Prodajo Telekoma Slovenije Cinvenu je ustavil predvsem zaplet s transakcijo s hčerinsko družbo One v Makedoniji. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci
Prodajo Telekoma Slovenije Cinvenu je ustavil predvsem zaplet s transakcijo s hčerinsko družbo One v Makedoniji. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci
Dušan Mramor
Finančni minister Mramor meni, da še obstajajo možnosti za prodajo Telekoma Cinvenu. Foto: BoBo
false
V NSi-ju napovedujejo, da bodo terjali odgovornost, če Telekom tokrat ne bo prodan. Na fotografiji predsednica stranke Ljudmila Novak. Foto: BoBo
Luka Mesec
Luka Mesec (ZL) meni, da bi bilo treba vrata za prodajo Telekoma zapreti. Foto: BoBo
Marko Golob
Marko Golob je pozval k odstopu vodstev Telekoma in SDH-ja, saj je mnenja, da je bila prodaja vodena katastrofalno. Foto: BoBo
Cena Telekomovih delnic pada
Cinven se še ni odrekel Telekomu

"Pri Cinvenu smo razočarani, ker se nam s Slovenskim državnim holdingom, d. d., ni uspelo dogovoriti glede odprtih vprašanj, povezanih s transakcijo v Makedoniji. Zato pogoji za sklenitev posla v tem trenutku niso izpolnjeni. Še naprej ostajamo zainteresirani za nakup večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije, d. d., in smo v prihodnjih tednih, ko bo več jasnosti glede transakcije v Makedoniji, pripravljeni ponovno oceniti položaj," so sporočili iz britanskega zasebnega naložbenega sklada.

SDH je namreč zavrnil dodatne pogoje Cinvena glede hčerinske makedonske družbe ONE. Posel bi bili v Cinvenu namreč pripravljeni skleniti, če bi finančna tveganja, ki izhajajo iz negotovega umika Telekomove hčerinske družbe z makedonskega trga, nosila tudi Republika Slovenija. V SDH-ju pa so ocenili, da bi takšni dodatni pogoji lahko neutemeljeno povzročili znižanje kupnine.

Finančni minister Dušan Mramor je med poslovnim zajtrkom Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji ocenil, da so vrata prodaji še odprta, "vendar je treba doseči dogovor, ki je za nas sprejemljiv".

Ob tem je Mramor spomnil, da so sredstva iz vsake prodaje podjetij namenjena zniževanju dolga, in ne zapiranju proračuna. "To je zelo jasno določeno v zakonu o javnih financah. Na integralni del proračuna to ne vpliva," je dejal.

Cinven je svojo zavezujočo ponudbo dopolnil zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo One v Makedoniji, ki naj bi vnašale dodatno negotovost.

Granda: Tveganje mora nositi kupec
Finančni analitik iz borznoposredniške hiše GBD Domen Granda je presenečen nad odločitvijo, da kljub težavam v Makedoniji Cinven ne kupi Telekoma Slovenije, saj bi po mnenju Grande s tem sklenil zelo dober posel. Odločitev Slovenskega državnega holdinga (SDH), da ne sprejme dodatnih pogojev britanske družbe, je označil za pravilno: "Skoraj vedno stroške in tveganja financiranja nosi kupec."

"Odločitev Cinvena, da ne sklene posla kljub težavam v Makedoniji, me je presenetila, saj bi se Telekom prodal blizu poštene cene, tveganje v povezavi s tožbami in poslovanjem pa bi prevzeli prodajalci. Cinven bi tako z nakupom Telekoma brez premije in z znižanim tveganjem sklenil zelo dober posel, ki bi mu ob reorganizaciji prinesel dober donos," je pojasnil svoj vidik Granda.

Tudi Granda je prepričan, da možnosti za prodajo še obstajajo: "SDH je potrdil zavezujočo ponudbo, kar bi po razjasnitvi situacije v Makedoniji verjetno pomenilo, da se bo želel Cinven znova pogovarjati, in realno je pričakovati, da bo obveljala majska ponudba."

Če Telekom ostane v državni lasti, je bistveno, da ključni lastniki in deležniki kakovostno upravljajo družbo. Golob poudarja: "Nalogo reorganizacije in racionalizacije poslovanja lahko opravijo tudi država in obstoječi lastniki. Predvsem bodo morali pomesti z izprijenimi praksami, ki so bile v zadnjih dneh objavljene v novinarskih prispevkih in nazorno prikazujejo, kako je bila družba molzna krava za posvečene kroge."

Ob primerni racionalizaciji poslovanja in ustreznih vlaganjih bi Telekom lahko še naprej izplačeval visoke dividende in povečeval vrednost podjetja, je sklenil Granda.

Golob: Katastrofalno vodena prodaja
Nekdanji član uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Marko Golob je pozval k zaustavitvi prodaje Telekoma Slovenije zaradi strateških razlogov, pa tudi razvojnih in fiskalnih posledic. Vodenje postopka prodaje je označil za katastrofalno in pozval k takojšnji zamenjavi vodstev tako Telekoma kot SDH-ja.

Golob je odločitev o prodaji kritiziral že leta 2013, saj so bili po njegovem mnenju takrat poslanci zavedeni, ker bi morala tako vlada kot minister za obrambo poslancem predložiti analizo varnostnih vidikov prodaje ključne infrastrukture Telekoma. "Poslanci niso dobili ničesar. Ni bila opravljena nobena analiza razvojnih, fiskalnih in varnostnih vprašanj," je opozoril.

Nenačrtna prodaja družbe One
Izpostavil je tudi postopek izbora svetovalcev za postopek prodaje, ki je bil netransparenten: "Kolikor vem, javnih razpisov za svetovalce ni bilo. Prav tako ne vemo, kako so plačani." Za Goloba je nesprejemljivo tudi, da stroške postopka prodaje krije Telekom, in ne prodajalec, torej SDH, saj to škoduje zasebnim delničarjem.

Prodajo makedonske podružnice Telekoma, družbe One, ključnemu tekmecu na makedonskem trgu, Telekomu Austria, brez javnega razpisa je Golob označil za neumnost: "Vsak, ki se spozna na konkurenčno pravo, bi moral vedeti, da bo združitev drugega in tretjega operaterja razjezila nacionalnega varuha konkurence." Interesentov za One je veliko in lahko bi iztržili boljšo kupnino, je dodal.

Računali na 100 milijonov evrov
Cinven je nato konec tedna v pismu SDH-ju zapisal, da so že od začetka jasno povedali, da je njihova ponudba za Telekom Slovenije temeljila na zagotovljeni 100 milijonov evrov vredni prodaji Telekomove makedonske hčerinske družbe One.

NSi napoveduje terjanje odgovornosti
V NSi-ju še vedno upajo, da bo SDH prodajo Telekoma Cinvenu dokončal, saj, kot so zapisali v sporočilu za javnost, vrednost Telekoma še naprej strmo pada.

Kot so spomnili v NSi-ju, so v Cinvenu v zadnjem odzivu jasno zapisali, da so pripravljeni počakati na odločitev makedonskega varuha konkurence o primernosti združitve družb One in Vip, ki naj bi bila znana do 9. julija. "To pa pomeni, da je zavezujoča ponudba Cinvena z dne 20. maja, ki jo je potrdil tudi nadzorni svet SDH-ja, očitno še vedno aktualna," ugotavljajo v NSi-ju.

Če Telekom Slovenije v zdajšnjem prodajnem postopku ne bo prodan, bodo v NSi-ju "terjali odgovornost zlasti tistih, ki so s svojimi političnimi aktivnostmi poskrbeli, da se je več kupcev umaknilo iz prodajnega postopka, s čimer je bila Sloveniji povzročena več stomilijonska škoda".

ZL: Zavrnitev dodatnih pogojev korak v pravo smer
V ZL-ju pa menijo, da je odločitev SDH-ja, da ne sprejema dodatnih pogojev Cinvena, korak v pravo smer. Tako je SDH "vsaj deloma pokazal, da se ne bo pustil izsiljevati Cinvenu", je dejal vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec.

Po mnenju Mesca je problem, da finančni minister Dušan Mramor in vsi vidni člani vlade pravijo, da so vrata za prodajo Telekoma Cinvenu še vedno odprta. "Ta vrata pa je treba čim prej zapreti, pa ne samo zaradi izsiljevanja Cinvena, ampak predvsem zaradi tega, ker je prodaja Telekoma kot strateškega podjetja kot taka nesprejemljiva," je pojasnil.

Cena Telekomovih delnic pada
Cinven se še ni odrekel Telekomu