Nad poslovanjem Darsa bodo od zdaj bedeli štirje novi nadzorniki. Foto: MMC RTV SLO
Nad poslovanjem Darsa bodo od zdaj bedeli štirje novi nadzorniki. Foto: MMC RTV SLO
Družba Dars dobila nov nadzorni svet

Novi nadzorniki Družbe za avtoceste v RS so Robert Čehovin, Dušan Hočevar, Ivan Križnik in Silva Savšek, vsi pa so bili imenovani za štiri leta.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb je sicer nameravala le dopolniti nadzorni svet družbe z dvema članoma (predlagala je Sama Červeka in Pavea Hajdinjaka), vendar pa je vlada v četrtek sklenila, da skupščina Darsa odloča o menjavi vseh nadzornikov. "Po spremembah zakona o upravljanju kapitalskih naložb države je vlada tista, ki soodloča, daje soglasja oz. zavrača, tako da je AUKN glasoval skladno s sklepi vlade," je po skupščini pojasnila predsednica uprave AUKN-ja Dagmar Komar.

Ob tem je dodala, da lastniki danes niso odločali o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svet ter uporabi bilančnega dobička in da bo to "na sporedu" na prihodnji seji. Komarjeva sicer glede ugibanj o menjavi uprave pravi: "Mi nismo pristojni, da bi o tem odločali, verjamem, da se bo nov nadzorni svet seznanil s samim poslovanjem. Pristojnost nadzornikov je, da odločajo o tem, kako deluje poslovodstvo družbe."

Verjame, da se bo nov nadzorni svet sestal v najkrajšem mogočem času in seznanil s tekočo problematiko ter ustrezno ukrepal, če bo to potrebno.

Pričakovati je, da bo nadzorni svet, ki se bo verjetno že v prihodnjih dneh sestal na ustanovni seji, kmalu zamenjal upravo Darsa z Matejo Duhovnik na čelu. Minister za infrastrukturo in promet Zvonko Černač je namreč že večkrat izrazil kritiko nad vodenjem družbe, saj naj bi se jo dalo voditi bolj gospodarno in učinkovito.

Ministra je med drugim močno ujezilo dogajanje glede cestninskih postaj, zaradi česar je upravo Darsa poklical na odgovornost, pozneje pa še slabih 20.000 evrov vredna Darsova pogodba s podjetjem Triniti PR za komuniciranje v okviru projekta odstranitve cestninskih postaj, ki sicer (še) ni bila realizirana.

Nadzorni svet Darsa je sicer šestčlanski; štirje člani predstavljajo kapital, dva pa zaposlene. Zaposlene v nadzornem svetu predstavljata Marjan Sisinger in Vito Meško.

Družba Dars dobila nov nadzorni svet