Ekipa Databoxa zagotavlja,d a bo obdržala razvoj na Ptuju. Dokler bo država  omogočala,da bo to še smiselno. Foto: Databox
Ekipa Databoxa zagotavlja,d a bo obdržala razvoj na Ptuju. Dokler bo država omogočala,da bo to še smiselno. Foto: Databox
Databoxu uspel velik prodor v ZDA

Več kot 25 milijard letnega prihodka in več kot 50.000 zaposlenih ima ameriški spletni trgovec Staples, ki je pred kratkim svojo poslovno analitiko zaupal ptujskemu podjetju Databox. Po besedah soustanovitelja podjetja Databox Vlade Petroviča gre za izjemen korak pri prodoru na ameriški trg.
"To je za nas ogromen uspeh, ki nam potrjuje, da imamo nekaj, kar trg trenutno zares potrebuje. To dokazuje tudi dejstvo, da sodelujemo še z nekaterimi drugimi podjetji, ki sodijo v Fortune 500," dodaja Petrovič, pojasnimo pa, da sodelujejo s podjetji, ki glede na lestvico revije Fortune sodijo med 500 tistih z najvišjimi letnimi prihodki na svetu.
Ključ: hitro in na enem mestu
Svojo aplikacijo, ki - poenostavljeno povedano - omogoča hitro in enostavno povezovanje vseh kazalnikov poslovanja podjetja, so zelo uspešno predstavili ameriškemu trgu, o skrivnosti uspeha pa nam je spregovoril tudi vodja marketinga Jure Zih.
"Mi smo izhajali iz tega, da imajo direktorji in menedžerji zelo omejen čas v dnevu in da moramo oblikovati aplikacijo, s katero bodo hitro dobili informacije o poslovanju. S tem se poenostavijo tako odločitve kot procesi v podjetju," pojasnjuje Zih, ki se je ekipi Databoxa pridružil pred enim letom.

Uspeh je bil presenečenje
Zaposlene, med katerimi vladajo izjemen ekipni duh, sproščenost in enakovreden odnos z nadrejenimi, a na drugi strani tudi izjemno trdo delo, je uspeh aplikacije kar malo presenetil. "Če si vedno tukaj, med štirimi stenami, se kar težko zavedaš, kako dober proizvod imaš. Potem pa, ko dobimo odziv s terena, se res začudimo, kaj smo lahko dosegli tukaj, na Ptuju," odkrito priznava produktni vodja Andrej Žitnik, ki dodaja, da je uspeh podjetja odvisen predvsem od trdega dela in zagnanosti zaposlenih, Databox pa je po njegovem mnenju tudi dokaz, da se lahko z majhnim finančnim vložkom ter dobro idejo prodre na velik trg.

Podjetje ima sedež v Bostonu, razvojni oddelek pa na Ptuju in tam ga želijo v prihodnje tudi ohraniti, trenutno pa zaposlujejo 11 ljudi. "Tukaj hočemo povečati ekipo vsaj za trikrat, podobno tudi v Bostonu, želimo torej pripeljati ljudi, ki so izjemni na tem področju. Razvoj bo vedno ostal v Sloveniji oziroma se bomo trudili, da bo tako ostalo čim dlje, tako želimo podravsko regijo še bolj vključiti v naše podjetje in povečati število zaposlenih. V Bostonu pa ostaja prodaja," še dodaja Petrovič, Databox pa tudi v tem trenutku aktivno zaposluje in predvsem išče najboljše inženirje v regiji na tem področju.

Databoxu uspel velik prodor v ZDA