Cimos je kljub pretvorbi dolga v kapital ter drugim ukrepom še vedno v rdečih številkah. Foto: BoBo
Cimos je kljub pretvorbi dolga v kapital ter drugim ukrepom še vedno v rdečih številkah. Foto: BoBo

V devetih mesecih lani je matična družba skupine Cimos poročala o 2,8 milijona evrov dobička, vendar je ta šel na račun pretvorbe terjatev upnikov v kapital podjetja. Na letošnjo izgubo pa so vplivali odhodki zaradi preračuna poštene vrednosti finančnih dolgov ter slabitve naložb v skupni vrednosti 2,6 milijona evrov.

Bruto izid iz poslovanja (EBITDA) je v tretjem četrtletju dosegel 1,8 milijona evrov, kar je primerljivo s prejšnjim trimesečjem in za dobrih šest odstotkov več kot v istem obdobju lani.

V tretjem trimesečju je Cimos ustvaril 71,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, ki poleg prihodkov od prodaje vključujejo tudi spremembo vrednosti zalog. V istem obdobju lani je bilo teh prihodkov za 89,6 milijona evrov. S prodajo je Cimos v tretjem trimesečju zaslužil 70,2 milijona evrov, kar je zaradi sezonskega upada v avgustu 17 milijonov manj kot v drugem trimesečju, a obenem za več kot petino manj kot v istem obdobju lani.

Odhodkov so v tretjem četrtletju dosegli 72,1 milijona evrov, v istem obdobju lani pa je ta številka znašala 90,5 milijona evrov. Vendar so glavni razlog za to, po navedbah Cimosa, nižji stroški materiala zaradi manjše prodaje ter nižji stroški storitev.

Ob koncu septembra je imel Cimos za 34,6 milijona evrov kapitala in za nekaj več kot 172 milijonov evrov obveznosti.

Po dolgotrajnem postopku nov lastnik
V nekaj mesecih bo Cimos predvidoma dobil tudi novega lastnika, italijansko družbo TCH Cogeme, ki je v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria. Vrednost transakcije znaša 110 milijonov evrov, posel pa bo predvidoma končan v prvem četrtletju 2017.

Med odložnimi pogoji sta pridobitev soglasij agencij za varstvo konkurence in dogovor s hrvaško agencijo za zavarovanje depozitov in sanacijo bank glede tožbe proti Cimosu zaradi neplačanega dolga do nekdanje Riječke banke.

Prodajni postopek je stekel avgusta lani, ko so se za skupno prodajo 92,3-odstotnega deleža Cimosa odločili DUTB (47,5 odstotka), država oz. SDH (24,26 odstotka), NLB (9,44 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,2 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka).

Lastniki oz. dotedanji upniki so v postopku prisilne poravnave Cimosa, ki se je začela junija 2014, maja lani pa je bila pravnomočno potrjena, pretvorili dobrih 168 milijonov evrov terjatev v delnice družbe.