Po razpletu volitev v Franciji in Grčiji je bilo na delniških trgih precej negotovosti, ne pa tudi panike. Popoldne so vodilni evropski borzni indeksi že prilezli na pozitivno območje, vendar pa so v torek dopoldne spet padali. Foto: Reuters
Po razpletu volitev v Franciji in Grčiji je bilo na delniških trgih precej negotovosti, ne pa tudi panike. Popoldne so vodilni evropski borzni indeksi že prilezli na pozitivno območje, vendar pa so v torek dopoldne spet padali. Foto: Reuters
Cena zlata je prvič letos zdrsnila pod 1.600 dolarjev, kar je več kot 300 dolarjev pod rekordom iz lanskega septembra. Foto: Reuters

Zlato namreč velja tudi za naložbo, ki ščiti pred rastjo cen. Cena nafte brent je v dveh mesecih s 128 padla na 110 dolarjev, kar bo ublažilo inflacijske pritiske. Za 31,1-gramsko unčo zlata je bilo treba danes nekaj trenutkov plačati manj kot 1.600 dolarjev. Septembra je bila cena zlata pri rekordnih 1.920 dolarjih.

Evro spet pod 1,30 dolarja
Večje količine fizičnih nakupov zlata ni opaziti niti pri trenutnih cenah, verjetno bi bili kupci odločnejši šele pri močnejšem padcu pod 1.600 dolarjev. Za nižje cene zlata lahko zadnje dni nekaj krivde pripišemo tudi močnejšemu evru. Za evro je bilo treba popoldne spet plačati manj kot 1,30 dolarja. Večina analitikov se strinja, da naj bi evro v primerjavi z ameriško valuto še izgubljal, da pa je morda še pametneje staviti na rast drugih svetovnih valut, kot je britanski funt. Ta je v primerjavi z evrom na triinpolletnem vrhu.

Finančne krivulje na Valu 202:

- nemška tovarniška naročila so marca presenetljivo porasla za 2,2 odstotka


- zakaj je koristno na Wall Streetu maja prodati delnice in jih spet kupiti oktobra?


Frankfurt skoraj 15 % pod enoletnim vrhom
Delniški trgi so medtem še naprej pod vplivom razpleta grških volitev, vedno več pa je strahu, da nova vlada ne bo želele sodelovati z Brusljem. V ponedeljek so zahodni trgi kljub jutranjemu pesimizmu (v Parizu in Frankfurtu sta vodilna indeksa hitro izgubila dva odstotka) dan končali v plusu, danes pa je krivulja spet obrnjena navzdol Frankfurtski DAX30 se je znižal za več kot odstotek in pol ter zdrsnil precej pod 6.500 točk, s čimer je skoraj 15 odstotkov pod enoletnim vrhom).

Dow Jones pod 13 tisoč točkami
Tudi v New Yorku so po najslabšem tednu letošnjega leta (delnice so od 30. aprila do 4. maja v povprečju padle za skoraj dva odstotka in pol) v ponedeljek zaradi razpleta volitev v Grčiji in Franciji trgovali negotovo. Razpoloženje je popravil podatek, da so banke marca občutno povečale kreditiranje prebivalstva, ki je posojilo potrebovalo zlasti za izobraževanje in nakupe avtomobilov. Elitni indeks Dow Jones (13.008 točk) se je v ponedeljek znižal za 0,22 odstotka, v torek pa je v prvi polovici trgovanja izgubil več kot odstotek in se spustil pod 12.850 točk.

Buffett verjame v dolgoročno rast
Popravek navzdol je izkoristil sloviti Warren Buffett. Njegovo podjetje Berkshire Hathaway je v petek za nakup delnic namenilo 60 milijonov dolarjev. Buffett je povedal, da so svoj lastniški delež okrepili pri dveh podjetjih, vendar ni želel razkriti njunih imen. Pričakovati je nadaljnje nakupe, saj Buffett nikoli ne opravi celotnega nakupa v enem dnevu. 81-letni milijarder je prepričan, da so trenutno delnice na dolgi rok privlačna naložba.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

KRKA

+1,60 %

47,55 EUR

TELEKOM

+1,39 %

72,00

GORENJE

+1,15 %

5,27

PETROL

+0,92 %

196,80

MERCATOR

-0,00 %

130,00

ZAV. TRIGLAV

-0,48 %

14,38

NOVA KBM

-1,49 %

3,25

LUKA KOPER

-1,67 %

10,03


Rast Krkinih delnic ob visokem prometu
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP okreval po ponedeljkovem dvodstotnem padcu in pridobil tri četrtine odstotka, njegova vrednost pa je tik pod 600 točkami. Po padcu na šestletno dno so si opomogle Krkine delnice in ob visokem prometu (več kot milijon evrov) dosegle 47,69 evra. Novomeški farmacevt bo v četrtek zjutraj objavil rezultate poslovanja v prvem letošnjem četrtletju. Več kot odstotek dražje so še delnice Telekoma in Gorenja.