Prvič po letu 2009 (takrat je v uvodnem mesecu leta izgubil 8,8 odstotka) je Dow Jones januarja izgubljal. Foto: Reuters
Prvič po letu 2009 (takrat je v uvodnem mesecu leta izgubil 8,8 odstotka) je Dow Jones januarja izgubljal. Foto: Reuters
Številne valute držav v razvoju močno izgubljajo, med njimi tudi ruski rubelj in poljski zlot. Vlagatelji so iz vzajemnih skladov teh problematičnih držav v tednu med 22. in 29. januarjem potegnili za 6,4 milijarde dolarjev sredstev, kar je največji tedenski odliv po avgustu 2011. Foto: EPA
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v zadnjem tednu izgubil 0,9 odstotka, teden poprej pa tri odstotke in pol. Foto: Reuters

Takšne mesečne izgube Wall Street ne pomni od maja 2012. Ker je januar pogosto dober kazalnik, kako se bodo do konca leta gibale vrednosti delnic, so vlagatelji zaskrbljeni, da bo po visoki lanski rasti, ko so delnice največjih ameriških družb v povprečju pridobile skoraj 30 odstotkov, letošnje leto popolnoma drugačno. V 116-letni zgodovini indeksa Dow Jones je januar v kar 75 odstotkih primerov pravilno nakazal smer za prihodnjih enajst mesecev. Po letu 1970 je Dow Jones januarja 28-krat pridobival in kar 26-krat je bil tudi ob koncu istega leta v pozitivnem območju.

Potop Amazonovih delnic, nova rast Googla
V ospredju so še naprej težave držav v razvoju in njihove valute, ki izgubljajo zaupanje vlagateljev. Strah se seli na Wall Street, čeprav naj bi ameriške družbe v državah v razvoju ustvarile le pet odstotkov svojega dobička. V petek je bil Dow Jones že za več kot 200 točk "pod gladino", dan pa je končal s primanjkljajem 150 točk. Kar 11 odstotkov so izgubile Amazonove delnice, potem ko je največji spletni trgovec na svetu razočaral z rezultati zadnjega četrtletja. Naftni velikan Chevron je sporočil, da je dobiček od oktobra do decembra padel za 32 odstotkov, delnice pa so se pocenile za štiri odstotke. Med redkimi pozitivnimi presenečenji je bil Google. Ker je s poslovnimi rezultati presegel napovedi analitikov, so delnice poskočile za štiri odstotke.

Dow Jones (ZDA)

15.684 točk
Nasdaq (ZDA)4.099
DAX30 (Frankfurt)9.306
Nikkei (Tokio)14.914
10-letne slov. obvezn.donos: 4,89
10-letne am. obvezn.donos: 2,67
EUR/USD1,3487
USD/JPY102,12
EUR/CHF1,2225
Nafta brent106,35 USD
Zlato1.244 USD
Euribor0,396 %


Pri Whirlpoolu umirjajo žogo

Od Azije prek Afrike do Latinske Amerike si centralne banke prizadevajo, da bi z zvišanjem obrestnih mer zajezile beg vlagateljev in pomirile finančne trge. Mednarodna podjetja že ukrepajo, da bi omilila negativne učinke. Zaznati je predvsem korake predvsem v smeri zavarovanja (hedginga) proti valutnim izgubam. Panike za zdaj še ni, ne nazadnje imajo podjetja že številne podobne izkušnje. "Na brazilskem trgu smo že 60 let, spopadali smo se s hiperinflacijo, krizami, toda niti enkrat nismo imeli tam letne izgube," duhove mirijo pri največjem proizvajalcu bele tehnike na svetu Whirlpoolu.

Padec donosnosti ameriških obveznic
Če januar ni bil ugoden mesec za lastnike delnic, so se bolj veselili tisti, ki stavijo na zlato in varne obveznice. Resda je zlato zadnji teden predvsem na račun močnejšega dolarja izgubilo dva odstotka, toda še vedno je tri odstotke višje kot na začetku leta. Čeprav je Fed sredi tedna za dodatnih deset milijard dolarjev (na 65 milijard) oklestil vsoto, ki jo v okviru programa kvantitativnega sproščanja mesečno namenja odkupovanju državnih obveznic, je cena ameriških obveznic še naprej naraščala (mesečna rast je bila najvišja v zadnjih 20 mesecih), njihova zahtevana donosnost pa posledično padala, tako da zdaj znaša 2,65 odstotka, najmanj po začetku novembra.

Krka po enem mesecu pod 60 evri
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP teden končal tik pod mejo 700 točk. Največja rast je uspela delnicam Triglava, ki so se podražile za pet odstotkov, na 22,50 evra, medtem ko so se Krkine delnice (ki so bile z dobrima dvema milijonoma evrov najprometnejše) pocenile za več kot štiri odstotke in po enem mesecu zdrsnile pod 60 evrov. V ospredju je še naprej morebitna prodaja Mercatorja Agrokorju. "Najboljši sosed" je medtem objavil, da mu je lani uspelo ustaviti padanje dobičkonosnosti, vendar pa so prihodki v višini 2,8 milijarde evrov nižji za 3,7 odstotka v primerjavi z letom 2012. Neto zadolženost skupine se je zmanjšala pod milijardo evrov.

Intereuropa poskočila še za 30 odstotkov
Skupina Gorenje je po prvih podatkih lani ustvarila 1,24 milijarde evrov prihodkov, kar je odstotek in pol manj kot leto prej. Izgube je bilo za 25,3 milijona evrov. Za letos velenjsko podjetje načrtujejo rast prihodkov in 12,1 milijona evrov čistega dobička. Med delnicami, ki niso vključene v SBI TOP, velja izpostaviti nov skok Intereurope, saj so delnice v petih dnevih poskočile za 30 odstotkov, na 1,16 evra. Banke, ki v koprski logistični družbi Intereuropa obvladujejo 67,8-odstotni delež, so sicer sklenile delnice prodati. Mandatno pogodbo za prodajo delnic Intereurope so podpisale s svetovalcema Lazard in Raiffeisen Centrobank.