Minister Uroš Čufer s sodelavci začenja niz srečanj z vlagatelji v ZDA in Veliki Britaniji. Foto: BoBo
Minister Uroš Čufer s sodelavci začenja niz srečanj z vlagatelji v ZDA in Veliki Britaniji. Foto: BoBo

Razlika je kar precejšnja. Medtem je ko donosnost na evrski obveznici približno 4,5-odstotna, je na dolarski nekje 5,2- ali 5,3-odstotna.

Žiga Gregorinčič, Alta
Denar
Zadolževanje v evrih je trenutno cenejše. Foto: MMC RTV SLO
Poznavalci: Zadolževanje edina možnost
Slovenija se bo zadolžila za nove tri milijarde

Minister za finance Uroš Čufer s sodelavci začenja niz srečanj z vlagatelji v Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar. Slovenija bo vnovič poskusila z izdajo dolarske obveznice, po neuradnih vesteh naj bi se na novo zadolžila še ta mesec. Glavni razlog za potrebo po večjih vsotah zadolžitve je postala nedavna sanacija bank. Po pričakovanjih naša država, ki ji je javni dolg narasel že na 75 odstotkov BDP-ja, išče sveže tri milijarde evrov.

Zahtevani donosi na naše 10-letne državne obveznice so vztrajno padali od objave rezultatov stresnih testov bank in ti padci zdaj ponujajo podlago za nekoliko cenejšo dolgoročno zadolžitev. Po kakšni obrestni meri? Žiga Gregorinčič iz družbe Alta: "Če bi šli zdaj na trg, mislim da bo okoli 4,5 odstotka. Približno tam, kjer se trenutno trguje z našo 10-letno obveznico."

Evrska obveznica trenutno ugodnejša
Sicer se Italija in Španija na deset let zadolžujeta ugodneje, to je po 3,8-odstotni obrestni meri. Morda lahko naše ministrstvo za finance tudi počaka kakšen mesec, takrat naj bi bili pogoji še boljši. A kot smo videli doslej, se knjiga z vpisi naročil za vlagatelje običajno odpre takoj po sestankih z njimi, ki tokrat potekajo v New Yorku, San Franciscu, Los Angelesu, Bostonu in Londonu, udeležuje se jih Čufer s sodelavci. Ni vseeno, ali bo obveznica izdana v evrih ali dolarjih, evrska je trenutno ugodnejša.

"Razlika je kar precejšnja. Medtem je ko donosnost na evrski obveznici približno 4,5-odstotna, je na dolarski nekje 5,2- ali 5,3-odstotna," pravi Gregorinčič. Pričakuje, da se bomo zadolžili v evrih. Če pa bi se vseeno v dolarjih, tudi z vidika količine zanimanja, meni da "bomo naredili swap, kar pomeni, da vsako plačilo kupona v dolarjih prej konvertirajo v evre".

Kako dolgove odplačati
Če bi se Slovenija, mimogrede, bonitetne hiše ji pripisujejo različne ocene tveganja, odločila izdati 30-letno obveznico, bo morala ponuditi višje obresti. Uspeh zadolžitve ni pod vprašajem, tudi vračanje dolgov ne sme biti, pravijo strokovnjaki. Kako odplačevati dolgove, nakopičene glavnice in obresti, to pa je druga, precej manj gotova zgodba, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar.

Ker se Sloveniji izravnan račun, to je pokritost javnih odhodkov s prihodki, že več let ne izide, se je nabralo precej novih dolgov.

Jeseni nepričakovana zadolžitev
Slovenija je novembra lani nepričakovano in brez posebnega roadshowa izdala za 1,5 milijarde evrov obveznic na evrskem trgu. Kupec slovenskih obveznic v tej zaprti izdaji do danes ni bil javno objavljen, je zapisala Slovenska tiskovna agencija.
Pred tem je država maja lani in oktobra predlani izdala za skupaj skoraj šest milijard dolarjev obveznic na dolarskem trgu. V vseh primerih je bila zahtevana obrestna mera glede na špekulacije o javnofinančni in gospodarski trdnosti Slovenije ter potrebe po zunanji pomoči visoka.

Letos največ do 7 milijard evrov
Vlada je nedavno sprejela program financiranja državnega proračuna za letos. Obseg zadolževanja, potrebnega za financiranje, ki je določen skladno z letošnjim proračunom in ob upoštevanju predfinanciranja iz leta 2013, znaša 3,532 milijarde evrov. Skupni maksimalni dovoljeni obseg zadolževanja pa znaša 7,744 milijarde evrov. Največji obseg zadolževanja, ki ga zakon za ta namen dovoljuje v letošnjem letu, je vsota odplačil glavnic v letih 2015 in 2016, skupno do 4,212 milijarde evrov, še poroča STA.





Razlika je kar precejšnja. Medtem je ko donosnost na evrski obveznici približno 4,5-odstotna, je na dolarski nekje 5,2- ali 5,3-odstotna.

Žiga Gregorinčič, Alta
Poznavalci: Zadolževanje edina možnost
Slovenija se bo zadolžila za nove tri milijarde