Pretekli teden je bil na Wall Streetu rahlo pozitiven, večjo rast pa je preprečila negotovost glede dogovora med demokrati in republikanci o davčnem prepadu. Če dogovora ne bo, se bodo v ZDA januarja zvišali davki, proračunska poraba pa se bo znižala. To bi lahko povzročilo recesijo. Foto: EPA
Pretekli teden je bil na Wall Streetu rahlo pozitiven, večjo rast pa je preprečila negotovost glede dogovora med demokrati in republikanci o davčnem prepadu. Če dogovora ne bo, se bodo v ZDA januarja zvišali davki, proračunska poraba pa se bo znižala. To bi lahko povzročilo recesijo. Foto: EPA
Oktobra je Moody's potrdil najboljšo bonitetno oceno sklada ESM, v petek (po zaprtju ameriškega delniškega trga) pa je oceno znižal za eno stopnjo. Foto: EPA
V zadnjem času devizni trgovci stavijo na padec japonskega jena. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Cena nafte je na mesečni ravni novembra porasla prvič po avgustu, kar je predvsem posledica spopadov med Izraelci in Palestinci. Foto: Reuters

To je nov udarec Evropi v boju proti dolžniški krizi. Prvi mož sklada ESM Klaus Regling je prepričan, da je Moody's neutemeljeno znižal oceno na Aa1 in skladu ESM pripel še negativne napovedi. Toda poteza niti ni presenetljiva, saj je Moody's Franciji pred kratkim oklestil najboljšo oceno, francoski delež pri financiranju sklada ESM pa je kar 20,4-odstoten in s tem takoj za nemškim, ki je 27,1-odstoten. Avstrijska finančna ministrica Maria Fekter upa, da to ne bo vplivalo na stroške zadolževanja sklada ESM, ki ima 500 milijard evrov posojilne zmožnosti. Po njenem mnenju ni potrebe, da bi "požarni zid" povečali.

New York: pozitiven teden, pozitiven mesec
Čeprav ima sklad ESM pri konkurenčni agenciji Fitch še vedno oceno trojni A, se bodo finančni trgi verjetno v ponedeljek odzvali negativno, potem ko je zadnji teden vladal zmeren optimizem, povezan zlasti s pričakovanji, da bo Washington pravočasno odgovoril na izzive fiskalnega prepada, ki bi sicer lahko ZDA pahnile v recesijo. Širši newyorški delniški indeks S & P 500 (1.416 točk) je v zadnjem tednu porasel za pol odstotka, njegova novembrska rast pa je bila le 0,29-odstotna. To je bil že peti pozitivni mesec za indeks S & P v zadnje pol leta.

Dow Jones (ZDA)

13.025 točk
Nasdaq (ZDA)3.010
DAX30 (Frankfurt)7.405
FTSEurofirst 3001.119
Nikkei (Tokio)9.446
10-letne am. obvezn.donos: 1,61 %
EUR/USD1,2985
USD/JPY82,44
EUR/CHF1,2049
Nafta brent111,19 USD
Zlato1.710 USD
Euribor, 6-mesečni0,344 %

Evro na več kot enomesečnem vrhu
Tudi evropska dolžniška kriza je, sodeč po gibanju delnic, evra in problematičnih obveznic, v zadnjem času popustila. Delniški indeks FTSEurofirst je v petek dosegel najvišjo raven po juliju 2011, Italija pa je dan prej izdajo novih desetletnih obveznic "preživela" z najnižjo ponujeno obrestno mero v zadnjih slabih dveh letih. Donos slovenske 10-letne obveznice se je znižal na 5,40 odstotka. Evro je v petek kljub novici, da je brezposelnost evrskega območja pri 11,7 odstotka dosegla nov neslaven rekord, pri 1,3027 dolarja dosegel najvišjo vrednost po 23. oktobru. Devizni trgovci zdaj stavijo proti jenu, saj bo nova japonska vlada verjetno zagovarjala še agresivnejšo denarno politiko.

Tudi letos veseli december?
Zadnji mesec leta je, statistično gledano, po navadi pozitiven. Indeks S & P je v prejšnjih dvajsetih letih decembra 16-krat pridobival. Kako bo letos, bo predvsem odvisno od napredka pri pogajanjih v Washingtonu glede davčnega prepada. Vlagatelji so zelo previdni. Po podatkih ameriškega združenja malih vlagateljev (AAII) se je delež bikovsko naravnanih vlagateljev (torej takšnih, ki pričakujejo rast) prvič po 23. avgustu povzpel nad 40 odstotkov, toda še vedno je (in to že 14. teden zapored) delež "medvedov" (oziroma pesimistov) nad zgodovinskim povprečjem (30,5 odstotka).

Padec Telekoma in Krke, rast Mercatorja in Petrola
Na Ljubljanski borzi so Krkine delnice izgubile primat najprometnejših, saj je bilo od ponedeljka do petka s Telekomom za 1,76 milijona evrov prometa, s Krko pa za 1,42 milijona. Oboje so se na tedenski ravni pocenile, Telekomove za 1,23 odstotka, čeprav je bil dobiček Telekoma Slovenije v prvih devetih letošnjih mesecih višji za 11 odstotkov. Več kot dva tedna so na tedenski ravni izgubile delnice Gorenja in Nove KBM, da je indeks SBI TOP vseeno pridobil 0,21 odstotka, pa gredo zasluge predvsem Mercatorjevim in Petrolovim delnicam, ki so se podražile za več kot odstotek.

Po septembrski rasti spet melanholija
"Spremljamo dokaj umirjeno trgovanje. Očitno vlagatelji čakajo na nove informacije, ki bi lahko spremenile pričakovanja o prihodnjem gibanju tečajev delnic. Največ je ugibanja o tem, v kakšni meri bodo napovedane reforme sprejete in koliko bo to dejansko imelo vpliva na izboljšanje razmer v gospodarstvu," je za MMC povedal Matej Tomažin, član uprave KD skladi. Septembra je indeks SBI TOP poskočil kar za 20 odstotkov, potem ko je vlada napovedala privatizacijo nekaterih velikih podjetij, kot so Petrol, Zavarovalnica Triglav in Telekom. Toda nato ni bilo več svežih informacij in naš delniški trg se je spet ohladil.