Miller je takoj poudaril, da so vpletene strani izmenjale dokumente za ustanovitev nove družbe in da gre projekt po načrtih. Foto: BoBo
Miller je takoj poudaril, da so vpletene strani izmenjale dokumente za ustanovitev nove družbe in da gre projekt po načrtih. Foto: BoBo
Zvonko Černač
Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, ki je opozoril na pomen Južnega toka tudi z vidika dolgoročne energetske oskrbe, je poudaril še, da bodo vlaganja v našo državo odvisna predvsem od tega, "ali bomo poslali signale o tem, da je to okolje zanimivo za vlaganja, da v njem ni nekih nepotrebnih formalnih ovir, in signale o tem, da je potem vložek na dolgi rok seveda tudi varen". Foto: MMC RTV SLO
Južni tok starta decembra

V torek so vpisali družbeno pogodbo, ki "pomeni nov kamen v gradnji našega plinovoda, je v izjavi za medije ob robu Evropske poslovne konference pojasnil Marjan Eberlinc. S tem so "postavili temelje za ustanovitev podjetja, kar se bo zgodilo v kratkem", je dodal.


Skupna družba, ki bo ustanovljena v kratkem, se bo začela čim prej ukvarjati z vprašanjem okoljskega vpliva gradnje in s pridobitvijo ustreznih dovoljenj, je napovedal Aleksej Miller.
Na poslovni konferenci so po njegovih besedah vpletene strani izmenjale dokumente in s tem ustvarile pravno podlago za implementacijo projekta. Zemeljski plin iz Južnega toka bo evropske potrošnike dosegel do decembra 2015, je napovedal. Po njegovem mnenju bo pozitivno vplival na zagotavljanje stabilne in zanesljive pošiljke tako za Evropo kot za Slovenijo.
Spomnil je še, da je Gazprom vseskozi podpiral traso Južnega toka skozi Slovenijo in poudaril, da bo plinovod pošiljal plin tudi slovenskim gospodinjstvom. Kot je dejal, Gazprom v naši državi išče tudi nove poslovne priložnosti, možnosti sodelovanja in ustanovitve novih skupnih podjetij (joint venture).

Kakšni so slovensko-ruski gospodarski odnosi? Kako pomemben je ruski trg za nas? Ali slovenska in ruska podjetja postajajo celo partnerji v svetovnih projektih in so njihovi stiki prerasli dvostransko sodelovanje? Kakšni so projekti sodelovanja in vlaganj, kakšna je vloga bank in katere bodo nove oblike poslovnega sodelovanja, pa tudi sicer o odnosih med državama ob 20-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov?
O vsem tem v današnjem Studiu ob 17.00 na 1. programu Radia Slovenija.


Luka Koper in Slovenske železnice potrebujejo strateškega partnerja

Projekt Južnega toka je izjemno pomemben ne samo za Slovenijo, ampak za celotno območje, je pred začetkom Evropskega poslovnega kongresa v Portorožu dejal minister Zvonko Černač. Prepričan je, da bo projekt potegnil za sabo tudi druge vlagatelje na energetskem in tudi drugih področjih.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, ki je opozoril na pomen Južnega toka tudi z vidika dolgoročne energetske oskrbe, je poudaril še, da bodo vlaganja v našo državo odvisna predvsem od tega, "ali bomo poslali signale o tem, da je to okolje zanimivo za vlaganja, da v njem ni nekih nepotrebnih formalnih ovir, in signale o tem, da je potem vložek na dolgi rok seveda tudi varen".

Glede možnosti strateških partnerjev za infrastrukturne projekte je minister opozoril, da so vladne usmeritve glede tega jasne in da tako Slovenske železnice kot Luka Koper za njun dolgoročni razvoj potrebujeta strateškega partnerja, v to smer pa bodo šle tudi nadaljnje dejavnosti.

Osrednja tema zasedanja je varnost oskrbe z energijo
Na 15. zasedanju Evropskega poslovnega kongresa (European Business Congress - EBC) predstavniki evropskih energetskih in bančnih podjetij razpravljajo o energetski varnosti in novih priložnostih za zemeljski plin. Dvodnevnega kongresa se udeležuje preko 200 delegatov in gostov iz 24 držav članic Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Osrednja tema letošnjega zasedanja je varnost oskrbe z energijo in nove priložnosti za zemeljski plin. Udeleženci bodo tako ocenili nove priložnosti za zemeljski plin, ki je po mnenju nekaterih energent prihodnosti.

Južni tok starta decembra