Ikea naj bi v Ljubljani le našla primerno zemljišče za svojo trgovino. Foto: EPA
Ikea naj bi v Ljubljani le našla primerno zemljišče za svojo trgovino. Foto: EPA
Ikea naj bi za svoj ljubljanski center odkupila zemljišče, ki se nahaja med Kristalno palačo in Bauhasovim trgovskim centrom. Foto: BoBo
Ikea kmalu v BTC-u?

Po poročanju Financ naj bi Ikea, ki že vrsto let išče primerno zemljišče za svojo trgovino v slovenski prestolnici, le našla primerno zemljišče, in sicer 84 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče (nekdanji Gradis IPGI) za Kristalno palačo in upravno stavbo BTC-ja, ki je sicer v lasti Zavarovalnice Triglav.

V Ikei so potrdili, da je omenjeno zemljišče ena od možnosti in da se še pogovarjajo z lastniki primernih zemljišč. Vendar pa jih v Ljubljani zanimajo zgolj zemljišča na območju BTC-ja, saj so ravno prav oddaljena od središča mesta in imajo dobro prometno povezavo, je pojasnil predstavnik Ikee za jugovzhodno Evropo Igor Štefanac.

V Zavarovalnici Triglav morebitne prodaje zemljišč niso komentirali, vendar naj bi se s prodajo že strinjali. Za zemljišče naj bi dobili od 230 do 270 evrov za kvadratni meter oz. med 19,3 in 22,7 milijona evrov.

Ikea računa na Slovenijo od leta 2006
Ikea je sklep o širitvi na Hrvaško, v Slovenijo in Srbijo sicer sprejela že leta 2006. Vendar jim v tem času ni uspelo odpreti nobenega centra na območju nekdanje Jugoslavije. Odprtje prvega, zagrebškega centra je sicer napovedano za letošnje poletje.

Morebitna ljubljanska Ikea, ki bo morda odprtje dočakala v letih 2016 ali 2017, naj bi bila manjša od zagrebške, ki bo s približno 38.000 kvadratnih metrov trgovskih površin večja od "obmejnih" Ikeijinih centrov v Gradcu v Avstriji in Vilešu v Italiji.

100-milijonska naložba v Zagreb
Ikea je v zagrebški primestni občini Rugvica, ki je oddaljena okoli 16 kilometrov od središča Zagreba, ob avtocesti proti Slavoniji odkupila kar 423.000 kvadratnih metrov zemljišča, za kar je povprečno plačala 65 evrov za kvadratni meter zemljišča.

Celotna naložba naj bi bila nekaj čez 100 milijonov evrov. Kar je več kot še enkrat manj, kot je, denimo, Ikea vložila v Vileš v bližini Gorice v Italiji, kjer so poleg Ikeine trgovine, v katero so vložili 60 milijonov evrov, zgradili še 220 milijonov evrov vreden trgovski center s 170 trgovinami.

Ikea naj bi sicer na območju nekdanje Jugoslavije načrtovala devet centrov, in sicer pet v Srbiji, tri na Hrvaškem in enega v Ljubljani.

Ikea kmalu v BTC-u?