Kljub drugemu padcu delnic ta mesec, so vodilni indeksi še vedno približno 110 odstotkov nad lansko vrednostjo. Foto: EPA
Kljub drugemu padcu delnic ta mesec, so vodilni indeksi še vedno približno 110 odstotkov nad lansko vrednostjo. Foto: EPA

Kitajski vlagatelji so v petek množično vili roke. Vodilni indeksi na obeh kitajskih borzah v Šanghaju in Kantonu (Guangdžovu) so namreč strmoglavo padali. Delnice v Šanghaju so padle v povprečju za 7,4 odstotka, v Kantonu (Guangdžovu) pa za 8,2 odstotka.

Samo včeraj so kitajski vlagatelji izgubili 229 milijard dolarjev. Čeprav so delnice že drugič v tem mesecu strmoglavo padle, so vodilni indeksi še vedno približno 110 odstotkov nad vrednostjo, ki so jo imeli pred letom dni.

Vlada obljublja nadaljnjo rast
Včerajšnji dogodki so posledica statističnih podatkov o tem, da gospodarska rast še naprej upada, in dejstva, da so monetarne oblasti uvedle ostre ukrepe proti kupovanju delnic na kredit. Predsednik kitajske vlade Li Kečjang je včeraj na zasedanju uglednih svetovnih politikov, med katerimi je bil tudi bivši slovenski predsednik Danilo Türk, ponovno zagotavljal, da bo kitajsko gospodarstvo še naprej raslo in da bo vlada, če bo potrebno, sprejela dodatne ukrepe za ohranitev gospodarske rasti.

Vlagatelji so omenjene napovedi očitno preslišali. Več kot 100-odstotna rast delnic v zadnjem letu dni je prodajo na drobno na Kitajskem povečala komaj za 10 odstotkov. V ZDA bi bil ta odstotek najmanj trikrat večji. Klasični ukrepi spodbujanja gospodarstva na Kitajskem ne delujejo, zato se bodo očitno velika nihanja, ki so lahko uvod v recesijo, nadaljevala.