Borzni komentar
Newyorški delniški indeks Dow Jones je v zadnjem tednu izgubil 0,7 odstotka, širši S&P 1,4 odstotka, tehnolioški Nasdaq pa 2,1 odstotka. V petek, ko je Dow Jones izgubil kar 572 točk, so se najbolj pocenile delnice podjetij, ki jih bo najbolj prizadela carinska vojna s Kitajsko, na primer Boeingove - izgubile so dobre tri odstotke. Peking ZDA sporoča, da se je Kitajska pripravljena proti ameriškemu protekcionizmu boriti "za vsako ceno". Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v zadnjem tednu pridobil 1,7 odstotka, vendar ga (zaradi izrazito negativnega petkovega dogajanja v New Yorku) v ponedeljek skoraj gotovo čaka padec ob odprtju borze. Foto: Reuters
James Gorman, prvi mož banke Morgan Stanley, je lani zaslužil 20 odstotkov več kot leto prej, in sicer 27 milijonov dolarjev. Vseeno je to manj od letnega zaslužka izvršnega direktorja banke JPMorgan Chase Kamieja Dimona (29,5 milijona). Foto: Reuters

Dodaj v

Trump in Powell nad Wall Street priklicala nove črne oblake

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
8. april 2018 ob 08:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Wall Street je v petek doživel dvojni udarec. Ne le, da se je carinska vojna med ZDA in Kitajsko zaostrila, dodatno so tečaje delnic obremenile "jastrebje" besede guvernerja Feda Jeroma Powlla.

Trump predlaga dodatne carine za kitajske proizvode v vrednosti 100 milijard dolarjev, potem ko je marca že razvnel finančne trge z uvedbo carin v vrednosti 60 milijard dolarjev za številne kitajske izdelke. Strah, da se bo carinska vojna razplamtela v trgovinsko, je vse večji. Newyorški delniški indeksi so padli za dobra dva odstotka, najnižjo točko (Dow Jones pri 23.738 točkah) pa v trenutku, ko je Jerome Powell v Chicagu povedal, da bo morala ameriška centralna banka najverjetneje še naprej višati obrestne mere, da bo brzdala inflacijo, ne more pa še oceniti, ali bodo protekcionistični ukrepi, ki so jih sprožile ZDA, prizadeli domače gospodarstvo. Na drugi strani ZDA, v Kaliforniji, je medtem John Williams (predsednik Fedove podružnice v San Franciscu) priznal, da bodo potrebna še dva do tri leta, preden bo monetarna politika spet na nevtralni ravni. Ideja, da bo Kitajska zaradi zaostrovanih odnosov z ZDA začela tudi odprodajati ameriške obveznice, kot se bojijo nekateri, se Williamsu ne zdi verjetna.

Italijanska računovodska telovadba
Morebitna razprodaja ameriških obveznic bi imela lahko katastrofalne posledice za ves svet, ki trenutno še uživa v okolju izredno nizkih obrestnih mer, prav lahko pa bi se razmere korenito spremenile. Višje obresti bi prizadele predvsem visoko zadolžene države, kot je Italija. Pred dobrim mesecem se je vlada Paola Gentilonija ob koncu mandata pohvalila s številnimi dosežki. Med drugim naj bi proračunski primanjkljaj oklestili na 1,9 odstotka BDP-ja, potem ko je leto prej znašal 2,5 odstotka BDP-ja. Toda Eurostat je Italijo "spomnil", da je treba v primanjkljaj vključiti tudi stroške reševanje dveh bank iz pokrajine Veneto (Banca Popolare di Vicenza in Veneto Banca), kar je primanjkljaj povečalo na 2,3 odstotka BDP-ja, s tem pa je Italija spet zgrešila cilj (2,1). Vladi Renzija in Gentilonija sta od leta 2014 do lani zapravili 80 milijard evrov več, kot je bilo načrtovano, tako da javni dolg ostaja izredno visok in dosega 131,8 odstotka BDP-ja.

Barka zaplula v nemirne vode
Ameriška centralna banka je sredi marca obresti pričakovano zvišala za četrt odstotne točke, v območje med 1,5 in 1,75 odstotka, pri tem pa nakazala, da bo letos in naslednje leto še po dvakrat ali trikrat posegla po tem nepriljubljenem ukrepu. Do leta 2020 naj bi tako obrestna mera dosegla 3,5 odstotka. Časovni razpored zaostrovanja se bo seveda precej prilagajal inflaciji in morebitni škodi, ki bi jo lahko gospodarstvu povzročile carinske dajatve, ki si jih izmenjujeta Washington in Peking. V vsakem primeru bo dogajanje na finančnih trgih pestro. Če je bila "plovba" v letu 2017 zelo mirna, so se trgi zdaj počasi že navadili, da indeksi dnevno za odstotek ali dva spreminjajo svojo vrednost. Newyorški delniški indeks Dow Jones je sicer v zadnjem tednu izgubil 0,7 odstotka, širši S&P 1,4 odstotka, tehnološki Nasdaq pa 2,1 odstotka. S&P 500 je trenutno tik nad 200-dnevnim drsečim povprečjem. Padec pod to mejo naj bi pomenil slab znak.

Dow Jones (ZDA)

23.932 točk

Nasdaq (ZDA)

6.915
DAX30 (Frankfurt)12.241
Nikkei (Tokio)21.567
10-letne am. obvezn.

donos: 2,78 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,02 %
EUR/USD

1,228

EUR/CHF

1,178

bitcoin

6.900 USD

nafta brent66,99 USD
zlato

1.333 USD

euribor (6-mesečni)-0,271 %

.

Delodajalci v ZDA zaposlovali manj od pričakovanj
Zadnji teden je prinesel tudi nekaj pomembnih makroekonomskih objav. Ameriško gospodarstvo je marca zaradi hladnega vremena ustvarilo neto le 103 tisoč delovnih mest. To je krepko manj od pričakovanj analitikov (193 tisoč) oziroma od izjemne februarske rasti, ko je bilo ustvarjenih kar 326 tisoč novih služb. Stopnja brezposelnosti je ostala 4,1-odstotna. V evrskem območju so objavili podatke o inflaciji in trgu dela. Inflacija je marca porasla na 1,4 odstotka (na letni ravni), potem ko je bila februarja 1,1-odstotna. Gre za največjo rast v skoraj letu dni, vendar je to posledica sezonskih dejavnikov. Osnovna inflacija (brez energentov in hrane) znaša en odstotek. V Sloveniji smo imeli marca na letni 1,2-odstotno inflacijo. Stopnja brezposelnosti je v evrskem prostoru pri 8,5 odstotka zdrsnila najnižje po koncu leta 2008. Najvišjo brezposelnost imata še vedno Grčija (21-odstotno) in Španija (16-odstotno), najnižjo Nemčija (3,5-odstotno).

Delnice Švicarske centralne banke kot bitcoin
V zadnjih dneh so pozornost vzbudile delnice Švicarske centralne banke. V sredo dopoldne so bile vredne 8.700 frankov, v četrtek dopoldne že 9.760, nato pa so zdrsnile na 7.720 frankov. Od začetka leta se je sicer tečaj Švicarske centralne banke skoraj podvojil, domači mediji pa so potegnili vzporednico z lansko rastjo bitcoina. Rast je predvsem posledica ugibanj, da bo dividenda letos še posebej mamljiva (banka je imela lani kar 54 milijard frankov dobička), pa tudi plitkega trga, saj je za trgovanje na voljo malo delnic. Lastništvo banke, ki na borzi kotira že od ustanovitve leta 1907, je večinoma v rokah domačih kantonov in poslovnih bank, le dobro četrtino celotne izdaje pa imajo zasebni vlagatelji. Eden od njih, Nemec Theo Siegert, je znižal svoj delež v banki s 6,7 na 6,1 odstotka, kar je tudi eden od vzrokov za nihanje tečaja. Do leta 2016 je ta bolj kot ne stagniral pri 1.000 frankih, sledila pa je eksplozivna rast.

Ali Sorosa res mikajo kriptovalute?
Kriptovalute so si včeraj nekoliko opomogle, a so v primerjavi s prejšnjim koncem tedna vseeno nekoliko cenejše. Bitcoin, ki je v petek zdrsnil na dobrih 6.500 dolarjev, je tako spet krenil proti 7.000 dolarjem. Ameriški regulator trga SEC naj bi razmišljal, da bi se bitcoin lahko vključil še v trg ETF-skladov (odprtih investicijskih skladov). Šušlja se tudi, da se za vstop na trg kriptovalut (pred svojega investicijskega sklada, seveda) zanima sloviti vlagatelj George Soros, ki je sicer še nedolgo tega svaril, da gre pri kriptovalutah za nov balon. Te besede so se izkazale za resnične, saj so kriptovalute letos doživele močan padec, tržna kapitalizacija vseh kovancev pa znaša le še dobrih 250 milijard dolarjev, pri čemer se je delež bitcoina okrepil na 45 odstotkov. Močan padec kriptovalut so zakrivile predvsem novice o vse večji regulaciji trga kriptovalut in tudi določene prepovedi. Tako se je tudi Twitter pridružil spletnim podjetjem, ki na svojih platformah prepovedujejo oglaševanje kriptovalut.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
aparat-čik
# 08.04.2018 ob 08:43
to je kot brati pravljice socialistične YU iz konca 80-ih. Pluti, jadrati, nemirne vode, hladno vreme, krmilo..haha.
K_ris
# 08.04.2018 ob 09:09
Imajo probleme z inflacijo, ki jo morajo že zdaj zaustavljati z višanjem obrestnih mer.
Potem pa obenem uvajajo carine na uvoz, kar še dodatno zvišuje cene.

Sami sebe streljajo v koleno.
bruhnmici
# 08.04.2018 ob 08:41
Kdor drugemu jamo koplje, ... .
miskola
# 08.04.2018 ob 08:52
James Gorman, prvi mož banke Morgan Stanley, je lani zaslužil 20 odstotkov več kot leto prej, in sicer 27 milijonov dolarjev. Vseeno je to manj od letnega zaslužka izvršnega direktorja banke JPMorgan Chase Kamieja Dimona (29,5 milijona)

Lepa plača za umetno napihovanje balona :D jaz bi tudi..
jockan
# 08.04.2018 ob 10:03
Enormno tiskanje denarja ima za posledico dvigovanje vrednosti vseh virtualnih in fiktivnih oblik naložb, ki se jih da kupit na finančnem trgu. Denar se s finančnih trgov seli na realen trg omejenih dobrin, katerih cene bodo hitro začele naraščati, kar pomeni višnje inflacije, s tem pa posledično obrestnih mer.
Svetujem previdnost pri najemanju kreditov.
Blue-Star
# 08.04.2018 ob 10:46
Laži. Zdaj je še Trump priznal da brezposelnost ni 4,1 ampak okoli 15, 20 %.
Jurčič
# 08.04.2018 ob 10:25
Pravilno, naj gre denar iz wall streeta v kripto
K_ris
# 08.04.2018 ob 09:11
@aparat-čik

Ponavadi se bolj kot na (nominalni) BDP gleda na gospodarsko rast. Pri gospodarski rasti pa je vpliv inflacije izločen in se primerja realne vrednosti BDP.
sandiego1995
# 08.04.2018 ob 13:09
@madli @glados

na zacetku tedna sem dokupival tudi WAN in ZIL. Ta dva sta brez pardona potencial x100, se letos.
Za vse tiste, ki niste dobili Apex na ICO, ga lahko sedaj kupite skoraj po ICO ceni na menjalnici Switcheo, tako poceni ne bo nikoli vec, sploh ker zacne 12. aprila kotirati na Lbank.
Apex je prav tako Monster in bo zagotovo prinasal lepe zasluzke.
Ampak pred tem naredite #DYOR

@samores

Iz tebe je vzgala zavist se predno se je sploh zacelo dogajati. Bratec, ti se kar smej. Bova videla cez nekaj mesecev kje sva.
veza
# 08.04.2018 ob 12:59
Kaj naj kupim za moj kapital v višini približno 700 evrov?
Kriptihe, zlato, obveznice, delnice?
Bom kupil nekaj nafte, vedno prav pride, če jo imaš enih 200 l doma v sodu.
tore
# 08.04.2018 ob 12:35
Tu navajajo https://thistimeitisdifferent.com/ecb-balance-sheet-eurozone-gdp , da je bilanca ECB že 45% BDP EU, FED pa le 23% BDP ZDA. Si ne bi mislil, glede na naše medije, ki se ukvarjajo v glavnem samo z ZDA.
Zanimive so tudi obrestne mere za države EU. Za 2 letne obveznice so v glavnem negativne.
2-year bond yields, Figures in brackets indicate 1-year changes
Germany -0.59% (0.11%)
France -0.46% (-0.05%)
Netherlands -0.63% (0.05%)
Italy -0.20% (-0.21%)
Spain -0.26% (-0.06%)
Portugal -0.14% (-0.74%)
Greece 1.44% (-6.54%)

USA 2.29% (0.99%)

Čisto ne realno, vse zmanipulirano z nakupi ECB. Ta je nakupila že za 2,6 tisoč Mrd evrov raznih EU obveznic. https://www.ecb.europa.e
u/pub/annual/balance/html/index.en.html<
/a>
Zakaj? Da lahko PIGS države za silo še odplačujejo dolgove.
Mi varčevalci na bankah pa izgubljamo po več kot 1% prihrankov letno. Pa to ne zanima naše vlade, ne novinarjev, ne političnih strank, ne strokovnjakov (prof.dr.).
GLaDOS
# 08.04.2018 ob 12:27
@sandiego1995

tudi sam dokupujem na razprodaji ;)
fair guy
# 08.04.2018 ob 13:32
@fair guy
28.3.2018

Cene na današnji dan

TRX- 0.045$
XVG- 0.043$
ADA- 0.16$
NCASH- 0.032$
ZIL-0.048$

Recimo da v vsakega vložimo 1000$. Se pravi smo vložili 5000$. Se slišimo v roku enega meseca, pa da vidimo ali smo kaj zaslužili ali izgubili.

Vmesni rezultat: 1 teden
TRX- 0.029$ (-36 %)
XVG- 0.039 (-8 %)
ADA- 0.14$ (-11 %)
NCASH- 0.025$ (-23 %)
ZIL-0.042$ (-14%)

Vmesni rezultat: 2 teden

TRX- 0.029$ 0.037$ (+27%)
XVG- 0.039 0.063$ (+61%)
ADA- 0.14$ 0.15$ (+7,14%)
NCASH- 0.025$ 0.032$ (+28%)
ZIL-0.042$ 0.042$ (0%)

Hahahahahaha, in to v bear marketu. @Kris, mislim da je čas da začneš komentirati kaj drugega, ker sem ravno dokazal, da si eden izmed 90% ljudi, ki paničarijo, takrat ko je treba biti pogumen. Početi ravno obratno je pa umetnost, ki jo ne zmore ravno vsak. Lahko pa dobiš kakšen nasvet, če boš lepo prosil.
dobersvet
# 08.04.2018 ob 12:49
GLaDOS

https://www.cryptomarketsite.com/
nejcandrej
# 08.04.2018 ob 09:54
dobersvet

Rad vidim, da nekateri še delajo za javno dobro in ne samo izkoriščajo
Hvala za odlično stran, to kar je pri tebi zastonj stane pri tradingview od 15-60$ na mesec!
KLIPAN
# 08.04.2018 ob 09:09
Se pravi, komunistična Kitajska z ameriškimi obveznicami drži za j...a ves kapitalistični svet.
Presmešno.
SamoRes
# 08.04.2018 ob 08:47
Še januarja je bila histerija pri kripto in pozivi k vlaganju, kdor je takrat kupil je danes v ogromnih izgubah in upam da jih ni preveč zapravilo življenjske prihranke ali celo jemalo kredite.
sober
# 09.04.2018 ob 07:42
A veste kaj je super? Da večina komentov govori o kripto hahah, kar je nepojmljivo in super. Leta 2013 jih je o tem govorilo bore malo, 2014 sem na financah malo napisal pod komente, pa so me pljuvali, danes pa praktično ni osebka, ki ne bi spregovoril o kripto. To se mi zdi zakon! O delnicah in bankah ni neke strašne debate ali zaskrbljenosti, ker vsi vemo, da bo en dan zgrmelo in izgube bodo ogromne, trg pa se bo pobiral deset let ali več.
tore
# 08.04.2018 ob 15:54
Kris - Strategija ECB je očitno uspešna. Letos jim je celo uspelo to, da so odkupe zmanjšali za polovico, pa se to na donosih obveznic praktično ni poznalo.

Mi smo se pa moral zadolževat po 5 - 7%. Brez pomoči ECB, celo obratno, oni so nas še oškodovali za par Mrd, z goljufivim izračunom manjka v bankah.
In zdej nam 17,5Mrd prihrankov na bankah odnaša 200+ milijonov letno.
K_ris
# 08.04.2018 ob 13:36
@fair guy

Svoj rezultat si izboljšal z 0 od 5 na 1 od 5. 4 kriptovalute imaš še vedno v minusu.

Skupno pa si zdaj res za 2,6% v plusu. Ampak če si prejšnji teden rekel, da je treba počakati do konca meseca, potem to verjetno še velja, kaj ne?
Mitcho_Buchannon
# 08.04.2018 ob 13:25
Jaz sem počasi spet vstopil na pozicije. XLM, ADA, NEBL, REQ. Pa da vidimo, kaj bo.
dobersvet
# 08.04.2018 ob 12:48
GLaDOSVideti je da se je celoten trg začel pobirati.

Tudi jaz sem nekaj dodatno vložil po tem 80% discountu.
madli
# 08.04.2018 ob 12:43
@sandiego1995

Jaz nakupujem LTC trenutno. Mislim, da je LTC kar zrel za en močan odboj počasi. Približuje se podporni liniji od 6. februarja. Če pade še nižje, ni panike. "Dollar cost average" je moja taktika trenutno, če pade nižje, super, imam pripravljeno na strani še več denarja. Najlepše od vsega tega pa je, da se igram z lanskoletnim profitom :D
glasrazuma
# 08.04.2018 ob 18:57
Če ima.Soros kripto valute, mora vsak, ki želi sam sebi dobro, vložit 100€. Ker bo rabil kripto čez 10 let za kruh kupit.
tore
# 08.04.2018 ob 16:08
Tu je zanimiv zemljevid dežel EU z označenim BDP PPP (po kupni moči) leta 2004 in 2014. Kupna moč se zmanjšuje po celi EU, razen Nemčije in dela vzhodne EU, kjer se delno povečuje. SLO je razdeljena na vzhodno (revnejšo) in zahodno, ki je najbrž zaradi LJ v bogatejši skupini.
http://thesoundingline.com/wp-content/uploads/2018/02/GDP-in-PPS-per-Capita-in-EU.png
fair guy
# 08.04.2018 ob 13:46
U, moja napaka. Prav imaš @K_ris, spregledal sem cene prvega tedna, namesto njih sem računal cene drugega tedna. Trenutno se počutim res neumno, tako da se ti opravičujem in upam da sprejmeš opravičilo.
Dajmo tale portfolio spremljati malo dalj časa, da vidite da kripto ni tako strašen, kot ga nekateri opisujete, ko pravite da lahko vse zgubiš čez noč.
GLaDOS
# 08.04.2018 ob 13:40
@dobersvet

hvala za link.

zilliqa in wanchain sta tudi meni zelo vsecna in sta tudi del mojega portfolija ;) sem pa osebno kar malce nor na cardano ;)
firbec111
# 08.04.2018 ob 12:33
robi111

Bitcoin se bliža magični meji 20 jurjev. Aja to so govorili decembra

sej a jo slučajno ni???
aparat-čik
# 08.04.2018 ob 08:58
za navijače BDP-jev so denarne transakcije nujne za njihovo napihovanje. Današnji BDP je izražen v denarju, ne v vrednosti proizvedenih izdelkov. Če odstranimo to prekladanje denarja iz BDP je ameriški še vedno velik, ni pa toliko impresiven...
gremyus
# 08.04.2018 ob 08:55
Ne bluzite. Čez tri dni bo pa spet vse normalno. Američami si bodo že kaj izmislili, v tem so najbolši.
GORILA
# 09.04.2018 ob 08:55
Toda Eurostat je Italijo "spomnil", da je treba v primanjkljaj vključiti tudi stroške reševanje dveh bank iz pokrajine Veneto (Banca Popolare di Vicenza in Veneto Banca), kar je primanjkljaj povečalo na 2,3 odstotka BDP-ja, s tem pa je Italija spet zgrešila cilj (2,1).

Nemogoče!
Rocknrolla
# 08.04.2018 ob 22:58
Zgleda se morm mal posodobt in pogledat tale ZIL... Sam sm tut bl nagnen k kovancem, ki ponujajo dividende ala COSS, EDG.... XLM, XVG, TRX so pa itaq stalnica... Zasledil sem da "bo" letos leto EOS-a...
fair guy
# 08.04.2018 ob 14:00
Popravek

@fair guy
28.3.2018

Cene na današnji dan

TRX- 0.045$
XVG- 0.043$
ADA- 0.16$
NCASH- 0.032$
ZIL-0.048$

Recimo da v vsakega vložimo 1000$. Se pravi smo vložili 5000$. Se slišimo v roku enega meseca, pa da vidimo ali smo kaj zaslužili ali izgubili.

Vmesni rezultat: 1 teden
TRX- 0.029$ (-36 %)
XVG- 0.039 (-8 %)
ADA- 0.14$ (-11 %)
NCASH- 0.025$ (-23 %)
ZIL-0.042$ (-14%)

Vmesni rezultat: 2 teden

TRX- 0.045$ 0.037$ (-17%)
XVG- 0.043 0.063$ (+46%)
ADA- 0.16$ 0.15$ (-6.25%)
NCASH- 0.032$ 0.032$ (0%)
ZIL-0.048$ 0.042$ (-12,5%)

Tole bo bolj pravilno.Sem pa prepričan, da do večera bodo rezultati dosti boljši, saj sta trenutno TRX in NCASH v vzponu.
K_ris
# 08.04.2018 ob 12:53
@tore

Strategija ECB je očitno uspešna. Letos jim je celo uspelo to, da so odkupe zmanjšali za polovico, pa se to na donosih obveznic praktično ni poznalo.
twofours44
# 08.04.2018 ob 12:51
Vrednotenja delnic glede na P/E koeficient so precej višja kot pred velikim padcem 2008.
Osebno pričakujem veliko korekcijo na delniških trgih.
firbec111
# 08.04.2018 ob 12:49
problem bi lahko bil mislim da 17.4 imajo v ameriki davkarijo tako da bi lahko še malo denarja ušlo s trga, upam pa na močen maj in junij
mostnica
# 08.04.2018 ob 11:44
Američani imajo pa ja računalnik, da lahko zračunajo posledice Tru mpovih genialnosti. To sigurno delajo tudi Kitajci!
firbec111
# 08.04.2018 ob 09:07
a ni bila objava 2 tedna nazaj da je kripto mrtev, sedaj pa eden najbogatejših ljudi na svetu prihaja v to. hmmmm
Bivši uporabnik
# 08.04.2018 ob 09:01
vse to je zgolj ena igra. pravila posameznik težko spreminja, lahko pa jih spozna in uporabi v svojo korist.
sandiego1995
# 08.04.2018 ob 12:24
Ta teden dokupil 5 Bitcoinov. Bomo videli cez nekaj mesecev, kdo se bo smejal. Jaz ali zavistni Orwell alias @ponos. Dejmo BTC, dejmo.
robi111
# 08.04.2018 ob 12:01
Bitcoin se bliža magični meji 20 jurjev. Aja to so govorili decembra
SamoRes
# 08.04.2018 ob 13:00
sandiego1995
# 08.04.2018 ob 12:24
Ta teden dokupil 5 Bitcoinov. Bomo videli cez nekaj mesecev

ha ha ha
Nimrod no.1
# 08.04.2018 ob 09:15
Potem pa obenem uvajajo carine na uvoz, kar še dodatno zvišuje cene.

Hahahaha

Kitajski je bilo koliko denarja Trump rabi in ker so se uprli bodo zdaj travo jedli.
Nimrod no.1
# 08.04.2018 ob 09:16
* Kitajski je bilo sporočeno
5tane
# 08.04.2018 ob 09:05
Začelo se je zares. Ne kupujte nobenih digitalnih oblik in fiat denarja. Se pravi, delnic, obveznic, fiat denarja, kriptovalut. Edina obilka ki zdrži finančni zlom je fizično zlato in srebro. Kriptovalute bodo padle prav tako kot vse ostalo. Predvideva se pa da bodo po zlomu kripto skočil nenormalno. Vprašanje je samo kateri kripto. Verjetno ne ti ki so na trgu zdaj.
Kazalo