Če informacije držijo, bi bil Čufer v izrazitem konfliktu interesov. Foto: BoBo
Če informacije držijo, bi bil Čufer v izrazitem konfliktu interesov. Foto: BoBo


Ustanovitev sklada, ki bi odkupoval slabe terjatve od bank ali slabe banke, ni sporna, je jasna stroka. Tudi v tujini je takih zasebnih skladov veliko. Težava je, kdo ga želi ustanoviti. Kešeljević je namreč svetovalec predsednika vlade, svetuje tudi največji koalicijski stranki. Čufer pa je bil finančni minister v obdobju, ko so se slaba posojila prenašala na slabo banko in je bil zato seznanjen z vsemi prenosnimi cenami terjatev.

Na prispevek v Dnevniku se je odzval svetovalec v kabinetu predsednika vlade Aleksandar Kešeljević. Zanikal je, da ustanavlja sklad za odkup slabih terjatev. Po njegovem mnenju "nekomu ne ustreza njegova vloga in način delovanja sedanje vlade glede aktualnih postopkov. Zato poskusi tovrstnih manipulacij." Kešeljević se je na klice sicer odzval po dveh dneh ― šele po objavi prispevka, so še sporočili v Odmevih. Iz kabineta predsednika vlade pa so sporočili, da dr. Kešeljević ni nikoli ustanavljal omenjenega sklada, niti nima takšnega namena. Napisali so še, da je domnevni odgovor predsednika vlade o dr. Kešeljeviću, prikazan v prispevku, zmontiran star odgovor s tiskovne konference na sedežu stranke SMC z dneva prej na popolnoma drugo vprašanje.


"Nedvomno glede na funkcijo, ki jo je opravljal skupaj s Kešeljevićem, seveda to predstavlja visoko protikorupcijsko tveganje, do katerega je treba biti oprezen. Namreč, ni mogoče spregledati dejstva, da ga notranje informacije postavljajo v bistveno boljši položaj kot njegovega konkurenta,"
je dejal Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije.Ne Čufer in ne Kešeljević se na klice TV Slovenija nista odzvala. Kako pomemben je Kešeljević, pa je predsednik vlade Miro Cerar pojasnil takole: "Dr. Kešeljević na eni strani s svojim znanjem pomaga z nasveti stranki in članom in meni osebno. Na drugi strani pa kot nečlan stranke ostaja aktiven član, ki zbira okrog sebe ljudi z različnih področij in z njimi diskutira in tako njihove izkušnje prenaša na druge."

A Štefanec poudarja, da je zakon jasen; še dve leti po končanju službe funkcionar ne sme delati z državo. In enako velja za sklad, ki bi od državnih bank kupoval terjatve.

Čufer in Kešeljević ustanavljata sklad za odkup slabih terjatev?
Čufer in Kešeljević ustanavljata sklad za odkup slabih terjatev?