Borzni komentar

Poudarki

  • Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
Newyorška borza vrednostnih papirjev je v petek doživela "obisk z lune". Gre za promocijo podelitve MTV-jevih glasbenih nagrad. Podelitev bo v ponedeljek v New Yorku. Glavna nagrada se imenuje Moon Person (človek z lune). Foto: Reuters
Tesline delnice so v petek padle na 305 dolarjev, skoraj devetodstotni padec pa je bil največji po juniju 2016. Ker so delnice od 52-tedenskega vrha že oddaljene več kot 20 odstotkov, so s tem po definiciji Wall Streeta v medvedjem trendu. Foto: Reuters
Če je bilo treba za 159-litrski sod brenta letos plačati že več kot 80 dolarjev, se cena zadnje tedne znižuje in je v sredo zdrsnila na dobrih 70 dolarjev. Foto: Reuters

Dodaj v

Vlagatelji brez sočutja do osebnih težav Elona Muska

Nafta WTI sedmi teden zapored navzdol
19. avgust 2018 ob 07:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Špekulantom, ki stavijo na padec Teslinih delnic, se je njihova igra v petek zelo izplačala, saj so zaradi čustvenega intervjuja Elona Muska skupno "potegnili" milijardo dolarjev.

V intervjuju za New York Times je Musk, prvi mož proizvajalca električnih vozil Tesla (in vesoljskega programa SpaceX), potarnal, da je za njim najtežje in najbolj boleče leto kariere. Zgodi se, da v službi preživi tudi do 120 ur na teden, tako da spi zelo malo, težave z nespečnostjo pa rešuje z zdravili. Vlagatelji so bili do njegovih težav brez sočutja: delnice so padle za devet odstotkov (največji enodnevni padec v zadnjih dveh letih) in so od trenutka, ko je Musk na Twitterju zapisal, da je zagotovil financiranje za privatizacijo Tesle, izgubile že več kot 20 odstotkov. Prav dvom o tem, ali ima Musk res zagotovljene milijarde za financiranje svojega načrta, je v petek najbolj vplival na strmoglavljenje delnic.

SEC v preiskavo Muskovih tvitov
Vlagatelje begajo tudi informacije, da naj bi Musk prepogosto posegal po rekreativnih drogah, kar naj bi vplivalo na njegove sporne tvite. Prejšnji teden je bil Musk v ospredju zaradi tvita, da se zavzema za privatizacijo Tesle in da je pripravljen pri umiku delnic z borze vsakemu delničarju plačati 420 dolarjev za delnico. Kot pravi Elon Musk, želi doseči 20-odstotno premijo na delnico. V preiskavo njegovih tvitov se je medtem vključil ameriški regulator trga SEC, ki mu seveda ni všeč, da javno podjetje na takšen način sporoča občutljive informacije. So pa na svoj račun prišli vsi, ki "shortajo" Tesline delnice in služijo z njihovim padcem. V petek naj bi skupno zaslužili več kot milijardo dolarjev.

New York v plusu, Frankfurt v minusu
Na Wall Streetu sta se sicer vodilna delniška indeksa Dow Jones in S&P 500 zadnji teden povzpela za odstotek, kar je ob pretresih v Turčiji in ob novici, da je zaupanje potrošnikov v ZDA (po izračunih Univerze v Michiganu) zdrsnilo najniže v zadnjih enajstih mesecih, kar malce presenetljivo. Nasploh je ameriški delniški trg letos v opazno boljši kondiciji od preostalih. Indeks S&P 500 je tako od 1. januarja pridobil šest odstotkov (od rekorda je oddaljen le en odstotek), medtem ko je, na primer, frankfurtski DAX30 letos izgubil desetino vrednosti. Delnice ameriških korporacij so privlačne predvsem zaradi lepih dobičkov – skoraj 80 odstotkov korporacij iz indeksa S&P 500 je v tretjem letošnjem četrtletju preseglo pričakovanja!

Dow Jones (ZDA)

25.669 točk

Nasdaq (ZDA)

7.816
DAX30 (Frankfurt)12.210
Nikkei (Tokio)22.270
10-letne am. obvezn.

donos: 2,87 %

10-letne slov. obvezn.donos: 0,90 %
EUR/USD

1,1438

EUR/CHF

1,1386

bitcoin

6.350 USD

nafta brent71,68 USD
zlato

1.185 USD

euribor (6-mesečni)–0,266 %

.

Turčiji nižja bonitetna ocena
V petek je za nasmehe borznikov v New Yorku poskrbela novica, da bosta Kitajska in ZDA po vseh protekcionističnih (proti)ukrepih nesoglasja še pred novembrskim srečanjem obeh predsednikov poskušali rešiti za pogajalsko mizo. Teden je bil sicer tudi v znamenju turške krize. ZDA so uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Gre za dodatne sankcije zaradi spora glede pastorja Andrewa Brunsona, ki ga v Turčiji obtožujejo podpore terorizmu. Vrednost lire se je v ponedeljek sesula do 7,24 lire za dolar, nato pa se je krivulja le obrnila in trenutno je treba za dolar plačati šest lir. Bonitetni hiši Standard & Poor's in Moody's sta vseeno znižali bonitetno oceno države, pri čemer Turčiji prihodnje leto napovedujeta recesijo.

Nafta WTI sedmi teden zapored navzdol
Naftni trgovci so zadnji teden največ pozornosti namenjali podatku o presenetljivi rasti ameriških zalog nafte. Te so porasle kar za 6,8 milijona 159-litrskih sodov, analitiki pa so pričakovali njihov padec. Očitno presežna ponudba, ki je trg hromila v prejšnjih letih, še ni preteklost, poleg tega je kar nekaj znakov, da se kitajsko povpraševanje ohlaja. Ameriška lahka nafta se je v petih dneh pocenila za 2,6 odstotka in je na tedenski ravni zdrsnila že sedmič zapored. Nadaljnje padanje vrednosti nafte naj bi preprečile ameriške sankcije proti Iranu, saj bo ta članica Opeca, ki je julija proizvedla še skoraj dva milijona sodov dnevno, že z avgustom krepko znižala proizvodnjo, do konca tretjega četrtletja pa naj bi se dnevna količina načrpane nafte znižala za 500 tisoč sodov.

Mrak novo vlado spomnil na leto 2007
Na Ljubljanski borzi je indeks SBITOP (876 točk) zadnji teden izgubil tri četrtine odstotka. Triglavove delnice so po objavi, da je polletni čisti dobiček nazadoval za 17 odstotkov (na 30 milijonov evrov) v petek zdrsnile na 31,20 evra. Izvolitev Marjana Šarca za predsednika vlade ne bo imela vpliva na trg. Novo vlado sicer čaka veliko gospodarskih izzivov, tudi prodaja NLB-ja, ob vsem pa bo morala paziti na vzdržnost javnih financ. "Upam, da bodo javnofinančni okviri jasni in da se ne bomo znašli v takšnem položaju kot 2007, ko smo bili zadovoljni, da imamo proračun izravnan. Da, bil je izravnan ob nenormalno visoki gospodarski rasti. Ko so nastopile težave, pa je sledila velika kriza," je za Radio Slovenija povedal ekonomist Mojmir Mrak.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 19.08.2018 ob 08:09
Ja, deloholik je oblika odvisnosti, ki se v kapitalizmu poveličuje. Zato je pa tako velika stopnja depresije!
viljam_s
# 19.08.2018 ob 08:27
Je pa zanimiva ena zadeva tukaj na RTV SLO. Kako lahko novinarji čisto lepo razumejo da so privatna podjetja ki so vsem dostopna javna. Tega istega fenomena pa ne razumejo za Slovenijo kjer se javno interpretira izključno kot državna lastnina.
viljam_s
# 19.08.2018 ob 08:23
Ni če hočeš prevzeti podjetje je fino da delnice padajo in da ne rastejo. Da mogoče vse to tvitanje in jamranje ni namenjeno ravno temu. In še to če so drugi zaslužili fino s škrtanjem zakaj ne bi Musk. Delnico fino proda ko je visoko. Potem začne jamrat. Ko pade za 20% pa fino kupi nazaj in jih dobi za 20% več. Če 5 krat ponoviš tak cikelj si pridobil še enkrat toliko delnic samo na tvitanje.
josh k.
# 19.08.2018 ob 09:16
Vlagatelji brez sočutja do osebnih težav Elona Muska.

Sočutje ? Tle je toliko sočutja kot ga ima lev do zebre ko jo požre.
DLeagueStar
# 19.08.2018 ob 08:14
Pred par leti je pa govoril, da on v bistvu nima delavnika, ker njegov um tako ali zako kar naprej nekaj dela in ustvarja tako da mu je biti v sluzbi po 10+ ur na dan nekaj normalnega.
bluppo
# 19.08.2018 ob 09:31
Elonu padanje delnic ni koristno, ker bo v primeru, da bo marca delnica pod 360$ Tesla morala vrniti skoraj 1 mrd $ v denarju, ki ga itak nima. Če bi delnica v marcu bila nad to vrednostno potem pa vrne posojilo v delnicah. Pač probal je umetno malo dvigniti delnico in “biti pameten/pomemben”, a se mu tokrat ni izšlo, ker pri takih najavah veljajo posebna pravila, ki jih je on prekršil. Zato ga (teslo) preiskuje SEC in se nabirajo tožbe. Včasih se pač moraš posvetovati s svetovalci.
SamoRes
# 19.08.2018 ob 08:30
Bitcoin je padel za 10.000, Ethereum pa za 1.000 dolarjev v malo več kot pol leta?
Nekateri ljudje so ob tisoče in tisoče prihrankov, ali celo odplačujejo kredite.
Tudi na forumih ne vidim enega komentarja več, kje so zdaj ti ljudje?
Delite izkušnje, ste pravočasno prodali, še držite?
madli
# 19.08.2018 ob 09:41
@SamoRes

Kako nas ne vidiš? Jaz komentiram pod skoraj vsako novico. Tudi marsikdo drug, samo ogromno ljudi raje ne komentira, ker so nenehno deležni istih vprašanj in postaja že malo tečno. Ja, nekateri ljudje so ogromno izgubili, nekateri so pa lani zaslužili takšne vsote, da ne rabijo več delat enega dneva v življenju. Pač perspektiva.

Najbolj me pa moti, ko nekdo reče, glej bitcoin je padel iz 20k na 6,3k, kar je tehnično res, ampak vmes je bilo 8 mesecev premikov. Iz 20k na 5,8k, na 12k, na 6,5k, na 9,8k, na 5,8k, na 8,4k in trenutno iz 5,8k smo šli na 6,6k in trenutno v manjšem popravku.

Padci in vzponi so vedno manj eksremni pri bitcoinu, kar pomeni, da bo zelo kmalu trenutek odločitve. In ko do tega pride bo premik silovit. Ampak po moje še bo par mesecev v tem rangu. Je možno, da gre še nižje, ampak na dolgi rok, če kupiš bitcoin pri 6350$, mislim, da ti ne bo žal čez 5 let.

Tisti, ki so si pa vzeli kredite, so si pa sami krivi. Kripto market je precej nov, ekstremno volatilen, nihče ne ve kako realno ocenit kriptovalute ...

Je pa takih, ki so kupili bitcoin nad 18k zelo malo, v primerjavi s tistimi, ki so kupili bitcoin po 6k in nižje, če primerjaš volumen na menjalnici.
Bivši uporabnik
# 19.08.2018 ob 08:34
Če želi Musk res odkupiti delnice Tesle, potem je strmoglavljenje njemu v korist. Če je on izkoristil znižano vrednost delnic, nakar jim je vrednost spet zvišal s tvitanjem bi bil lahko obtožen spekulacije. Je pa tu tudi prikriti špekulant in Muskov nasprotnik Buffet. Tako da lahko dac ga je v to tudi ta tip potegnil.
SamoRes
# 19.08.2018 ob 08:05
Zgodi se, da v službi preživi tudi do 120 ur na teden, tako da spi zelo malo, težave z nespečnostjo pa rešuje z zdravili.

Gnoj je zlato in zlato je gnoj. oboje = 0
GLaDOS
# 19.08.2018 ob 15:41
Se enkrat opozarjam...

Blockchain ni samo transakcija... Je okolje na katerem lahko furas cisto vse IT storitve... Od gostovanj prostora do prenosa video vsebin...

Primer... Gostovanje na navadnih streznikih za par giga = od 2dolarja gor.... Gostovanje na blockchainu = par centov
firbec111
# 19.08.2018 ob 09:53
SamoRes

Tudi na forumih ne vidim enega komentarja več, kje so zdaj ti ljudje?
Delite izkušnje, ste pravočasno prodali, še držite?


veliko prodal, veliko držim. Brez kredita seveda
luckyss
# 19.08.2018 ob 13:14
Pošljite SMS na brezplačno številko 0000 z vsebino Musk 5, ali Musk 10...
Prispevali boste 5 ali 10...tisoč dolarjev za ubogega reveža..
izo
# 20.08.2018 ob 06:35
Če želi Musk res odkupiti delnice Tesle, potem je strmoglavljenje njemu v korist. Če je on izkoristil znižano vrednost delnic, nakar jim je vrednost spet zvišal s tvitanjem bi bil lahko obtožen spekulacije. Je pa tu tudi prikriti špekulant in Muskov nasprotnik Buffet. Tako da lahko dac ga je v to tudi ta tip potegnil.

pa kaj vami ni jasno glede tega kvazi genija? point vsega je, da je firma tesla glede primerne dejavnosti (torej prodaje el avtomobilov ipd) od začetka v minusu. in folk kar kupuje njihove delnice, lol oz je kupoval. pač streznitev pride slej ali prej, isto kot pri kriptovalutah ipd.
Righthand
# 19.08.2018 ob 16:07
@madli. Hvala za zelo dober odgovor. Redkost na tem portalu. Sam sem prve delnice kupil decembra 1975. Se strinjam o uporabnosti blockchaina. O bitconu sem se poučeval okoli pet let nazaj. Car se transakcij tiče. Še vedno moraš odpreti račun,zamenjati € za bitcoin in plačati spread. ko ga menjaš za € isto. Koliko hotelov,sobodajalcev itd. vzame bitcoin in koliko Paypal .Paypal tudi dela 24/7 in ti tudi da neka jamstva. Le malo brokerjev vzame bitcoine kot depozit. Hekerjev ki so ukradli milijone s bitcoin računov niti ni treba omenjati.
SsDrag
# 19.08.2018 ob 11:23
ljudje zaslužijo denar samo s tem, da stavijo, kolk bo denarja nekdo izgubil? fak
KLIPAN
# 19.08.2018 ob 10:31
Ves sijaj kapitalizma.
Ko gre človeku težje, ga je potrebno uničiti do konca.
Celo stavi se na to in se kujejo dobički.
Kaka moralna izprijenost na celi črti.
In potem bi naj tile neusmiljeni psi vodili naša življenja?
jk11
# 19.08.2018 ob 09:52
Zadnje mesece se Musk ful čudno obnaša, je pa si sam kriv za to.

Noben ni nekih neumnih tvitov namesto njega pisal, delničarji pa tudi ne marajo nekih zmedenih ljudi na vodilnih položajih v multi-milijardnih podjetjih.

Me je tako ali tako presenečalo kako ljudje podporajo Teslo, ker po pokazanem niso neki presežek. ampak bolj ko ne neki "hype".
izo
# 20.08.2018 ob 06:39
Bonitetni hiši Standard & Poor's in Moody's sta vseeno znižali bonitetno oceno države, pri čemer Turčiji prihodnje leto napovedujeta recesijo.

mogoče pa bi morali odcelotnega kvaz članka tole videt. ko se vam govoril, da ocene bonitetnih hiš (vemo čigavih) nimajo nobene veze z realnim stanjem gospodarstva, sem fasira minuse. turčija ko vemo je gosppdarsko zadnja leta zelo močna, a ker noče špilat točno po notaj jastrebov, bodo pripavili za turke recesijo oz krizo.
vam mogoče že malo klika ali še nič?
GLaDOS
# 19.08.2018 ob 16:27
@Righthand

Valute niso bile ukradene iz privat denarnic ampak iz menjalnic kjer je bil vdor v streznike in ne v blockchain denarnice... Kriptovalut enostavno ne drzis na menjalnicah...
GLaDOS
# 19.08.2018 ob 16:21
@Righthand

Odpres racun na wirex (trenutno eden redkih z delujocimi karticami, ki jih naredi in poslje zastonj), povezes kreditno na racun in imas moznost nakupa BTC, ETH, XRP... Potem pa to posljes na menjalnice in kupis zeljene kovance...

Meni je registracija z verifikacijo trajala reci in pisi 10min...po desetih minutah sem imel naroceno kartico iz londona, ki je prispela po enem tednu...

Niso pa verifikacije potrebne saj lahko racun odpres ze z mailom... Mislim, da bittrex omogoca prenos do 2btc na dan brez verifikacije...

Na koncu imam wirex account z mobilno aplikacijo na kateri v sekundi napolnim kartico (visa)...
madli
# 19.08.2018 ob 15:29
@Righthand

Bitkoin je samo neka koda na internetu,brez vsake uporabne vrednosti

S tem si vse povedal koliko se spoznaš na bitcoin, blockchain in ostale kriptovalute. Ni neka koda na internetu, blockchain je način beleženja vseh transkacij v medsebojno povezanih blokih. Omogoča ti popoln nadzor nad lastnim denarjem in enostavno pošiljanje denarja po svetu, brez potrebe po banki ali drugih posrednikov. Za razliko od banke, kjer med vikendom in prazniki, nakazila ne gredo skozi, je bitcoin 100% časa na voljo za pošiljanje in prejemanje.

Da ne omenjam pametnih pogodb pri ethereumu, kaj je vse tam možno narediti, opcij je ogromno. Pa tudi sam blockchain je precej koristna zadeva.

Tudi ponzi shema to ni, preberi si na wikipedii definicijo ponzi sheme. Prvo kot prvo, nihče ne stoji za bitcoinom, da bi ti obljubljal neverjetne dobičke, če ga kupiš. Nikjer niti ni cena omenjena v bitcoin white paper-ju. Bitcoin cena je izključno določena s povpraševanjem in zalogo. Če je povpraševanje manjše, pač cena pada. Enostavno.

Delnice plačujejo dividende

Tudi pri bitcoinu dobivaš vse "hard fork-e" in pri določenih kovancih, ki so "proof of stake", dobivaš dodatne kovance (vrsta dividende?).

zlato že tisočletja ohranja vrednost

Načeloma že res ja, letos pa najbolj ne. Če bi 1. januarja kupil zlato, bi že bil 14% v minusu in še nižje gre letos, poglej graf. (https://www.tradingview.
com/x/xpQi1fxR/
). Vsaj na 0.5 črto gre (1084$).

Pa, ko smo že ravno pri delnicah. Se ti ta graf za Apple zdi normalen recimo: https://www.tradingview.
com/x/bBpnmqGa/

Ali pa ta znani ameriški Dow Jones index: https://www.tradingview.
com/x/BkB7yNYW/


Samo časovni interval je dosti večji, kripto market je pač na x10 hitrost trenutno.

Sej ne rečem, tudi sam sem začel investirati v delniški market pred kratkim, malo diversifikacije ne škodi.
K_ris
# 19.08.2018 ob 15:10
@madli

ampak na dolgi rok, če kupiš bitcoin pri 6350$, mislim, da ti ne bo žal čez 5 let.

Kaj pa, če si ga kupil pri 12 ali 20k?
pjandura
# 19.08.2018 ob 12:48
Malo gore, malo dole, loterija, pofl, megla.
Mrhovinar#
# 19.08.2018 ob 12:45
Tesla- vreca brez dna za ZDA davkoplacevalce. Podjetje, katero nudi gradove v oblakih za prihodnost in el. polizdelke brez (res inovativnih resitev) tehnoloskih inovacij, to je mogoce samo v zahodnem protekcionisticnem "prostem" trgu.
To je podjetje vase zagledanega playboja, kateri ima bozanski kompleks. Podjetje, katero rabi vernike in ne obicajnih uporabnikov. Z verniki izgubis maso kritikov, kateri prisilijo podjetja v vecja vlaganja in razvoj-ala apple.
Fenomen tovrstnih podjetij z mocnim politicnim zaledjem je res zanimiv. Ali pa uber- vlaganje samo v zgodbo, brez realne dodane vrednosti v sedanji realnosti.

Musk je izkoristil insiderske informacije in krsil pravila. Edino pravilno, da se pricne tale umetni imperij pocasi sesedat. Z drugim k***** po koprivah tolci, pa te fore.
boboman
# 19.08.2018 ob 10:57
To kar si je Musk privoscil z svojimi Twiti je v bistvu kriminalno dejanje in marsikdo bi zaradi njega sedel! Seveda je firma nasopana z drzavnim denarjem in mu zato nebo hudega. Ceprav mislim da bi neodvisni borzni inspekotrji moral preverit cigavi fondi so v dveh dneh zasluzili milijardo dolarjev na shortanju Tesle...
haninngway
# 19.08.2018 ob 10:52
Nekdo je odšel z idejam in sedaj jok in stok, kaj le bo naredil, da reši Teslo. Razumi, da je Tesla dosegla svoj vrhunec, da se drugi mobilski giganti tudi odločajo za proizvodnjo el. avtomobilov in s tem manjši trg za "mini" teslo. Lahko je krojiti trg, ko nimaš nobenega tekmeca iz. Le peščico, težje je to delati, ko se podobni kot ti, to pomeni "inovativneži", odločijo te pokopati. Denarja ima veliko, tukaj ga ne bodo, če že potem psihološko.
Sandopes
# 19.08.2018 ob 10:25
A niso slovenci masovno trdili da je bodocnost v Bitcoinu?
SamoRes
# 19.08.2018 ob 10:13
@madli, @firbec111
Hvala za odgovor, samo zanima me, ker je res nekoliko potihnilo, vsem želim veliko dobička in malo izgub.
madli
# 20.08.2018 ob 16:58
@izo

Bitcoin ni naslov, je valuta oziroma nek shranjen kriptiran podatek, ki se nahaja na določenem naslovu (javni ključ) na blockchainu.

mogoče res, ampak uporablja oz zlorablja pa se izključno za špekulacijo

Ne vem kaj je narobe s špekulacijo. Vsak ima pravico špekulirati s svojim denarjem. Marsikdo je špekuliral pred dot com balončkom in marsikdo se je opekel, nekaj pa jih je mastno zaslužilo. To je ravno bistvo špekulacije. Ko je zadeva že "mainstream" sprejeta, potem je že prepozno za masivne profite.

zlato je fizična dobrina, nek virtualni naslov pa niti ne..

Zlato je že ok, ampak še vedno ga moraš nekje hraniti, po navadi ga ne hraniš ravno doma, medtem, ko pa bitcoin je dostopen preko blockchaina vsepovsod kjer imaš povezavo do interneta. Privatni ključ pa imaš na kakšnem Ledgerju recimo. Ne rečem, da je bitcoin zdaj rešitev vsega, bitcoin še ima ogromno težav za rešit, ima pa potencial postati globalna valuta.

hard fork=dividenda? zanimivo..

Zato pa sem dal vprašaj zraven. Kakorkoli želiš to imenovat, pač zastonj denar dobivaš vsake toliko časa.

po domače povedano, si pušnil.

Niti ne :)
Lani sem profitiral neko solidno vsoto denarja, ni zdaj to nekaj masivnega, ampak za mene osebno je zelo solidno. Letos pa sem naredil nekaj minusa že. Skupno še vedno lep plus.

Nisem pa zdaj pripravljen še več denarja investirat trenutno v kriptovalute, ker bi potem že počasi kršil načelo: "Investiraj toliko, kolikor si pripravljen izgubit."

Pri delnicah sem pa lepo varno začel mesečno investirat v en ETF zaenkrat, brez neke panike. Zakaj bi se denar nabiral na bančnem računu, če lahko 10-15% na leto obrneš z ETF-om (razen, če pride do podobne situacije kot 2008). Nekaj rezerve seveda more bit.
GLaDOS
# 19.08.2018 ob 21:46
@Righthand

Menjalnic je vec kot je kriptovalut.. Jih je kar nekaj z minimalnimi spreadi in brez provizij...

Sploh pa je BTC za prenose neuporaben...raje uporabi kaksen xrp, xlm ali ada za prenose saj so ti skoraj zastonj s transakcijami pod minuto :)
GLaDOS
# 19.08.2018 ob 21:38
A je mozno, da Musk tole umetno zbija, da lahko privatizira ceneje?
cortex
# 19.08.2018 ob 18:11
sik. Mislim, da Mrak opozarja ravno pred manjšanjem davčin na račun večjega zadolževanja.
Sicer pa tvoja socialna podpora ni nad 70.907,20€ in ni obdavčena s 72%.
Pa tehnično gledano je primerjava bruto bruto obdavčitev smiselna samo v makroekonomskih primerjavah v gospodarstvu (in še to zgolj v primerljivih državah).

Sploh pa obdavčitev ne pove veliko. Danska, Norveška, Nemčija, Francija, Švedska niso poznane po nizki obdavčitvi pa s vseeno države, ki so top v Evropi.

Moja obdavčitev je 30.52% plače - neto izplačilo ~3.250$. Samo kaj, ko "moram" po tem poskrbeti - plačati za zasebno zobozdravstveno, oftalmološko, življenjsko (ki je tu drago ko hudič), zavarivanje za primer trajne poškodbe - invalidnost (ni samoumevno). Potem pa še vedno moram poskrbeti, da bom lahko lepo živel po upokojitvi (in da mi ne bo potrebno v Wallmartu sedeti za preživljavanje).

Nekaj malega se trudim še prišparat za frocov študij. (Za ene Pol šolnine skupaj z ženo).
Realno pridem šele po tem na primerljivo izplačilo kot ti.
mangrooooo
# 19.08.2018 ob 17:22
@rightland

Ce te zanima, ti predlagam odpreti racun na Coinbase. Potem se priklopis na njhovo Coinbase.pro platformo in kupujes ter prodajas BTC, ETH, LTC, BCC in ETC brez vsake provizije, ce oddas Limit narocilo. Spread je 1 cent.
Te leve menjalnice, ala Bitpanda in podobne pa imajo vcasih taksen spread, o katerem ti govoris. Ampak noben pameten jih seveda ne uporablja.
In kot je ze povedal @glados. Naroci si Wirex kartico. Odlicna stvar.
GLaDOS
# 19.08.2018 ob 16:05
@madli

Nekje 1% prebivalstva naj bi imelo kriptovalute... Sedaj pa pomisli kaj se bo zgodila pri masovni uporabi...

ATH bo presezen min. 10x...

Again...moje mnenje
mangrooooo
# 19.08.2018 ob 15:32
@glados

vse kar sem napisal, je res. Za nase razmere imam veliko vlozenega, ampak brez kredita. Jaz sem svoje naredil lansko leto in konec 2016. Karkoli se zgodi, lahko samo profitiram.
Righthand
# 19.08.2018 ob 14:45
V Sloveniji se TISKA.
opat
# 19.08.2018 ob 12:51
Joj, sirota planeta!
HOR
# 19.08.2018 ob 12:10
Sicer pa bo moral Musk/Tesla šele dokazati, da je proizvodnja električnih avtomobilov lahko rentabilna. in profitabilna...
Če ne bo prej SEC (Securities and Exchange Commission) odstavil Muska od vodenja Tesle...
klik...
kingeston
# 19.08.2018 ob 11:30
ojojoj, tesla v škripcih, naš veleum PONOS ka je bil tako optimističen ko je pred mesecem delnica malce skočila navzgor...
le kdo ima tu prav...

pa še nafta gre malo dol... :D
Borc984
# 19.08.2018 ob 10:11
Tweetat o prevzemu, da manipuliraš ceno delnice v svojo korist je nelegalno. Pravilno, da ne more spati, jaz bi ga v vrgel v zapor, če se je lagal glede prevzema.
Če ga toliko motijo prodaje na kratko, potem pa naj preneha lagati in dajati neke grandiozne napovedi, ki jih ne more izpolniti!
Tip mi je s svojimi izjavami vedno bolj antipatičen! Skratka, pedofil!
Mihsss
# 19.08.2018 ob 10:02
Najprej zavaja, potem pa joka, kako mu je hudo. Ne pomaga. Predolgo je napihoval ceno delnic s pripovedovanjem pravljic.
madli
# 21.08.2018 ob 01:17
@izo

dokler imaš ta ves grozni plus virtualen, ni nič..

Brez skrbi, ta plus že davno realiziran na bančnem računu.
izo
# 20.08.2018 ob 22:22
Skupno še vedno lep plus.

dokler imaš ta ves grozni plus virtualen, ni nič..
izo
# 20.08.2018 ob 22:20

Bitcoin ni naslov, je valuta oziroma nek shranjen kriptiran podatek, ki se nahaja na določenem naslovu (javni ključ) na blockchainu.


še enkrat, konkretiziraj bitcoin, ne blockchain. in potem je dilema..
K_ris
# 19.08.2018 ob 18:11
@madli

Če kupuješ hkrati na long in se zavaruješ s short, si na koncu sigurno v minusu. Je ni taktike, ki bi ti zagotavljala siguren dobiček.
Righthand
# 19.08.2018 ob 16:46
cena na portalu enega od brokerjev je 5732 buy in 5604 sell. Torej spread je €128. Dober profit za brokerja.
Righthand
# 19.08.2018 ob 15:28
Do tell. Povej mi njegovo uporabo. Kaj lahko storiš z njim, kar ne moreš s Evrom, PayPalom ali Skrillom?
delavc1
# 19.08.2018 ob 14:29
Trdim že vseskozi. Tip prejema bajne denarje da čimbolj NE DELA električnih avtomobilov. 100%.
Od resnih proizvajalcev česarkoli slišimo samo 2x letno, od Tesle 2x tedensko.
Clown
# 19.08.2018 ob 13:30
vest ga peče ker se je zlagal da je v vesolje poslal avto
Kazalo