Po sestrelitvi ruskega letala so se vodilni delniški indeksi obrnili navzdol, spodbudno pa je, da so v ZDA na koncu indeksi okrevali in dan končali z minimalno rastjo. Foto: Reuters
Po sestrelitvi ruskega letala so se vodilni delniški indeksi obrnili navzdol, spodbudno pa je, da so v ZDA na koncu indeksi okrevali in dan končali z minimalno rastjo. Foto: Reuters
Volkswagen
Volkswagnove delnice so bile v torek v sestavi indeksa DAX30 edine, ki so se podražile, in to zelo močno, saj so dosegle 117 evrov. Njihov tečaj se je od 12. novembra povzpel za 20 odstotkov. Pri banki UBS menijo, da zaradi posledic emisijskega škandala škoda vendarle ne bo tako velika, kot napovedujejo nekateri (60 milijard evrov), poleg tega pa so ciljno vrednost delnic zvišali na 160 evrov. Foto: EPA
Cena nafte brent je okrog 46 dolarjev. Naslednji petek se bo spet sestal Opec, a večina meni, da bo ostal zvest svoji politiki. Foto: Reuters

Zlata unča, ki je prejšnji teden pri 1.064,95 dolarja dosegla najnižjo točko po februarju 2010, je porasla za več kot odstotek in se zavihtela nad 1.080 dolarjev, medtem ko je nafta brent poskočila za skoraj tri odstotke in dosegla 46,50 dolarja. Delniški trgi so bili obarvano rdeče. Frankfurtski DAX30 (med 30 delnicami so se podražile le Volkswagnove, potem ko so pri banki UBS njihovo ciljno ceno zvišali na 160 evrov) in francoski CAC 40 sta se znižala za poldrugi odstotek. V ZDA se je dan začel s padcem vodilnih indeksov (pred zahvalnim dnem ni nič kaj spodbudno izzvenela novica, da je zaupanje potrošnikov novembra precej zdrsnilo in doseglo najnižjo raven po juliju), a na koncu je indeks Dow Jones (17.812 točk) vendarle končal v pozitivnem območju.

Rast BDP-ja v ZDA 2,1-odstotna
Ameriško gospodarstvo je sicer opogumila novica, da je bila rast BDP-ja v četrtletju od julija do septembra 2,1-odstotna, kar je več od prve ocene (1,5 odstotka). Popravek navzgor, ki je resda tudi posledica višjih zalog (kar bi lahko negativno vplivalo na rast v zadnjem četrtletju), je znak, da se največje svetovno gospodarstvo dobro upira upočasnjevanju svetovne rasti. Spodbudna novica je včeraj prišla tudi iz Nemčije: razpoloženje med vodilnimi nemškimi gospodarstveniki je zadnji mesec kljub Volkswagnovemu škandalu in napadom v Parizu poraslo. Nemški indeks konjunkturnih pričakovanj Ifo je novembra s 108,2 točke porasel na 109 točk, kar je najvišja vrednost po sredini leta 2014.

Finančne krivulje: Izkazalo se je, da je politika Savdijcev zgrešena in se bodo očitno prisiljeni dogovoriti s preostalimi velikimi proizvajalci, kako si bodo razdelili naftni kolač.


Nastalo je največje farmacevtsko podjetje
Pfizerju je, kot kaže, končno uspelo prevzeti irskega farmacevta Allergan, znanega tudi po tem, da proizvaja botoks. Gre za rekordni prevzem v tem sektorju in za največji prevzem leta 2015, vreden 160 milijard dolarjev. Pfizer računa, da bo s prevzemom dobiček na delnico zvišal za deset odstotkov, vendar šele leta 2019. Prvi učinki združitve naj bi bili opazni z letom 2017. Sedež podjetja bo ameriško podjetje preselilo na Irsko, kjer je davek na dobiček precej nižji kot v ZDA. Predsednik Barack Obama je potezo že označil za nedomoljubno. S prevzemom je nastala največja farmacevtska družba na svetu, ki bo imela letno več kot 60 milijard dolarjev prihodkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (24. november):

INTEREUROPA

+9,09 %

4,00 EUR
SAVA RE+2,68 %13,79
GORENJE+2,21 %4,16
ZAV. TRIGLAV+0,58 %24,15
KRKA

+0,41 %

64,36
TELEKOM

+0,02 %

80,12
LUKA KOPER-0,04 %22,50
PETROL-0,57 %254,00



Goldman Sachs: Padec nafte na 20 dolarjev?
Cena nafte se je včeraj povzpela do 46,50 dolarja, kar je dvotedenski vrh. Nadaljnja rast je vprašljiva, saj je sentiment izrazito negativen. V ponedeljek je bil objavljen podatek, da so hedge skladi in preostali upravljavci premoženja število kratkih pozicij, s katerimi stavijo na padanje cen nafte, povečali na najvišjo raven po lanskem oktobru. Svetovne zaloge nafte so visoke, zraven pa je treba dodati še napoved tople zime, kar vsekakor ne govori v korist višjim cenam. Vseeno so analitiki pri BNP Paribas zapisali, da bi cene nafte pozimi lahko okrevale in da je 40 dolarjev za ameriško lahko nafto dno. Drugače menijo pri Goldman Sachsu, kjer so svojim strankam prejšnji teden v črnem scenariju napovedali celo padec nafte na 20 dolarjev.

Močan dolar povzroča skrbi
Evro si je nekoliko opomogel, potem ko je v ponedeljek pri 1,0592 dolarja padel najnižje v zadnjih sedmih mesecih. Devizni trgi so seveda močno pod vplivom pričakovanega decembrskega dviga obrestnih mer v ZDA in na drugi strani še ohlapnejše denarne politike v Evropi. Strategija, imenovana "carry trade", ki si trgovci izposojajo denar v valuti, kjer so obrestne mere nizke, in ga vložijo tja, kjer so obresti višje, bo spet priljubljena, s tem pa se utegne dolar še dodatno okrepiti. Vse to že odražajo obvezniški trgi, saj je donosnost petletne nemške obveznice negativna, primerljive ameriške pa okrog 1,7-odstotna. Razlika med obema je najvišja po uvedbi evra. Močnejši dolar utegne nekatere države prisiliti v devalvacijo, podjetja, ki so posojila najemala v dolarjih, pa pahniti na rob preživetja.