Blagostanje se ustvari in ne podeduje, je navedel premier Miro Cerar. Foto: BoBo
Blagostanje se ustvari in ne podeduje, je navedel premier Miro Cerar. Foto: BoBo

Povemo lahko, da spodbude, ki jih ponuja Evropska unija, lahko prinesejo tudi nepriljubljene ukrepe. Zato pa potrebujemo ambiciozne vodje.

Premier Cerar
Minister
Razmere v Sloveniji so zdaj dovolj stabilne, da se končno lahko lotimo ključnih reform, je na panelu dejal minister Počivalšek. Foto: BoBo

Premier je poslovne voditelje nagovoril na drugem dnevu srečanja Summit100, dogodka, ki je po njegovem mnenju odlična povezovalna sila za prihodnje gospodarsko sodelovanje jugovzhodne Evrope. Poudaril je, da je to področje še posebej pomembno za Slovenijo, saj je z njim povezan pretežen delež neposrednih tujih naložb kot tudi zgodovinsko najpomembnejša slovenska podjetja.

Skupni cilj vseh teh držav je članstvo v Evropski uniji, a na poti do cilja jih čaka še veliko sodelovanja na področjih, kot so spoštovanje vladavine prava, izboljševanje javne uprave, skrb za mir in varnost v regiji, je dejal Cerar. Še posebej pa je izpostavil moralo in etiko.

"Gospodarska kriza je pokazala, da so lahko uspešna le reformno naravnana gospodarstva, ki se lahko hitro in učinkovito prilagodijo spremenjenim razmeram," je zbranim sporočil Cerar. Kriza je tudi pokazala, da nobena regija ali država ni izolirana - povezljivost in mobilnost ostajata bistveni orodji za boj proti gospodarski negotovosti in pretresom, je dodal.

Kriza je pokazala tudi na etično krizo pri samih poslovnežih, ki morajo znova zgraditi sistem vrednot in postaviti korporativno socialno odgovornost v središče, je sporočil.

Za večjo povezljivost
Izrazil je zadovoljstvo z napovedmi gospodarske rasti, kar lahko vzbuja optimizem, a brez tega, da se mladim zagotovijo perspektiva in delovna mesta, ne bo šlo. Med poglavitne izzive regije je postavil večjo povezljivost, tako v smislu logistične infrastrukture kot energetske. Evropska komisarka za promet Violeta Bulc po njegovih besedah tesno sodeluje z voditelji v regiji, da bi dosegli dogovor o jedrnih transportnih projektih.

Na splošno je ključno, da ti lokalni voditelji ambiciozno sprejmejo vse potrebne ukrepe in odločitve, ki bodo privedli do trajnostnega in dolgoročno vzdržnega razvoja v regiji. Roka Evropske unije se ob tem morda zdi oddaljena in lahko prinese tudi nepriljubljene ukrepe, a jo je dobro sprejeti, je mednarodnemu občinstvu zagotovil slovenski premier.

Še več, po njegovem mnenju je zdaj zgodovinski trenutek za odnose na Zahodnem Balkanu. "Vitalnega pomena je, da posamezno in skupaj sprejmemo ponujeno roko. Zaradi nas, ne zaradi Evropske unije," je izjavil.

Ministri predstavili ukrepe za povečano gospodarsko sodelovanje
Ministri iz Slovenije, Črne gore in Srbije so na panelu Summit100 v Portorožu predstavili ukrepe, ki so jih njihove vlade sprejele za izboljšanje konkurenčnosti gospodarstev. Z njega je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Slovenski minister za gospodarstvo in tehnologijo Zdravko Počivalšek je povedal, da so razmere v Sloveniji tako stabilne, da se končno lahko lotijo strukturnih reform. Slovenija ima po njegovih besedah stabilno gospodarsko okolje, zaprt proračun za letošnje leto in saniran bančni sistem.

Kot je poudaril, gospodarsko rast v Sloveniji poleg izvoza spodbujajo tudi investicije, prvič od začetka krize pa smo zaznali tudi rast zasebne porabe.

Počivalšek je nadaljeval, da mora država za izboljšanje konkurenčnosti in ugodnejšo gospodarsko klimo odstraniti ovire, med ukrepi pa je navedel večjo fleksibilnost trga delovne sile in davčno reformo v smeri, da bi delavcem ostal večji delež plače. Kot je poudaril, bodo ukrepi, ki jih pripravljajo, veljali za vse vlagatelje, tako domače kot tuje.

Gvozdenović: Ukinitev komunalne takse za investicije
Črnogorski minister za trajnostni razvoj in turizem Branimir Gvozdenović je povedal, da je Črna gora postala zanimiva destinacija za tuja vlaganja, ker so prilagodili zakonodajo in naredili okolje, privlačno za vlaganja. V desetih letih so tako pritegnili za 6,5 milijarde evrov investicij iz 107 držav, največ iz EU-ja.

Med ukrepi, ki jih je sprejela vlada v Podgorici, je omenil ukinitev komunalne takse za naložbe, ki ustvarjajo delovna mesta, kar predstavlja približno 20 odstotkov vrednosti investicije. Ukinili so tudi davek na dodano vrednost za gradbena dela. Če ne bi sprejeli teh ukrepov, ne bi imeli vsako leto za od 400 do 500 milijonov evrov investicij v turizmu, je poudaril.

Udovičkijeva: Pripravljamo številne reforme
Namestnica srbskega premierja in ministrica za državno upravo in lokalno samoupravo Kori Udovički se je pohvalila, da so gospodarske razmere v Srbiji veliko boljše kot pred letom dni, ko je oblast prevzela sedanja vlada. Vlada je v tem času sprejela ali pripravlja reforme številnih zakonov, na primer zakona o delu, prostorskem načrtovanju, inšpekcijskem nadzoru in investicijah, ki po njenih besedah prinašajo dobre rezultate.

Povemo lahko, da spodbude, ki jih ponuja Evropska unija, lahko prinesejo tudi nepriljubljene ukrepe. Zato pa potrebujemo ambiciozne vodje.

Premier Cerar