Davčni dolg pravnih in fizičnih oseb se je od prve javne objave povečal za več kot 37 milijonov evrov. Foto: BoBo
Davčni dolg pravnih in fizičnih oseb se je od prve javne objave povečal za več kot 37 milijonov evrov. Foto: BoBo

Na najnovejšem seznamu davčne uprave (Durs) je 17.287 pravnih in fizičnih oseb, kar je 57 več kot na prejšnjem seznamu, objavljenem aprila. Od tega je 4.733 pravnih oseb s skupaj 593,3 milijona evrov davčnega dolga in 12.554 fizičnih oseb, katerih skupni dolg znaša 372,1 milijona evrov.

Delež dolžnikov, ki so v insolvenčnih postopkih, je nekaj višji kot prejšnji mesec, to je 13-odstoten, njihov dolg v skupnem dolgu pa predstavlja 45 odstotkov vsega dolga.

Na seznamu med pravnimi osebami še vedno vodi ljubljansko podjetje Maxicom v stečaju. Njegov dolg presega 20 milijonov evrov. Z dolgom med 10 in 20 milijonov evrov sledita podjetji HTC Dva in Vegrad, ki sta obe prav tako v stečaju.

Javne objave niso zmanjšale dolga
Od prve objave seznama, torej od aprila lani, se je skupni dolg na mesečni ravni zmanjšal le dvakrat. Prvič takoj prihodnji mesec po prvi objavi, to je maja, drugič pa novembra. Skupni dolg pravnih in fizičnih oseb pa se je od prve do tokratne objave povečal za 37,5 milijona evrov oz. za štiri odstotke.

Število dolžnikov se je namreč povečalo za 1.369 oz. za skoraj devet odstotkov. Pri tem se je povečalo število dolžnih tako pravnih kot fizičnih oseb, pravnih za 257, fizičnih pa kar za 1.112.

Dolg carinikom se je zmanjšal
Skupni dolg do carinske uprave (CURS) pa se je v času od aprilske objave do tokratne zmanjšal, in sicer za 124.000 evrov, na dobrih 18,6 milijona evrov, kar na CURS-u pripisujejo zmanjšanju dolga dolžnikov, ki jih ni več na seznamu. Na seznamu je zdaj 69 pravnih in 41 fizičnih oseb oz. skupaj 110 dolžnikov, torej trije več kot pred mesecem dni.

Med največjimi dolžniki carinske uprave sta med pravnimi osebami logistična in finančna družba Adriacommerce iz Kopra ter trgovska družba na debelo VLM iz Šempetra pri Gorici, ki dolgujeta med enim in desetimi milijoni evrov. Med fizičnimi osebami v istem razredu ostajata Jani Potokar in Robert Miheu.