Banka Deutsche Bank je morala tudi v tretjem četrtletju odpisati veliko slabih naložb, vseeno pa je imela po zaslugi investicijskega bančništva 755 milijonov evrov dobička. Foto: Reuters
Banka Deutsche Bank je morala tudi v tretjem četrtletju odpisati veliko slabih naložb, vseeno pa je imela po zaslugi investicijskega bančništva 755 milijonov evrov dobička. Foto: Reuters
Newyorška borza vrednostnih papirjev bo zaradi orkana Sandy tudi v torek zaprta. Ocene o neposredni gospodarski škodi, ki bo ostala za orkanom, se gibljejo med 10 in 20 milijardami dolarjev. Foto: Reuters

Za delnico podjetja iz Žalca je bilo treba na začetku leta odšteti 14,5 evra, zdaj pa zaradi prevzema že 44 evrov. Belgijska skupina Beaulieu Geert Roelens je objavila prevzemno namero in za delnico ponuja 45 evrov, s čimer bi na slovenski finančni trg prišlo 29 milijonov evrov. Konzorcij lastnikov Juteksa je že prejšnji teden dobil več kot 15 milijonov evrov kupnine za dobrih 52 odstotkov družbe, v ponedeljek pa so Belgijci objavili prevzemno namero še za preostale delnice.

Septembra visoka rast, oktobra umiritev
Indeks SBI TOP (593 točk) je septembra pridobil izjemnih 17 odstotkov, oktobra pa se njegova vrednost ni spremenila in je tam, kjer je bila na začetku leta 2012 - pri 593 točkah. Za močno septembrsko rast imajo zasluge zlasti špekulacije, da bo država prodala svoj delež v Zavarovalnici Triglav, Petrolu in Telekomu, vlagatelji pa seveda pričakujejo visoko premijo glede na trenutne tečaje omenjenih delnic. V torek, zadnji trgovalni dan v letošnjem oktobru, se je od omenjene trojice najbolj, za dobre tri odstotke, povzpel tečaj Petrola. S Krko je bilo za pol milijona evrov prometa, cena je ob koncu dosegla 48 evrov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (30. oktober):

NOVA KBM

+5,69 %

1,30 EUR

TELEKOM

+3,29 %

78,50

KRKA

+1,48 %

48,00

ZAV. TRIGLAV

+1,29 %

15,70

PETROL

+0,70 %

215,00

GORENJE

-1,11 %

4,351

MERCATOR

-1,30 %

113,50

LUKA KOPER

-1,82 %

7,56


Deutsche Bank rešilo investicijsko bančništvo

V New Yorku zaradi orkana Sandy tudi v torek ne bo trgovanja. Frankfurtski delniški indeks DAX30 je dopoldne nadoknadil ponedeljkove izgube in se zavihtel nad 7.280 točk, kar pomeni enoodstotni pribitek. Delnice banke Deutsche Bank so se podražile za okrog štiri odstotke, saj je imela banka v zadnjem četrtletju 755 milijonov evrov dobička, kar je več od pričakovanih 690 milijonov. Največ zaslug za uspešno četrtletno bilanco ima sektor investicijskega bančništva, ki je imel pred davkom 662 milijonov evrov dobička.

Španski BDP upadel za 0,3 odstotka
Vrednost evra je bila ob 13.30 okrog 1,296 dolarja. Špansko gospodarstvo je imelo četrto tromesečje zapored negativno rast, saj se je v tretjem četrtletju BDP znižal za 0,3 odstotka v primerjavi s četrtletjem prej in za 1,6 odstotka v primerjavi z istim lanskim četrtletjem. Inflacija znaša 3,5 odstotka in je na 17-mesečnem vrhu. Donos španske desetletne obveznice je porasel na 5,659 odstotka, kar pomeni, da znaša premija na primerljivo nemško obveznico 420 bazičnih točk.

Finančne krivulje na Valu 202:

31. oktober je dan varčevanja: do leta 2008 je bila Slovenija na vrhu Evropske unije po stopnju varčevanja gospodinjstev. 60 odstotkov slovenskih prihrankov je v bankah.


Na Japonskem občuten padec industrijske proizvodnje

Nič kaj spodbudni makroekonomski podatki ne prihajajo niti z Japonske. Obseg industrijske proizvodnje se je septembra na mesečni ravni skrčil za 4,1 odstotka, na letni ravni pa za 8,1 odstotka. Gre za največji padec po lanskem marcu, kar je tudi posledica spora s Kitajsko zaradi otokov v arhipelagu Diaoyu. Potrošnja gospodinjstev je septembra nepričakovano nazadovala za 0,9 odstotka v primerjavi z lanskim septembrom.

Nov poseg centralne banke
Japonska centralna banka se je zaradi znakov, da se gospodarstvo ohlaja, odločila za dodatno sproščanje monetarne politike. Banka je namreč poslabšala napoved gospodarske rasti - tretja gospodarsko najmočnejša država na svetu naj bi imela letos 1,5-odstotno rast BDP. Japonska centralna banka se je že drugi mesec zapored odločila za dodatne stimulacijske ukrepe. Sredstva, namenjena za odkupe obveznic, je povečala za 11 tisoč milijard jenov, na 91 tisoč milijard jenov.