September, ki med vlagatelji velja za zelo neugoden mesec, za zdaj ne uresničuje svojega slabega slovesa. Zasluge gredo predvsem centralnima bankama na obeh straneh Atlantika. Evropska je 6. septembra najavila   odkupovanje obveznic ranljivih držav, minuli teden pa ji je s podobno akcijo sledil še Fed. Foto: EPA
September, ki med vlagatelji velja za zelo neugoden mesec, za zdaj ne uresničuje svojega slabega slovesa. Zasluge gredo predvsem centralnima bankama na obeh straneh Atlantika. Evropska je 6. septembra najavila odkupovanje obveznic ranljivih držav, minuli teden pa ji je s podobno akcijo sledil še Fed. Foto: EPA
Predstavitev iPhona 5
Applove delnice so se v petek zavihtele do skoraj 700 dolarjev (696,98 dolarja). Prednaročila za novi iPhone 5 naj bi bila neverjetno visoka. Analitiki napovedujejo, da bo Apple letos prodal 42 milijonov primerkov iPhona. Prodaja se bo začela naslednji petek in bati se je, da bodo v nekaterih trgovanih zaloge hitro razprodane. Foto: Reuters

In kar je najhuje: vsaki evforiji sledi boleča vrnitev v realnost. Bati se je, da bodo podoben scenarij doživeli tudi finančni trgi. Ko je v četrtek Fed najavil nov krog kvantitativnega sproščanja oziroma nov program odkupovanja obveznic (v mesečni vrednosti 40 milijard dolarjev), so šli delniški trgi strmo navzgor in so v New Yorku najvišje po zlomu banke Lehman Brothers. "Po kakšnem tednu bomo spet videli padec, če se pomembni gospodarski podatki ne bodo bistveno izboljšali, nato pa do predsedniških volitev ne pričakujem večjih sprememb," je komentiral eden od ameriških analitikov.

Večje zanimanje za prodajne opcije
Da se razpoloženje morda spreminja, je pokazalo že petkovo trgovanje v New Yorku, ko je delnicam ob koncu dneva zmanjkalo sape, dober pokazatelj pa je tudi dogajanje na terminskih trgih. V zadnjih tednih se je namreč povečalo število stav na prihodnje padanje delniškega indeksa S & P 500. Da je večje zanimanje za prodajne (put) opcije resno opozorilo, kaže naslednji podatek: od sredine septembra 2011 do konca letošnjega maja je zanimanje za prodajne opcije na indeks S & P 500 močno padlo, v tem obdobju pa je indeks S & P okreval za 20 odstotkov. Mogoče je torej, da bo zdaj zgodba ravno nasprotna.

Fedova bilančna vsota višja za 11-12 odstotkov
Kakor koli, Fed se je v četrtek odločil za še agresivnejši poseg na obvezniških trgih, kot so mnogi pričakovali, s tem pa naj bi se njegova bilančna vsota do konca leta zvišala za od 11 do 12 odstotkov. Dobro razpoloženje vlagateljev je očitno. Ne gre le za rast delnic in surovin, ampak tudi za rast obveznic problematičnih evropskih držav, s čimer donosi na obveznice drsijo navzdol. Donosnost desetletne italijanske državne obveznice se je prvič po skoraj pol leta znižala pod pet odstotkov, pri primerljivi španski obveznici pa znaša okrog 5,80 odstotka. Na drugi strani je ameriška 10-letna obveznica izgubila status varnega zatočišča, njen donos pa se je zvišal na 1,87 odstotka.

Dow Jones (ZDA)

13.593 točk
Nasdaq (ZDA)3.183
DAX30 (Frankfurt)

7.412

FTSEurofirst 3001.120
Nikkei (Tokio)9.159
10-letne am. obvezn.donos: 1,87 %
EUR/USD1,3128
USD/JPY78,37
EUR/CHF1,2173
Nafta brent116,69 USD
Zlato1.770 USD
Euribor, 6-mesečni0,487 %


Navzgor tudi zlato in nafta
Za evro je treba plačati že več kot 1,31 dolarja. Zlato je pri 1.777 dolarjih doseglo najvišjo vrednost po 29. februarju. Nafta vrste brent se je v petek sedmi dan zapored podražila, v vsem tednu pa je cena poskočila za 2,1 odstotka. Lahka nafta je prvič po začetku maja presegla mejo 100 dolarjev. Vzrok je, poleg napetosti na Bližnjem vzhodu, Fedova najava QE3, saj bo poplava novega denarja "zalila" tudi surovinske trge. Trenutne cene nafte že skrbijo ekonomiste, saj bi lahko svetovno gospodarstvo pahnile v recesijo. Julija je lahka nafta pridobila sedem odstotkov, avgusta devet. V torek bodo v Sloveniji veljale nove cene bencinov. V zadnjih dveh tednih se je nafta dražila, vendar je dolar drsel navzdol.

Visoka rast na Ljubljanski borzi
Končno se je prebudila tudi Ljubljanska borza. Promet se je zvišal, še bolj pa tečaji delnic. Indeks SBI TOP, ki je bil avgusta na zgodovinskem dnu, je v petih dneh pridobil več kot štiri odstotke, od tega samo v petek skoraj tri odstotke. "O tem, ali smo dosegli dno, ne bi želel ugibati. Trenutna evforija je bolj posledica napovedi o nameri države, da proda Triglav, Petrol in Telekom. Ali gre res za resen namen (glede na stanje države), pa bomo še videli. Tujci na nas brez dvoma gledajo kot na neresno in nezaupanja vredno državo. Ob slabi likvidnosti in majhni ponudbi delnic pa lahko za pridobitev nekoliko večjega paketa delnic tečaj tudi občutno poraste. In to se trenutno dogaja, predvsem kar se tiče nakupov Krkinih delnic s strani tujcev," je za MMC povedal Janez Javornik iz Hypa.

Vlagatelji so se pri Mercatorju že večkrat opekli
V indeksu SBI TOP so imele pretekli teden najvišjo rast Petrolove (+6,29 odstotka) in Krkine (+6,23 odstotka) delnice, medtem ko se je pocenil le Mercator. Andrej Zakotnik iz GBD-ja je ob tem spomnil, da je nadzorni svet Pivovarne Laško v četrtek soglašal, da se delnice Mercatorja začnejo prodajati skupaj s preostalimi zainteresiranimi lastniki te trgovske družbe, ki so znova združeni v konzorcij prodajalcev. "V zvezi s tem je bilo moč zaslediti, da hrvaška družba Agrokor, ki je bila doslej tako rekoč edini interesent, v bodoče ne bo več sodelovala pri nakupu," je dejal Zakotnik in v luči znižanja tečaja delnic največjega slovenskega trgovca dodal, da vlagatelji očitno še čakajo na resno namero za prodajo.