Na Černačevem ministrstvu bodo kar sami odstranili cestninske postaje. Foto: BoBo
Na Černačevem ministrstvu bodo kar sami odstranili cestninske postaje. Foto: BoBo

"V zvezi z odstranitvami motečih prometnih ovir - sredinskih otokov na cestninskih postajah -, ugotavljamo, da Dars na cestninski postaji Log do roka, ki je bil postavljen za njihovo odstranitev, ni izpolnil svojih obveznosti," so zapisali na ministrstvu in dodali, da bodo zato začeli z dejavnostmi za nadomestno izpolnitev in s postopki za uveljavitev odgovornosti uprave Darsa.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je Darsu 20. aprila naložil, da do 15. maja, torej do včeraj, odstrani sredinske otoke na vinjetnih stezah na cestninski postaji Log; v nasprotnem primeru bo na teren poslal rušitelje, račun pa Darsu.

Na Darsu medtem ves čas trdijo, da pri odstranitvi cestninskih postaj ne gre za preprosto demontažo objektov, saj so v njih tudi različni vodi (od električnih do komunikacijskih). Odstranitev je po navedbah Darsa za uporabnike opazna motnja, dela pa so vredna več kot 20.000 evrov, zato je potreben javni postopek naročanja.

Brez elektronskega cestninjenja postaje ostajajo
V današnjem sporočilu za javnost so pojasnili, da so načrtovali postopno preureditev cestninskih postaj ob uvedbi elektronskega cestninskega sistema, ki pa je bila s sklepom vlade ustavljena. Razpisna dokumentacija za izbor izvajalca odstranitve čelne cestninske postaje Log je po zagotovilih družbe sicer že pripravljena.

Družba zatrjuje, da tudi nima tehničnih možnosti, da bi preureditev cestninske postaje Log izvedla sama. V zvezi s tem na Darsu pojasnjujejo, da so po prejemu odredbe ministra Černača na ministrstvo poslali dopis, kjer so natančno opisali pravne, finančne, varnostne in tehnične vidike projekta ter pojasnili svoje razloge, zakaj menijo, da projekta ni mogoče izpeljati tako, kot to pričakuje minister. "Odgovora do danes nismo prejeli," še pravijo na Darsu.