Pipistrel bo letošnje leto sklenil z nekoliko večjo realizacijo kot lani, primerljiv lanskemu bo tudi dobiček, to pa uvršča podjetje med sto največjih slovenskih izvoznikov. Foto: MMC RTV SLO
Pipistrel bo letošnje leto sklenil z nekoliko večjo realizacijo kot lani, primerljiv lanskemu bo tudi dobiček, to pa uvršča podjetje med sto največjih slovenskih izvoznikov. Foto: MMC RTV SLO

Boscarol je ob obisku predsednika republike Danila Türka v Pipistrelu poudaril, da je treba tistim podjetnikom, ki imajo zmogljivosti in razvojne vizije, zagotoviti konkurenčnejše pogoje, da bodo lahko svojo dejavnost širili v Sloveniji. Zatrdil je, da ima pri tem posebno vlogo prav predsednik republike, ki je najpomembnejši člen gospodarske diplomacije in promotor države.

Nove širitve zaradi različnih birokratskih omejitev
Poleg širitve v italijansko Gorico, kjer na bi v začetku prihodnjega leta končno stekla gradnja proizvodne hale za sestavljanje električnih štirisedežnih letal, načrtuje Boscarol širitev tudi v druge države. "Drugo leto načrtujemo širitve tudi v Iran in Kazahstan, verjetno pa bomo v prihodnje razmišljali tudi še o kakšni novi državi, recimo Indiji," je še povedal Ivo Boscarol.

Do novih širitev bo prihajalo zaradi različnih birokratskih omejitev in sklenjenih trgovinskih sporazumov med državami. Tam naj bi sestavljali predvsem dvosedežna letala za posebne namene, kot je, recimo, šolanje pilotov in drugo. "Popolnoma normalno za neko podjetje, ki posluje globalno, je, da se organizira tako, da posluje na najboljši mogoč način," je dejal direktor Pipistrela.

Povprečna bruto plača v Pipistrelu trenutno 2400 evrov
Pipistrel bo letošnje leto sklenil z nekoliko večjo realizacijo kot lani, primerljiv lanskemu bo tudi dobiček, to pa uvršča podjetje med sto največjih slovenskih izvoznikov. V ajdovskem podjetju je zaposlenih 70 delavcev, povprečna bruto plača pa je trenutno 2400 evrov. Vedno več stavijo na razvoj tudi za tuje naročnike, kar pomeni manjšo odvisnost od osnovne proizvodne dejavnosti.

"Mislim, da bo naslednji mandat vlade ključen za gospodarstvo in da bi morali v tem času sprejeti kakšne konkretnejše zakone za izboljšanje, in ne le za gašenje trenutnih težav," je še dejal Boscarol. Po njegovem bi morali najprej nekaj spremeniti v zakonodaji glede referendumskega odločanja, saj "so bili vsi dobri zakoni na področju podjetništva, ki so bili sprejeti v zadnjih osmih leti, ustavljeni s tem mehanizmom ali pa z močjo, ki jo imajo sindikati".