

EUR/CHF

1,1514

bitcoin

5.900 USD

nafta brent75,06 USD
zlato1.269 USD

.

General Electric zapušča elito
V torek se bo od elitne trideseterice delnic, ki sestavljajo indeks Dow Jones, poslovil General Electric, zamenjala ga bo veriga drogerij Walgreens Boots Alliance. S tem odhaja še zadnje podjetje, ki je bilo v sestavi indeksa že ob njegovi ustanovitvi leta 1896. S tržno kapitalizacijo 112 milijard dolarjev GE ni najmanj vredno podjetje v indeksu Dow Jones, saj je pet podjetij manjših, 40 odstotkov nižjo tržno kapitalizacijo ima tudi Walgreens Boots Alliance. Toda to ne igra vloge, saj bi bili sicer v indeksu tudi Amazon, Google ali Facebook. Pomembno vlogo igra cena delnice, ki je pri General Electricu zdaj le 13 dolarjev, s tem pa ima delnica vsega 0,4-odstotno utež v tem indeksu, ki ne upošteva tehtane aritmetične sredine, ampak absolutno ceno delnice. Največjo utež (desetodstotno) ima zato Boeing, saj je tečaj delnice skoraj 340 dolarjev. Apple se je lahko v indeks Dow Jones vključil šele po cepitvi delnice, ko je bila posledično cena optično nižjo.

Opec skromno zvišal proizvodnjo
Od preostalih naložbenih razredov je bila zadnji teden v ospredju nafta. Članice kartela Opec so se na zasedanju na Dunaju dogovorile o dvigu proizvodnje nafte za 600 tisoč 159-litrskih sodov dnevno. Zvišanje proizvodnje je v sodelovanju z Rusijo predlagala Savdska Arabija. Odločitev je bila sprejeta "v skupnem interesu držav proizvajalk" in z namenom "učinkovite, gospodarne in varne dobave strankam", je v izjavi zapisal Opec, ki bo torej dodatno proizvedel približno 600 tisoč sodov nafte dnevno, okoli 300 tisoč sodov pa naj bi dodale druge države, vključene v dogovor, kot so Rusija, Brazilija, Mehika in Malezija. Globalna proizvodnja nafte trenutno dosega okoli 98 milijonov sodov dnevno, tako da bo Opecova odločitev pomenila, da se bo svetovna ponudba zvišala za skoraj odstotek. Ker so trgovci pričakovali višje zvišanje proizvodnje, so cene nafte v petek poskočile tako močno, kot niso že od novembra 2016. V nekem trenutku je bila rast petodstotna. Sod brenta je teden končal pri dobrih 75 dolarjih.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
JBT
# 24.06.2018 ob 07:14
Kako se Američani igrajo s celim svetom. A jim bo EU enkrat za vselej rekla dovolj?
galoper
# 24.06.2018 ob 08:24
Spet bodo množice plačale za peščico špekulantov, ki ustvarjajo krize.
bilzerian
# 24.06.2018 ob 07:49
nekateri bodo še naprej trdili, da je Trump najboljše, kar se je lahko zgodilo svetu in ZDA.
severnik
# 24.06.2018 ob 08:20
Nekdo točno ve kaj dela....želi si spet malo nihanja, da bo zaslužil.
pepieinschlag
# 24.06.2018 ob 07:38
A jim bo EU enkrat za vselej rekla dovolj?

Zgodovina kaže, da nikoli. Vedno se najde nekdo, ki je »bolj enak med enakimi«, ki »misli« drugače, ki ima svoje lastne (običajno prikrite) interese, ki je bolj pameten od ostalih.
Lepše rečeno. (Drugače pa se je takim včasih reklo petokolonaši, Kvizlingi itd).
Kaj jih je vodilo (denar, ideologija ali kaj drugega) niti ni tako pomembno.

In zaradi tega je težko sprejemati odločitve, kjer je potrebno soglasje vseh sodelujočih. Tako žal deluje demokracija.
In tako žal deluje tudi EU.
rared
# 24.06.2018 ob 07:33
Jim Cramer, borzni guru... lol. Najbrž je to tisti Jim, ki je dan pred propadom Bear Sternsa dejal, da je njimi vse ok in bi bila nemumnost prodajati njihove delnice? Možakar je še pol leta po začetku recesije govoril, da svet ni v recesiji (podobno kot naši vrli analitiki). Včasih je veljalo, da naredi ravno obratno kar on svetuje pa boš profitiral.
https://www.youtube.com/watch?v=1QEKdsEf
LY0
heristalski166
# 24.06.2018 ob 08:35
kok so z bitcoinom eni zaslužili, kok jih je še več izpadlo bebavih ko so jemali kredite za kupovanje bitcoina ko je bil 20 tisoč
21.12.2012
# 24.06.2018 ob 08:33
tako ja, služi se v krizah, z nihanji, ne s konstanto, predvidljivostjo
wisan
# 24.06.2018 ob 08:55
REsnica - se strinjam ! Demokratični sistem kot ga imamo je za mene le legalizacija kriminala. Volitve so "alibi-zacija" kriminala.
zapravico
# 24.06.2018 ob 07:32
Oranžni bi rad rešil ameriko pred propadom,ampak s takimi ukrepi si koplje še večjo jamo,a ne Melanija?
Ivo Lola
# 24.06.2018 ob 10:08
Ker Mesec je povedal nekaj povsem drugega. On je rekel, da je izvoz ahilova peta.

Ko nekaj iztrgaš iz konteksta, dobiš nekaj, česar ni rekel. Mesec je rekel, da je slovenski izvoz Ahilova peta zato, ker je preveč vezan na eno samo državo (Nemčijo). Če se tu kaj zalomi, ne bi od slovenskega izvoza ostalo tako rekoč nič.

Ampak vi desni boste še naprej uporabljali iztrgani kontekst.
K_ris
# 24.06.2018 ob 08:58
Zanimivo, da zdaj že nekaj tednov ali mesecev pod gospodarskimi članki ne prevladujejo komentarji o kriptovalutah. Le kaj se je spremenilo?
alcatraz
# 24.06.2018 ob 10:05
Vaš desni idol Trump je začel trgovinsko vojno, zaradi vašega desnega idola Trumpa bo na slabšem tudi Slovenija. Kaj je tu kriv Mesec???

tole bo preveč za procesor.
KLIPAN
# 24.06.2018 ob 09:38
@mangrooooo
"Skupni imenovalec vseh komentarjev je....Mesečev Luka for president.
In vrnitev v cas Lenina, Stalina, Tita, Golega otoka, Kocevskih jam....
Toliko neumnosti, kot jih na tej strani lahko clovek prebere, je zagotovo epski dosezek."

Ko nam simpatizerji Guantanama, zidu na Mehiki, rezilnih ograj, taborišč v katerih ločujejo otroke in starše, vojn v katerih je v zadnjem desetletju umrlo več kot milijon ljudi......začnejo govoriti o Mescu in nekih dogodkih izpred več kot 70 let, sami pa ne vidijo kaj se dogaja tukaj in zdaj pred njihovimi očmi, je pa res tragikomično.
Vaš desni idol Trump je začel trgovinsko vojno, zaradi vašega desnega idola Trumpa bo na slabšem tudi Slovenija. Kaj je tu kriv Mesec???
Hvala za odgovor.
Debely
# 24.06.2018 ob 09:16
Človeška naivnost je brezmejna. A ste slepi, da se svetovna elita igra z vami.
Labod
# 24.06.2018 ob 08:47
Slej ko prej se bo zacela inflacija in v povezavi z njo recesija, ki bo resetirala svetovno ekonomijo. S tem tempom rasti bi nam na tem planetu zacelo kriticno primanjkovati surovin ze cez nekaj let. Takrat ponudba ne bo dohajala vec povprasevanja. Dolocene panoge se ze soocajo s tem problemom. Inflacijo v zadnjih 20 letih obvladujemo z hiperprodukcijo. Dajemo financne stimulacije in subvencije za panoge, ki potrebujejo pospesek v tehnoloskem razvoju. Enako pocne sedaj Kitajska in Rusija. Dobavitelji surovin pa ze komaj sledijo povprasevanju in cene bodo sle v nebo. Seveda nihce ne bo ocarinil surovin, ker brez njih ne mores proizvesti nic. Pametna drzava zato mora iskati strateske vezi z drzavami bogatimi s surovinami. In tukaj je Rusija za nas kljucnega pomena.
REsnica
# 24.06.2018 ob 08:45
Saj bi rad videl hud zlom gospodarstva ki je hrbtenica kapitalistični demokraciji. V zgodovini so taki zlomi in pretresi prinesli boljši druzbeni sistem. Odkar pa imamo moderno kapitalistično drmokracijo, ki se prodaja za ultimativni sistem, pa napredek v korist množic ni več možen. Zaščiten je z našim denarjem pred nami samimi z mocjo prava, represivnih organov in privatizirane politike.

Dokler se boste udeleževali volitev in s tem dajali sistemu legitimnost ( legalnost si itak piše sam) ne bo luči na koncu tunela. Kapital je več vreden in močnejši od državljanov, ki verjamejo da so lastniki držav in da politiki, ki živijo na njihov račun delajo v dobro volilcev in državljanov.

Danes so stranke privatizirane tako kot imajo nekoč "naše" države v demokraciji svoje lastnike.

Zlomi se, pohlep, zlomi se moderna kapitalistična demokracija! Zlomi se na hrbtih malih ljudi- tako bodo njihovi hrbti vsaj nekaj naredili za boljši jutri!.

Je pa res, da trump namerno dela škodo in ustvarja krizo, ker bo med tistimi ki bodo tudi iz te krize za svoje osebne interese in žep iztržili največ.
Mimobeznik
# 24.06.2018 ob 09:28
Bitcoin pod glavnim support levelom 6000 bi si lahko zaslužil svoj evforičen članek.
K_ris
# 24.06.2018 ob 09:01
@Seba Goričan

Izvoz je rak rana našega društva...sampovempress

Če ti tako praviš...

Ker Mesec je povedal nekaj povsem drugega. On je rekel, da je izvoz ahilova peta. Kaj to pomeni, pa pogooglaj, če že šole nisi jemal dovolj resno, da bi poznal zgodbo o Ahilu.
umilave1
# 24.06.2018 ob 08:39
Eh ja, novo krizo, ki bo bogato elito spet naredila še bogatejšo, večinski raji nižjega in srednjega sloja se bo pa spet pridigalo kako je treba deliti posledice krize, varčevati, nižati plače in druge prejemke. Kot kmetje na šahovnici......vseeno ostajam optimist, če rast v DE pade iz 2,6 na 1,8%, smo mi lahko še vednjo nekje na 4%, pač odvisno kolikšen delež SLO izvoza posredno preko EU trgov ali neposredno gravitira v ZDA.

Če pa res pride do krize, pa glede bank samo copy/paste ukrepe iz Islandije pa bo. Ker je 80% našega gospodarstva izvoz, bo sploh težko kaj dosti ukrepati.
matz
# 24.06.2018 ob 10:42
Zdej bo pa Meseceva ahilova peta res prišla na plano, kaj bodo pa potem, spet se bodo zgovarjali, da so vse levičarji krivi. Kot pa vidimo je desnica nespospobna. V večini sveta spet vlada desnica, ki bo spet povzročile novo krizo, sej enako je bilo pred 2008.
alcatraz
# 24.06.2018 ob 10:04
zdaj pa nehajte že enkrat strašit.
če bo kaj crknilo, bo crknila globalizacija, špekuliranje in pobiranje tujega imetja.
Dokler se pa to ne bo zgodilo, bomo kar naprej živeli v strahu naslednje klinčeve recesije.
Tisti ki se je v življenju česa naučil, bo vedno preživel!
discoversci
# 24.06.2018 ob 10:26
Če rečem sarkastično: nam bodo pa kriptovalute pomagale iz krize. Torej pač še ena kapitalistična nebuloza, pri kateri ni popolnoma nobene dodane vrednosti. Finančno gospodarstvo ni rešilo še nobene države. Kvečjemu pokopala. Pri teh trgovinskih vojnah, se kaže, kako RES so vredni tisti oprijemljivi rezultati dela. Fizika: npr. jeklo. Ne vem, ampak včasih v socializmu je bilo delo nekaj vredno, pa poznalo se je, da je kaj narejenega in proizvedenega, danes se zna pa samo s traparijami ukvarjat v našem skropucalu od države. Konkurenčni že zdaleč nismo več. Pokupili ali pa pozaprli so nam 90% fabrik, zdaj se pa samo gledamo ko teleta in kupčkamo s kriptovalutami. Sankcioniran jasno ni bil nihče. Država se je odprla in hkrati zafurala vse skup zaradi mačehovstva. Bolj neodgovorno se ni mogla obnašati, res. Kapo dol. Vrli osamosvojitelji, ja. Navadne barabe. Vprašajte Nemce koliko svojih fabrik so prodali ? No, vprašajte jih... Glavno da mi nabijamo kriptovalutne traparije, pa bomo rešili cel svet. Slovenčki, delat bo treba. Včasih so rekli "brez dela ni jela". Danes to še bolj drži, kot včasih. Trgovinske vojne so ble že dlje časa na tapeti oz. je tlelo že dlje časa, sedaj so samo malo bolj "odkrite", to je vse.
seba goričan
# 24.06.2018 ob 08:44
Izvoz je rak rana našega društva...sampovempress
KLIPAN
# 24.06.2018 ob 08:34
@Pueblo Libre
"Nekateri bodo se vedno kazali s prstom na druge in pametovali sami naredili pa nič nikoli nikdar v življenju..."

Točno.
Za naslednjo krizo bo kriv Trump in njegovi ukrepi, za njegove fane pa bodo za krizo krivi levičarji, javni sektor itd.
REsnica
# 24.06.2018 ob 09:03
Tudi v srednjem veku je manjšina podpirala lastnike in cerkev pa so fevdalizem le odnesli na smetišče zgodovine tudi s kosami.

Trump in EU voditelji pa so moderni demokraciji nedotakljivi tako kot so njihove odločitve za vojne.

Ta sistem je nemogoče zrušit na volitvah ali z orožjem, denarjem... Vzemimo mu legitimnost tako, da se ne udelujmo več volitev, ki mu dajejo legitimnost.
Dokler se bomo udeleževali volitev ne obstaja niti teoretična možnost, da bi dobili boljši sistem. Tudi v srednjem veku so se morali ljudje upreti, da so se stvari začele izboljševat.

Demokracija kapitalizma je zrela da jo zamenja boljši sistem.
Gapa
# 25.06.2018 ob 06:53
Saj skoraj nima smisla govorit o kriptokojnih.
Slej ko prej bodo kriptoPOkojni.

Dober plac je ta naša Slovenija: kar se tukaj "prime" med narodom, je zagotovo še en nateg.

To je definicija za "Zakon Kralja Matjaža".

Škoda je kot vedno, posebej v teh krajih, večplastna in trajna oz. vsaj dolgotrajajoča.
fiston
# 24.06.2018 ob 12:58
@dobersvet fiston

Dobra, sam sej veš da nič ni zastonj.. Na ničlo ne morejo :)


Ne vem zakaj ne bi mogli, saj delnice gredo tudi na ničlo. V končni fazi je že toliko teh kriptovalut, pa vedno več jih je, tako da ni nujno, da bi bitcoin moral obstajati.
Recimo če prevlada kaka druga kriptovaluta, potem bitcoin sploh ne bi bil več potreben. No recimo za plačevanje bi bila najboljša kaka stabilna valuta, ne taka ki tako niha. Če bi se taka pojavila, potem bi vsi trgovci raje jemali njo. Vsaj zdaj ko bitcoin pada. Vzemeš bitcoin pa preden ga pretopiš v fiat že 5% izgine. :)
Druge vrednosti pa bitcoin nima. Koliko pa misliš, da je dejansko vreden ?
Nejansko je vreden točno nič. Drugače je pa lahko vreden 1 cent ali pa 1 milijon. No na začetku je bilo treba za pico dati 2500 bitcoinov, potem pa kaj vem koliko bitcoina 0,0000....
Po kakšni logiki je bitcoin toliko več vreden ? Kot pravim lahko je tudi 1 milijon, pica je že vedno recimo 20 dolarjev, če odmislim inflacijo, zdaj a je to 2500 bitcoinov ali pa 0,0000001 bitcoina je brezpredmetno, ker ti plačaš 20 dolarjev.
Zdaj pa če lahko poveš koliko je bitcoin vreden..., si pa genij.
discoversci
# 24.06.2018 ob 12:54
In o krizi meni pametuje Merrill Lynch... A se hecajo/te ?? Ravno oni in njim podobni so vir vsega zla financ. Če oni rečejo, zdaj bo kriza, potem "kriza" je, ne glede na vse ostalo okoli njih. Kakor jim paše, tako prdnejo.
alcatraz
# 24.06.2018 ob 10:43
Ko nekaj iztrgaš iz konteksta, dobiš nekaj, česar ni rekel. Mesec je rekel, da je slovenski izvoz Ahilova peta zato, ker je preveč vezan na eno samo državo (Nemčijo). Če se tu kaj zalomi, ne bi od slovenskega izvoza ostalo tako rekoč nič.

Ampak vi desni boste še naprej uporabljali iztrgani kontekst.


preveč za procesor.
KLIPAN
# 24.06.2018 ob 09:16
@BAD
"bojo naš izvoz že porihtali, da ga ne bo, ker to je po varianti tovarišev Ahilova peta našega gospodarstva."

No, kot lahko vidiš, za to, da izvoza ne bo oz. bo manjši, ne bodo poskrbeli tovariši, pač pa desničar Trump in njegovi ukrepi.
wax
# 24.06.2018 ob 08:53
Zakaj namsto Iraka, Kuvajta, Libije, ipd. ne piše ZDA?
REsnica
# 24.06.2018 ob 08:49
Vprašajmo se, koliko moči odločanja ima evropski ali ameriški volilec v primeru prave ali trgovinske vojne in koliko ko gre za interes kapitala.

Demokracija pač. Le podpirajte jo s svojo udeležbo na volitvah. Največ kar ta sistem dovoli državljanom je, da lahko odločajo o imenih izvoljenih politikov. Očitno vas je večina s tem zadovoljna. Nas pa je vedno več takih ki se z razlogom ne udeležujemo volitev in ne podpiramo sistema.
fiston
# 24.06.2018 ob 16:30
Te kriptovalute so res največji nateg vseh časov.
Na katero foro pa ti bitkojnarji nategujejo narod ? Na lumpe banksterje ki kradejo, samo pa delajo isto samo v še bolj drastični obliki.

1) Kaj bi rekli za banksterje, ko bi recimo rabil dolarje, pa bi prišel na banko pa bi rekli nimamo, če hočeš lahko dobiš dolar za 5 evrov ? Natanko to delajo bitkojnarji, ko držijo one bitcoine in potem jih ni in bi jih moral preplačat.
2) Kako te nove firme zbirajo denar ? Na lepe oči, tako kot Bine Kordež samo v še bolj drastični obliki. Bine je moral podpisat za kredit, pa še nekaj svojega zastavit, ti ki izdajo bitcoine za projekt, samo neki white paper dajo na internet in nič drugega.

In potem tako zgražanje nad banksterji, sami pa delajo isto, samo v daleč bolj drastični obliki.

Bo ta bitkojn hit in v glavnem vsi ti projekti, ki so se financirali preko ICO še veliko presenečenje za te, ki tako razmišljajo, ker ko pogledaš bilance tega zbranega denarja ni nikjer, ni prišel na firmo, končal je po privat žepih.
No in ker jim je davkarija naredila še veliko uslugo za povrh, ko je kriptovalute uvrstila med blago, potem prodajajo one bitcoine, ki jih niso prodali na ICO in imajo prihodek od prodaje blaga in storitev in lahko brez problema ustvarijo dobiček po želji. Kdo bi si mislil, da jim celo davčna pomaga bilance ponarejat.
SonceSije
# 24.06.2018 ob 12:22
@REsnica & @wisan

Če ne greste volit s tem nimate nobenega vpliva. Če že, potem se zberite vi, ki ne greste volit, ki vas je 800.000 in postavite take temlje, ki se vam zdijo ustrezni. Na kakšen način boste to dosegli je vaša izbira, ampak očitno vas je polovica takih, kar je več kot dovolj.

Če želite na miroljuben način spremeniti sistem, skupaj ustanovite novo stranko in z njo spremenite sistem na volitvah. Z 800.000 glasovi, bi bila to daleč najmočnejša stranka.

Neudeležba na volitvah pa je daleč najslabša možna izbira od vseh, saj ZAKON o volitvah v državni zbor NE DOLOČA MINIMALNE UDELEŽBE, tako da lahko gredo volit samo tisti, ki želijo in bodo volitve še vedno legitimne, ker ustava tudi ne določa, da če bi šlo samo 5% ljudi volit, da bi bile potem volitve nelegitimne. Tega v NAŠI USTAVI NI, lahko da je v kakšni drugi državi, v naši tega ni!
fiston
# 24.06.2018 ob 12:05
@dobersvet Mene ne motijo nizke cene kriptovalut, že 6 mesecev zapored imam priložnost kupovati poceni, ko se trend obrne bom imel večji portfolio kot sicer.

Zakaj ne počakaš da pridejo na ničlo in jih začnejo zastonj deliti ? :)
fiston
# 24.06.2018 ob 12:02
@klipan Amerika ima 2,8 % gospodarsko rast, Slovenija 5%.
Za desne je Trump genij, ameriški kapitalizem pa zakon.
Cerar pa je nesposobni levičar, Slovenija pa socialistična luknja.
Naši desni bi Trumpa takoj izvolili, Cerarja seveda ne.
Mi lahko kdo razloži, lepo prosim?


Lahko, če ne razumeš. Njim ni toliko padlo, se pravi, tudi ne bo zraslo. No ko prideš na neki nivo, potem je rast težja.
Eto na konkretnem primeru. Če si na socialni, pa se potem zaposliš ti plača zrase brez problema recimo za 100%, če si na povprečni plači pa dvomim, da ti bo kar tako zrasla za 100%.
Ali pa recimo, če skočiš v daljino 1 meter ni neki problem izboljšat za 200%, če skočiš 8 metrov lahko samo sanjaš 20%, ne šele 200%.
heristalski166
# 24.06.2018 ob 08:34
ja v krizah se da najbolj zaslužit s špekulacijami in borznimi mahinacijami, takrat se stvari najbolj gibljejo, toneta pa še vedno zelo deutsche bank in bitcoin, za vsakega posebej, za oba skupej se pa govori da sta lahko vzvod velike krize
dobersvet
# 25.06.2018 ob 12:15
Nekajkrat sem že trgoval ta vzorec, ki je trenutno na grafih(tedenski graf) pri nekaterih kriptovalutah. Dvojno dno v obliki črke W.. Če je vzorec pravilen, bodo te kriptovalute na svojem ATH - all time high v 30-60 dneh.
madli
# 25.06.2018 ob 10:56
@Gapa

Seveda imaš veliko projektov, ki uporabijo blockhain tehnologijo samo in izključno za enostavno zbiranje denarja. Ampak to še ne pomeni, da ne obstajajo resna podjetja in projekti na tem področju. Potenciala je veliko.

Vem pa, da to kodirajo idioti, ki mislijo, da so bogovi (v velikem deležu).

Uf, dobro, veliko je amaterjev v tem prostoru, ki samo naredijo ERC-20 žeton (ki je zgrajen na Ethereum platformi), brez neke dodane vrednosti (copy-paste koda). Ampak verjemi, da imaš veliko strokovnjakov, ki so prišli iz najboljših tehnoloških podjetij, da bi delali na blockchain projektih.

Pogum za "vlaganje" je vedno za pozdravit, ampak hkrati povedat, kaj je res. Vsi, ki so vložili zaenkrat, so vložili na slepo

Pa dobro, lahko debatirama ali je bil pogum ali norost :D
Definitivno se pa ne strinjam, da vsi vlagamo na slepo. Seveda, ko sem začenjal, sem jaz tudi vlagal kar v ene stvari, ki jih sploh nisem razumel. Šele čez čas, sem začel malo "pametneje" vlagat. Torej, vlagat v kovance, ki imajo neko prihodnost (ali pa vsaj potencial), da se o njih ogromno govori (po navadi dober znak) in pa seveda izbirat neko pametno vstopno točko s pomočjo tehnične analize grafov.

Tudi, če misliš, da kripto nima prihodnosti, se še vedno da izkoristit s trade-anjem. Pa če gre cena gor ali dol, se da vedno zaslužiti. Ampak jaz trenutno samo mesečno akumuliram določene kovance in potrpežljivo čakam. V minusu ne mislim prodajat. Moja taktika je približno takšna kot je bila prejšnje leto. Vlagat, ko je nizko, prodat čez 6-12 mesecev, če bo dosti višje, če ne bo, pač ne bom prodal.
runcajz
# 24.06.2018 ob 16:21
@ Nikec 3
Zanimivo, strokovno mnenje o levičarskem mantranju ! Predno nekaj trdiš, pa o tem nimaš dovolj znanja, preveri, da ne izpadeš , saj veš kaj.

"Protekcionizem - je sistem gospodarsko političnih ukrepov. Pojavljal se je predvsem v dobi industrijskega kapitalizma. Deloval je v varstvo domače industrije pred tujo konkurenco (s carinami, prepovedjo uvoza, subvencijami, ipd.) Wikipedija
Lupo
# 24.06.2018 ob 11:23
@ 2px_orbitala

Levica je edina stranka s hrbtenico...
...še eden ki je pridobil "razredno zavest"!

Potem ne bo več protimigrantske politike, ampak proti LGTB...
...islam pravi, da je treba vse homoseksualce likvidirat. Prosim da se izjasniš ali si za ali proti!
https://islamqa.info/en/38622

ljudje pa se ne spomnejo, do kakšnih vojn prihaja ob nespoštovanju človekovih pravic!
...komunizem in človekove pravice? asociraš na vojno na zahodnem Balkanu v začetku 90h?
Polymath
# 24.06.2018 ob 11:22
Mislim, da noben američan noče gospodarske vojne s ostalim svetom, ker so vsi bolj razgledani in vedo, kaj jih čaka, če bodo še naprej tlačili vse države v drek … trump še ne ve, da bo se njegova igrica s trgovinsko vojno končala zelo slabo za ZDA. Trump ravna neodgovorno in nepremišljeno glede trgovinske vojne.
veza
# 24.06.2018 ob 11:08
EU ima na avtomobile iz ZDA 10% davke, ZDA obratno 2%, Trump skuša to odpravit, kaj je tu spornega?
fair guy
# 24.06.2018 ob 10:58
@sandiego1995

Ne skrbi. Vsak ki spremlja kriptovalute, sedaj akumulira btc oz. altcoine. Jaz osebno mislim, da če smo že tako nizko, pa pejmo še nižje. Se mi je "zaluštalo" tistih časov, ko je btc padal, je cena altoinom rastla (v primerjavi z ceno btcja). In na koncu dneva si imel kljub padcu btcja, več bitcoinov kot zjutraj. Misliš da je možnost, da se to zgodi ponovno? Moram pa priznati, da me je strah vsakič ko vložim, ampak to je pač del igre. Imam pa dva scenarija- ali pademo do 5500$ ali 3600$ ( to TA spremljam že dalj časa in je trenutno strašljivo točna).
sagoza
# 24.06.2018 ob 10:50
trgovinska vojna je dobra, naj se čimprej začne da ustavi gospodarko rast in s tem onesnaževanje narave in percepcije človeka po doseganju še več in več... še ena od pozitivnih reakcij izvolitve Trumpa, ki jasno želi vojno in recesijo.

to pa ne pomeni da je socializem tisto kar nas bo osrečilo, treba je trdo delati in z velikim izkoriztkom, to ne pomeni več in več ampak manj in manj z dvigom kvalitete, tega pa levo - sredinski blok ne bo nikoli sposoben, ker to je najtežje doseči, zato potrebujemo desno- sredinski blok!
Jakob Mali
# 24.06.2018 ob 10:28
nekateri bodo še naprej trdili, da je Trump najboljše, kar se je lahko zgodilo svetu in ZDA.

"on je iz posla, že ve kaj je dobro za državo," in podobne neumnosti....
KLIPAN
# 24.06.2018 ob 09:42
Amerika ima 2,8 % gospodarsko rast, Slovenija 5%.
Za desne je Trump genij, ameriški kapitalizem pa zakon.
Cerar pa je nesposobni levičar, Slovenija pa socialistična luknja.
Naši desni bi Trumpa takoj izvolili, Cerarja seveda ne.
Mi lahko kdo razloži, lepo prosim?
Labod
# 24.06.2018 ob 09:29
@Resnica
sistem je tocno tak, kot so ljudje. Zato so volitve le ogledalo nas ljudi, ki ta sistem oblikujemo. Ustavnovi stranko in zmagaj ter skusaj kaj spremeniti. Ljudje te bodo odnesli v naslednjem dnevu. Ljude tak sistem kot imamo rabijo, zato se drzi. Rezultat socializma poznamo.
Ljudje obcasno rabijo le nekaj iger, da se lahko identificirajo z zmagovalcem in pogasijo svojo frustracijo nemoci ter nekaj navidezne svobode in polno denarnico, da si lahko kupi nekaj minut srece. In to je to, recept za sistem, ki deluje in bo deloval dokler bo lahko ta volilec trosil. A trosili bi sedaj vsi. Tudi oni v Afriki, Braziliji, Kitajski itd... In samo tu bo nastal problem. Ker ni dovolj resursov, da bi vsi lahko tako ziveli. Tako, da ekonomski krizi se ne moremo izogniti. Vprasanje je samo kdaj nas doleti in kateri v vrsti bomo, ko nas doleti. Lahko smo med zadnjimi a to bo odvisno od nase sposobnosti in tudi nase vlade.
dobersvet
# 27.06.2018 ob 10:32
@Fiston

Nisem v mojem komentarju nikjer omenil Bitcoina...Bitcoin sploh tega vzorca nima.. Saj sem rekel da če je vzorec pravilen, nikjer nisem napisal da se bo to 100% zgodilo. Malo obračaš moje besede..
Kazalo