Cimos spada med največje delodajalce na Primorskem. Foto: BoBo
Cimos spada med največje delodajalce na Primorskem. Foto: BoBo

Družba Palladio Finanziaria je s konzorcijem prodajalcev sklenila pogodbo o ekskluzivnih pogajanjih, v okviru katere bo izvedla še zadnje aktivnosti, potrebne za podpis sporazuma o nakupu delnic najpozneje do 9. septembra.
Pred tem bo do 4. avgusta treba izdelati in sprejeti osnutek omenjenega sporazuma, do 2. septembra pa podati zaveze vseh bank na obeh straneh, so v sporočilu za javnost pojasnili v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Balogh: To bo novo poglavje v razvoju
Po tokratnem dogovoru z italijansko družbo, ki se po navedbah DUTB-ja "ponaša z bogato zgodovino uspešnih prestrukturiranj podjetij iz avtomobilske industrije", je svoje zadovoljstvo izrazil tudi glavni izvršni direktor DUTB-ja Imre Balogh.

"Po zaključku te transakcije se bo za Cimos nedvomno odprlo novo poglavje v njegovem razvoju. Iskreno upam, da se bodo naša nadaljnja prizadevanja do sklenitve posla obrestovala, da bomo dosegli dokončen dogovor in tako zagotovili svetlo prihodnost za Cimos," so povzeli Baloghove besede.

Jazbec vesel
Tudi predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) v odstopu Marka Jazbeca veseli, da smo dosegli to fazo prodajnega postopka. Obenem pa je izrazil upanje, da bodo v prihodnjih pogajanjih dosegli "končni dogovor, ki bo najboljši za Cimos".

Drugi interesenti
Postopek prodaje več kot 92-odstotnega deleža koprskega Cimosa bi moral v zaključno fazo vstopiti že pred meseci, a se je nato s potencialnimi kupci - najpogosteje so se v medijih poleg Italijanov omenjali še bosanski poslovnež Nijaz Hastor, španski CIE Automotive in francoski Maike Automotive - zapletlo. Lastniki Cimosa na čelu z DUTB-jem so sicer v zadnjih mesecih skoparili z informacijami o pogajanjih, kar pa je očitno omogočilo sklenitev posla.

Skupno 92,3-odstoten delež Cimosa prodajajo DUTB (47,5 odstotka), država oz. SDH (24,26 odstotka), NLB (9,44 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,2 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka).

Lastniki oz. dotedanji upniki so sicer v postopku prisilne poravnave Cimosa privolili v pretvorbo dobrih 168 milijonov evrov terjatev v delnice družbe.